^
A
A
A

A bél mikroflóra javítja az agy működését

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

01 October 2021, 08:55

Régóta ismert, hogy a bél mikroflóra nemcsak az emésztési és anyagcsere -folyamatokat befolyásolja, hanem a test számos más funkcióját is, beleértve az agyi tevékenységet is. A tudósok már bebizonyították, hogy a bélbaktériumok közvetlenül befolyásolják az alvás minőségét, segítik az új idegsejtek fejlődését, sőt javítják a gyermekek autizmusának lefolyását . Új tanulmányukban a szakértők megvizsgálták az agyi struktúrák fiatalításának lehetőségét bakteriális flóra segítségével.

Rágcsálók vettek részt a kísérletekben. A tudósok két hónapig tápláléktömlővel juttatták el a fiatal rágcsálók ürülékét az idős egyedek belekbe. Így a "fiatal" mikroflóra megfelelő arányban belépett az "öreg" egerek belekbe, aminek következtében az utóbbiak viselkedése drámaian megváltozott. Például elkezdtek jobban eligazodni a labirintusban, javult a memóriájuk és a gondolkodási folyamataik. Amikor a kutatók elkezdték tanulmányozni a hippokampuszt - az egyik fő agyi memóriaközpontot -, kiderült, hogy az egyértelműen megfiatalodott, és a sejt- és molekuláris komponensek szintjén található. Tájékoztatásul: a hippocampus felelős az érzelmek kialakulásának mechanizmusaiért, a rövid távú memória hosszú távú memóriába való átmenetének folyamatáért, valamint a térbeli tájékozódáshoz szükséges térbeli memóriáért.

Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy a "fiatal" mikroflóra a rágcsálók saját szokásos baktériumai felett indult el. Ez a tény valószínűleg befolyásolta azt a tényt, hogy az "öregek" egyes jellemzői változatlanok maradtak - például az egerek társasági foka a kísérlet alatt és után nem változott.

Az emésztőrendszer mikroflórája sokféle anyagot termel, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják a test szinte minden szervének és rendszerének munkáját. A mikrobák azonban maguk változtatják összetételüket és tulajdonságaikat különböző molekuláris impulzusok hatására. A test öregedésével a mikroflóra minősége megváltozik, a baktériumok aránya újra eloszlik. Teljesen lehetséges, hogy a mikrobiom radikális változása a "fiatal" mikroorganizmusok infúziójával nemcsak az agyi struktúrák, hanem más szervek megújulásához is hozzájárul. A tudósok ugyanakkor elismerik, hogy egyes specifikus baktériumok, és általában nem a mikroflóra, fiatalító hatással bírhatnak, ezért a jövőben részletesebb kutatásokat kell végezni. Ha ez a feltételezés beigazolódik, akkor az agy működésének javítása érdekében elegendő csak a szükséges tiszta bakteriális készítményt bevenni. Az is lehetséges, hogy a szakemberek képesek lesznek közvetlenül azonosítani azt a molekulát, amely befolyásolja a fiatalítási folyamatokat - ugyanazt, amelyet a bakteriális flóra egyik vagy másik képviselője állít elő.

A tanulmányt a Corki Egyetem főiskolai munkatársai végezték. Az elért eredményeikről a Nature Aging folyóirat oldalain beszéltek. A cikket a linken olvashatod

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.