^
A
A
A

Az immunhiányos vírus érzékeny a hidrogén-szulfidra

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

12 January 2022, 09:00

Megállapították, hogy a hidrogén-szulfid képes gátolni az oxidatív stresszt és az antiretrovirális kezelés során fellépő gyulladást, ami lehetővé teszi a HIV kontrollálását.

A HIV blokkolására az orvosok speciális antiretrovirális kezelést alkalmaznak, amely többirányú, különböző vírusfehérjéket gátló gyógyszerek egyidejű beadásából áll, ami gátolja a fertőző ágens reprodukcióját. A retrovírusok nem sejtes mikroorganizmusok, amelyek képesek beépülni a sejtgenomba. Gyakran a HIV-terápia hatására egyszerűen „elrejtőzik” a genomban, génjei deaktiválódnak, új fehérjék és fertőző részecskék nem képződnek.

De ismertek olyan helyzetek, amelyekben ezt a rendszert megsértik, és a vírus nem akar „elbújni”. Ezenkívül az antiretrovirális terápia gyakran nemkívánatos mellékhatásokkal jár: a sejt elkezdi felhalmozni magában a méreganyagokat, fokozódnak az oxidatív stressz folyamatok, ami ezt követően súlyos gyulladás kialakulásához vezet a belső szervek károsodásával.

A tudósok régóta dolgoznak a HIV kezelésének javításán. Fontos volt olyan gyógyszert találni, amely lehetővé teszi az antiretrovirális terápia megszakítását anélkül, hogy attól kellene tartani, hogy a fertőző ágens újraindul. És a közelmúltban egy ilyen eszközt mutattak be indiai szakértők - kiderült, hogy ez a hidrogén-szulfid, egy jól ismert mérgező gáz, amely a szerves bomlási folyamatok miatt jellegzetes rothadt tojás aromával rendelkezik. Kevesen tudják, hogy a hidrogén-szulfid kis mennyiségben való jelenléte szervezetünkben - sejtekben és szövetekben, a legtöbb biológiai és kémiai reakció során - jelez. Például hidrogén-szulfidra van szükség az oxidatív stressz mérsékléséhez és a reaktív oxigénfajták mennyiségének csökkentéséhez.

A szakértők megjegyzik, hogy az immunhiányos vírus aktivitásának újraindulásakor a sejtekben a hidrogén-szulfid mutatóiért felelős enzim aktivitása élesen csökken. Ennek az enzimaktivitásnak a mesterséges gátlásával megbomlik az oxidatív egyensúly, megváltozik a gének munkája, aktiválódik a HIV. Fordított folyamat is lehetséges: a sejtben lévő hidrogén-szulfid-tartalom növekedésével a vírus aktivitása elnyomódik, reprodukciója gátolt. A hidrogén-szulfid pontos hatásmechanizmusa a következő: megjelenése hátterében a sejt belsejében impulzusút nyílik, amely megvédi a szerkezetet az oxidatív stressztől. Ezzel egyidejűleg a gyulladást előidéző fehérje aktivitása lezárul, a vírusgénekhez közel egy fehérjeanyag kötődik a DNS-hez, amely támogatja az „alvásukat”. Így a hidrogén-szulfidnak sokrétű hatása van, visszatartja az immunhiányos vírust. Ebben a szakaszban a szakemberek olyan gyógyszereket fejlesztenek ki, amelyek kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik az antiretrovirális kezelést, ami jelentősen javítja a HIV-betegek prognózisát.

A részleteket a forrás - eLife magazin tartalmazza

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.