^
A
A
A

Az alváshiány korai öregedéshez vezethet

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Azok a nők, akik a gyermek megjelenésével kénytelenek napi 7 óránál kevesebbet aludni, idő előtti öregedést kockáztatnak.

A Los Angeles -i Egyetem tudósai tanulmányozták a nők DNS -ének változásait a terhesség alatt és a baba életének első évében. A 23-45 éves korcsoport több mint harminc résztvevőjét vizsgálták. A szakértők figyeltek a telomereknek nevezett terminális kromoszóma -részekre. Hosszuk jelzi az ember biológiai életkorának meghatározását: az idősebb sejtekben a telomerek viszonylag rövidek.

A telomerek fő célja a sejtosztódás folyamatának biztosítása a genom károsítása nélkül. Ha ezeket a részeket a lehető legkisebb hosszúságúra rövidítik, a sejt elveszíti osztódási képességét, és meghal. Van egy speciális enzimanyag, a telomeráz is, amely meghosszabbíthatja a telomereket. Ez az enzim azonban csak szárban és néhány rosszindulatú szerkezetben működik. Ha a telomerek egyes sejtekben észrevehetően lerövidülnek, ez azt jelenti, hogy a mobil erőforrásokat túl aktívan fogyasztják.

Azt is tudni kell, hogy a lerövidült telomerű szerkezetek nem halhatnak meg: további létezésük a krónikus betegségek kialakulásához kapcsolódik, beleértve az onkopatológiákat is.

A tudósok a telomereken kívül más biológiai korú "érzékelőket" is vizsgáltak - különösen a nők epigenetikai módosításait. Az epigenetika változásai különböző események következtében következhetnek be, ideértve a stresszes helyzeteket, az étkezési korlátozásokat stb. Később ezek a változások befolyásolják a génaktivitást és a sejtek általános állapotát. Kiderült, hogy az évek során olyan specifikus jelek jelennek meg a DNS -en, amelyek nem teszik lehetővé a gének teljes erejét. Ezek a jelek felhasználhatók a biológiai életkor becslésére is.

A tudósok észrevették, hogy sok fiatal anyában a bio-életkor első és második mutatója is "előre" futott, és ennek oka az alváshiány volt. A kisgyermekek nagy figyelmet igényelnek, és nagyon ritkán egy nő megengedi magának, hogy jól aludjon. A szakemberek megfigyelései szerint azoknak az anyáknak, akiknek alvása kevesebb, mint napi 7 órát tartott 10-12 hónapig egymás után, biológiai életkoruk 3-7 évvel volt magasabb, mint az azonos korú alvó anyáké.

Az alváshiány negatívan befolyásolja a cirkadián ritmusokat, és velük együtt az anyagcsere folyamatokat, valamint az immunitást és az agyműködést. A jövőben a tudósok további változásokat kívánnak vizsgálni a fiatal anyák testében. Beszélünk lehetséges élettani rendellenességekről, anyagcserezavarokról, immunhiányokról. Tekintettel arra, hogy a szervezet súlyos stresszt tapasztal az alváshiány miatt, tanulmányozni kell annak lehetséges hosszú távú következményeit.

Az információkat az Sleep Health kiadvány írja le

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.