^
A
A
A

Alacsony tesztoszteron: mi a veszély?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

16 November 2018, 09:00

A tudósok kapcsolatot létesítettek: a tesztoszteron alacsony szintje befolyásolja az arthrosis, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség korai fejlődését. És a felsorolt betegségek 40 éves koruk előtt nyilatkozhatnak.

A vizsgálatot a teljes tesztoszteron arányának, az életkortípus és a krónikus patológiák jelenlétének tanulmányozására végeztük.

"Mindannyian tudjuk: az életkorral egyre több betegség gyűlik össze önmagában. Meg tudtuk meghatározni, hogy az alacsony tesztoszteronszint, valamint a túlsúly okozhat korai fejlesztés számos kóros, „- mondja Dr. Mark Peterson, a szakember a területén Rehabilitáció és Fizikális Medicina, ami a University of Michigan (Ann Arbor).

Mindig azt hitték, hogy a tesztoszteron elsősorban felelős a férfi nemi jellegek megjelenéséért. Ez a funkció azonban nem kíméli a hormont. Az orvostudomány megerősítette, hogy a tesztoszteron fenntartja az egészséges artériás vérerek és csontok állapotát, megakadályozza a zsírlerakódást. Így előrelátható, hogy az alacsony hormonszint közvetve és negatívan befolyásolhatja az ember egészségét.

"Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a hormon szintézise a férfi test elöregedésével csökken. Mi érdekli: mi a testosteron optimális mennyisége jelen lehet a különböző életkorú férfiak testében, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását? "- mondja Peterson professzor.

A tudósok országos kísérletet kezdeményeztek, amelyet az Egyesült Államokban folytattak. A projekt több mint kétezer férfi részvevőt érintett, akiknek életkora meghaladta a 19 évet. A résztvevőknek elegendő információval kellett rendelkezniük az életkorról, a társadalmi helyzetről, az életmódról és az egészségi állapotról. A szakemberek rögzítették a szervezetben fellépő zavarokat és az egészségre vonatkozó panaszokat, valamint kiválasztották a kardiovaszkuláris rendszer és az anyagcsere biomarkereinek anyagát.

Azt találtuk, hogy az alacsony tesztoszteron szint korreláltak a fejlesztési osteoarthritis, a depresszió, a magas koleszterinszint, a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a szívroham, a magas vérnyomás, a II típusú diabetes és a elzáródásos tüdőbetegség. A tudósok felfedezték, hogy a magánszemélyek a felsorolt betegségek -, hogy elsősorban a férfiak, akik által meghatározott csökkentett hormon szintjét.

"A tesztoszteron teljes mennyiségét és az incidenciát szigorúan függő kapcsolatban állítottuk össze. Ez azt sugallja, hogy minél kisebb a hormon mennyisége a vérben, annál nagyobb a másodlagos patológia kockázata - magyarázta Dr. Peterson.
 A szakemberek meghatározzák a teljes tesztoszteron-tartalom kritikus szintjét is - kevesebb, mint 300 ng / dl, vagy 10,4 nmol / liter.

A szakértők rámutatnak arra, hogy az ilyen tudományos munkák nem szolgálhatnak bizonyítékként a tesztoszteron mennyiségének és a patológiák kialakulásának ok-okozati kapcsolatáról. Ezért a vizsgálat eredményei - ez csak ürügy a következő vizsgálatokra: az első laboratóriumi, majd klinikai. A tudósok következtetéseit azonban figyelembe kell venni: a tesztoszteronszintek ellenőrzése mindenki számára fontos megelőző intézkedés.

A tanulmány eredményeit a tudományos jelentések publikálják.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.