^

Egészség

A-vitamin a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Referencia értékek (normál) szintje vitamin (retinol) a vérszérumban: gyermekek 1-6 év - 0,7-1,5 mol / l, 7-12 - 0,91-1,71 mmol / l, 13 -19 év - 0,91-2,51 μmol / l; felnőttekben 1,05-2,09 μmol / l.

A-vitamin tárgya zsíroldható és két formában - a tényleges vitamin vagy retinol (csak állati termékek) és a pro-vitamin, más néven karotin (előállított állati vagy növényi eredetű), amely átalakítható retinol a falak az emésztőrendszer. 50-90 tömeg% retinol bejövő élelmiszer szívódik fel a vékonybélben, és szállították kilomikronok kapcsolódó komplex a májba, ahol a tárolás formájában retinol-palmitát. Szükség esetén a véráramba jut, retinol formájában, amely az A-kötő fehérjével kombinálva van. A szérumban az A-kötő protein + retinol komplex kötődik a transztiretinhez. A szérumtól a retinol célsejtek, például retinális fotoreceptorok és epithelium által elfogott.

Amikor az A-vitamin belép a szervezetbe az igények felett (180-430 μg napi retinol az életkor, a szex és az élettani állapot függvényében), a feleslege a májban helyezkedik el, amely e vitamin depotját képezi. A retinol étkezésből történő csökkentett bevitelével a májat a véráramba bocsátják, a szérum retinol koncentrációját normál szinten tartva (0,7 μmol / l fölött). Az A-vitamin egyéb biológiailag aktív formái (retina és retinsav) nagyon alacsony koncentrációban (0,35 μmol / l alatt) vannak jelen a vérben; a retinol észterei az összes A-vitamin kb. 5% -át teszik ki (0,1-0,1 μmol / l).

Az A-vitamin fontos szerepet játszik az oxidációs redukciós folyamatokban. A retinol elősegíti a glikogén szintézisét a májban és az izmokban, javítja a vér koleszterin részt vesz a szintézis szteroid és nemi hormonok. Erre szükség van a növekedés és a csontképződést csontváz újraszintézisét rodopszin, és hozzájárul a normális működését a nyálkahártyák és a hámsejtek a bőr fedél, megakadályozva annak metaplázia, hyperkeratosis és a túlzott hámlással. Az A-vitamin segít erősíteni a hajat, a fogakat és az ínyt. Az utóbbi években, ez azt mutatja, változatos szerepét vitamin a rákos megbetegedések megelőzésére és a szabályozása az immunitás (esszenciális a befejezése fagocitózis, növeli a szintézis a Ig, serkenti a killer T-sejtek, stimulálja a T-helper II típusú és mtsai.). A-vitamin - aktív antioxidáns, főleg E-vitamin jelenlétében; védi a C-vitamint az oxidációtól. Az A-vitamin hiányát a rosszindulatú daganatok kockázati tényezőjeként tartják számon. Kísérleti vizsgálatokban kimutatták, hogy az étrendben lévő A-vitamin-tartalom növekedése 17,5% -kal növeli az életminőség középértékét. A cink az A-vitamin-anyagcsere lényeges kofaktora (szükséges az A-kötő fehérje szintéziséhez).

Az átlagos napi követelmény retinol felnőttek (20-50 év) volt 1,2 mg (4.000 NE, 1 NE egyenértékű 0,3 mikrogramm retinol) a terhes nők - 1,5 mg (5000 NE) a szoptatás - 1, 8 mg (6000 NE), 60 év felettieknél - 2,5 mg (10 000 NE). A retinol napi szükségletének legalább egyharmadát kész formában kell a szervezet rendelkezésére bocsátani; a többi karotinoidok felszívódhatnak, melyből a retinol alakul ki. Emlékeztetni kell arra, hogy az élelmiszerekben lévő retinol körülbelül 30% -a hőkezeléssel pusztul el. A retinol aktivitása kétszerese a karotinnak, emellett az utóbbi csak 30-40% -a abszorbeálódik a bélbe. Ezért a táplálékbevitel megítélésekor úgy tekinthető, hogy 1 mg retinol megközelítőleg 6 mg karotinoidnak felel meg.

A retinol (A-vitamin) és karotinoidok szérumban történő meghatározása Bessey szerint LA Anisimova

A módszer elve

Az A-vitamin és a karotinoidok meghatározása lúgos alkohol oldatban való hidrolízisén alapul, majd szerves oldószerek keverékével extraháljuk.

Reagensek

  • 11 M kálium-hidroxid-oldat (KOH).
  • 96% etil-alkohol.
  • 1 mólos kálium-hidroxid (KOH) 96% -os etil-alkohollal készült oldatát 1 térfogat 11 M KOH oldatot összekeverjük 10 térfogat 96% -os etil-alkohollal. A reagens a vizsgálat napján készül. Ha a keverés során festés történik, az alkoholt használat előtt lepárlással kell tisztítani.
  • Xylol, hp.
  • Oktan, h.ch.
  • Xilol-oktán keverék: előállítva egyenlő térfogatú xilol és oktán keverékével.

A vizsgálatokat spektrofotométeren végezzük.

Az A-vitamin meghatározásának folyamata

Az ujjából vett vért (kb. 1 ml) a centrifuga címkéjébe vittük, és 20-30 percig üveges pohárba helyeztük meleg vízzel (40-45 ° C hőmérsékleten). A szérum elválasztásához a vérrögt óvatosan vékony üvegrúddal csévéljük fel a cső szélén, és 10 percen át 3000 fordulat / perc sebességgel centrifugáljuk.

Válasszon 0,12 ml szérumot, és vigye át egy agglutinációs csőbe, majd adjunk hozzá 0,12 ml 1 M alkoholos kálium-hidroxid-oldatot. A tartalmat alaposan megrázzák.

A próbákkal ellátott kémcsöveket 20 percig vízfürdőbe helyezzük 60 ° C hőmérsékleten a hidrolízishez.

A mintákat lehűtjük és 0,12 ml xilol-oktán keveréket adunk hozzá, 10-15 másodpercig erőteljesen rázzuk. Hűtsük újra és centrifugáljuk.

Óvatosan távolítsuk el az A vitamint és a karotinoidokat tartalmazó felső réteget egy Pasteur pipettával egy gumibakkal, és vigyenek át mikrokvótákra.

A minták 328 nm hullámhosszon spektrofotometriásak - A-vitamin meghatározására és 460 nm-es hullámhosszra - a karotinoidok meghatározására.

Miután spektrofotometriával a vizsgált mintát ultraibolya sugárzásnak alávetve megsemmisítésére vitamin E célból, a parttól 15-20 cm-re a kvarc microcuvettes beállított (baktericid) lámpa úgy, hogy a besugárzás kitett része a küvetta, folyadékkal töltött; Az expozíciós idő 45-60 perc.

A minták ismételten spektrofotometriásak 328 nm hullámhosszon. Az A-vitamin tartalmát a kihalási értékek különbségéből (optikai sűrűség) határozzák meg, figyelembe véve a Bessey által az A-vitaminra kiszámított 637 együtthatót (faktor).

A számítás a következő képlet szerint történik:

X = 637 × (Е328 (1) - Е328 (2)),

Ahol X az A-vitamin-tartalom, μg / dL; 637 a Bessey által az A-vitamin meghatározására kiszámított együttható; Е328 (1) - az oldat optikai sűrűsége a besugárzás előtt; Az E328 (2) az oldat optikai sűrűsége a besugárzás után.

Az A-vitamin koncentráció μg / dL-ben történő átvitelének együtthatója μmol / l-ben 0,035.

A karotinoidok tartalmát a következő képlet adja meg:

X = 480-E480,

Ahol X a karotinoidok tartalma, μg / dL; 480 a Bessey által a karotinoidok meghatározására kiszámított együttható; Az E480 a vizsgálati oldat optikai sűrűsége.

Megjegyzés

Bessey szerint nagyobb vagy kisebb szérummennyiségeket lehet venni a vizsgálatok során, de aránya az alkoholos oldat térfogatának állandónak kell lennie a xilol-oktán térfogatának (mennyiségének) bármilyen változásával.

Az A-vitamin tartalma a vérszérumban: újszülötteknél és csecsemőknél: 160-270 μg / l; felnőtteknél 1,05-2,45 μmol / l (300-700 μg / l). A karotinoidok tartalma a felnőtt szérumban 800-2300 μg / l.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.