^

Egészség

Transzvaginalis ultrahang: előkészítés, akárcsak

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ultrahangvizsgálat az egyik leginkább informatív és biztonságos módszer egy személy belső szervének tanulmányozására. Ez a viszonylag olcsó diagnosztikai módszer különösen népszerű a kismedencei szervek patológiáival kapcsolatban, különösen mivel különböző módon hajtható végre, azzal a céllal, hogy közelebb kerüljön a vizsgált szervhez. Például, amikor a nőkről van szó, a transzvaginalis ultrahang a leginkább informatív a gyengébb nemű belső nemi szervek tanulmányozásához. Végtére is, ha a hüvelyen keresztül tanulmányozod, ott van a legkevesebb akadály az érzékelő és a női szervek között.

Az ultrahang típusai: relevanciájuk és biztonságuk

Az ultrahang diagnózis az utóbbi években egyre népszerűbb a háziorvosok és a magasan specializált szakemberek munkájában. Ez nem meglepő, hiszen a vizsgálat ultrahang segítségével, amely általában biztonságos az emberi szervezet számára, nem csak, hogy értékelje a feltétele a belső szervek, ha a diagnózist megnehezíti az orvosok, hanem azokat a fő területeket a terápiás hatás, és értékelje a kezelés hatékonyságát.

Az ultrahanggal végzett vizsgálatot biztonságosabb eljárásnak tekintik, mint egy népszerű röntgenvizsgálat. Ezért, ha nincs szükség ilyen mély behatolásra a sugarakra, mint a csontrendszer vizsgálatakor, az orvosok inkább ultrahangot jelölnek ki.

Az ultrahangos diagnosztika elvégzéséhez háromféleképpen lehet elfogadni:

 • segítségével a has (transabdominalis vagy hasi ultrahang) - a legnépszerűbb és ismerős számunkra a diagnosztizálási módszer hozzárendelt egyaránt vonatkoznak a nők és a férfiak kapcsolatban betegségek különböző szervekben, beleértve az agyat)
 • a hüvelyen keresztül (transzvaginalis vagy hüvelyi ultrahang) olyan vizsgálatot végeznek, amely csak a nőknek szól, hogy olyan szerveket vizsgáljon, amelyek a hasfal mélyétől a testben helyezkednek el,
 • a végbélen keresztül (transzrektális ultrahang) a legritkább típusú vizsgálat, amely mindkét nemben lévő betegeken elvégezhető, de valamilyen kellemetlen érzéssel jár, és gondos előkészítést igényel.

Az ultrahang első típusa, amely a terhes nők körében, valamint a vese- vagy májbetegségben szenvedő betegek körében népszerűsödött, sokkal biztonságosabbnak tűnik, mivel nem szükséges az eszköz bejuttatása a szervezetbe. A kutatási eljárás elvégzése nem okoz semmilyen kellemetlenséget, különösen akkor, ha nem kell tölteni töltött hólyaggal, és az ultrahangos sugárzás káros hatása minimális.

A transzvaginális és a transzverzális vizsgálat során a készülék érzékelője megfelelő nyíláson keresztül illeszkedik a test belsejébe, és maga a tény is óvatossággal jár. A transzvaginális (vagy transzverzális) ultrahang veszélyes? Mi a belső kár valószínűsége az eljárás során? Nem fáj a vizsgálat során?

Az ilyen kérdések meglehetősen érthetőek és logikusak, bár a transzvaginális ultrahang eljárásának aggodalma nem különösebben érdemes. Valójában, annak ellenére, hogy a belső szervek károsodásának látszólagos veszélye gondos és szakmai vizsgálattal jár, a károk kockázata minimális. Ezenkívül a vizsgálat nem vak, a monitoron lévő orvos ellenőrzi az érzékelő mozgását és ellenőrzi azt, hogy ne károsítsa a pácienst, és ugyanakkor maximális információt kapjon az érdeklődésre számot tartó szervtől.

Valószínűleg az olvasónak van egy kérdése, de miért van szükségünk olyan ultrahang típusokra, amelyek behatolnak a szervezetbe, ha korábban a szokásos biztonságos transzabdominális ultrahanggal kezeltük? A transzvaginális ultrahang szükségessége nem véletlen. A megjelenése az ilyen típusú diagnózis társított számának növekedése a különböző női betegségek és rejtett helyen a belső nemi szervek a gyengébb nem, amelyekhez való hozzáférés a hüvelyen keresztül ad pontosabb információt a mérete és állapota a nyálkahártya.

A transzvaginális és transzverzális ultrahang gyakoriságának további oka a túlsúlyos emberek arányának növekedése. A vastag zsírréteg a hasra némileg torzíthatja a transzabdominális ultrahang eredményeit, különösen mélyen fekvő szervek esetében.

Ilyen helyzetekben a nők vizsgálata során az orvos ritkán kérdőjelezi meg, hogy melyik kutatás jobb: hasi vagy transzvaginális ultrahang? Nyilvánvaló, hogy a választás az eljárásra lesz, ami teljesebb és pontosabb eredményeket ad. Így például a kis méretű elterjedt erózió csak transzvaginális ultrahang segítségével kimutatható.

A transzabdominális ultrahangot főként akkor hajtják végre, ha a kórházban nincsenek berendezések a hüvelyen vagy a végbélen keresztül végzett speciális vizsgálatokra, valamint azokban az esetekben, amikor a hüvelyen végzett vizsgálat lehetetlen.

Az eljárás indikációi

A transzvaginalis ultrahang egy olyan eljárás, amelyet egy nő számára mind terápiás, mind diagnosztikai célokra és megelőző célokra fel lehet írni. A lényeg az, hogy az ultrahang diagnosztika a belső szervek patológiás változásait felismeri a legkorábbi szakaszokban, amikor más kutatási módszerek nem nagyon hatékonyak.

Prevenciós célokra ezt az eljárást ajánlott felnőtt nők számára legalább 2 évente egyszer. És miután egy nő negyvenéves lett (és érett korban a rák és nőgyógyászati megbetegedések kockázata jelentősen nő), az orvosok azt javasolják, hogy minden évben ultrahanggal vizsgálják meg.

Ami a terápiás és diagnosztikai eljárásokat, a hüvelyen át ultrahangos leggyakrabban felírt megbetegedéseinek urogenitális rendszer, gyulladásos és diszpláziás nőgyógyászati megbetegedések, onkológiai gyanúsított a kismedencei szervek, a terhesség diagnózis az első 10-12 hét. A transzvaginalis ultrahangot sürgős esetekben is előírhatjuk, például ha lehetetlen a női nemi szervek vérzésének forrását létrehozni.

Gondoljunk arra, hogy milyen helyzetekben  nyújtsunk  maximális haszonnal a kismedencei szervek transzvaginális ultrahangját :

 • ha ismeretlen fájdalom esetén fájdalmai vannak az alsó hasban,
 • panaszok fájdalom során közösülés,
 • ha menstruációs zavarok (Nő panaszkodnak késleltetési idejét, ezek hiányában hosszú ideig, pecsételő közötti időszakokban időszakok, túl nagy, vagy fordítva, a rövid időtartama menstruációs vérzés),
 • amikor a női nemi szervek gyanús bejutása (véres vénák, kenet, szagú gőzsölés stb.)
 • gyanús gyulladás kialakulása a nemi szerveken belül,
 • a méhben és a petefészkekben gyanítható jóindulatú és rosszindulatú daganatos megbetegedések, amelyek közül leggyakrabban myoma, endometriosis és méh dysplasia, ciszta és petefészekrák stb.
 • ha nőgyógyászati gyanú merül fel, ha egy nő nem lehet anya legalább hat hónapig, a normális szexuális élet ellenére (a petefészek alakjának és jellemzőinek meghatározása, a petevezető csövek átjárhatósága a kontrasztanyagokkal)
 • egy méhen kívüli terhesség gyanúja esetén,
 • ismeretlen etiológiájú genitális traktus vérzése (segít meghatározni a vérzés okait),
 • A feltételezett medencei visszerek (patológia működését érinti, a nemi szervek a nők, mint a rossz vérkeringés, a méh és a petefészkek kiváltja összeomlik menstruációs ciklus rendszeres hasi fájdalom, és még problémák teherbe egy gyermek)
 • feltételezett patológiák húgyúti rendszer (például, rendellenességek vizeletürítés: fájdalom, vizelet-inkontinencia, vagy késlelteti a megjelenését nyálka a vizeletben), ebben az esetben kijelöli  transzvaginális ultrahang a húgyhólyag.

A bélvastagság ultrahangja  ritkábban a kiszökítés megszegése miatt következik be. Erre vonatkozó további információkat az ultrahanggal végzett transzrektális vizsgálat szolgáltat. De ha nehéz, például azért, bélelzáródás vagy jelenlétében tumorok (polipok, aranyér kúp), ami károsíthatja a cső ultrahang be a végbélbe, hogy a támogatás a hüvelyen vizsgálat jön. Ebben az esetben hatékonyabb, mint a hasi, mert a vastagbél a hüvely vékony falainál helyezkedik el. A vékonybélben a hasfalon végzett vizsgálat nem ad pontos eredményt, mint a hüvely oldalán végzett vizsgálat.

Transzvaginális ultrahang alkalmazásával az in vitro megtermékenyítés (IVF) eljárását is figyelemmel kísérjük. Végül is, a trágyázott tojás nõi testben történõ megtermékenyítése után, az összes folyamat titokban az emberi szem elõl folytatódik, és csak ultrahanggal lehet nyomon követni.

Transvaginalis ultrahang a nőgyógyászatban

A transzvaginális ultrahangot mind az állítólagos diagnózis tisztázására, mind pedig az egyes szervek határainak, méretének és állapotának meghatározására informális célokra írják fel. Segítségével például információt kaphat egy nő - a méh fő reproduktív szervének szerkezetéről és egészségéről. A vaginális ultrahang segítségével mérheti a méhnyak hosszát, a méh méretét és alakját, a nyálkahártya vastagságát (endometrium), amely folyamatosan változik a menstruációs ciklus fázisától függően.

Az endometrium legkisebb vastagsága (1 mm nagyságrendben) a menstruációs ciklus 1. és 2. Napján figyelhető meg. A 3. és 4. Napon 3-4 mm-re nő. A kutatások ezekben a napokban nem túl informatívak. 5-7 napig a méh nyálkahártyájának vastagsága elérheti a 6 mm-t, és a menstruáció előtt - 10-20 mm. Ebben az esetben az endometriumnak egységes szerkezetűnek kell lennie, bármilyen kondenzáció és duzzanat nélkül, amely gyulladásos (endometritis) vagy tumoros folyamatokról beszélhet.

Az endometritis (a méh gyulladása) a képernyőn látható a szerv üregének növekedése, a nyálkahártya vastagságának csökkenése, összetételének kifejezett heterogenitásával, a méh belsejében a gáz felhalmozódásával. Az endometrium falvastagságának összehasonlító jellemzője a menstruációs ciklus fázisától függően történik, különben az eredmények pontatlanok lesznek.

A méhnyak hosszának mérése fontos, ha fennáll a vetélés veszélye. Normális esetben a méhnyak hossza kb. 3,5-4 cm.

A méhnyak nyaki csatornájának átmérője 2-3 mm. A nyaki csatornában egységes nyálkás titok van. A méhnyak mérete és a nyálkahártya-váladék heterogenitása megváltozhat gyulladásos vagy rosszindulatú folyamatokat, vagy a méh endometriumának (endometriózis) kóros proliferációját.

A méh myóma esetében a szerv fel van nagyítva, a kontúrja megváltozik, és a daganat (csomók) az izomrétegben van meghatározva. Ehogennost csomópont mióma változik alacsony kontúr hanghullámok tükröződnek, és a disztális hurok nem lehet megtekinteni is attól függően, az a tény, hogy fekszik belsejében (ez lehet ciszták vagy tömítések képződött kalcium-vegyületek). Az endometriózis hólyagképződést mutat mind a petevezetékekben, mind a méh különböző részein.

A méh (és a belek) polyposzusát a vírusos fertőzés által okozott szerven belüli térfogat-képződések jellemzik, amelyek némileg befolyásolhatják a kontúrok méretét és helyét. De a legtöbb esetben a méh belsejében kerekített, viszonylag kicsi alakzatoknak számítanak, jól láthatóan ellentétben vannak.

A rákos daganatok ultrahang-érzékelővel való összehasonlításának néhány hasonlósága van a polipokkal, de a közelükben lévő szöveteken gyulladásos ödéma figyelhető meg. A diagnózis megerősítése vagy elvetése biopsziával. Ebben az esetben a rosszindulatú daganatok vizsgálatára szolgáló szövetdarabot közvetlenül a diagnosztikai eljárás során veszik fel, az eszköz végén lévő mellény speciális csatorna van egy tűvel, hogy biopsziát kapjon.

Az ultrahang eredményei szerint a méhnyak rákos daganata rendkívül echogén neoplazma, egyenetlen kontúrok. Az orvosok szintén tudomásul veszik a méh garat szűkületét és a regionális nyirokcsomók növekedését. A daganat pontos elhelyezkedése alapján meghatározható a rákos daganat penetrációjának mélysége a méhszövetbe és a közeli szervekbe.

Feltehetően méhrák jelenlétében megy végbe a következő tünetek: vérzés kívül a menstruáció, hasi fájdalom, a vér a közösülés közben, bőséges vízszerű mentesítés, duzzanat az alsó végtagok hiányában szív és a vese rendellenességek, vizelési nehézség.

A terhesség alatti hüvelyi ultrahangos vizsgálat lehetőségei némileg korlátozottak. A transzvaginalis ultrahangot csak a terhesség korai szakaszában lehet végrehajtani, amíg az eljárás nem okoz méhösszehúzódásokat és terhességi zavarokat. A méhszonologus (az ultrahang diagnosztikát végző orvos) fokozott tónusa a reproduktív szerv falának vastagságának helyi növekedésében nyilvánul meg. De egy ilyen tanulmány lehetővé teszi, hogy a fogamzás után első hetekben nagy pontossággal diagnosztizálják a terhességet, és nyomon kövessék a gyermek fejlődését a terhesség első harmadában.

A méhszerv mérete meghatározó szerepet játszik a terhesség diagnózisában, legalább három hétig. Normális esetben a méh 4,5-6,7 cm (hosszúság) 4,6-6,4 cm (szélesség) és 3-4 cm átmérővel méri, és ha a transzvaginális ultrahangvizsgálat eltérést mutat az általánosan elfogadott mutatóktól, ez egy alkalom a gondolkodásra.

A méh kis mérete problémákat okoz a magzat viselésével, és a megnövekedett méret a terhesség kezdetéről szól. Az utóbbi esetben alaposabb vizsgálat segít más lehetséges, de kevésbé kellemes diagnózisok, például méh myoma vagy rosszindulatú daganatok megerősítésére vagy megcáfolására.

Az 5. Héten kezdődően a transzvaginalis ultrahang alkalmazható a gyermek szívverésének meghatározására, ami a magzati fejlődés fontos mutatója.

A méh és a függelékek transzvaginalis ultrahangja nagy szerepet   játszik a meddőség diagnózisában. Segítségével értékelhető mind a petefészkek működésének jellemzői, mind a méhhez való hozzáférés lehetősége a méhcsöveken keresztül.

A petefészkek mérete a (3-4) x (2-3) x (1.5-2.2) cm tartományban van (hossz, szélesség, vastagság). A menstruációs ciklus közepén a petefészkeknek több kisebb, 6 mm-es méretű és egy nagy-2 cm-es tüszőt (tojásembrió) kell tartalmazniuk, a nagyobb tüszők jelenléte pedig follicularis cisztáról beszélhet.

A petefészkek normális méretéhez képest nagy arányban gyulladásos folyamatot vagy a szervben előforduló daganatok jelenlétét jelzik.

Ami a petevezetékeket illeti, ideális esetben alig látszanak. Ha látni akarjuk ezt a szervet, csak kontrasztos módon lehet. Ha a farkascsövek kontrasztanyagok használata nélkül láthatóak, ez gyulladásos folyamatot jelez. Ami mindig összefügg a szervek méretének növekedésével. A transzvaginális ultrahang a petevezetékekben folyékony váladék jelenlétét mutatja (ez lehet gyulladásos izzadás, genny, vér).

Egy másik ok a „növekedés” a petevezeték válhat méhen kívüli terhesség, amely kapcsolatban van az elzáródás test jelenléte miatt az összenövések, gyulladás, vagy a veleszületett (törje, néhány kisebb átmérőjű csőszakaszokat, stb). Az ilyen vizsgálatot kontrasztanyagokkal végezzük.

A meddőség diagnózisának fontos tényezője a méh helyzete. Normális esetben kissé előre kell dönteni. Ha ilyen lejtés van, de a másik irányban (veleszületett rendellenesség) a normális terhesség valószínűsége csökken, de fennáll a veszélye az ektópikus kialakulásának.

A tranvaginalnogo ultrahang képes észlelni a folyadék felhalmozódása az alhasi, amely kapcsolatban van a gyulladásos folyamatok, a belső szervek (szétválasztása a folyadék a kismedencei üreg) vagy törés cisztás képződmények, folyadékkal töltött titkos.

Az ovuláció után (2-3. Naptól számított 2-3 napon belül) kis mennyiségű folyadék jelenik meg a méh mögötti üregben, ami teljesen normálisnak tekinthető. Más időszakokban a folyadék megjelenése a méh közelében mutatja a szervben a fertőző folyamatokat.

A petefészek transzvaginalis ultrahangját  írják fel olyan szerv gyulladásos patológiáira, amelyekben a jövő tojás érkezik, és súlyos fájdalmai vannak az alsó hasban (ha nincsenek összefüggésben a menstruációval). Ugyanez a vizsgálat releváns lesz a gyanított ciszta vagy petefészekrák esetében. Ezekben az esetekben, az orvos végző eljárás ultrahang, mondta méretének növekedése a petefészekben, szöveti duzzanat, alakváltozás a test körvonalainak (a malignitás), a folyadék jelenléte a tumorokban (abban az esetben, petefészek ciszták).

Az ultrahangos hüvelydiagnosztika kiderítheti a méhen belüli kóros elváltozásokat a terhességgel társuló szerv rosszindulatú daganatos megbetegedéseihez. Például, alatt és után egyaránt terhességmegszakítás az embrionális része a méhlepény (chorion) lehet kialakítva a méhben tumor álló hámsejtek. Ez az új formáció korinoepitiooma. Gyakrabban a daganat nem a méh testében, hanem a nyakán vagy a petefészkeken tapasztalható. Képes arra, hogy elpusztítsa az ereket, gyorsan áttéteket biztosít a különböző létfontosságú szervek számára.

Az echogram ebben mutatja a méh növekedését (nyakát vagy petefészket), mert a daganat gyorsan növekszik, a test izmainak hangereje csökken, lágy lesz, és nem egyenletes konzisztenciájú. A szerv formája megváltozik, rajta kócsagok jelennek meg, amelyek nem egészségesek.

A korai terhesség másik veszélyes patológiáját cirrózisnak tekintik. A patológiát a korion villi kóros növekedése jellemzi, végükön a vesikulák kialakulása, a tumor penetrációja a myometrium mély rétegeibe, a méhszövetek pusztulása. Ugyanakkor a magzati halálozás a fejlődés korai szakaszában van megfigyelhető, mind a teljes, mind a részleges buborékeltolódással. De a méh továbbra is nő, de nem maga a szerv, hanem a rosszindulatú daganat, amely megütötte.

A transzvaginalis ultrahang egyenetlen méhszövetet (sűrű masszát, szétszórt szokatlan lágy területekkel), kis ciszták jelenlétét, nagy cisztákat mutat a petefészkeken. A méhméret nem felel meg a terhesség időtartamának, míg a magzatot már nem lehet kimutatni.

Nagyon fontos, hogy a lehető legkorábban detektálják a tumort, amikor a méhen belüli magzati halál gyanúja merült fel. Végül is, a vetélés ebben az esetben nem jelenti a tumor eltűnését, és az asszony súlyos veszélyben van.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Készítmény

A transzvaginális ultrahang nagyon informatív módszer a kismedencei szervek különböző kórképeinek diagnosztizálására a nőknél, amely lehetővé teszi a normálértéktől való eltéréseket a betegség kezdeti szakaszában is. Az eljárás maga nem nehéz az orvos vagy a beteg számára. Gyors és legtöbb esetben fájdalommentes.

Az ilyen típusú diagnosztikai vizsgálatok egy másik előnye az eljárás előkészítésének hiánya. Például a húgyhólyag és más szervek a hasi eszközön a kis medencében nagy mennyiségű folyadék előzetes felhasználását foglalják magukban. A diagnózist a maximális teljes hólyaggal végezzük (a hajózás echolocation elvének megfelelően), ami nem túl kényelmes. Az eljárás során az ember bizonyos kellemetlenségeket tapasztal, mivel az ellenállhatatlan vágy, hogy kiürítse a húgyhólyagot, amikor az érzékelő átmegy, és megnyomja a gyomrot.

Amikor a hüvelyen eljárás kismedencei vizsgálat kitöltésével a húgyhólyag nem szükséges, mivel az érzékelő közvetlenül érintkezik a célszerv és ultrahang hullámok áthaladnak a levegő és a lepattant a belső szerveket, és ezzel a kívánt képet a képernyőn. A beteget még az eljárás előtt is fel kell kérni, hogy menjen a WC-be, hogy a hólyag üres legyen.

A másik feltétel a minőségi hüvelyen ultrahang hiánya gáz a belekben, amelyek torzítják a tájékoztatást szerv mérete. Ha egy nő szenved fokozott gáztermelés, ami gyakran előfordul, a gasztrointesztinális betegségek, előestéjén az eljárás (egy pár nappal előtte) nem ajánlott enni élelmiszerek okozhat puffadás (nyers zöldségek és gyümölcsök, péksütemények, tejtermékek). A feleslegben gázok a belekben, hogy segítsen megbirkózni, és bizonyos gyógyszerek, mint például „aktivált szén”, „Smekta”, „Espumizan” et al.

Ami a bél feltöltését illeti, kívánatos, hogy természetes módon permetezze le a beöntések használatát.

A vizsgálat előtti ivás csak olyan terhes nőknek ajánlott, akik ultrahanggal végeznek a hólyag részleges kitöltésével. Ehhez elég egy pohár vizet inni egy órával az eljárás előtt.

Sürgős körülmények között az eljárás előkészítése nem végezhető el, még akkor sem, ha ez negatívan befolyásolja a vizsgálatok pontosságát, amelyet ezt követően meg kell ismételni, amikor a beteg állapota stabilizálódik.

Mit vehetek velem a transzvaginális ultrahang eljárásáról? Semmi, csak cipőtakaró és pelenkák vagy törölközők, amelyeket a kanapén kell elküldeni.

Mi a legjobb idő a transzvaginális vizsgálatra? Ha csak azt, hogy tárja fel a belső nemi szervek a nők, az orvosok azt javasolják eljárást elvégezni 5,6 vagy 7 nap a menstruációs ciklus (közvetlenül a vége a menstruáció 2-3 napig), ha vastagsága a méhnyálkahártya az átlagos, elosztását és egy titkos, hogy minimális, és nem befolyásolja a kutatás eredményeiről. Elvileg megengedett a rutin diagnosztika elvégzése a ciklus 10. Napjáig.

Valahol a 12. és 14. Napon ovuláció következik be, amely után a nő aktívan felkészül a fogantatásra, ami természetesen számos fiziológiai változást eredményez a nőgyógyászati területen.

Egyébként, a méh endometriózisára való gyanakvással, a vizsgálatot csak ajánlott elvégezni ebben az időszakban, pl. A menstruációs ciklus második felében. A petevezetékek átjárhatóságának tanulmányozása mellett az orvosok a ciklus 24-28 napján (valójában a havi rendszerességgel) is elköltik a költséget.

Ha egy nő vérzéssel lép be a kórházba, a vizsgálatot sürgősen végzi a menstruációs ciklus fázisától függetlenül.

Amikor megkérdezzük, hogy a transzvaginális ultrahang havi teszttel végezhető-e, a válasz igen. Ezenkívül egy ilyen vizsgálat hasznosnak bizonyulhat, mivel segít meg azonosítani a petefészkek cisztás formációit. Azonban annak ellenére, hogy a havi nem ellentétes a transzvaginális ultrahang eljárásával, az orvosok inkább a diagnózis idejét választják, amikor a menstruációs elváltozás hiányzik. Mindazonáltal a méhben és a petevezetékben lévő vér patológiás tünet lehet.

A terhesség megtervezése és a kismedencei szervek gyulladásos patológiáinak kezelése során a vizsgálatot többször is meg lehet tervezni egy menstruációs ciklus alatt. Ez lehetővé teszi a tüszők kialakulásának és növekedésének folyamatát (a diagnosztikát 3-4 napos időközönként lehet előírni, például az 5., 9., 12. és 15. Napon). Gyulladásos megbetegedéseknél egy ilyen soros vizsgálat segít a beavatkozás hatékonyságának értékelésében.

trusted-source[9], [10]

Technika transzvaginalis ultrahang

A kismedencei szervek ultrahangvizsgálatát a transzvaginális módszerrel 2 szakaszban végezzük. Az első szakaszban a beteg, hogy ismertesse a lényege a tanulmányi és annak módszertanát, majd felajánlotta, hogy távolítsa el az összes ruhát deréktól lefelé, küldjön egy pelenka és dőljön hátra a kanapén (amely lehetővé tette, hogy használja a nőgyógyászati széket az eljárás). A lábakat el kell távolítani és térdre kell hajlítani, közelebb kell tennie lábát a fenékhez.

A transzvaginális ultrahanghoz tartozó készüléket, amely egy számítógép monitorhoz csatlakoztatott érzékelő, közvetlenül a hüvelybe kerül egy kis mélységig (a méhnyakig). Minden, ami tovább található, visszavert ultrahanghullámok segítségével történik.

A transzvaginális transzduktor, ugyanaz a transzduktor, nem eldobható eszköz. Számos nő kutatására használják, de nem lehet hatékonyan fertőtleníteni. A nő és a készülék védelme érdekében használat előtt egy új óvszert kell viselni az érzékelőn.

Kis mennyiségű speciális gélt alkalmaznak az óvszeren, ami megkönnyíti a készülék belsejét a hüvely belsejében, és biztosítja az ultrahangos hullámok jobb áthaladását.

Mi a transzducer? Ez a műanyag rúd, amelynek hossza 12 cm, és az átmérője nem haladja meg a 3 cm-t. A külső rúd vége el van látva egy csatorna a tű, ami úgy végezzük biopszia gyanúja onkológia.

A hüvelyben az érzékelő különböző irányokban mozoghat attól függően, hogy melyik szerv a vizsgálat célpontja. Mivel a transzducer nem mély, a betegek nem éreznek fájdalmat, kivéve súlyos gyulladásos vagy fájdalmas daganatos eseteket. Ha egy nő kényelmetlenséget tapasztal az eljárás során, mindenképpen értesítse az ultrahanggal foglalkozó orvost.

Az ultrahangos hüvelyi vizsgálat időtartama különböző helyzetekben 5 és 20 perc között változhat, így a legtöbb esetben a betegeknek nincs idő sem félek.

Révén transvaginalis ultrahangvizsgálat végzett pontosabb értékelést a test méretben és méhnyak, petefészek tüszők a petefészekben, a hely és szerv szerkezetének, a kilépési helyén a petevezeték és azok tartalmát, az aránya az érett tüszők és azok, amelyek az embrionális stádiumban, a jelenléte a szabad folyadék kis medence. Hasi tanulmány ebben az esetben egy homályos eredménye, amely nem teszi lehetővé, hogy rögzítse a betegség a bajt. Ezzel a céllal azonban a nőgyógyászati megbetegedések megelőző diagnosztikáját végezzük.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A transzvaginalis ultrahangot olyan eljárásnak nevezhetjük, amely gyakorlatilag nem igényel különleges képzést. És minden, mert ez olyan egyszerű és biztonságos, amennyire csak lehetséges. Talán ezért a belső szervek ilyen típusú diagnosztikai vizsgálatának szinte semmilyen ellenjavallata nincs.

És mégis, annak ellenére, hogy a jelátalakító egy sekély mélységben kerül bevezetésre, a himnusz egy további akadálya lesz, és az eljárás során megsérülhet. Szűz transzvaginalis ultrahang nem végezhető el. Alternatív megoldásként transzrektális vizsgálatot, vagy akár hasi diagnózist lehet előírni, ha nem szükséges meghatározni a szervek méretét és szerkezetét.

A 2 és 3 fokú elhízás esetén a transzvaginalis ultrahangot a végbélen keresztül a diagnózishoz lehet helyettesíteni, attól függően, hogy a szervet vizsgálják-e.

Terhesség alatt a transzvaginalis ultrahangot rendszerint 14 hétig írják fel. Ez egy biztonságos tanulmány mind a jövőbeli anyának, mind a magzatnak a méhében. Mégis, a hanghullámok, ellentétben a röntgensugarakkal, nem képesek génmutációt okozni, és a gyermek különböző rendellenességeihez vezethetnek.

A második és harmadik trimeszterében ilyen vizsgálat nem alkalmazható úgy, hogy ne okozzon koraszülés egy betegben miatt manipulációk közelében a méh, amely stimulálja a csökkentése, nem a negatív befolyása az ultrahang. A terhes nők túlzott hasi vagy hasi ultrahangja a következmények nélkül is elvégezhető a szállításig.

Még egy dolog. Ha egy nőnek allergiája van a latexnek, ezt még az eljárás előtt is meg kell adni az orvosnak, ezért nem kell az allergiás reakciók különböző megnyilvánulásait kezelni.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Komplikációk az eljárás után

A transzvaginalis ultrahangot nem hiába tekintik viszonylag biztonságos eljárásnak, mert a komplikációk csak ritka esetekben lehetségesek, ha az ellenjavallatokat nem veszik figyelembe. Például allergiával a latexre, egy nő utána viszketést érezhet a hüvelyben, amely megköveteli az antipruritikus és antihisztaminok alkalmazását.

A vizsgálat során a pácienst kérték, hogy pihenjen. Így az orvos szabadon hozzáférhet a belső szervekhez a hüvelyen keresztül, és szabadon mozgathatja a készüléket a páciens testében. Azonban nem minden nő nyugszik, ami a nyálkahártya női nemi szervek károsodását okozza kívülről és belülről. A vér transzvaginális ultrahang után a leggyakrabban ennek oka.

Ez a tünet inkább a terhes nőkre jellemző. Ha a transzvaginalis ultrahang eljárása után a jövő anya a rózsaszín vagy barna folyadék fehérneműjén, fájdalom és kényelmetlenség nélkül nem tud aggódni. Ez a gyakori helyzet a várandós nők számára, amelyek túlterhelik a veszélyt. Csak akkor szabad orvoshoz fordulnia, ha az ilyen kisülések hosszú ideig tartanak, nagyobb mennyiségűek és fájdalmai vannak az alsó hasban, vérfoltok jelennek meg a fehérneműben, a hátán fájni kezdenek stb.

Ami a fájdalmakat illeti, az ideális esetben nem lehet az eljárás után. A terhes nőkben a hasnyálmirigy kisebb mértékű kellemetlensége a méh hangszínének növekedésével járhat, amely rövid időn belül normális állapotba kerül. Ha ez nem történik meg, vannak gyötrő fájdalmak a has és a hát, jelzi a kezdetét a munka, ott vérzik, és egyéb káros tünetei sürgősen hívja a „mentő” és megy a kórházba, hogy hagyja abba a munkaerő.

Elvileg a transzvaginális ultrahang után leírt helyzet a kivétel, amely azt jelzi, hogy a vizsgálatot 12-14 hétnél hosszabb időtartamra végezték el, vagy a terhesség alatt egyéb olyan rendellenességek is vannak, amelyek nem kapcsolódnak az eljáráshoz. Elméletileg ez a helyzet a diagnózist végző orvos alkalmatlanságáról is beszélhet, ami valószínűtlen ebben a helyzetben.

A transzvaginális ultrahang után a fájdalom a leggyakrabban a meglévő gyulladásos patológiák hátterében jelentkezik. Ebben az esetben egy nő kényelmetlenül érezheti magát az eljárás alatt és után. Az érzékelő mozgása azonban zavarhatja a beteg szervet, amely ezután fájdalmat vagy pulzálást okoz az alsó hasban.

A megnövekedett nyomás és az eljárással kapcsolatos izgalom miatt egyes nőknél nem csak a gyomor, hanem a fej is fáj. Ebben az esetben szükség van a nyomás stabilizálására mind az eljárás előtt, mind a manipulációk vége után, ha szükséges.

Daub után a hüvelyi ultrahang a nők, akik nem tervezi, hogy lesz egy anya, nagyon ritka, és újra csatlakozik ugyanazzal microdamages nyálkahártya vagy egy biopszia helyén, bőségesen ellátva ereket. By the way, gyakran az ilyen beavatkozás után, a menstruáció korai megjelenése észrevehető. Szörnyű benne semmi, de az orvos, hogy kikéri még mindig megéri, legalábbis annak érdekében, hogy különbséget a menstruációs vérzés (különösen, ha a vér kíséri lecsökkenteni a fájdalmat, amit nem mutatható ki).

Az éberségnek olyan nőnek (terhesnek vagy nem) kell lennie, aki a fájdalom és a barna (piros, rózsaszín) elfolyás hátterében hőmérsékletnövekedést is okoz. Ez valószínűleg a fertőzésről szól. De ez nem annyira a fertőzések, a nemi úton terjedő betegségek, hány megszokott Staphylococcus, Streptococcus, E. Coli és más képviselői feltételesen kórokozó mikroflóra. A súlyosabb fertőzéseket óvszerrel kell védeni. De mindenképpen orvoshoz kell fordulnia.

By the way, fontos annak biztosítása, hogy az orvos a vizsgálat előtt feltétlenül öltözött az érzékelő új óvszert, és nem csak törölje le egy fertőtlenítő oldat. Ez a transzvaginális ultrahang végrehajtásához megállapított normák megsértésének minősül. Sőt, amellett, hogy a hagyományos kórokozó mikroflóra az érzékelő maradhat súlyosabb fertőzések, mint például a hepatitis vagy HIV-vírusok, különösen akkor, ha nem volt megelőző képzésben a kutatás korábbi betegekről, és hüvelyi ultrahang óvszer nélkül hozza veszélyeztetett nők veszélyes fertőzések, kezelhetetlen betegségek. Ez a szakemberek véleménye az epidemiológia területén, és nem a hétköznapi pánikbetegek.

Ideális esetben a hüvelyi vizsgálat elvégzése előtt a mikroflóra kenetet kell készíteni, hogy az orvos tudja, mi a baj. Ez segíthet a jövőben és a transzvaginális ultrahang eredményeként felhozott diagnózis tisztázására, amely egy speciális formára nyomtatódik.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Az eljárás után gondoskodni

Sok nő, miután látta a nőgyógyász egy karosszékben, vagy transzvaginalis ultrahangot hordozott, a fertőzéstől félve, rohanni kezdett, hogy komoly higiéniai eljárásokat folytasson. Az ilyen eljárások hatékonysága ilyen helyzetekben nem bizonyított. Ezenkívül egyes esetekben a douche akár ártalmas is lehet, különösen mivel steril körülmények között nem kerül sor.

A nő belső nemi szervezetei háromszorosodnak oly módon, hogy képesek tisztítani magukat a fertőzéstől és a szennyeződéstől. Ez hozzájárul a hasznos hüvelyflóra, amely súlyosan kimossák öntözéssel, ily módon lehetővé téve, hogy dolgozzon a kórokozók és a kórokozó gombák, amelyek inaktív volt. A végén, akkor lehet, hogy a fertőzés okát a belső nemi szervek a nők nem maga az eljárás transvaginális ultrahang, és a megelőző intézkedések lépett a beteg az orvosi rendelvény nélkül kapható készítményeket is.

Milyen higiéniai és orvosi eljárásokat kell végezni ultrahang diagnózis és diagnózis után az orvosnak kell kineveznie. Ugyanez vonatkozik a gyógyszerek szedésére is.

trusted-source[26], [27]

Vélemények

A transzvaginális ultrahang eljárásban résztvevő betegek véleménye abban mutatkozik meg, hogy a nőgyógyászati megbetegedésekkel foglalkozó tanulmány sokkal informatívabb, mint a szokásos hasi diagnózis. Ez a hüvelyvizsgálat lehetővé teszi a belső kórképek belsejéből való megtekintését és a szervi károsodás mértékének felmérését, ami azt jelenti, hogy a diagnózis pontosabb lesz.

Nyilvánvaló, hogy ez nagymértékben függ az orvos professzionalitásától és a speciális berendezésekkel való munkavégzésétől. Ez csak egy szakképzetlen orvos, aki hibát követhet a teljes körű láthatóság és az időbeli korlátozások hiányában. Igaz, a kutatás helytelenül kijelölt időpontja szerepet játszhat. Nem egyáltalán nem tervezik a menstruációs ciklus bizonyos fázisait, amikor külön kutatásra van szükség minden patológiában.

Az eljárás előnyei a nők fájdalommentesnek ítélik. Természetesen még mindig vannak kellemetlenségek, de itt is fontos szerepet játszik a pszichológiai tényező, nem pedig az objektív érzések.

Azok, akik már tapasztalták a hasi ultrahangot a teljes húgyhólyag kezelésére, értékelik, hogy a szenvedés hiánya kis szükség van a transzvaginális vizsgálatra. Igen, és egy csúszós, hideg gél a testen néhány ember vonzhatja, és a hüvelyi ultrahang nincs szükség rá alkalmazni.

Ami az ultrahang diagnosztikának a hüvelyérzékelő használatát illeti, akkor a vélemények eltérőek. Leginkább ez a tanulmány aggasztja a terhes nőket, akik félnek a vetélés veszélyétől. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a transzvaginális ultrahang korai szakaszában nem veszélyes, ha nagyon óvatosan, minősített.

Ami a fertőzést a hüvelyérzékelőn keresztül okozza, az eldobható óvszer használatakor teljesen kizárt. A másik dolog az, ha az orvosok nem felelnek meg az eljárásra vonatkozó követelményeknek, és megvédik a védőeszközöket, fertőtlenítő szerekkel fertőtlenítve. Ezen a ponton a nők szorongása nem hiábavaló, ezért mindig fennáll a kockázata annak, hogy megakadályozzák az óvszer megtagadásával járó veszélyes fertőzést.

Alapvetően, a vélemények körülbelül ostutsviya óvszert az érzékelő és a megjelenése az eljárás után gyanús tüneteket (zsémbes fájdalmak az alhasi, vaginális viszketés) és a váladék nem annyira. Fontos, hogy legyen óvatos, mert mindig lehetetlen megtagadni a vizsgálatot a szükséges anyagok hiánya miatt (ebben az esetben óvszer), hogy eljuthassanak egy másik klinikára, ahol a betegek ellátása tetején lesz.

Ami az eljárás költségeit illeti, elmondható, hogy a legtöbb beteg olcsónak és meglehetősen megfizethetőnek tartja. Ráadásul az eredmények, amelyek transzvaginális ultrahangot adnak, azonnal megkezdhetik a hatékony kezelést, anélkül, hogy kételkednének a diagnózisban. És ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen diagnózis a legrövidebb időn belül még kellemesebb híreket nyújt a régóta várt terhességről, akkor az értéke kétszeresére nő.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.