^

Egészség

Spontán teszt NST-vel

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az NST-vel (nitrosinium tetrazolium) végzett spontán teszt lehetővé teszi a vér fagociták (granulociták) oxigénfüggő baktériumellenes mechanizmusának állapotát in vitro.

Általában a HCT-pozitív neutrofilek száma felnőtteknél akár 10% is lehet.

Ez jellemzi az intracelluláris NADP-H-oxidáz antibakteriális rendszer állapotát és mértékét. A módszer elvét alapuló csökkentésére az elnyelt fagocita oldható festék NBT oldhatatlan diphormazane befolyásolta szuperoxid-anion (intracelluláris elpusztítását a fertőző ágens abszorpció után) termelt a NADPH-oxidáz-reakció. Az NST teszt indikátorai megnövekednek az akut bakteriális fertőzések kezdeti időszakában, míg a fertőző folyamat szubakut és krónikus folyamatában csökken. A kórokozó szervezetének kijuttatását az indikátor normalizálása kísérte. Az éles csökkenés a fertőzés elleni védelem dekompenzációját jelzi, és prognosztikusan kedvezőtlen jelnek számít.

Az NST-vel végzett vizsgálat fontos szerepet játszik a krónikus granulomatosisos megbetegedések diagnózisában, melyeket a NADP-H-oxidáz komplex hiányosságai jellemeznek. Azoknál a betegeknél, krónikus granulómás betegség jelenléte jellemez a visszatérő fertőzések (tüdőgyulladás, nyirokcsomó-gyulladás, tályogok a tüdő, máj, bőr) által okozott Staphylococcus aureus, Klebsiella spp., Candida albicans, Salmonella spp., Escherichia coli, Aspergillus spp., Pseudomonas cepacia, Mycobacterium spp. és Pneumocystis carinii.

Szenvedő betegekből származó neutrofilek Krónikus granulomás betegségben normális fagocita funkció, de hibája miatt a NADPH-oxidáz komplex nem képes mikroorganizmusok elpusztítására. A NADP-H-oxidáz komplex örökletes hibái a legtöbb esetben az X kromoszómához kötődnek, ritkábban autoszomális recesszívek.

Csökkentette a spontán tésztát HCT jellemző krónikus gyulladásos folyamatok, veleszületett defektusok fagocita rendszer, az elsődleges és másodlagos immunhiányos, HIV-fertőzés, rosszindulatú betegségek, súlyos égési sérülések, trauma, stressz, alultápláltság, citosztatikus és immunszuppresszív kezelés, az ionizáló sugárzás.

Fokozott spontán tésztát HCT pont, amikor antigén stimuláció miatt bakteriális gyulladása (prodromális időszakban, az időszak az akut formában jelentkezik a fertőzés során a normális fagocitózis aktivitás), a krónikus granulomatózis, leukocytosis, fokozza az ellenanyag-függő citotoxicitás fagociták, autoimmun betegségek, allergiák.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Aktivált teszt NST-vel

Általában a HCT-pozitív neutrofilek száma felnőttekben 40-80%.

Az NST-vel aktivált teszt lehetővé teszi a fagociták oxigénfüggő baktericid mechanizmusának funkcionális tartalékának értékelését. A vizsgálatot az intracelluláris fagocita rendszerek tartalékkapacitásának azonosítására használják. A fagocitákban fennmaradt intracelluláris antibakteriális aktivitással a formáz-pozitív neutrofilek mennyiségét fokozatosan növelik a latex stimulálás után. A neutrofilek aktivált HCT-vizsgálatának 40% alatti és a 87% alatti monociták paramétereinek csökkentése a fagocitózis hiányát jelzi.

trusted-source[9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.