^

Egészség

A
A
A

Psoriasis a kezében

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A pikkelysömör a test különböző részein lokalizálható, és a kezek sem kivétel nélkül. A betegség életveszélyei nem hordoznak, de nagymértékben befolyásolja az életminőséget. Ha a betegség súlyos formába került, komplikációk jelentkeznek: az ízületek károsodott mozgása, pikkelysömöres arthritis alakulhat ki. És ez egy nagyon komoly probléma, ami befolyásolja a motor működését és még képes is a fogyatékosságra. A pikkelysömör gyógyítására a kezében nagyon sok türelmet kell élveznie: hosszú időbe telik. De a betegségben szenvedők hajlandóak időt és energiát eltölteni, hogy megbirkózzanak vele. A pikkelysömör általában a csuklóit, könyökét, törzsét, fejbőrét érinti. Helyezhető a végtagok hajtásain, az orrában, közel. A pikkelysömör megnyilvánulása a kezekben nehéz elrejteni a különféle nézeteket a mindennapi életben, mások számára félelmetesnek tűnnek, így ez a társadalmi adaptáció kérdése is.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Járványtan

A pszoriázisos páciensek száma összesen mintegy 100 millió, az első jeleket meglehetősen korai jelzi: átlagosan 16 év a nőknél és 22 év a férfiaknál. Ez a korai életkorra ható pikkelysömör a betegek 75% -ában fejlődik ki, és az 1. Típusúnak minősül. Ebben az esetben a pikkelysömör átterjedése az utódokra 3-4 generációra terjedhet ki. A páciensek több mint fele olyan rokonokkal rendelkezik, akik pikkelysömörben is szenvednek.

A 2. Típusú pszoriázis, amely felnőttkorban fejlődik ki - a betegek teljes számának 25% -a. Az átlagos életkor, amikor az ilyen típusú pszoriázis manifesztálódik, 56 év. Ilyen esetekben a betegség kialakulása nem jár genetikai hajlamú vagy csökkent immunitással. Ilyen esetekben a betegség először hatással van az ízületekre és a körömlemezekre.

Érdekes, hogy a betegség kevésbé gyakori azokon a területeken, ahol sok hal van az étrendben (például Japánban). Ezt azzal magyarázták, hogy a hal sok ω3-többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyekről ismert, hogy antiaterotikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Okoz psoriasis a kezében

A pikkelysömör legfontosabb oka az örökletes függőség. Az elsőfokú rokoni rokonaik, akik első látásra egészségesek, gyakran megtalálják a pikkelysömör rejtett formáját, amikor a kapillárisok szerkezete megváltozik az epidermiszben. A betegek felében a betegség súlyosbodása összefügg a stresszekkel.

trusted-source[9], [10], [11]

Kockázati tényezők

Ezenkívül vannak olyan egyéb kockázati tényezők, amelyek kiválthatják a betegség láncát:

 • A szervezet immunitásának megsértése;
 • A fertőző betegségek következménye;
 • Hormonális betegségek (hyperthyreosis, diabetes mellitus);
 • Anyagcserezavarok;
 • Hangsúlyozza az érzelmi sokkot;
 • Az allergiás reakciók hajlamossága;
 • Mechanikai bőrkárosodások;
 • Agresszív anyagok (háztartási vegyszerek, oldószerek, festékek) expozíciója.

Mindezek a tényezők azt jelzik, hogy nincs megbízható adat a betegség etiológiájáról és patogeneziséről, mivel nincs bizonyíték a pszoriázis retrovirális jellegére.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Pathogenezis

A patogenezisben T-sejtes hiperaktivitást feltételezünk. Különösen, a felhám beszivárgott egy nagyszámú aktivált T-sejtek, amelyek képesek kiváltani a keratinociták proliferációját, a szintézis a különböző citokinek (például tumor nekrózis faktor α [TNF-α], interferon gamma, interleukin-12), pro-gyulladásos mediátorok (IL-17 / 23).

A pikkelysömörben szenvedő betegek érintett bőrében megfigyelhető az eltömődés és az epidermális sejtek ciklusának változása. Az epidermális hiperplázia a sejtek helytelen érleléséhez vezet.

A betegség genetikai hajlamát tanulmányozzák. A gén lokusz felelős a pszoriázis kezeléséért.

A pikkelysömör a humán leukocita antigén (HLA) egyes alléljeivel, különösen a CW6 humán leukocita antigénekkel (HLA-CW6) társul. Néhány családban a pszoriázis autoszomális domináns tulajdonság.

Egy multicentrikus metaanalízis megerősítette, hogy az LCE3C és LCE3B gének közös genetikai prediszponálási faktor a különböző populációkban előforduló psoriasis kialakulásában.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Tünetek psoriasis a kezében

A pikkelysömör első jelei a bőrön jelentkező gyulladások. A különböző betegek érintett kezei is nagyon különbözőek. Néhányan különböző területek foltjai vannak, mások a kezükön lévő körmök pikkelysömörével rendelkeznek, amikor a körömlemez hámlik. A pikkelysömörben általában észrevehető az ízületek duzzanata. Ugyanakkor, és a bőr kiszárad, új repedések jelennek meg rajta, majd gyulladásgá válnak.

A betegek teljes számából mintegy 25% -kal súlyos pikkelysömör jelenik meg a kezekben és a lábakon. A psoriasis klinikai tünetei hasonlóak a mycosishoz és az ekcémához, ezért a végső diagnózist csak biopszia eredményei határozhatják meg.

A sérülések kerekített plakkokként jelennek meg, könnyen elválasztható skálákkal. A sérülések fókuszai vörösen világosak és nagyon jól mutatnak a bőrön.

A pszoriázis fő tünetei: a bőr túlságosan megszáradt felülete, az elváltozásokban pirosodik és megvastagodik, apró repedések láthatók. Ilyen bőrtípusok képződnek, hasonlóak a bordázott kukákhoz. A jövőben egyesülhetnek egymás között, és jelentős elváltozásokat képezhetnek a szem területén.

A pikkelysömör fertőző?

Az orvostudományban nincs egyetértés ebben a kérdésben. De a legtöbb orvos úgy gondolja, hogy a pikkelysömör egy örökletes betegség, amelynek kiváltó mechanizmusa vírusok, fertőzések és egyéb tényezők. A pikkelysömör fertőző? Határozottan, nem!

Természetesen a pikkelysömörrel való érintkezés kellemetlen érzéseket okozhat esztétikai és higiéniai megfontolások alapján, de egy ilyen személytől nem lehet fertőzött.

Szakaszai

A betegség kialakulása a következő fázisokon keresztül történik:

 1. Progresszív. A kezdeti szakaszban számos kis elem hólyagjának egészséges területein kialakulnak, amelyek a középső megvilágításban és az erythemásan megfékeződnek. Ezután a bőrkiütés és a pikkelysömör megjelenése elszaporodik.
 2. Mozdulatlan. Ezt a lépést az jellemzi, hogy a bőrön nem jelentkeznek kiütések, a meglévő plakkok nem növekednek, a kiütések teljes felülete pikkelyes.
 3. Visszafejlődik. A pszoriatikus plakkok laposodnak, a méretezés nem annyira erős és az elemek még megoldódnak, és ezeken a helyeken a bőr pigmentáció nélkül marad.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Forms

Számos pikkelysömör létezik, de ezek mindegyike két csoportra osztható, amelyekben különbözõ alcsoportokat különböztethetünk meg:

 1. Pustulose megjelenés, amely:
  • általánosított formában;
  • palmáris-plantáris forma;
  • a pikkelysömör a gyűrűs centrifugális erythema szerint.
 2. Nem pusztuló megjelenés, beleértve:
  • klasszikus pikkelysömör késői vagy korai debütálással;
  • psoriaticus erythroderma.
 3. Vannak olyan típusú pszoriázisok is, amelyek nem tartoznak ebbe a besorolásba:
  • seborine-szerű formában;
  • exudatív forma;
  • pszoriázis, gyógyszerek által kiváltott;
  • Szalvéta betegség;
  • atípusos pikkelysömör, amikor a sérülések a végtagok hajtásain vannak lokalizálva.

trusted-source[33], [34], [35]

Megkülönböztető diagnózis

Mivel a különböző klinikai megnyilvánulásai psoriasis kezén diagnózist nehezíti az a tény, hogy a betegséget meg kell különböztetni a több féle bőrbetegségek, például a vörös zuzmó, szifilisz, parapsoriasis, seborrheás és atópiás dermatitis, Reiter-kór.

Bizonyos körülmények között könnyebb a differenciáldiagnózis elvégzése, nem a diagnózis alapján, hanem a betegség formáján. Így például a tenyéren és a lábakon lévő pikkelysömör különbözik a dermatophytosis, a kétmellényes ekcéma és a keratoderma.

A pikkelysömörhöz hasonló kiütések fordulhatnak elő a kábítószer-toxémia következtében.

Az arthropathiás psoriasist meg kell különböztetni az ízületi gyulladással és arthrosissal.

A generalizált pustularis psoriasisot meg kell különböztetni a bakteriémától. Ehhez használják az instrumentális diagnosztika egyik módját: a baktériumok vérének vetése.

Néha át kell adni a HIV-teszteket, mivel a pikkelysömör az emberi immunhiányos vírus miatt nyilvánulhat meg.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Ki kapcsolódni?

Kezelés psoriasis a kezében

Ma a betegség kezelésére számos különböző eszköz létezik. Az időméréses eszközöket széles körben használják, és a legújabb fejlesztések csak nagy elismerésben részesülnek. Néhány közülük méltó külön említést tenni. Próbáljunk teljes körű információt szolgáltatni mindkettőről, másokról.

A pikkelysömör megnyilvánulásainak kiküszöbölése érdekében jelentős időre és összetett intézkedésekre lesz szükség. Cure psoriasis teljesen modern orvoslás nem. Az operatív kezelést csak extrém esetekben használják - ha az ízületek súlyosan érintettek és az endoprotetikumokra van szükség. És ebben az esetben akkor hatástalannak bizonyul, ha például a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek működésének hatékonyságával hasonlítjuk össze.

A kezelés fő célja a sérülések csökkentése és annak biztosítása, hogy a betegség az elengedés szakaszába lépjen. A komplex kezelés maximalizálja a célok számát, hogy jobb eredményt érjen el. Komplex intézkedések közé tartozik az általános, a helyi kezelés és a fizioterápiás módszerekkel történő kezelés.

A gyógyszereket a gyulladás prevalenciájára, a pszoriázis fázisára, a beteg korára és más rendelkezésre álló krónikus betegségekre vonatkozó adatok alapján választják ki.

A betegség helyi gyógyszeres kezelése a bőr patológiás folyamatainak megállítására irányul. Ehhez ként, szalicilátot, karbamidot, naftalint, kátrányt és helyi glükokortikoszteroidot tartalmazó szerekből áll. Ezeket a gyógyszereket krémek, kenőcsök és aeroszolok formájában mutatják be.

Glyukokortikosteroidы

A betegség progresszív szakaszában 1-2% szalicilsavas kenőcsöt és helyi glükokortikoszteroidokat használnak. Ha ez a következő relapszus súlyos gyulladás, hatékonyabb felhasználása a kenőcs pikkelysömör kezén tartalmazó fluorozott glükokortikoszteroidok, például a betametazon krém 0,025-0,1% triamcinolon-acetonid krémet 0,025-0,1%, vagy nem-halogénezett glükokortikoid. Ugyanakkor a használata hatásos glükokortikoid azért veszélyes, mert a nagy a kockázata a szövődmények és megszünteti a hatás, amikor a betegség súlyosbodik, amikor idő előtt abbahagyja a gyógyszerek. Ezért a fluorozott glükokortikoszteroidokat szélsőséges esetekben írják elő. Hosszú távú kezelés ezekkel a szerekkel magában bőr atrophia, túlzott szőrnövekedés, nem jellemző a területen a bőr, fejlesztési más szisztémás mellékhatások és komplikációk. Ezért a kezelés dózisa és időtartama mindig konzultáljon egy szakemberrel, és szigorúan kövesse ajánlásait.

Kalcipotriolt

Jó hatás érhető el olyan gyógyszerek alkalmazásakor, amelyek hatóanyaga a kalcipotriol. Ezek a gyógyszerek eredményeket hasonlítanak össze a glükokortikoszteroidok használatából származó eredményekkel, de nem okoznak atrófiás folyamatok kialakulását a bőrön, és a töréshatás kifejlődése nem sajátos. A kalcipotriol szinte minden esetben égő érzést okoz a kezelt bőrön, mivel a kezelés kezdeti szakaszában glükokortikoszteroidokkal kombinálódik. Később csak kalcipotriolt használnak. Ez a kezelési séma saját logikával rendelkezik. A kezdeti stádiumban (az első 2-4 hétben) a beteg kalcipotriolt és glükokortikoszteroidokat alkalmaz, és a stabil eredmény elérése után hormonális komponensek nélkül kezel. Mindkét gyógyszert egyszer használják a nap folyamán. A gyógyszer maximális napi dózisa a kalcipotriollal nem haladhatja meg a 15 g-ot, a kezelés hatása csak 1-2 hét múlva jelenik meg. A kezelés időtartama nem haladhatja meg a 8 hetet.

trusted-source[43], [44]

Kátrány és nafthalán alapú készítmények

Rendkívül hatékonyak és viszonylag biztonságosak, hosszantartó használattal. Emellett az ilyen kezelés költsége bárkinek megfizethető.

De ezeknek az eszközöknek a használatához vannak korlátozások. Nem kívánatosak a pikkelysömörben az előrehaladási szakaszban és a bőr nagy területein: ennek következtében csak a betegség tovább súlyosbíthatók. Ezenkívül a kátrány és a naftalan alapú gyógyszerek a kiválasztás szervi krónikus betegségeinek szövődményeihez vezethetnek.
Számos szakértő úgy véli, hogy az optimális kezelés a topikális készítmények alternatív alkalmazása, mivel a bőrt bármely gyógyszerhez szokták, hosszú távú kezelésük során elveszítik hatékonyságukat.

A progresszív pikkelysömör általános kezelése az antihisztaminok injekcióival kezdődik. Ezenkívül intravénásan adagolt nátrium-tioszulfátot (3-10 ml minden nap) vagy 5% -os oldatot (3-10 ml minden második napon) vagy 10% kalcium-klorid oldatot (napi 5-10 ml). Ezenkívül szedatív gyógyszereket írnak fel, és vitaminok kezelését végzik el: D-vitamin analógokat (például kalcitriol kenőcs, kalcipotrién, kalcipotrién)

Egyes esetekben a betegek infliximabot írnak fel. Mivel a pikkelysömör autoimmun természetének verzióját nem cáfolják, ez az immunszuppresszor az egyik leghatékonyabb pikkelysömörben, ami az ízületeket is érinti. A gyógyszert intravénásan adjuk be, a dózis 3-5 mg / kg. A kezelés időtartama a betegség súlyosságától függ.

Ezen kívül vannak más gyógyszerek a "nehéz tüzérség" - aromás retinoidok arzenáljából (például tazaroten vízgél 0,05% és 0,1%).

Egyéb gyógyszerek:

 • Immunmodulátorok (pl. Ciklosporin 0,1%, alefacept, ustekinumab).
 • Keratolitikus szerek (pl. Antralin).
 • Anti-metabolitok (például metotrexát).
 • TNF-inhibitorok (pl. Etanercept, adalimumab).
 • Foszfodiészteráz-4 inhibitorok (például apromilast).

Hatékony terápiás kezelés után az akut stádiumú pszoriázis krónikussá válik. Mivel nem lehet véglegesen gyógyítható, valamint a betegség további fejlődésének előrejelzése, lehetetlen pontos előrejelzést készíteni.

Alternatív kezelés

A pikkelysömör kezelése alternatív módszerekkel kezeli a test méregtelenítését és a bőr helyreállítását gyógyító fürdők, krémek és tömések segítségével.

Jó eredmények mutatják a méhészeti termékek, valamint a gyógynövények használatát: körömvirág, kamilla, celandin, tűlevelűek, tölgyfa kéreg, édesgyökér és zsinór.

A test tisztításához ajánlott speciális teát inni: kalinovy, ryabin, málna, citrom. A gyógynövények csalánnyal nem csak a testet tudják tisztítani, hanem a gyulladást is kiküszöbölni, és kolerétikus hatása is lesz.

Bizonyított alternatív gyógymódok a pikkelysömör kezelésére:

 1. Este egy pohár lencse magot öntsünk egy pohár forró vizet. Reggel infúziót inni egy üres gyomorra.
 2. Nyírkátrányt kell alkalmazni az érintett területeken. A tömörítést legalább egy órán át meg kell őrizni, aztán lemosni és celandin kivágással kezelni. Számos ilyen tömörítés már kézzelfogható eredményt hoz.
 3. Egy álom előtt egy gyulladás közepén egy szilárdol.
 4. Alkalmazzon az érintett területeken a lenolaj, mely gazdag A és E vitaminokban. Ez segít a gyulladás eltávolításában és segít a bõr regenerálásában.
 5. A pikkelysömörben a sav-bázis egyensúly megzavarodik. A visszaállításhoz használhatja a szódabikarbónát.

trusted-source[45], [46], [47]

Gyógynövényes kezelés

A gyógynövények használata során fontos, hogy kövesse a formulát és az adagolást, az infúziókat és a főzeteket pontosan leírja.

 1. A Juice celandine hatékony gyógymód. Friss növényből szorítják ki, és a pikkelysömörre az érintett bőrfelületeken alkalmazzák. A kezelés időtartama 3 hónap.
 2. Összenyomódik a napraforgóból. Ehhez vigye a napraforgó kosarakat, amelyeket később felszínre emel. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet. A tömörítést az érintett bőrre alkalmazzák. A napraforgó kiküszöböli a gyulladást és megakadályozza a kórokozó növényzet kialakulását.
 3. Gyógyfürdő. A pikkelysömörben a celandin, a levendula, a kamilla, a menta, a hárs lisztet tartalmazó fürdők láthatók.

A természeti erőforrásokkal kísérletezhet: válogathat, és keresse meg a legjobb recepteket. Az alternatív gyógymód receptek, mint kiegészítő eszköz a komplex terápiában, nagyon hatásos lehet.

Homeopátia és pikkelysömör

A homeopátiás készítmények szintén népszerű kezelési módszerek. A homeopátia a pikkelysömör sajátosságával és annak különféle megnyilvánulásaival és tényezőivel foglalkozik, amelyek a kóros folyamatot indukálják, mivel a homeopátiás készítményeket a páciens alkotmányos felépítése alapján választják ki. Az ilyen kezelés folyamata során a test átkonfigurálódik, vagyis saját test erőforrása az egyensúly helyreállítására törekszik.

A homeopátiás kezelést gyakran olyan organotróp gyógyszerekkel kombinálják, amelyek bizonyos szerveket érintenek.

A különleges helyet foglal számos tulajdonában lévő eszközök dermotropic gyógyszerek Atsidum nitrikum, Arsenicum yodatum, karbonikum kalcium, kálium arsenikozum, szépia, Silicea, kén, Thuja.

További információ a kezelésről

Megelőzés

Az exacerbációk megelőzése érdekében javasolt egy bizonyos étrendhez való ragaszkodás, ahol a szénhidrátok és a többszörösen telítetlen zsírsavak korlátozottak, de sok tenger gyümölcsei és zöldségei vannak.

Különös figyelmet igényel a beteg bőrén is. A mindennapi ellátáshoz karcsúnak kell lennie a hidratáló krémekkel. Megjavítják az epidermisz törött védőburkáját. Ezeket az eszközöket naponta vagy akár naponta többször is fel kell használni. A legjobb az atópiás bőrre szánt terápiás kozmetikumok és szalicilsav és karbamid tartalmú kozmetikumok használata.

Ha a pikkelysömör első jelei megjelennek a kezében, először az agresszív anyagokkal és a mechanikai beavatkozással minimálisra kell csökkenteni a bőrrel való érintkezést. Figyelembe kell venni a bőrt az ízületeken: ezeken a helyeken gyakran repedések vannak. Az esetek felében a körmök érintettek a kéz pszoriázisával. A pikkelysömör, a körmök válik vastagabb, könnyebben lebomlik, amíg a teljes leválás. Ha a sérülés a körömlemez alapjainál fordul elő, akkor nehéz lesz megbirkózni vele, mert ebben az esetben a szögre szinte nincs levegő. Ezenkívül ellenőrizni kell, hogy a kezek bőre vízzel való érintkezés után sem marad nedves: a nedvesség fokozza a gyulladást.

A pikkelysömör megnyilvánulása a kézen, amely nagymértékben eltérhet, és a betegség sajátosságai minden egyes esetben megnehezítik a terápia tervének meghatározását. Bizonyos esetekben a figyelemre méltó eredmények kizárólag a hagyományos orvoslással érhetők el. Más esetekben a hagyományos módszerek kombinációja alternatív kezeléssel hatékonyabb lesz. A terápiás intézkedések kiválasztásának utolsó szavát, minden esetben optimális esetben a kezelőorvosnak kell maradnia.

trusted-source[48], [49], [50]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.