^

Egészség

A
A
A

A pénisz rákja

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A rák szerkezetében a péniszrák csak 0,2%. A betegek átlagéletkora 62,3 év volt, csúcs előfordulási gyakorisága a 75 évnél idősebb betegeknél. 40 éves korában rendkívül ritka a betegség, és a gyermekek casuista esetekben. A standardizált előfordulási arány 2000-ben és 2005-ben országunkban 0,54 és 0,53 volt 100 000-en. A megbetegedések száma nem növekedett.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Járványtan

A péniszrák előfordulási gyakorisága Európában és a világon 0,1-0,9 és 0,45 / 100 000 fő. Meg kell jegyezni, hogy a földrajzi régiótól függően nagy a különbség a morbiditásban. Tehát, ha Európában és az Egyesült Államokban a férfiaknál a rosszindulatú daganatok 0,4-0,6% -át teszik ki, egyes országokban Afrikában és Latin-Amerikában az incidencia 10-20%.

Bár a péniszrák a külső lokalizáció tumoraira utal, a betegek 15-50% -a csak a késői szakaszban fordul orvoshoz. A betegek majdnem 30% -ában a pénisz rákát észlelik, ha a tumor már a szerven kívül van, és 10% -uk távoli metasztázisokat tartalmaz.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Okoz a pénisz rákja

Miért van a pénisz rákja a végéig? Nem ismeretlen. Köztudott, hogy a negatív szerepet játszott a krónikus bőrirritáció fityma smegma és termékek bakteriális bomlása levált hámsejtek, így a férfiak mennek körülmetélés, a kialakulásának valószínűségét pénisz rák alacsonyabb, mint a férfiak fityma mentve. Ez leginkább a phimosisban fordul elő, amikor a smegma jelentős mennyiségben halmozódik fel, és a krónikus gyulladás sokkal hangsúlyosabb. Így a péniszrákos betegeknél a fimózis az esetek 44-90% -ában fordul elő.

A smegma hosszú távú expozíciója befolyásolja a péniszrák kialakulásának valószínűségét, amint azt a betegség különböző incidenciája jelzi, a különböző országok kulturális és vallási gyakorlatától függően.

Például a zsidó férfiak körében, akik vallási okokból   általában körülmetélik a születést követő 8. Napon, a pénisz rákja rendkívül ritka. Azonban a muzulmánok körében, akiket egy idősebb korban körülmetélnek, a tüdőben megfigyelhető a pénisz rákja. Meg kell jegyezni, hogy a felnőttek körülmetélése nem csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Tünetek a pénisz rákja

A pénisz rákja egy tipikus tünet - a daganat pénisze bőrének megjelenése, kezdetben kis méretű és gyakran fokozatosan növekvő tömörülés formájában. A daganat papilláris, vagy lapos, sűrű kialakulású. Ahogy a növekedés előfordulhat, a daganat fekélyesedése, míg vérzés és vérzés van, egészen kifogyóban. Ha fekélyekkel fertőzött, a leválasztható éles szagú szagot kap. A tumor terjedését a kavargó testekbe kezdetben akadályozza a fascia fascia és a fehér héjak, amelyek csírázása vaszkuláris invázióhoz és a tumoros folyamat elterjedéséhez vezet.

trusted-source[24], [25], [26]

Szakaszai

Szakasz

Tumor előfordulás

A nyirokcsomó érintettsége

A metasztázisok jelenléte

0 szakasz

Tis-Ta

N0

M0

I. Lépés

Pt1

N0

M0

II

T1
Т2

N1
N0

M0,
M0

III. Szakasz

T1-3

N2

N2

N0-2

M0

IV

T4
T bármilyen
T bármelyik

N bármilyen
N3
N van

M0-1

trusted-source[27], [28], [29]

Forms

Az alábbiakban a péniszrák klinikai osztályozása a TNM rendszer 2002-ben.

A T kritérium az elsődleges daganat prevalenciájának mértékét jellemzi.

 • Tx - nem elégséges adatok az elsődleges daganatok értékeléséhez.
 • T0 - primer tumor nem észlelhető.
 • Tis - preinvazív karcinóma (in situ).
 • Ta - nem invazív szemölcsök.
 • T1 - a daganat kiterjed a subepitheliális kötőszövetre.
 • T2 - a daganat szivacsos vagy üreges testekre terjed ki.
 • TK - a daganat kiterjed a húgycsőre vagy a prosztata.
 • T4 - a daganat a szomszédos szervekre terjed.

Az N kritérium a regionális nyirokcsomók részvételének mértékét jellemzi.

 • Nx - nem elégséges adatok a regionális nyirokcsomók állapotának felmérésére.
 • Nem - a nyirokcsomók regionális metasztázisai nem jelennek meg.
 • N1 - metasztázisok egy felszíni inguinális nyirokcsomóban.
 • N2 metasztázisok felszínes inguinalis nyirokcsomókban vagy metasztázisokban mindkét oldalon.
 • N3 - áttétek a mélyvénás nyirokcsomókban vagy a medence nyirokcsomóiban egy vagy mindkét oldalon.

Az M kritérium a távoli metasztázisok jelenlétét jellemzi.

 • Mx - nem elegendő adat távoli metasztázisok jelenlétének felmérésére.
 • M0 - távoli metasztázisok nincsenek.
 • Ml - a távoli szervek metasztázisai.

A tumor anaplasia mértékét a morfológiai osztályozás határozza meg.

 • Gx - az anaplázia mértékét nem lehet megállapítani.
 • G1 - alacsony anaplasia mértéke.
 • G2 az átlagos anaplasia mértéke.
 • G3 - magas fokú anaplázia.
 • G4 - nem differenciált tumorok.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Kezelés a pénisz rákja

A pénisz rákát másképpen kezelik, a kezelés módját a betegség állapota határozza meg, míg a kezelés sikere a primer tumorra és a regionális metasztázis zónáira gyakorolt hatás hatékonyságától függ.

A pénisz vagy a teljes peneektómiás elváltozás a péniszrák operatív kezelésének "arany standardja". A  nyirokcsomók növekedésével, amelyet a beteg primer kezelése határoz meg, nemcsak a primer daganatot, hanem a regionális metasztázis zónájának nyirokcsomóit is el kell távolítani.

Lymphadenectomia (Duquesne művelet) egyidejűleg lehet végrehajtani a műveletet a primer tumor, és eltűnése után gyulladásos elváltozásokat, és után is meghibásodása a kemoterápia vagy sugárkezelés, javallatok, amelyekre alapján állítjuk be a betegség stádiumától. Sajnos jelenleg nincsenek pontos ajánlások, amelyek meghatározzák a lymphadenectomia indikációit, valamint az operatív beavatkozás mennyiségét és idejét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.