^

Egészség

A
A
A

Peyronie betegség

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A Peyronie-féle betegség (fibroplastic penile induration) az epehólyag idiopátiás fibrózisa és (vagy) az agyi kötőszövet a hús és a hímivarú szövetek között. Peyronie betegségét először 1743-ban írta le Francois de la Peyronie.

trusted-source[1], [2], [3]

Járványtan

A Peyronie-betegség klinikai tünetei az esetek 0,39-2% -ában fordulnak elő, de ez a prevalencia csak statisztikai egyenértékű a betegség kezelésére. A Peyronie-betegség valódi prevalenciája sokkal magasabb - az esetek 3-4% -a az általános férfi populációban. A Peyronie-betegségben szenvedő férfiak 64% -a 40-59 év közötti korosztályt képvisel, általánosan előfordul egy meglehetősen nagy korosztályban, 18-tól 80 évig. A 20 év alatti férfiaknál a Peyronie-betegség az esetek 0,6-1,5% -ában fordul elő.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Okoz peyronie betegség

A Peyronie betegségének okai még mindig nem ismertek teljesen.

A legelterjedtebb elmélet a Peyronie-betegség előfordulása a kóros kavargó testek krónikus traumatizációjának eredményeképpen. Szerint poszttraumás elmélete, gyulladás-mediátorok az övezetben a tunica albuginea microtraumas sérti gyógyulási folyamat, arányának változtatásával elasztikus és a kollagén rostok a pénisz. Peyronie betegség gyakran jár együtt a Dupuytren és más helyi formák fibromatoses, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezt a betegséget jellemzik, mint a helyi megnyilvánulása szisztémás kötőszöveti betegség.

Van egy autoimmun elmélet a Peyronie-betegség kialakulásáról. Ezen elmélet szerint a Peyronie betegség gyulladásával kezdődik a tunica albuginea a barlangos testek a pénisz kíséretében lymphocytás beszűrődés és plazmotsitarnoy. A beszivárgás általában nincsenek világos határok. A jövőben ebben a zónában kialakul a fibrózis és a meszesedés területe. Mivel az epehólyag erekciójának nyújthatósága a plakk zónájában nagyon korlátozott, a pénisz különböző görbületi foka van.

A plakkképződés és a betegség stabilizálódása általában 6-18 hónappal kezdődik.

A Bucca bevonat bevonása, a perforáló hajók és a pénisz dorsalis artériái az eljárás során megszüntetik a vénák elzáródási mechanizmusát és a pénisz arteriális elégtelenségét.

trusted-source[18], [19], [20]

Tünetek peyronie betegség

A Peyronie-betegség tünetei a következők:

A Peyronie-betegség különböző típusai vannak.

A Peyronie-betegség tünetei hiányozhatnak, és csak a pénisz "neoplazmái" jelenlétével nyilvánulhatnak meg, amit tapintással kimutathatunk. A Peyronie-betegség klinikai folyamatában súlyos fájdalom és deformitása lehet a pénisznek az erekció során. Számos esetben, különösen a sérülés körkörös jellegével kapcsolatban, a penis jelentősen lerövidül, és néha a Peyronie-betegség klinikailag csak merevedési zavarban nyilvánul meg  .

A betegség során a Peyronie számára egy "akut" fázis és egy stabilizációs fázis áll rendelkezésre, amely 6-12 hónapig tart. A Peyronie-betegség természetes folyamata során kialakuló szövődmények közé tartozik a merevedési zavar és a pénisz lerövidítése.

Diagnostics peyronie betegség

A betegség diagnózisa A Peyronne rendszerint nem jelent nehézséget, és az anamnézisre, a férfi panaszaira és a fizikális vizsgálatra (a pénisz mérlegelésére) alapul. Ritkán Peyronie-betegség maszkolja a pénisz karcinóma, a leukémia infiltráció, a limfogranuloma, a késői szifilisz sérülései alatt. Gyakran előfordul, hogy a Peyronie-betegséget meg kell különböztetni a limfangitistól és a pénisz felületes vénáinak trombózisától.

A Peyronie-betegségben szenvedő beteg vizsgálata az általános klinikai módszerekkel együtt azt sugallja, hogy:

 • a merevedési deformáció mértékének meghatározása (fotózás, injekciós vizsgálatok vagy az 5. Típusú foszfodiészteráz inhibitorokkal végzett vizsgálatok);
 • a pénisz antropometriai tulajdonságainak felmérése nyugodt állapotban és erekcióban;
 • a pénisz hemodinamikájának (farmakodipplerográfia, éjszakai penis tumorsezés) kutatása.

Célszerű szexuális tesztet végezni.

A pénisz ultrahangját széles körben használják a Peyronie-betegség diagnózisában. Sajnálatos módon a plakk felismerése a szerkezetének részletezésével csak az esetek 39% -ában lehetséges, a polimorfizmus és a növekedés többszintű jellege miatt.

Általánosan elfogadott, hogy a plakkok méretei és dinamikus változásai a klinikai pozícióktól és a betegség prognózisától nem kritikusak.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Példa a diagnózis megfogalmazására

 • Peyronie-betegség, stabilizációs fázis, erekciós deformáció.
 • Peyronie-betegség, stabilizációs fázis, merevedési deformitás szűkülése, merevedési zavarok.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Kezelés peyronie betegség

A Peyronie-betegség etiotropikus kezelése hiányzik. Rendszerint a Peyronie-betegség akut gyulladásos fázisában gyógyászati kezelést és fizioterápiás módszereket alkalmaznak. A konzervatív kezelés célja a fájdalomcsillapítás, a gyulladásos zónák korlátozása és csökkentése, valamint az infiltrációk felszívódásának felgyorsulása.

A konzervatív kezelés minden módja a kóros folyamat stabilizálására irányul. Orális gyógyszerekkel történő konzervatív kezelés: E-vitamin, tamoxifen, kolhicin, karnitin, különböző NSAID-ok.

A plakkban lévő gyógyszerek helyi adagolására hialuronidáz (lidazu), kollagenáz, verapamil, interferonok alkalmazhatók.

A legtöbb esetben a Peyronie-betegség kombinált kezelését a fizioterápia különböző módszerei (elektroforézis, lézersugárzás vagy ultrahangos hullámok) alkalmazásával végzik. A Peyronie-betegség kezelését folyamatosan vagy frakcionáltan végezzük 6 hónapig. A Peyronie-kórban a farmakoterápia és a fizioterápia hatékonyságára vonatkozó adatok nagyon összetettek, mivel a végeredmények értékeléséhez nincs szabványosított megközelítés.

A Peyronie-betegség operatív kezelése

Görbület a pénisz, amely megakadályozza vagy megnehezíti, hogy a szex, merevedési zavar (impotencia), a rövidítés a pénisz - a jelzéseket a sebészi kezelése Peyronie-betegség. Sebészi kezelése eltérések is a hímvessző rövidülés „domború” része a corpora cavernosa (művelet Nesbit plikatsionnye technikák), nyúlás „konkáv” része a corpora cavernosa a pénisz (patchwork korporoplastiki) vagy falloendoprotezirovanii.

1965-ben R. Nesbit be a gyakorlatot egy egyszerű módszer korrekciójára az eltérés a barlangos testek veleszületett merevedési alakváltozás, és 1979 óta ez a műtéti technika széles körben használják Peyronie-betegség. Jelenleg ezt a módszert az Egyesült Államokban és több európai országban széles körben használják mind a klasszikus változat és módosítás, és sok urológus jelenik meg, mint egy standard torzítás korrekció Peyronie-betegség. A Nesbit működésének lényege, hogy az ellipszoid szárnyat kivágja a hasi héjról a maximális görbülethez képest. A has vastagságát nem felszívódó varratokkal varrják.

Módosítások a klasszikus Nesbit működés számában különböznek rezitsiruemyh részeit a tunica albuginea, intraoperatív kiviteli alakok létrehozása mesterséges erekciót, és kombinálása különböző kiviteli alakok korporoplastiki, különösen plikatsionnymi technikák vagy kombinációban boncolási plakkok és egymásra szárnyak egy szintetikus anyagból.

A Nesbit működésének módosítása Mikulich művelete, amely Európában Yachia műveletként ismert. Ennek a módosításnak a lényege a hosszirányú bemetszések végrehajtása a pénisz legnagyobb görbületének zónájában, a seb további vízszintes varrásával.

A Nesbit működésének hatékonysága és annak módosításai (a deformáció korrekció kritériuma szerint) 75-96%. A hátrányok a magas kockázatú ügylet tárgya húgycsövet sérülések és neurovascularis köteg a fejlesztési merevedési zavar (impotencia) (8-23%), és a veszteség érzékenységét a fejét a pénisz (12%). A hímvessző lerövidülését az esetek 14-98% -ában észlelték.

A Nesbit működésének egyik alternatívája a pénisz epehólyagának megnyilvánulása. Ennek a fajta corproroplasztikanak a lényege, hogy a hasi héj elhúzódik, anélkül, hogy megnyílnák a kavargó testeket a maximális eltérés zónájában. Működés közben nem felszívódó varróanyagot használnak. A kivágás módszerei közötti különbségek a hasnyálkahéjak másolatainak, azok számának és az átfedő szintek jelölésének lehetőségét érintik.

A plication hatékonysága A szájüregi gyulladás nagyon változó, 52 és 94% között változik. A hátránya az ilyen típusú műtét tárgya pénisz rövidülés (41-90%), kiújulásának deformáció (5-91%) és a kialakulását fájdalmas tömítések, granulomák, amely tapintható a bőr alatt a pénisz.

Javallatok plakkoláshoz Orrplasztika:

 • A deformációs szög legfeljebb 45 °;
 • a "kis pénisz" szindróma hiánya:
 • deformáció hiánya a "homokóra" típus szerint.

Plikatsionnuyu korporoplastiku végezhető, mint az ép merevedési funkció és a merevedési zavarok, a kompenzáló fokozatban, és feltéve, subcompensation hatékonyságát foszfodiészteráz inhibitorok 5-ös típusú. A Nesbit működése csak klinikai és szubklinikai szinten fennmaradt merevedési funkciójú.

Javítások a patchwork-koronstrukcióhoz ("hosszabbítás" technikák):

 • A deformációs szög több, mint 45 °;
 • "kis pénisz" szindróma:
 • változás a szerv alakjában (deformitás szűkületgel).

Az elapadt corproroplasztika végrehajtásának előfeltétele a megőrzött merevedési funkció.

A patchwork elvégezhető disszekcióval és a plakk elvágásával, majd a hiba természetes vagy szintetikus anyagokkal történő kicserélésével. Az optimális műanyag kérdése nyitva marad. Ha robbantó korpuszplasztikát használnak:

 • autograftokat - vénás fal nagy véna saphena vagy femorális dorsalis véna, bőrre, a tunica vaginalis testis erezett csappantyú fityma: körülbelül allograftok - hullamerevség szívburok (Tutoplasi), dura mater;
 • xenotranszplantátumok - az állati vékonybél (SIS) alsó szótagú rétege;
 • szintetikus anyagok gortex, szilasztikus, dexon.

A patchwork hatékonysága (az eltérés korrekciójának kritériumával) igen változó, 75-96% az autovénás graft alkalmazásával. 70-75%, ha bőrlemezt használ. 41% - liofilizált fül a dura materból, 58% - a herék hüvelyhüvelye. Az elcsúszott corproroplasztika fő összetettsége az erekciós zavar, amely az esetek 12-40% -ában fordul elő.

A kísérleti vizsgálatok megerősítették a vénás lebenyek használatának előnyeit a bőr és a szintetikus szárnyakkal összehasonlítva. A nagy saphena vénás peremmel végzett műveletet T. Lue és G. Brock 1993-ban javasolta, és ma már széles körben használják.

A jelzések beültetésre, és egy penisz protézis egyidejű deformálása korrekció Peyronie-betegség egy széles körben elterjedt veszteség a pénisz és a merevedési zavar (impotencia) dekompenzált nem támadható terápiára foszfodiészteráz-5 inhibitorok. Válogatás pénisz protézis függ törzs és kiválasztja a beteg. Elfogadott tekinthető „siker” falloendoprotezirovaniya át a maradék sugara kisebb, mint vagy egyenlő 15. Abban az esetben, súlyosabb maradandó deformáció modellezés végezzük vagy manuálisan Wilson S. és Delk J., elemez vagy plakkok (nincs), majd patchwork korporoplastikoy.

Megelőzés

A Peyronie-betegség konkrét megelőzése nincs. A pénisz görbületének és impotenciájának (erekciós diszfunkció) megelőzésére a Peyronie-betegség konzervatív kezelése ajánlott, ami hatékony lehet a betegség korai szakaszában.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.