^

Egészség

A
A
A

Pattanások arctisztítás után

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 28.06.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ha kozmetikai arctisztításra indulunk, arra számítunk, hogy megszabadulunk a felesleges elemektől, képződményektől, beleértve a különféle kiütéseket is. Általában az eredmény igazolja az elvárásainkat. De ez fordítva is megtörténik: az arctisztítás utáni pattanások nagyobb számban képződnek, mint a szalonlátogatás előtt. Miért történik ez, és hogyan lehet elkerülni a kellemetlen sorsot?

Okoz pattanások arctisztítás után

Hozzáértő szakértők az arctisztítás utáni pattanások kialakulását a bőr természetes reakciójaként magyarázzák, megszabadulva a méreganyagoktól és szennyeződésektől - zsír, verejték, sminkmaradványok keverékétől. A manipulációk hatására mintha a mélyből húznák fel őket, ahol sokáig felhalmozódtak. Általában az ilyen kiütések maguktól elmúlnak, nem hagynak nyomot. De ehhez kell egy kis idő.

 • A kis pustulák tisztítás után, a technikától függetlenül, normának számítanak.

Gyorsabban alakulnak ki, mert a peeling felgyorsítja a sejtosztódást és az anyagcserét. És aminek később meg kellett volna jelennie, az itt és most kialakult. És a manipuláció összes előnye néhány nap múlva látható lesz.

A tisztítási eljárások után a pattanások kialakulásának más okai is vannak, nevezetesen:

 • a herpesz aktiválása;
 • feszültség;
 • hormonális egyensúlyhiány;
 • allergia élelmiszerekre vagy kozmetikumokra;
 • vitaminok hiánya;
 • alultápláltság;
 • a higiéniai, bőrápolási szabályok be nem tartása;
 • csökkent helyi immunitás;
 • a bőr mikrotrauma;
 • az antibiotikumok, orális fogamzásgátlók és néhány más gyógyszer hatása;
 • endokrin patológiák;
 • B csoport hipervitaminózis.

Lehet, hogy a bőre hajlamos a pattanásokra. Ilyen esetekben az arctisztítás után megnő a pattanások valószínűsége. Ezért különös figyelmet kell fordítani a napi tisztításra, minden alkalommal gondosan kezelve az összes problémás területet.

Az akne az arc mechanikus tisztítása után jelent meg

A mechanikus tisztítás fájdalmas, de a kozmetológiai gyakorlatban nem megy nélküle. Más módszerekkel is gyakran mechanikusan kell „préselni” a különösen szennyezett helyeket.

Előfordul, hogy az arc mechanikus tisztítása után pattanások jelennek meg. Meg kell különböztetni őket a gyulladástól, ami elkerülhetetlen egy ilyen manipulációnál. Tehát a mély komedonok helyett több napig kifejezett duzzanat észlelhető, de biztonságosan eltűnik.

 • A pattanások fő oka a technológia megsértése. A mester megsértheti a bőrt, ha a dugók eltávolításakor túl erősen megnyomja, vagy elhanyagolta a jó minőségű előkészítést, vagy rosszul sterilizálta a szerszámokat.

Ugyanez lehetséges, ha nem veszik figyelembe az ellenjavallatokat, valamint a nem megfelelő gondozást az eljárás befejezése után. Tehát az agresszív környezeti tényezők, amelyektől a bőr még nem védett, gyulladást és bőséges kiütést is okozhatnak. Ugyanez azonban okozhat idő előtti sminkelést, mint általában minden dekorkozmetikum.

Az egyes pattanások probléma nélkül eltűnnek. Ha úgy van behintve az arcod, hogy nem tud de izgatni, keresd fel azt a szalont, ahol a szolgáltatást kaptad, és konzultálj a szövődmény megszüntetésével kapcsolatban.

Az akne az arc ultrahangos tisztítása után jelent meg

Az ultrahangot a kozmetológiában csak akkor írják elő, ha nincs ellenjavallat és intolerancia az ultrahanghullámokra. Ritka, de előfordul. Ha az arc ultrahangos tisztítása után pattanások jelennek meg, sürgősen meg kell állapítani az okot. Lehet, hogy:

 • a sterilitás megsértése a mester által;
 • reakció gőzölésre vagy maszk felhordására;
 • észrevétlen szubkután szennyeződés, amely ultrahang hatására nő;
 • ha nem jön ki az összes parafa, a maradványok begyulladnak.

Az eljárásokat végző szakembernek mindent meg kell tennie az arctisztítás után a pattanások megelőzése érdekében. A cselekvési terület vizsgálata mellett kérdezze meg a beteget általános egészségi állapotáról, esetleges ellenjavallatairól, beleértve a fertőző betegségeket is. Figyelmeztessen a lehetséges szövődményekre is, hogy ne érje meglepetés.

A maga részéről figyelmeztesse a szakembert bőre sajátosságaira és az esetleges előre nem látható reakciókra. Egy hozzáértő mester ezt figyelembe veszi a manipuláció előkészítésekor. Például, ha a bőr nemkívánatos módon reagál a gőzre vagy az agyagmaszkra, a szakember nem az egész arcon, hanem csak a problémás területen készít maszkot a pórusok szűkítésére. És kenje be az arcát hidratáló krémmel.

Kockázati tényezők

Az azonnali okok mellett vannak olyan kockázati tényezők, amelyek hajlamosítanak az arctisztítás utáni pattanások kialakulására. Ezen tényezők megszüntetése a pattanások megelőzése.

Az egyik legfontosabb a táplálkozási tényező, vagyis az alultápláltság. A bőr állapotát rosszul befolyásolják a kalóriadús lisztes édességek zsíros krémekkel. Ugyanezek a termékek más egészségügyi eltérésekben is „bűnösek”, kezdve a túlsúlytól.

 • A megelőzés része az egészséges, dúsított étrend, az A, B, C, E vitaminok különösen fontosak a bőr számára.

A gyomor-bél traktus működési zavarai szintén a bőr állapotának romlásához vezetnek. Ennek oka a bél mikroflóra egyensúlyának felborulása és a méreganyagok véráramba jutása.

Az írástudatlan arcápolás egy másik gyakori kockázati tényező. A zsíros típus különösen veszélyeztetett a pattanások kialakulásában, mert a pórusokat eltömíti a felesleges faggyútermék, amelybe hámlott hám, szennyeződés, sminkmaradványok keverednek. Ezért az ápolásban a hangsúly a tisztításon és a kifejezetten zsíros bőrre való kozmetikumok használatán van.

 • Egyes időszakokban hormonális okok miatt pattanások hintik be az arcot.

Ez sok olyan aljnövényzetnél fordul elő, amelyekben az androgének vannak túlsúlyban, serkentve a zsírelválasztást. A következmények csökkentése érdekében vannak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek különösen szalicilsav alapúak. Felnőtt nők intenzív kiütései ürügyként szolgálhatnak az endokrinológushoz és egy női orvoshoz.

A problémás bőr reagál az ember érzelmi állapotára. Nem véletlen, hogy a pattanások egy döntő pillanat előestéjén bukkannak fel, gyakran a legláthatóbb helyen. Az ok egy fontos esemény vagy esemény miatti aggodalmak által okozott stressz. A stresszhormon fokozza a faggyúkiválasztást, és az eredmény megjelenik az arcon. Ugyanez a stressz az alváshiány, amely ékesszólóan befolyásolja a megjelenést.

 • A külső környezet megnövekedett hőmérséklete hozzájárul a pattanások kialakulásához, ezért a probléma sokkal aktuálisabb a hőségben, mint az év többi évszakában. Fokozódik a zsír- és izzadságtermelés, ha pedig sminkkel keverjük össze, akkor már egy lépés a gyulladás.

Külön tényező a szubkután atkák. Úgy tartják, hogy minden emberen élősködnek, de csak akkor válnak aktívvá, ha egészségügyi problémák, immunitás csökkenés vagy allergia a kullancsok salakanyagaira.

Pathogenezis

A patogenezisben számos kapcsolat van. A probléma a lipid hiperszekrécióból ered, amely endo- és ektogén faktorok hatására következik be. Változik a termék mennyiségi és minőségi összetétele. Különösen elveszít bizonyos mennyiségű telítetlen zsírsavat, és ez csökkenti a bőr védő funkcióját.

A pattanások kialakulásának következő szakasza az arc tisztítása után a tüszők szájánál kialakuló hyperkeratosis. A sejttöbblet miatt a szájüreg beszűkül, és blokkolja a zsírtitok kilépését. Ott, ahol a tápanyagtartalom felhalmozódik, dugulás képződik, amiben az anaerob mikrobák jól érzik magukat. Ezek olyan szervezetek, amelyeknek nincs szükségük oxigénre, éppen ellenkezőleg, halálosan károsítja őket. A harmadik szakaszban a mikroorganizmusok gyorsan szaporodnak, előkészítve a környezetet a gyulladásos folyamathoz.

És ez nem kényszerít rá. A végső szakaszt a faggyúmirigyek belsejében és "környékében" lévő aktív gyulladás jellemzi. A folyamat mélységétől függően az akne különböző formákban alakul ki.

A kezeléshez befolyásolni kell a többlépcsős kóros folyamat minden egyes láncszemét, valamint további szabályokat kell követni.

Tünetek pattanások arctisztítás után

Leggyakrabban a pattanások az arc tisztítása után olyan területeken jelentkeznek, ahol sok faggyúmirigy található: T-zóna, homlok. Ennek oka az irha tisztítási folyamatának kezdete. A tünetek az akne típusától függően eltérőek. A nem veszélyes kiütések általában maguktól eltűnnek.

A komedonok, vagyis a nem gyulladt pattanások kis fehér golyókhoz hasonlítanak anélkül, hogy kiszabadulnának. Ahogy megtelnek, fekete felsők koronázzák meg őket. A gyulladtak duzzadt vörös dudoroknak vagy gennyes papuláknak tűnnek.

 • Tipikus lokalizáció a homlokon és az állon. Ezek a helyek kipirosodnak, viszketnek, megduzzadnak, fájdalom és kellemetlen érzés kíséretében.

A félelmek viszkető többszörös fekélyeket és mély pattanásokat okoznak. Nem tanácsos egyedül foglalkozni velük, nehogy megfertőződjön és ne rontsa a helyzetet. A minősített kezelést orvos felügyelete mellett kell elvégezni.

Az arctisztítás után pattanásos bőr ápolatlannak és egészségtelennek tűnik. A kiütés különösen intenzív azokon a helyeken, ahol a faggyúmirigyek koncentrálódnak.

Az első jeleket a nyitott és zárt típusú fekete-fehér angolnák kialakulása jelzi. Higiénia és kompetens kezelés hiányában megfertőződnek, elterjednek és összeolvadnak a bőr alatt. Ezek másodlagos gyulladásos elemek, amelyek a komedonok helyén képződnek. Klinikailag kis papuláknak (csomóknak) tűnnek.

A betegség progressziója váladékkal telt kúp alakú tályogok kialakulásában nyilvánul meg. Egy idő után felnyílnak vagy kéreggé zsugorodnak. A gyulladásos akne megjelenése után hegek és foltok maradnak. Így néz ki egy enyhe betegség.

 • Súlyosabb esetekben induratív pattanások alakulnak ki, mély bőrelváltozásokkal. Az ilyen akne után kialakuló hiperpigmentált hegeket nehezebb kezelni, de lehetséges.

A betegség legsúlyosabb formájában cisztás üregek képződnek - flegmás akne, tele több heggel. Szerencsére ez ritkán fordul elő, és nincs összefüggésben az arctisztítással.

Komplikációk és következmények

A megtisztított bőr rendkívül érzékeny, ezért különleges ápolást igényel. Végül is eltávolították róla a védő epidermális réteget - azokat a sejteket, amelyek keratinizálódtak, valamint a lipid membránt; úgy néz ki, mintha meztelen lenne.

 • Kellemetlen következmények és szövődmények lehetnek tályogok, hiperémia, duzzanat.

A pattanások az arc szalonban történő tisztítása után akkor keletkeznek, ha nem tartják be az egészségügyi és higiéniai követelményeket, figyelmen kívül hagyják az ellenjavallatokat és egyéb jogsértéseket. Néha még a régi pattanások is begyulladnak.

Bőséges gyulladás esetén nem nélkülözheti az antibiotikumokat, amelyeket az orvosnak kell felírnia. Önállóan megengedett az arc szalicilsavval vagy kamilla főzetével történő letörlése.

A kellemetlen meglepetések a nyomok, a világos vagy sötét foltok, amelyek eltűnhetnek vagy nem, és a hegek, amelyeket szinte lehetetlen eltávolítani.

Diagnostics pattanások arctisztítás után

Normális, ha az arc tisztítása után a kitisztulás helyett új pattanások képződnek? És ha igen, miért történik ez, és mit kell tenni ellene?

A pattanásos klinika arctisztítás után meglehetősen beszédes és tipikus, így nem nehéz diagnosztizálni őket. A diagnózis kikérdezéssel, vizsgálattal, szükség esetén hámkaparás és vér laboratóriumi vizsgálatával történik. Fontos szerepet játszik az arctisztítás tényének anamnézisében a közelmúltban végzett megállapítása. A lehetséges további vizsgálatok közül - vér biokémia, hormonális panel, női vagy férfi szervek ultrahangja.

Az akne, különösen a közepesen súlyos és súlyos, nem alkalmas öngyógyításra. A helytelen technikák és gyógyszerek a folyamat előrehaladásához vezethetnek.

Megkülönböztető diagnózis

A terápia felírásakor az orvos köteles a patológia differenciáldiagnózisát elvégezni. Különösen az arctisztítás utáni pattanások megkülönböztetésére a kémiai elváltozásoktól, allergiás reakcióktól, mély komedonoktól, rosaceától, demodikózistól, aknétól. Minden esetben szakorvosi konzultációra van szükség, mivel ezeknek a patológiáknak a klinikája hasonló, de a természet és a terápia eltérő.

 • A kémiai égési sérülések erős bőrpírt okoznak, hasonlóan a hatalmas kiütésekhez.
 • Az allergiák jellemzően kicsi, viszkető pustulák, amelyek akkor jelentkeznek, amikor allergéneket lenyelnek vagy a bőrre alkalmaznak.
 • Az akne a faggyús szőrtüszőket érinti.
 • A demodikózist a bőrön élő atkák okozzák.

Nemcsak a tünetek intenzitása, hanem a kiütések megjelenésének időpontja is segíthet a megkülönböztetésben. Ha a 2.-3. Napon egyszeri gyulladások jelentkeznek, az a bőr mikrotrauma által okozott mellékhatás. Könnyebben kezelhetők standard készítményekkel - antiszeptikus kenőcsökkel.

Ha másfél hét elteltével bőrkiütés jelentkezik, az olyan gyulladásra utal, amely professzionális terápiát igényel. A kiterjedt, mély rétegeket érintő elváltozások esetén a folyamatot súlyosbítja egy fertőzés, amelynek megszüntetéséhez antibiotikumokat vagy vírusellenes szereket kell inni. Csillapítja a fájdalmat és kihúzza a gennyes Vishnevsky kenőcsöt.

A diagnózis megkülönböztetésekor figyelembe veszik a lokalizációt, a szezonalitást, az életkort, a külső tényezők hatását, a kísérő betegségeket, a bőr fototípusát.

Ki kapcsolódni?

Kezelés pattanások arctisztítás után

Ha az arc tisztítása után bőséges gyulladás vagy gennyes pattanások jelentkeznek, lehetetlen elhalasztani a kezelést. Először is, nem lehet kinyomni a tartalmát, hogy ne fertőzze meg az egész területet, és ne vezessen későbbi hegekhez.

Bőrgyógyászhoz vagy kozmetikushoz kell fordulni, és ha a látogatást bármilyen okból elhalasztják, a következő eljárások megengedettek:

 • Öblítse le a bőrt valamelyik gyógynövény infúziójával: zsálya, kamilla, körömvirág.
 • Törölje le gyógyszertári szalicilsavval.
 • Készítsen agyagmaszkot.
 • Ne próbálja saját maga eltüntetni a pattanásokat.
 • Kerülje a közvetlen napsugárzást, a testmozgást.

A jövőben, amíg a bőr teljesen helyreáll, célszerű forralt vagy szénsavmentes ásványvízzel lemosni.

Ha a várt eredmény nem érkezik meg, el kell mennie az orvoshoz, és követnie kell az ajánlásait. Talán nemcsak külső, hanem belső használatra szánt gyógyszereket is felír. Minden a sérülés súlyosságától függ.

Ha mindent helyesen csináltak az utastérben, akkor nem lehetnek ilyen problémák. Mit jelent a helyes? Ebben az esetben mindenekelőtt - steril. A szakember soha nem hagyja figyelmen kívül a higiéniai szabályokat és a felkészülést, figyelembe veszi az epidermisz egyéni állapotát, a lehetséges következményeket.

Anélkül, hogy a kliensre rákényszerítené a termékeket, ajánlásokat ad a tisztítás utáni ápolásra, mert a nyitott pórusok nem védettek a mikrobák behatolásától és a probléma megismétlődésétől. Az összes feltételnek való megfelelés biztosítja a bőr helyreállítását, javítja megjelenését és egészségét. És ha erre nem figyelmeztettek, legközelebb keress egy felelősebb szakembert.

Ha a pattanások száma elhanyagolható, akkor kenőccsel (Baziron, Zinerit, retinoic kenőcs) pontszerűen megkenjük. Egy ilyen kép nem okozhat szorongást és a vágyat, hogy elkenje az egész arcot. Több ismétlés után a kiütésnek el kell tűnnie.

Gyógyszerek

Az arc tisztítása után a pattanások megszüntetésére célzott hatású gyógyszereket használnak. A névtől és összetételtől függetlenül a gyógyszerek a következő feladatokat látják el:

 • megöli a mikrobákat;
 • szűk pórusok;
 • száraz gyulladt területek;
 • csökkenti a mirigyek szekrécióját.

Népszerű eszközök:

 1. Skinoren. Megakadályozza a gyulladások kórokozóinak szaporodását és terjedését, csökkenti a nyálelválasztást. Kezeli a pattanásokat és következményeit - pigmentfoltokat, hegeket, foltokat. A kenőcsöt vagy gélt pontszerűen alkalmazzák, elkerülve a nyálkahártyákkal való érintkezést. A hatás 4 héten belül jelentkezik. A mellékhatások - viszketés, hámlás - enyhék és maguktól eltűnnek. A Skinoren nem ellenjavallt terhes és szoptató nők számára.
 2. Roaccutane. Egy hatékony, de veszélyes gyógyszert kapszulában adnak ki receptre. Szájon át alkalmazzák a gyulladásos folyamat csökkentésére és a faggyúmirigyek elnyomására. A számos mellékhatás miatt csak a betegség súlyos formáira írják fel, amikor más gyógyszerek nem segítettek, és orvos felügyelete mellett. Ellenjavallt terhesség és szoptatás alatt, 12 év alatti gyermekek.
 3. Proactiv. Ez egy sor gyógyászati és kozmetikai készítmény a kiütések, sejthámlás megelőzésére. Puhítószereket tartalmaz. Az irritáció és viszketés ritka jelenség, korlátozások vonatkoznak a terhes nőkre, a szoptatós anyákra és a 12 év alatti gyermekekre.
 4. A Zenerite egy nagyon népszerű helyi antibiotikum a pattanások kezelésére. A hatóanyag blokkolja a fehérje képződését a patogén mikroorganizmusokban, ezáltal leállítja szaporodásukat. Összehúzó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van. Ez függőséget okoz, ezért a Zinerit-t fel kell váltani más gyógyszerekkel, vagy csak naponta egyszer kell használni.
 5. Baziron AS. Antibakteriális hatása van, oxigénnel dúsítja a szöveteket. Alkalmazza alacsonyabb koncentrációval kezdve. A hatás egy hónap múlva látható. Nem okoz függőséget, de hosszan tartó használat esetén a hatás gyengül. A Baziron kiszárítja a bőrt, ezért hidratáló krémekkel együtt írják fel.

Vitaminok

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya pattanásokat okozhat, még az arc tisztítása után is. A beteg bőr kezelésére az A-, C-, E-vitamin tablettát vagy kapszuláját szájon át kell bevenni, bizonyos esetekben az orvosok B-vitamint javasolnak injekcióként. Milyen előnyei vannak a fontos szerves vegyületeknek a bőr egészségére nézve?

 • C-vitamin: megszünteti a kiütéseket az arcon, a háton; gyógyítja a sérüléseket és az irritációt; javítja az irha arcszínét és védőképességét. A friss gyümölcsök, bogyók, zöldségek ennek az anyagnak a tárháza. A test intenzív dúsításához gyógyszertári komplexumok szedése javasolt.
 • E-vitamin: megőrzi a fiatalságot; megújítja és védi az epidermiszt az agresszív tényezőktől; normalizálja a vérkeringést a legkisebb kapillárisokban. Feltöltéséhez vegyen be dióféléket, növényi olajokat, lazacot az étrendbe.
 • A-vitamin: a pattanások megelőzésére szolgál; felgyorsítja a kornisodás regenerálódását. Olajos hal, olaj, sárgarépalé tartalmazza.
 • B csoport: megszünteti a bőrhibákat; aktiválja a véráramlást; csökkenti az aknés hegeket. Gabonafélék, hüvelyesek, máj, csirke – ezek azok az élelmiszerek, amelyekben elegendő ezek az összetevők.
 • PP vitaminok: gátolja a pattanások kialakulását; nem engedi a csírák terjedését; csökkenti a faggyúkiválasztást. Ha az étlapján tonhal vagy csuka, liba- vagy csirkehús, dió vagy gabonatermékek szerepelnek, akkor nem fenyeget PP-vitamin-hiány.

A szervezetet vitaminokkal telítve fontos, hogy ne vigyük túlzásba. Végül is a túladagolás nem jobb, mint a hipovitaminózis, néha még rosszabb.

Fizioterápiás kezelés

A gyógyszerek akkor hatnak a legjobban, ha fizioterápiával egészítik ki. A fizikai eljárások célja a komedonok tisztítása, a véráramlás és a dermis trofizmusának serkentése, hogy a gyulladásos aknés beszűrődések gyorsabban megszűnjenek az arc tisztítása után. A szalonokban az ilyen eljárásokat is gyakorolják a nemkívánatos következmények eltávolítása érdekében. Számos módszer létezik, röviden megvizsgáljuk őket.

 • D'arsonval: aktiválja a vérkeringést, normalizálja a zsírelválasztást, megakadályozza a hegesedést.
 • Ózonterápia: elpusztítja a mikrobákat, felgyorsítja a mikrokeringést és a sejtmegújulást.
 • Magnetoterápia: csökkenti a gyulladás intenzitását, serkenti a vérkeringést.
 • Lézer: elpusztítja a kórokozó mikroflórát, enyhíti a gyulladást.
 • Lidáz ultrafonoforézise: feloldja a hegszövetet.
 • Paraffin és ozokerit: ezeknek az anyagoknak az alkalmazása hozzájárul a gyógyuláshoz, felmelegíti a bőrt, aminek következtében a véráramlás aktiválódik.
 • Párologtatás: meleg gőzzel tisztítja a bőrt.
 • KuV-sugarak: baktericid hatású.
 • Tallasoterápia: aktiválja a védelmet, az anyagcserét, a véráramlást, erősíti az idegeket.

Ha az akne hormonális egyensúlyhiánnyal jár, akkor UHF, elektroanalgézia alkalmazható. A gyógytornászok arzenáljában más eljárások is találhatók, amelyek segítenek a pattanások gyógyításában: elektroalvás, elektroforézis, franklinizáció.

Alternatív kezelés

Otthoni gyógymódokkal könnyen megszabadulhatsz a pattanásoktól arctisztítás után. Ráadásul az alternatív kezelés sokkal olcsóbb lesz a pénztárcának. A receptek között szerepelnek gyógynövények, gyümölcslevek, méz, fahéj, aloe - az ipari kozmetológiában aktívan használt népszerű összetevők.

 • Előzetes teszttel szüntesse meg az allergéneket, amelyek a természetes alapanyagok között sokak: az ellenőrzéshez elég néhány csepp potenciális allergént a fül mögötti érzékeny területre cseppenteni, és várni egy napot. Ha nincs reakció, a gyógyszer alkalmas az arc tisztítása utáni pattanások kezelésére.
 1. Bármely citrus leve enyhíti a gyulladást. Enyhén megnedvesített tampont vigye fel a problémás területekre, és a javulás nem tart sokáig.
 2. Vigyen fel átlátszó massza aloe levelet az érintett területre. Ismételje meg naponta kétszer. Növény hiányában az azonos tulajdonságokkal rendelkező aloe gél megvásárolható a gyógyszertárban.
 3. A méz és a fahéj fertőtlenít, megszünteti a gyulladást, antioxidánsokkal gazdagítja a bőrt. Egy maszkhoz vegye az Art. Egy kanál mézet és fél teáskanál fahéjport, a masszát 15 percig alkalmazzuk. és mossa le.
 4. Tartsa az arcodon néhány percig egy párolt zacskó zöld teát biztonságos hőmérsékleten.

A további ápolást a kozmetikussal egyeztetve javasolt a bőrtípusnak és életkornak megfelelő készítmények felvitele érdekében. A gyulladás gyógyulása után folytassa a tisztítást.

Gyógynövényes kezelés

A probléma megoldásának egyik módja a gyógynövényes kezelés. És ez nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik azoknak, akik szívesebben kezelik a pattanásokat, miután megtisztították arcukat gyógyszerekkel vagy gyógyszertári kozmetikumokkal.

 • A gyógynövények hozzáférhető és hálás anyag, amelyet méltatlanul figyelmen kívül hagynak a kémiával és mesterséges termékekkel átitatott korunkban. A gyógyító növények nemcsak gyógyíthatják, hanem megelőzhetik is az arc gyulladásait és egyéb bajait.
 1. A házi joghurttal és zúzott zabpehellyel kevert sima menta eltömítheti a pórusokat és megakadályozza a pattanásokat. 1 eljáráshoz vegyen be 2 evőkanál. L. Megnevezett összetevőket, 10 percig inkubáljuk.
 2. 10 g füvet finom névvel tüdőfű főzzön, és ragaszkodjon hozzá egy pohár forrásban lévő vízhez. Nedvesített szivacsokat vigyen fel az arcra 15 percig, majd öblítse le meleg vízzel.
 3. Kamilla borogatás: nedvesíts meg egy puha természetes szövetdarabot főzetben, és vigye fel az arcra 15 percig.

Az érintett bőr a gyógynövényfőzetek gyógyító összetevőinek hatására gyorsan felépül, tisztává és egészségessé válik, minimalizálva a nem kívánt megnyilvánulásokat.

A pozitív folyamatok felgyorsításához szükséges a vízháztartás normalizálása megfelelő mennyiségű, jó minőségű víz fogyasztásával. Ugyanakkor hagyjon fel az alkohollal, ne éljen vissza a kávéval és a kakaóval.

Homeopátia

Általában akkor fordulnak a homeopátiához, ha az arctisztítás utáni pattanások megszüntetésének szokásos módszerei nem működnek. A homeopátiás szakemberek egyénileg választják ki a gyógymódokat az ok, a fejlődés és a kezelési tapasztalatok függvényében.

 • A homeopátia alapelvét közérthetően az "ékkel kiütjük" alternatív mondás fejezheti ki. Vagyis olyan gyógyít, mint.

A pattanások és a pattanások kezelésére többféle kezelést alkalmaznak. Először vegye be a Traumeel C-t, amely 14 homeopátiás összetevőt tartalmaz. Adagolás - egy tabletta a nyelv alá, legfeljebb napi 3 alkalommal. Tartsa, amíg teljesen fel nem szívódik. A tanfolyam 3-5 nap. A gyógyszer terhes nőknél történő alkalmazásának kérdését a szakember egyénileg dönti el, és esetenként mellékhatásokból is feljegyeztek allergiát.

A további kezelést a következő komplex készítmények egyikével végezzük:

 1. Echinacea compositum. Az injekciót bőr alá vagy intramuszkulárisan adjuk be, heti 1-3 alkalommal, összesen 5-10 injekció. A gyógyszert nem alkalmazzák terhesség és szoptatás alatt. Hosszan tartó kezelés esetén ellenőrizni kell a máj működését. A mellékhatások közül bőrreakciók, emésztési zavarok, nyomáscsökkenés ismert.
 2. Nervochel. A tablettákat 1 db-ban, naponta háromszor, a nyelv alá kell bevenni. Idő - 20 perccel étkezés előtt vagy egy órával étkezés után. Az egyes összetevőkre egyéni reakciók lehetségesek.

A következő szakasz a rehabilitáció, amelyhez Kutis compositum injekciókat használnak. Sokféleség és lefolyás - mint az Echinacea kezelésében.

 • A homeopátiás gyógyszerek pozitív hatással vannak az emésztésre, javítják az immunitást. Gyógyszerekkel kombinálva a mellékhatások kockázata csökken.

Egy hét elteltével a bőrgyulladás észrevehetően csökken, a pattanások eltűnnek, és sokkal ritkábban képződnek újak. Fokozatosan a kóros folyamat semmivé válik.

Megelőzés

Az arctisztítás utáni pattanások kialakulását egyelőre rejtett betegségek okozhatják. Ha kizárják őket, akkor a megelőzés érdekében változtatni kell a napi ellátáson. Nem csak a látható megnyilvánulások, hanem a kiütések okainak megszüntetése is.

 • Ne hanyagold el a higiéniát: mosd le a sminket éjszaka, hagyd pihenni a bőrödet legalább hétvégén, vagy tölts el alkalmi munkát „smink nélkül”.

Győződjön meg arról, hogy napi bőrápoló termékei megfelelnek bőrtípusának és életkorának, és nem komedogén hatásúak. Ne éljen vissza a dekoratív kozmetikumokkal.

 • Ne ragadjon el a napozástól, védje bőrét UV-szűrős krémekkel. A strandon csak reggel vagy délután napozzon.

Ügyeljen az étrendre: a bőr "szereti" az egészséges növényi ételeket. Hagyja fel a zsíros, édes, allergén ételeket, gyorséttermi ételeket, szódát, alkoholt, dohányzást. Igyál sok jó minőségű vizet.

 • Időben cserélje ki az ágyat, különösen a párnahuzatokat, amelyek képesek felhalmozni a szennyeződéseket és az allergén anyagokat.

Ne legyen ideges semmilyen okból, beleértve a megjelenést is. A stressz nem tükröződik jól az arcon.

 • Aludj eleget, legalább hétvégén, pihenj és mozogj sokat. Ez nemcsak a pattanások megelőzésére szolgál, hanem az általános egészségre is.

Használja szakember ajánlásait a maszkok, krémek, tonikok és egyéb arcápolási termékek helyes felhordásához.

Előrejelzés

Az arctisztítás után meglehetősen nehéz lehet a pattanások gyógyítása, de a prognózis mindig kedvező. A kis pustulák nyom nélkül gyógyulnak, a nagyok hegeket hagynak.

Néha a makacs akne olyan egészségügyi problémákat jelezhet, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a bőrhöz és az elvégzett eljárásokhoz. Figyeld ezeket a jeleket!

A tisztítás utáni súlyosbodások lehetségesek és természetesek, megfelelő gondozás mellett hamar eltűnnek. Ha a helyzet meghaladja a normát, akkor az arctisztítás után szakemberhez kell fordulni, hogy kiválasszák vele a pattanásos kezelést .  Enyhébb esetekben az átfogó ellátással kiegészített otthoni gyógymódok segítenek, bonyolult esetekben pedig gyógyszerekre, köztük antimikrobiális szerekre lesz szükség.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.