^

Egészség

A
A
A

Mik azok a Fordyce granulátumok?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 15.04.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A bőr látható faggyúmirigyeit - különböző lokalizációjú kis csomók (papulák) formájában - először Albert Kelliker svájci anatómus írta le 1861-ben, de a Fordyce granulátum nevet egy másik orvos, John amerikai bőrgyógyász nevétől kapta. Fordyce, aki 45 évvel később jelentette őket… [1]

Járványtan

Egyes becslések szerint a Fordyce-szemcsék vagy mirigyek, mint az anatómia egy változata, a felnőttek 70-80%-ánál fordulnak elő, férfiaknál pedig kétszer gyakoriak.

Leggyakoribb lokalizációjuk (az esetek több mint 80%-ában) a felső vagy alsó ajak vörös szegélye; majd - a retromoláris régió, vagyis a Fordyce szemcsék az ínyen az utolsó őrlőfogak mögött. Az esetek jelentős része az orcákon (a szájüregben lévő nyálkahártyájukon) lévő Fordyce granulátumokban is előfordul.

Okoz fordyce granulátum

De még ma sem ismertek a Fordyce-granulátum megjelenésének fő okai, miközben számos feltételezés létezik relatív eredetükről.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a faggyúmirigyek számának növekedése, amely nem kapcsolódik a szőrtüszőhöz, hormonális változásokkal jár - különösen a pubertás alatt. A második nézőpont szerint ezek a zsíros csomók már a magzati fejlődés során elkezdenek kialakulni, és a pubertás előtti gyermekeknél egyszerűen nem láthatók.

A legtöbb bőrgyógyász azonban anatómiai változatnak tekinti a bőr felszínéhez közelebb eltolódott faggyúmirigyek (ektópiás vagy heterotópiás) felhalmozódását, amelyet ép hám vagy nyálkahártya borít. Valójában ezek a szemcsék a faggyúmirigyek fejlődésének sajátosságai - számuk és bőrmélységük - miatt keletkeznek az embrionális időszakban.

Arra a kérdésre, hogy a Fordyce granulátum fertőző-e, a szakértők egyértelműen nemleges választ adnak, bár ezek a papulák, amelyek teljesen ártalmatlanok a testi egészségre (és nem járnak semmilyen fertőzéssel), szorongást okozhatnak az emberekben. [2]

Kockázati tényezők

A meglehetősen bizonytalan etiológiájú szakemberek számára nehéz megállapítani a Fordyce-mirigyek megjelenésének feltétel nélküli kockázati tényezőit.

Leggyakrabban a klinikai megfigyelések vagy feltételezések szerint zsíros bőrtípus súlyos szeborrhoeával, férfi nem (a faggyúmirigyek sejtjeit tesztoszteron és dihidrotesztoszteron stimulálja), emelkedett vérzsírszint (hiperlipidémia) és 30-35 éves korig., amikor ezek a mirigyek észrevehetővé válnak.

Pathogenezis

A faggyúmirigyek (glandulae sebacea) a szőrtüszők (folliculus pili) közvetlen közelében helyezkednek el; faggyút termelnek, amely a tüszőcsatornán keresztül jut be a bőr felszínére – a hám védelmére.

Mind e mirigyek méretét, mind a faggyúkiválasztás aktivitását férfi szteroid hormonok – androgének – szabályozzák. A faggyúmirigyek a serdülőkor előtt megnagyobbodnak a mellékvesék androgén stimulációja miatt, és a pubertás során érik el teljes méretüket, amikor az androgéneket a nemi mirigyek (ivarmirigyek) is elkezdik termelni.

És a Fordyce granulátum patogenezise a test különböző részein a faggyúmirigyek elmozdulásával és megnagyobbodásával jár, nem a szőrtüszőkkel; ugyanakkor csatornáik a dermisz és a nyálkahártyák felszíni rétegeibe kerülnek, ahol korlátozott faggyúfelhalmozódás képződik (a szemcsék és a faggyúmirigyek összetétele azonos).

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legtöbb felnőttnél nagyon kicsi faggyúmirigyek találhatók az ajkak vörös határán, ezért Fordyce szemcsék jelenhetnek meg az ajkakon.

Ezenkívül apró faggyúmirigyek vannak jelen a szemhéjakon, ami magyarázhatja a szem alatti Fordyce-szemcséket, és a mellbimbók bimbóudvarán lévő módosult faggyúmirigyek (úgynevezett Montgomery-mirigyek) magyarázhatják a Fordyce-szemcséket a melleken és a mellbimbókon.

Férfiaknál a péniszben lévő Fordyce szemcsék ektópiával és a pénisz fityma alatti faggyúmirigyeinek megnagyobbodásával járhatnak. A nőknél a Fordyce szemcsék a szeméremajkakon (nagyajkak és kisajkak), valamint a Fordyce szemcsék a csiklón a legkisebb faggyúmirigyek anatómiai jellemzői, amelyek az úgynevezett csiklócsuklya - a belső levél - nyálkahártyájában találhatók. Fitymájából. [3]

Tünetek fordyce granulátum

A Fordyce granulátum tüneteit korlátozza, hogy a hám alatt kis (1-3 mm méretű) izolált, krémes vagy sárgásfehér színű papulák (gümők vagy pattanások) jelennek meg - az ajkakon vagy a száj nyálkahártyáján, a péniszen., herezacskó és szeméremajkak; gyakran a papulák az őket fedő hám helyi megemelkedését okozzák.

Az egymás mellett elhelyezkedő csomók esetenként összeolvadhatnak, de tünetmentesek maradnak: nem okoznak fájdalmat, viszketést stb. A pénisz és a herezacskó szárán a papulák kifejezettebbé válnak, ha a bőrt megfeszítik.

A szájban - a szájnyálkahártyán - található Fordyce granulátum mindkét oldalon, egyszeres vagy többszörös is lehet, de az őket körülvevő nyálkahártya változatlan marad. Az ICD-10-ben a Fordyce-féle méhen kívüli faggyúmirigyek a szájban a Q38.6 kóddal a szájüreg veleszületett rendellenességei közé tartoznak.

Egyébként a hazai bőrgyógyászatban a férfi nemi szerveken található mirigyek vagy Fordyce-szemcsék faggyúmirigy-cisztának vagy  a herezacskó, a herék és a pénisz atheromájának tekinthetők , bár cisztás képződés fordul elő a szőrtüszőkkel összefüggő faggyúmirigyekben. [4]

Általában a hónaljban, az ágyékban, a szeméremkörben található Fordyce-szemcsék, ahol a verejték-apokrin és a szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyek dominálnak (kiválasztócsatornákkal rendelkeznek), a nőknél a Fox-Fordyce-kórban jelentkező kiütések elsődleges elemeként. - apokrin miliaria (L75.2 kód az ICD-10 szerint), amely perifollikuláris csomós kiütésként nyilvánul meg súlyos viszketéssel és keratindugók képződésével. 

Komplikációk és következmények

A Fordyce granulátum jelenlétében fizikai következmények nem figyelhetők meg, de gyakran előfordul szorongás és depresszió - egy esztétikai hiba miatt. Igaz, amikor megjelennek a péniszben, kellemetlen érzés a közösülés során lehetséges.

Szövődmény lehet a Fordyce szemcsék gyulladása, ha a bőr a helyükön sérült. Például, ha Fordyce granulátumok vannak az ajkakon, és állandó ajak smink éri őket.

Diagnostics fordyce granulátum

A Fordyce granulátum diagnosztizálása magában foglalja a szemrevételezést és a  bőrvizsgálatot . [5]

A műszeres diagnosztika általában  dermatoszkópiával történik, a bőr és a bőr alatti zsírszövet ultrahangja is alkalmazható .

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózist steatocystoma (veleszületett faggyúciszta), epidermoid vagy dermoid ciszta, faggyúmirigy hiperplázia, atheroma, xanthoma, whiteheads (milia), syringoma, perioralis dermatitis, vegetáriánus pyostomatitis, leukoplakia esetén végezzük. Molluscum contagiosum. [6]

Ki kapcsolódni?

Kezelés fordyce granulátum

A legtöbb bőrgyógyász nem tartja szükségesnek a méhen kívüli faggyúmirigyek kezelését. De a kozmetikai hiba kiküszöbölése érdekében néhány retinolt (A-vitamint) tartalmazó gyógyszert is használhat.

Tehát a retinoidokkal - az A-vitamin aktív formája (izotretinoin) - tartalmazó helyi gyógymódok kenőcs (krém vagy gél), azaz   Fordyce granulátumból származó retinoid kenőcs formájában használhatók; Tretinoin, Atrederm oldat vagy Retin A krém; gél vagy krém Adapalen (Adaklin, Differin) - a retinsav analógjával. Ezeket az alapokat naponta egyszer alkalmazzák a bőrre. Azonban szem előtt kell tartani a lehetséges mellékhatásokat, amelyek a bőr duzzanatában, bőrpírjában, hámlásában és viszketésében nyilvánulnak meg. [7]

Helyileg alkalmazott szalicil- és biklór-ecetsav, kalcipotriol betametazon [8]

Egy lehetséges fizioterápiás kezelés az 5-aminolevulinsavval végzett fotodinamikus terápia. [9]

A gyógynövényes kezelés a kanadai sanguinaria gyökér (Sanguinaria canadensis), körömvirág és celandin tinktúrájával készült krémekre korlátozódik. Javasoljuk, hogy a szemcséket aloe juice és kurkuma (Curcuma longa rizómapor) keverékével kenje be, valamint nedvesítse meg vízzel (1:1) hígított natúr almaecettel.

Hogyan lehet eltávolítani a Fordyce granulátumot? A Fordyce granulátumokat lézerrel (ablatív szén-dioxiddal vagy impulzussal), valamint elektrokoagulációval vagy krioterápiával távolítják el. És nagy méretű faggyús papulák esetén sebészeti kezelés lehetséges - eltávolításuk mikropunkciók segítségével. [10]

Megelőzés

Egyelőre nincsenek módszerek a méhen kívüli faggyúmirigyek megjelenésének megelőzésére.

Előrejelzés

Mivel a Fordyce szemcsék kórszövettani szempontból jóindulatúak, az egészségügyi prognózis nem ad okot aggodalomra. A Fordyce granulátum átjut? [11],  [12] Egyes szakértők azt állítják, hogy nincs spontán eltűnésük esete; mások szerint idővel eltűnhetnek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.