^

Egészség

Hogyan lehet a masszázs bronchitis: vízelvezető, vibráló, lehet, spot

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Széles körben használják a pulmonológiai fizioterápiás módszerrel - bronchitis masszázzsal - segít csökkenteni a betegség tüneteinek intenzitását és javítani a légzőrendszer állapotát.

Ez a terápiás masszázs alapelveinek köszönhetően javítható: a vérkeringés, a nyirokmirkuláció, az anyagcsere és a trópikus szövetek javulása.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Az eljárás indikációi

Masszázs bronchitis felnőttek és gyermekek szubakut betegséget nevezzük adjuváns kombinációs terápia -, hogy megkönnyítsék a köpés a sűrű váladék halmozódik a hörgőkben, ami légszomj és nehézlégzés.

Ugyanezzel a céllal alkalmazzák a masszázs krónikus hörghurut, tartós köhögés, és masszírozás obstruktív bronchitis, jellemző hörgő nyálkahártya duzzanat, a lumen és a légzőizmok görcsössége.

A megfelelő mellkasi masszázs bronchitikummal, valamint hátsó masszázzsal bronchitikussal

Jelentősen enyhítheti az állapotot, gyorsan megszünteti a hörgőket a felesleges nyálkahártyából és visszaállítja funkcióit.

trusted-source[5], [6]

Technika hörgő masszőr

A bronchitis komplex kezelésében masszázs technikákat, például vízelvezetést, vibrációt, csatornát (vagy vákuumot), pontot, mézet és ütődést (a bronchitisz esetében kisgyermekeknél) használnak.

Ez a fizioterápiás eljárás előtti speciális előkészítés nem biztosított, csak az étkezés után legalább egy és fél órát kell elvégezni. Azt is ajánlott egy órával az eljárás előtt, hogy vegyen egy hörgőtágító gyógyszert, amely cseppfolyósítja a váladékot. A masszázs előtt masszírozzuk a bőrt, meleg masszázsolajat vagy bébi krémet. Az átlagos masszírozási időtartam 15-20 perc.

A masszázs technikája különböző technikákon alapul: dörzsölés, dagasztás, simogatás, effleurage, vibráló nyomás, bizsergés, "dörzsölés" vagy "fűrészelés".

Leggyakrabban a hátmasszázs bronchitikussal történik (fekszik a gyomorban) - dörzsölje hátat a lapocka területén, a vállpengék között (mindkét irányból a gerincből); A trapéz és a legtágabb izmok is érintettek (a rezgések és a lökések felfelé irányulnak - a hónalj területére).

A masszázs a mellkas (a „hanyatt”, lábakkal behajlítva a térd) kezdődik simogatta és dörzsölés szürke haja (sternum) a kezében - a bordaközi izmok a gerinc irányában (belégzési); a kilégzési masszázsmozgások ellentétes irányúak - a mellkasnak a membrán területén periodikus összenyomódásával (a tenyérnyomással).

Következő - a fenti masszázs technikákról.

Vízelvezető masszázs bronchitikával

A hörghurutos vízelvezető masszázs egy hátmasszázs, amely elősegíti a köpet köhögését, amely krónikus és obstruktív bronchiális gyulladással jár. Ha a has alatt hordja, egy gyöngyöt kell elhelyezni, úgy, hogy a mellkas alsó része a páciens "gyomor fekvése" pozíciójában a fej szintje fölött legyen.

A hátsó lökések alulról felfelé, azaz a deréktól a vállak és a vállakig készülnek. Ezután a masszőr a bordák területére költözik: őrlés, "a fésülés" az interkostális izmok a tenyér végrészével, megérinti az egész tenyerét, összecsukva a "csónakot".

A masszázs után a betegnek le kell ülnie, melegen be kell csomagolnia és fél óráig pihennie kell. A munkameneteket minden nap egy héten tartják.

trusted-source[7], [8], [9]

Rezgésmasszázs hörghuruttal

A leeresztő rezgő masszázs bronchitis csak abban különbözik, hogy az megérinti a hátsó oldalán a kézzel készített, mozog a gerinc (induló ez a parttól 4-5 cm) a bordák mentén - az oldalán a mellkas. Öt percenként a páciensnek meg kell köhögni a váladékot.

Bakteriális masszázs bronchitikussal

A bronchitikummal rendelkező vatta- vagy vákuummasszázs különösen intenzív a vértől a hörgőkig, ami aktiválja a szövetek intracelluláris anyagcseréjét. Leggyakrabban krónikus bronchitis esetén alkalmazzák.

Ezt a masszázst a hagyományos orvosi dobozok végzik, amelyeket a szokásos módon hátul helyeznek el (az alkohollal impregnált kanóc gyulladásával, hogy vákuumot alkossanak). Használhat speciális vákuummasszázs tartót is, amely üvegrészből és gumiból áll (ami vákuumot hoz létre a dobozban, ha a bőrön van elhelyezve).

A tányér szélétől a gerinctől távol eső bankok.

A csatorna-masszázs bronchitikussal történik úgy, hogy a dobozokat a bőrrel olajjal kenve rögzíti.

trusted-source[10]

Akupresszúrás bronchitisz

A bronchitisz vagy akupresszúra akupresszúrája - az ujjak hatása a test aktív pontjára - a betegség krónikus folyamatában a leghatékonyabbnak tekinthető.

Ha a bronchiális köhögést a megtalált pontokon kell megnyomni:

 • a mutatóujj és a hüvelykujj közötti bőrdózás tetején;
 • hát nyak - kb. VII nyaki vertebra;
 • a IV nyakcsigolya mindkét oldalán;
 • a kulcscsontok között - a jugular fossa felett;
 • a mellkason - három ujja a kulcscsont oldalirányú kiemelkedése alatt, az első és a második bordák között;
 • a kulcscsont és a szegycsont között.

Ha ezeket a pontokat ujjbillentyűkkel nyomja meg, az elmozdulás (az óramutató járásával ellentétes irányban) vagy a vibráló mozgások 20-30 másodpercig tartanak.

Mézes masszázs bronchitikummal

A mézes masszázst bronchitisszel végzik, természetes folyékony mézzel, + 40 ° C-ra hevítve. A mellkas elülső falán és a háton lévő vállpengék területén a masszázsmozgások csak a méz csiszolására korlátozódnak, amely a méz teljes felszívódásáig a bőrig terjed. Ezt követően a méz maradványait meleg zuhany alatt lemossák, és legalább egy órára becsomagolják a mellkasát.

Gyermekeknél bronchitisz masszázs

A gyermekeknél a bronchitis masszázs magában foglalja a mellkasi masszázst, a rezgő és a vízelvezető hátmasszázst - az ágyéktól a vállig.

De a gyerekek akár három évig tapogatás nem a tenyerével, hanem az ujjbegyével. Ezért ez a fajta vízelvezető masszázs gyakran nevezik ütőmasszázs a bronchitis (a latin percutere - a sztrájk).

Egy eljárás időtartama nem haladhatja meg a negyed órát, amely alatt a gyermeknek többször kell köhögni a váladékot.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

De nem mindig hajlamos a masszázzsal bronchitiszre, és nem mindenre. Először is, a masszázs ellenjavallt akut bronchitisben - a bronchiális nyálkahártya gyulladásának csúcsán. A felhasználás ellenjavallatai között meg vannak említve:

 • subfebrile és emelt testhőmérséklet;
 • bármilyen gócos gyulladás (mindenekelőtt tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás);
 • fertőző és allergiás bőrgyógyászati megbetegedések;
 • tüdő tuberkulózis;
 • gyulladt vagy nagyított nyirokcsomók jelenléte;
 • súlyos artériás hipertónia;
 • szívelégtelenség és myocardialis ischaemia;
 • onkológiai betegségek;
 • mentális rendellenességek.

trusted-source[11]

Az eljárás utáni következmények

Masszázs fizioterápia nincs jelentős mellékhatása, de a rossz technika következményei lehetnek a kezelés után a fejfájás (expozíció után a pont közelében a nyaki csigolyák), izomfájdalom (mivel a túl erős gyúrás és csapok).

trusted-source[12], [13]

Komplikációk az eljárás után

Ne zárja ki az ilyen szövődményeket az eljárás után, mint a szívelégtelenség fájdalmát és a vérnyomást. És ha a megnagyobbodott nyirokcsomók érintettek, gyulladást okozhat.

trusted-source[14], [15], [16]

Az eljárás után gondoskodni

A bronchitásos masszázs utáni gondozás kötelező rövid pihenő és védelem a hipotermiától.

trusted-source[17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.