^

Egészség

Hevenyvérzés a terhesség alatt

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség tervezésének és a gyermek terhességének időszakában a nő rendszeresen laboratóriumi vizsgálatokat végez a test általános állapotának felmérése és a kóros változások időben történő felismerése során.

A terhességi májkészség számos különböző mutatóból áll, de az ALT és az AST különös figyelmet szentel. Az enzimek értékének változása nemcsak májkárosodást, hanem az anya és a magzat méregtelenítését is jelzi.

 • AST az első trimeszterben - akár 31 U / l. A második és harmadik trimeszterben - 30 U / l.
 • ALT az első trimeszterben - akár 32 U / l. A második és harmadik trimeszterben - akár 30 egység / liter.

Ezeket a mutatókat átlagolják, és a diagnosztikai részleg, azaz a laboratórium berendezésétől függően változhatnak. Ha a terhesség alatt az enzimek meghaladják a normál értékeket, akkor ez általában nem aggodalomra ad okot. A hímzés során átmeneti ugrások megengedettek a test hormonális változásai és a magzat hatása miatt a női májban.

Ha a megnövekedett sült mintákat fájdalmas tünetek kísérik, akkor a máj átfogó szűrővizsgálata történik. A transzaminázszintek növekedése citolízist, azaz a szerv sejtjeinek halálát jelzi. Ez az állapot jellemző az ilyen betegségekre:

 • Vírusos vereség.
 • Az epehólyag gyulladása.
 • Autoimmun hepatitis.
 • A máj cirrózisa.
 • Gyógyászati hepatitis.
 • A máj zsíros degenerációja.
 • A máj sárga atrófiája az első trimeszterben.
 • Preeclampsia (late toxicosis).

A fenti körülmények további diagnózist és orvosi korrekciót igényelnek. A kezeléshez használja a legszelídebb módszereket, hogy ne károsíthassa az anyát és a jövőbeli gyermeket.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

A

Annak érdekében, hogy a májpróbák elemzésének lehető legmegbízhatóbb legyen, helyénvaló felkészülni az átjárásra. Egy héttel a vizsgálat előtt hagyja abba a gyógyszeres kezelést és menjen étrendre. A vérmintákat üres gyomoron végezzük, az utolsó ételt 8-12 órával a szűrés előtt.

Ki kapcsolódni?

A májkísérletek normája a terhesség alatt

Indikátor

I trimeszter

II trimeszterben

III trimeszterben

Bilirubin μmol / l:

Általános információk

3,4-21,6

3,4-21,6

3,4-21,6

Egyenes

0-7,9

0-7,9

0-7,9

Közvetett

3,4-13,7

3,4-13,7

3,4-13,7

ALT, ED / L

Legfeljebb 32

31-ig

31-ig

ADT, IT / L

31-ig

Legfeljebb 30

Legfeljebb 30

GGT, ED / l

Legfeljebb 36

Legfeljebb 36

Legfeljebb 36

Lúgos foszfatáz, ED / L

40-150

40-190

40-240

 

Nézzük részletesebben a máj főbb mutatói a terhesség alatt:

 1. Bilirubin - a terhesség idején az indirekt bilirubinszint növelhető az ALT, az AST, a GGT normál értékei és számos egyéb paraméter esetén. Ezt az állapotot Gilbert-szindrómának nevezik és olyan veleszületett patológiákra utal, amelyek az egész életen át fennmaradnak, de nem jelentenek veszélyt az anyának és a gyermeknek.
 2. ALT - ez az enzim növekedése a terhesség alatt késői gestózissal lehetséges.
 3. AST - kisebb ingadozások lehetségesek az első és a második trimeszterben. Ha magas az egész terhesség alatt fennmarad, akkor ez jelzi a máj megzavarását.
 4. GGTP - nő a második trimeszterben, valamint a máj és az epeelválasztás, diabetes mellitus betegségeiben.
 5. Alkáli foszfatáz - a növekedés a második és harmadik trimeszterben történik, a magzati csontszövet aktív növekedése miatt. Emellett az alkalikus foszfatáz szintjének megsértése jelezheti az anya csontrendszerének, májkolesztázisának, hepatitiszének megbetegedését.

Hatásos terhességi vizsgálatok

Terhesség alatt a női test hormonális változásokon megy keresztül. Ez negatívan befolyásolja a belső szervek állapotát, amelyek nagyobb terhelést tapasztalnak. Különös figyelmet fordítanak a májra. A test funkcionalitásának felmérése céljából a nő vénás vért ad le analízis céljából. A biológiai folyadékot májkísérletekre vizsgálták: ALT, AST, GGT, bilirubin, APF.

Sok nőnél a májpróbák normálértékének felesége van. A legtöbb esetben a tranziens ugrást a hormonális átszervezés okozza, és nem veszélyezteti a jövőbeli anyát és a magzatot.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.