^

Egészség

A
A
A

A hasnyálmirigy szigetsejtjeinek átültetése: eljárás, előrejelzés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Transzplantációs szigetsejt hasnyálmirigy sejtjeit olyan elméleti előnnyel egész szervátültetés: az eljárás kevésbé invazív, szigetecskék tárolható mélyhűtött, amely lehetővé teszi, hogy optimalizálja a transzplantáció időpontjában. Mindazonáltal az eljárás túlságosan új az előnyökről való beszélgetéshez, de a módszertan folyamatos fejlesztése hozzájárul a siker esélyeinek növeléséhez. A hátránya az, hogy a transzplantált glukagon-szekretáló sejtek és nem működik (ami ahhoz vezethet, hogy hipoglikémia), és, hogy készítsen sziget-sejtek a beteg igényel több mirigyek (ami tovább súlyosbítja közötti eltérés a kereslet és kínálat, és a határérték az eljárás). Ugyanakkor azt mutatják, hogy a szigetsejt-átültetés segít fenntartani a normális vércukorszintet igénylő betegek teljes hasnyálmirigy-fájdalom miatt krónikus hasnyálmirigy-gyulladás. A sebészi beavatkozások megegyeznek a teljes hasnyálmirigy transzplantációjával. Az izolált sejtek és a vesék egyidejű átültetése nagyon hasznos művelet lehet a technológia javulása után.

Eljárás a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek átültetésére

A hasnyálmirigyet eltávolítják az adományozó holttestéről az agy halálával; a hasnyálmirigy-csatornán keresztül a kollagenáz perfúzióját végezzük, hogy elkülönítsük a hasnyálmirigy-szigetet a hasnyálmirigy-szövettől. A tisztított szigetsejt-frakciót transzdermálisan vezettük be a portális vénába. Az Ostrovkovye sejtek a máj szinuszaiba költöznek, ahol az inzulin rendeződik és titokban marad.

Az eredmények jobbak, ha tartott 2 vagy 3 infúziót islet-sejtek 2 donorokból elhunyt, majd hozzárendelését immunszuppresszív terápia álló antitestek IL-2-receptor monoklonális antitestek (daklizumab), takrolimusz, szirolimusz; a glükokortikoidok nem vonatkoznak. Az immunszuppresszív terápia az egész életen át folytatódik, vagy addig, amíg a szigetsejtek nem működnek. A visszautasítás nehezen észlelhető, de diagnosztizálható a glükóz egyensúlyának megsértése a vérben; az elutasítás kezelését nem állapították meg. Az eljárás során fellépő szövődmények közé tartoznak a vérzés a máj perkután puncturálása során, portal-vénás trombózis, portal-hypertensio.

A sikeres szigetsejt-transzplantáció mellett a rövid távú normoglikémiát fenntartják, de a hosszú távú eredmények nem ismertek; Az inzulin hosszú távú függetlenségének eléréséhez további szigetsejtek szükségesek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.