^

Egészség

Hasnyálmirigy-átültetés

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Transplantation a hasnyálmirigy - egyfajta helyettesítő hasnyálmirigy p-sejteket, amely lehetővé teszi, hogy visszaállítsa a normális vércukorszint - normoglikémia - diabéteszes betegeknél. Mivel a változás címzettnek szüksége inzulininjekciókat annak szükségességére, hogy megkapja immunszuppresszív, hasnyálmirigy-átültetés végezzük betegeknél elsősorban az 1. Típusú cukorbetegség veseelégtelenséggel, és hogy ezért a jelöltek a veseátültetés után; A hasnyálmirigy-transzplantációk körülbelül 90% -át vesetranszplantációval együtt végzik. Számos központban az ilyen kezelési mód kiválasztásának kritériumai a standard kezelés hiánya és a megmagyarázhatatlan hipoglikémia. Relatív ellenjavallatok feletti életkor 55 év, súlyos szív- és érrendszeri atheroscleroticus betegség, miokardiális infarktus, bypass műtét, transzplantáció koszorúér-betegség, a perkután koronária beavatkozást, vagy a pozitív stressz-teszt; ezek a tényezők jelentősen növelik a perioperatív kockázatot.

Transzplantációs hasnyálmirigy magában foglalja a szimultán transzplantációja hasnyálmirigy és a vese (SPK - szimultán hasnyálmirigy--vese), hasnyálmirigy átültetés után a vesék (Cancer - hasnyálmirigy-után-vese), a hasnyálmirigy-transzplantáció. SPK előnyök együttes hatása immunszuppresszánsok mindkét szervek, amelyek közvetlenül, a potenciális átültetett vese elleni védelem a káros hatások hiperglikémia, hogy ellenőrizzék kilökődés és a vese; A vesék hajlamosabbak az elutasításra, mint a hasnyálmirigy, melynek elutasítását nehéz nyomon követni. A CANCER előnye az, hogy képes optimalizálni a HLA kiválasztását és a veseátültetés időzítését az élő donor szervek alkalmazása során. Transzplantációs a hasnyálmirigy elsősorban a betegek számára, akik nem rendelkeznek végstádiumú vesebetegség, de súlyos diabetes komplikációk, beleértve a nem megfelelő vércukor.

A donorok az utóbbi időben elhunyt 10-55 év közötti betegek, akiknek nincs előzményük az intolerancia a glükózra nézve, és akik nem fogyasztottak alkoholt. Az SPK esetében a hasnyálmirigy és a vesék ugyanabból a donorból származnak, a szervek betakarításának korlátozása megegyezik a veseadagolással. Tartott egy kis mennyiségű (<1%) Szegmens transzplantátumok élődonoros, de ez az eljárás hordoz jelentős kockázatot a donor (pl, miokardiális lép tályog, hasnyálmirigy-gyulladás, és a hasnyál szivárgó pszeudocisztát, szekunder cukorbetegség), ami korlátozza annak széles körű használata.

A hasnyálmirigy-transzplantációk teljes kétéves túlélése ma már elérheti a 83% -ot. A siker legfontosabb szempontja a szervátültetés optimális funkcionális állapota, a másodlagos kritériumok pedig a 45-50 évnél idősebb donorok életkor szerinti kritériumai és az általános hemodinamikai instabilitás. Nagyon optimista az a tapasztalat is, hogy a hasnyálmirigy egy részét élő donorból átültetik. A transzplantátum éves túlélési aránya 68%, a tízéves túlélési ráta 38%.

A diabeteses nephropathiában szenvedő betegeknél azonban a hasnyálmirigy transzplantációjának legjobb eredményeit a vese és a hasnyálmirigy egyidejű átültetésével kaptuk.

A hasnyálmirigy-transzplantációval kapcsolatos érzéstelenítő tulajdonságok jellemzői általában az endokrinológiai betegek ezen kategóriájára jellemzőek. A hasnyálmirigy-átültetést általában a diabéteszes betegek esetében jelölték meg, akiknél a betegség és a szövődmények legsúlyosabban fejlődtek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

A hasnyálmirigy anatómiai-fiziológiai jellemzői és a patofiziológiai változások elégtelen működésével

A diabetes mellitusban szenvedő betegek súlyos állapotát, amely a hasnyálmirigy-transzplantációt mutatja, az akut vagy krónikus inzulinhiány következménye. Akut inzulinhiány okozza gyors fejlődése dekompenzáció szénhidrát és más típusú csere és kíséri diabetikus tünet hiperglikémia, glükózuria, gyötrő szomjúság, fogyás, valamint a falánkság, ketoacidózis. A megfelelően hosszú időtartamú cukorbetegség rendszeres érrendszeri károsodáshoz vezet - diabetikus mikroangiopátia. Specifikus elvesztését retinális erek - a diabeteszes retinopátia jellemzi microaneurismát, vérzések és az endotél sejtek proliferációját.

A diabéteszes nefropátia a proteinuria, a magas vérnyomás és a krónikus veseelégtelenség későbbi kifejlődésében nyilvánul meg.

A diabéteszes neuropátia - adott idegkárosodás, amely megnyilvánulhat szimmetrikus több lézió a perifériás idegek, a vereség egy vagy több ideg gyökerek, a diabeteszes láb szindróma, a kialakulását trofikus fekélyek a lába.

A cukorbetegségben szenvedő betegek immunitásának csökkenése miatt gyakran számos együttes betegség fordul elő: gyakori akut légzőszervi fertőzések, tüdőgyulladás, a vesék és a húgyutak fertőző betegségei. Csökken a gyomor, a belek, a hasnyálmirigy, a hypotensio és az epehólyag hipokinesia exocrin funkciója, a székrekedés. Gyakran csökken a termékenység a fiatal nőknél és gyengíti a gyermekek növekedését.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

A beteg műtét előtti előkészítése és értékelése

A preoperatív vizsgálat magában foglalja a cukorbetegség által leginkább érintett szervek és rendszerek alapos vizsgálatát. Fontos meghatározni az IHD, a perifériás neuropátia, a nephropathia és a retinopátia tüneteinek jelenlétét. Az ízületek merevsége megnehezítheti a laryngoszkópia és a légcső intubálásának elvégzését. A vagális neuropátia jelenléte a szilárd gyomor evakuálásának lelassulását jelezheti.

A műtét előtt az ilyen betegek biokémiai vizsgálatokat végeznek, beleértve a glükóz tolerancia tesztjét is; a vizelet és a plazma C-peptidszintjének meghatározása, a vércukorszint meghatározása (a megelőző hónapok glikémiás kontroll indexe) és a szigetsejtek inzulin ellenanyagai. A kolelítiázis kizárására az epehólyag ultrahangját végezzük.

A plazma glükóz szint állandó preoperatív kontrollja mellett rendszerint mechanikus és antimikrobiális intesztinális készítményt alkalmaznak.

Premedikációban

A premedikáció rendszere nem különbözik a más szervek transzplantációjától.

Az anesztézia alapvető módszerei

Az érzéstelenítés módjának kiválasztásakor előnyben részesítjük az OA-t, hosszabb EA-val kombinálva. A RAA megfelelő postoperatív fájdalomcsillapítást, a betegek korai aktiválását, jelentősen kevesebb postoperatív szövődményt biztosít. Anesztézia indukciója:

Midazolam IV 5-10 mg, egyszer

+

Heckobarbital iv 3-5 mg / kg, egyszer vagy Thiopental sodium IV iv 3-5 mg / kg, egyszer

+

Fentanyl IV 3,5-4 μg / kg, vagy 2 mg / kg iv. Propofolt egyszer

+

Fentanil IV 3,5-4 μg / kg, egyszer.

Izomlazító:

Az atrakurium-bezilát / 25-50 mg (0,4-0,7 mg / kg) naponta egyszer, vagy pipekuroniyu bromid / 4-6 mg (0,07-0,09 mg / kg) naponta egyszer, vagy a ciszatrakurium-bezilát formájában 10-15 mg-ban (0,15-0,3 mg / kg), egyszer. Anesztézia fenntartása: (izofluránon alapuló általános kiegyensúlyozott érzéstelenítés)

Izoflurán belégzés 0,6-2 MAK I (minimális áramlású üzemmódban)

+

Dinitrogén-oxid oxigén belégzéssel (0,3: 0,2 l / perc)

+

Fentanil IV bolusno 0,1-0,2 mg, az alkalmazás gyakoriságát a klinikai megvalósíthatóság határozza meg

+

Midazolam / bolus 0,5-1 mg, a beadás gyakorisága által meghatározott klinikai kívánatos vagy (TVVA) Propofol / 1,2-3 mg / kg / óra, a beadás gyakorisága által meghatározott klinikai hasznosságát

+

A fentanil 7,4 mg / kg / óra, határozza meg a beadás gyakorisága vagy a klinikai hasznosságát (teljes kombinált anesztézia epidurális) lidokain 2% -os oldat, epidurális 2,5-4 mg / kg / óra

+

I A bupivacain 0,5% p-p, epidurális 1-2 mg / kg / óra fentanil / bolus 0,1 mg, a beadás gyakorisága által meghatározott klinikai hasznosságát Midazolam / v bolus 1 mg, a beadás gyakorisága által meghatározott klinikai hasznosságát. Izomlazulás:

Besilátum 1-1,5 mg / kg / óra vagy Pipecuronium bromide 0,03-0,04 mg / kg / óra vagy Cisattracuria besylate 0,5-0,75 mg / kg / h.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Segédkezelés

Az egyik fontos feltétele a túlélés a transzplantátumok a hasnyálmirigy és a vese, hogy fenntartsák a magas központi vénás nyomás egyenlő 15-20 Hgmm. Art. Ezért fontos, hogy végezzen megfelelő infúziós terápia, ahol a bázikus komponensek részét kolloid 25% albumin, 10% -os HES és dextrán, amelynek átlagos molekulatömege 30 000-40 000 és krisztalloid (30 ml / kg) adtunk be, mint egy nátrium-klorid / kalcium-klorid / kálium-klorid és 5% glükóz inzulinnal:

Albumin, 10-20% felezési idő, 1-2 ml / kg-ban, az adagolás gyakoriságát klinikai megvalósíthatóság vagy

Hidroxietil-keményítő, 10% rr, iv 1-2 ml / kg, az alkalmazás gyakoriságát a klinikai megvalósíthatóság vagy

Dextrán, az átlagos molekulatömege 30 000-40 000 intravénásan 1-2 ml / kg, az adagolás gyakoriságát a klinikai megvalósíthatóság

Dextróz, 5% rt, iv. 30 ml / kg, a beadás gyakoriságát klinikai megvalósíthatósággal vagy

Nátrium-klorid / kalcium-klorid / kálium-klorid / 30 ml / kg dózisban az adagolás gyakoriságát klinikailag meghatározzuk

Inzulin IV / 4-6 egység, akkor az adagot külön-külön választják ki.

Közvetlenül a vascularis szorítók eltávolítása előtt 125 mg metilprednizolont és 100 mg furoszemidet adnak be:

Metilprednizolon 125 mg-ban egyszer, egyszer

+

Iv. Furoszemid 100 mg-mal egyszer.

Az inzulin előkezelés előtti bevezetésével kerülni kell a hypoglykaemia kialakulását. Az optimális az enyhe hyperglykaemia szintje, amelyet szükség esetén a posztoperatív időszakban korrigálnak.

Nagyon fontos a glükóz intraoperatív monitorozása a plazmában. A hyperglykaemia kijavítása során a műtét során az inzulint boluszként adják be, és infúziót 5% -os glükóz oldatban.

Jelenleg a legtöbb hasnyálmirigy-transzplantációt a húgyhólyag-elvezetés technológiájával végezzük, amely extraperitoneális elhelyezést biztosít.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Milyen a hasnyálmirigy transzplantációja?

Az adományozó antikoagulálódik, és hideg konzervoldatot vezet be a lisztérzékenységen keresztül. A hasnyálmirigyet in situ jéghideg sóoldattal hűtjük le, a blokkban eltávolítjuk a májat (különböző befogadókra történő átültetés céljából), és a csomódugattyúkat tartalmazó duodenum második részét.

A donor hasnyálmirigy intraperitoneálisan és oldalirányban az alsó hasüregben található. Az SPK esetén a hasnyálmirigy a hasüreg jobb alsó negyedében helyezkedik el, és a vese az alsó bal oldali kvadránsban van. Saját hasnyálmirigy marad a helyén. Anastomózis alakul ki a donor lép vagy jobb mezenterialis artéria és a recipiens hasi artériája között, valamint a donor portál vénája és a recipiens ileus vénája között. Így az endokrin szekréció szisztematikusan belép a véráramba, ami hiperinzulinémiához vezet; néha anasztomózis alakul ki a hasnyálmirigy 1C vénás rendszere és a portál vénája között, továbbá a normális fiziológiai állapot visszaállítása, bár ez az eljárás inkább traumatikus, és annak előnyei nem teljesen egyértelműek. A duodénumot az epehólyag csúcsába vagy a jejunumba vésik az exokrin szekréció lecsapolásához.

Természetesen a immunszupresszív terápia változhat, de jellemzően immunszuppresszív LG, kalcineurin inhibitorok, purin szintézis inhibitorok, glükokortikoidok, a dózis, amely fokozatosan csökken a 12. Hónapban. A megfelelő immunszuppresszió ellenére az elutasítás a betegek 60-80% -ában fejlődik ki, kezdetben az exokrin hatására, és nem az endokrin készülékre. Az átültetéshez képest csak az SPK-ban lévő vesék nagyobb elutasítási kockázattal járnak, és az elutasítás esete később alakul ki, gyakrabban fordul elő és rezisztens a glükokortikoid terápiára. A tünetek és az objektív jelek nem specifikusak.

Az SPK és CAN esetében a hasnyálmirigy elutasítása, amelyet a szérum kreatinin szint emelkedése okoz, majdnem mindig a vesekárosodást kísérik. Egy hasnyálmirigy-transzplantátum után az amiláz stabil koncentrációja a vizeletben a normál vizeletürítéssel rendelkező betegeknél kizárja az elutasítást; csökkentése a graft diszfunkció bizonyos formáit sugallja, de nem specifikus az elutasításra. Ezért a korai diagnózis nehéz. A diagnózis az ultrahang kontroll alatt végzett cisztoszkópos transzduodenális biopszia adatai alapján készült. A kezelést antitimotsitarnym globulin végzi.

A korai szövődmények számoltak be 10-15% -ánál, és tartalmazza sebfertőzés és a divergencia varratok jelentős vérvizelés, vizeletszivárgás intraabdominális, reflux pancreatitis, a visszatérő húgyúti fertőzések, elzáródása a vékonybél, a hasi tályog és graft trombózis. Késői kapcsolatos szövődmények vizeletvesztés hasnyálmirigy NaHCO3, így csökken a vértérfogat és a metabolikus acidózis nélkül anionos hiba. A hyperinsulinemia nyilvánvalóan nem befolyásolja negatívan a glükóz és lipidek anyagcseréjét.

Mi a prognózis a hasnyálmirigy-transzplantációról?

Az 1. év végére a transzplantátumok 78% -a és a betegek több mint 90% -a túlél. Nem ismert, hogy a túlélési arány magasabb-e olyan betegeknél, mint például a hasnyálmirigy-átültetés, olyan betegeknél, akik nem részesültek transzplantációban; de ezen eljárás fő előnyei az inzulin szükségességének megszüntetése és a cukorbetegség számos komplikációjának stabilizálása vagy javítása (pl. Nefropátia, neuropátia). Az átültetések az esetek 95% -ában az SPK-vel, 74% -kal - a RAK-val és 76% -kal - csak transzplantációs hasnyálmirigyekkel; feltételezzük, hogy a túlélés CAN után és csak a hasnyálmirigy átültetése rosszabb, mint az SPK után, mivel nincsenek megbízható elutasítási markerek.

Sérülések korrigálása és a beteg állapotának értékelése műtét után

A posztoperatív időszakban a betegek ritkán igényelnek intenzív terápiát, bár a plazma glükóz gondos monitorozása és az inzulin infúzió alkalmazása szükséges. Amint a táplálék a szájon át folytatódik, a transzplantátum megőrzött funkciója miatt az inzulin adagolása szükségtelenné válik. A húgyhólyag-elvezetés technikájának nagy előnye, hogy képes ellenőrizni az oltvány exokrin funkcióját, ami az elutasítás epizódjai alatt romlik. A vizelet pH-értéke csökkenhet, ami a hasnyálmirigy-hidrogén-karbonát szekréció és a vizelet amilázszint csökkenését tükrözi. A leggyakoribb posztoperatív szövődmények a transzplantációs trombózis és az intraperitoneális fertőzés.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.