^

Egészség

A
A
A

A hasi aorta és ágainak érelmeszesedése

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ateroszklerózis jól ismert és gyakori betegség, amely az artériákat érinti, és a belső érfalakon koleszterin lerakódások kísérik. Ha a folyamat magában foglalja az aorta edény hasi részét, amely áthalad az alsó hasüregben, akkor az orvos diagnosztizálja a "hasi aorta érelmeszesedését". A betegség súlyos szövődményeket okozhat, beleértve a fogyatékosságot és a halált. Azonban nem olyan könnyű gyanítani egy patológiát, amelyhez nem egyértelmű tünetek és gyakori látens lefolyás társul.

Járványtan

Minden második aorta -keringési rendellenességben szenvedő betegnél a hajó hasi része érintett. Ez az osztály felelős a hasüreg, az alsó végtagok és a kismedencei szervek vérellátásáért.

Az elmúlt néhány évben az érelmeszesedés gyakorisága jelentősen megnőtt, és a betegség halálozási aránya meghaladta a sérülések, fertőző patológiák és az onkológia okozta arányokat. Leggyakrabban a hasi aorta érelmeszesedését észlelik a 45-55 éves férfiaknál. A nők körülbelül 3-4-szer ritkábban betegek, és a betegség kockázata jelentősen megnő a menopauza időszakának kezdetével. [1]

A betegség meglehetősen gyakori: körülbelül minden huszadik 65 év feletti személynél diagnosztizálják.

Az európai országokban és az Amerikai Egyesült Államokban a hasi aorta érelmeszesedése sokkal gyakoribb, mint az afrikai országokban. A betegség legnagyobb terjedését az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy -Britanniában, Finnországban, Ausztráliában észlelik. A legalacsonyabb előfordulási gyakoriságot Japánban regisztrálták. [2]

Az érelmeszesedés és az általa okozott szövődmények jelenleg is a morbiditás és halálozás fő okai a világ számos országában, beleértve a posztszovjet teret is. A hasi aorta veresége a koszorúér -betegségben elhunyt betegek boncolásának több mint 75% -ában fordul elő. [3] Az esetek több mint felében a patológiát csak a mesenterialis keringés akut rendellenessége kialakulásának hátterében határozzák meg.

Okoz a hasi aorta érelmeszesedése

A hasi aorta érelmeszesedése krónikus patológia. A betegséget az ér specifikus elváltozása, a kötőszöveti burjánzás jellemzi a belső fal zsíros beszivárgásának hátterében, ami általában szervi és általános keringési zavarokhoz vezet.

Számos elmélet létezik a patológia megjelenésére - különösen a lipoprotein -beszivárgás elmélete, valamint a leggyakoribb - az érfal károsodása miatt bekövetkező kóros elváltozások megjelenése miatt. Az ilyen károsodás nem az endothelium mechanikai sérülésének eredménye, hanem funkciójának megsértése. Beszélünk a permeabilitás növekedéséről, a tapadásról, a prokoaguláns és az érszűkítő tényezők szintézisének növekedéséről. [4]

Az endoteliális funkció megsértését fertőzés (például herpeszvírus), mérgezés (dohányzás stb.),  [5] Hormonális egyensúlyhiány (hyperinsulinemia), hemodinamikai rendellenességek (magas vérnyomás) stb. Válthatja ki.

A hasi aorta atherosclerosisának kialakulásának fő oka a lipid-fehérje anyagcsere zavara, ami a tipikus ateroszklerotikus plakkok megjelenését idézi elő. A táplálkozási rendellenességek anyagcserezavarokat, az érfalak károsodását és szerkezetük megváltozását vonják maguk után. [6] A rendszeres hipotermia, legyengült immunitás, gyakori stressz és pszichoemotikus stressz, fertőző és gyulladásos folyamatok, hormonális változások, traumák együttesen a belső érfal károsodásához vezetnek. A helyzetet súlyosbíthatja: helytelen életmód sok rossz szokással, túlsúly, endokrin patológiák, bizonyos gyógyszerek szedése. Az egyidejű betegségek szintén jelentős negatív szerepet játszanak: magas vérnyomás, elhízás, diabetes mellitus,  [7] koszorúér -patológiák.

A szakértők azonosítják a betegség kialakulásának fő okait:

 • táplálkozási (élelmiszer) megsértése;
 • neurogén tényezők (stressz, érzelmi instabilitás, neurózisok);
 • endokrinopátia;
 • hosszan tartó vérnyomás -emelkedés, hipoxiás állapotok;
 • autoimmun patológiák;
 • örökletes hajlam; (bizonyított az anyai hiperkoleszterinémia terhesség alatti hatása a korai ateroszklerotikus elváltozások előrehaladására gyermekkorban)  [8];
 • túlsúly, különböző fokú elhízás; [9]
 • a fizikai aktivitás hiánya;
 • alkohol, nikotin, kábítószer -függőség.

Kockázati tényezők

A hasi aorta atherosclerosisának kialakulásához vezető tényezők több csoportra oszthatók: intranziens tényezők, átmeneti és potenciálisan átmeneti.

Az állandó tényezők állandóak és nem szüntethetők meg:

 • 40-45 év feletti életkor;
 • férfi nem (a férfiak gyakrabban szenvednek érelmeszesedésben, mint a nők);
 • örökletes hajlam (gyakran a betegség olyan emberekben fordul elő, akiknek rokonai szintén a hasi aorta érelmeszesedésében szenvednek). A zsíros csíkok kialakulása az emberi magzat aortájában fordul elő, és az anyai hiperkoleszterinémia jelentősen fokozza. [10]
 • etnikai kockázati tényezők. [11], [12]

A szakértők rámutatnak, hogy az örökletes hajlam hozzájárul a patológia kialakulásának korábbi kialakulásához.

Az átmeneti kockázati tényezők közé tartoznak azok, amelyek kiküszöbölhetők:

 • dohányzás, negatív hatása az erek rugalmasságára;
 • egészségtelen táplálkozás, sok állati zsír fogyasztása;
 • fizikai inaktivitás, passzív életmód, túlsúly.

A potenciálisan átmeneti tényezők közé tartoznak azok a betegségek, amelyek korrigálhatók, szabályozhatók és megakadályozhatók a további fejlődésben:

 • magas vérnyomás, amely elősegíti a lipidek lerakódását az érfalban és az ateroszklerotikus plakkok kialakulását; [13]
 • diszlipidémia, károsodott zsíranyagcsere, amelyet a koleszterin-, lipoprotein- és trigliceridszint emelkedése kísér;
 • cukorbetegség, elhízás többször növeli a hasi aorta atherosclerosisának kialakulásának kockázatát, ami a lipid anyagcsere egyidejű megsértésének köszönhető; [14]
 • a fertőző és mérgezési folyamatok hozzájárulnak az érfalak károsodásához.

Ha ismeri és figyelembe veszi a fő provokáló tényezőket, akkor meghatározhatja a betegség megelőzésének alapvető szabályait. [15]

Pathogenezis

A hasi aorta atherosclerosisának kialakulása számos tényező együttes hatásának köszönhető - különösen az endoteliális diszfunkciónak, a gyulladásos reakciónak, az immunológiai folyamatnak, a diszlipidémiának, a plakkszakadásnak, a külső negatív hatásoknak (például a dohányzás).

Az endotélium olyan anyagokat termel, amelyek szükségesek a véralvadás és az agyi anyagcsere -folyamatok szabályozásához, az erek tónusának és vérnyomásának szabályozásához, a vesefunkció szűréséhez és az összehúzódó szívműködéshez. Az atherosclerosis kialakulásának első szakaszát az endoteliális értágító funkció megsértése idézi elő, ami viszont az endotélium által a nitrogén -monoxid elvesztésének következménye lesz. Az endothel diszfunkcióját a vér koleszterinszintjének növekedése, a cukorbetegség, az elhúzódó magas vérnyomás és a nikotinfüggőség is okozza. A rendellenesség alacsony sűrűségű lipoprotein oxidáció hatására jelentkezik. [16]

 • Gyulladásos folyamatokat érelmeszesedésben szinte minden esetben megfigyeltek. Ezek közé tartoztak a makrofágok, citokinek, monocita kemotaxis fehérje, növekedési faktorok, interleukin -1, -3, -6, -8, -18, tumor nekrózis faktor α, CD40 ligandum. Az ateroszklerotikus fejlődés a szérum C-reaktív fehérjével is összefügg. A lipoprotein-asszociált foszfolipáz fokozott szintje növeli a szövődmények valószínűségét; nincs kizárva a citokinek bevonása, amelyek a sejtproliferációt indukálják és stimulálják az aktív oxigénformák termelését, aktiválják a mátrix metalloproteinázokat és a szöveti faktor expresszióját.
 • A lipid rendellenességek fontos tényező a hasi aorta atherosclerosisának kialakulásában. A kockázat különösen akkor nő, ha a szérum koleszterinszintje 3,9 mmol / liter felett van.
 • A megnövekedett nyomás az agyi és koszorúér -erekben növeli az érfal feszültségét, ami negatívan befolyásolja a regeneratív folyamatokat, és hozzájárul a kóros kiemelkedések kialakulásához. [17]
 • A nikotinfüggőségnek negatív hatása van az ateroszklerózis kialakulásának minden szakaszában, és ez a hatás meglehetősen intenzív: az endotéliumfüggő értágulat romlik, a gyulladást elősegítő tényezők fokozódnak (beleértve a C-reaktív fehérjét, az interleukin-6-ot és a tumor nekrózis faktorokat α), a vérlemezkék NO a rendelkezésre állás csökken, az LDL oxidatív módosulása nő, és a paraoxonáz plazmaaktivitása csökken.
 • A megnövekedett inzulinszint a citokinek (-6 és MCP-1) tartalmának növekedését vonja maga után, amelyek hozzájárulnak az ateroszklerotikus folyamatok növekedéséhez.

Az LDL -koleszterin növekedését és a HDL -koleszterin csökkenését különösen fontos tényezőnek tekintik. Az előbbiek az ateroszklerotikus plakkokban (habsejtekben) halmozódnak fel, ami mitokondriális diszfunkciót, apoptózist és nekrózist von maga után, sejtproteázok, gyulladást elősegítő citokinek és trombotikus molekulák felszabadulásával. Az LDL oxidációja gyulladásos és immunrendszeri változásokat idéz elő, a vérlemezkék aggregációja nő, és a plakkok instabillá válnak. [18]

A nagy sűrűségű lipoproteinek elősegítik a koleszterin fordított átmenetének beépülését, támogatják az endoteliális funkciót és védenek a fokozott trombusképződés ellen.

Az atherosclerosis kialakulásának fő patogenetikai kapcsolatai a következők:

 • A zsíranyagcsere zavara.
 • Zsíron kívüli változások (hemodinamikai zavarok, a vér reológiai tulajdonságainak romlása, elsődleges patológiák és az érfal károsodása, genetikai hajlam).

Bizonyítékok vannak arra, hogy a myostatin (a vázizom növekedését gátló anyagcserezavarok és szívfibrózis) szerepet játszó tényező az atherosclerosis progressziójának új szereplőjeként tekinthető. Kutatások szerint a myostatin közvetíti a hasi aorta atherosclerosisának előrehaladását, ami az érrendszeri simaizomsejtek diszfunkcióját okozza. [19]

Tünetek a hasi aorta érelmeszesedése

A legtöbb esetben a hasi aorta érelmeszesedése bizonyos tünetek nélkül halad, de a patológia kimutatható a diagnosztikai intézkedések során. A betegség előrehaladtával nem specifikus jelek jelennek meg:

 • kellemetlen érzések a hasban és a hát alsó részén;
 • rendszeres hasi fájdalom, rosszabb evés után (különösen egy kiadós étkezés után);
 • emésztési zavarok nyilvánvaló ok nélkül (hasmenés, székrekedés, puffadás);
 • kellemetlen böfögés, rendszeres gyomorégés evés után;
 • progresszív fogyás.

Ahogy más szervek is részt vesznek a folyamatban, más tünetek jelennek meg:

 • fájdalom a vese és / vagy ágyék területén;
 • a végtagok duzzanata;
 • duzzanat az arcon reggel;
 • húgyúti rendellenességek;
 • fokozott vérnyomás.

Mivel ezek a tünetek nem specifikusak, a beteget rosszul diagnosztizálhatják és helytelenül kezelhetik. Ezenkívül a hasi aorta érelmeszesedése gyakran együtt jár más patológiákkal, beleértve a krónikus patológiákat is, ami szintén megnehezíti a helyes diagnózist.

Első jelek

A legtöbb betegnél a hasi aorta érelmeszesedése fiatal korban kezd kialakulni, az évek során előrehaladva. Sőt, a beteg hosszú ideig egyáltalán nem panaszkodik semmire, és az első jelek csak akkor kezdenek megjelenni, ha egy nagy artéria jelentősen szűkült vagy eltömődött.

A leggyakoribb patológiás tünetek a következők:

 • epigasztrikus fájdalom, amely nem kapcsolódik a gyomor betegségeihez, sugárzik a hát alsó részébe, ágyékba;
 • emésztési rendellenességek, gyomorégés, amelyek nem kapcsolódnak a gyomor -bél traktus patológiáihoz;
 • hideg láb;
 • bizsergő érzés, zsibbadás a lábakban;
 • férfi impotencia;
 • az alsó végtagok izomtónusának csökkenése;
 • letargia vagy az artériás pulzálás hiánya a lábakban, térdekben, ágyékban;
 • szakaszos zúzódás megjelenése (a sérülés terjedésével az alsó végtagok edényeire).

Ha az érelmeszesedés nemcsak a hasüreget, hanem az aorta mellkasi részét is érinti, akkor a mellkasi fájdalom fizikai erőfeszítés vagy stressz után, a hát vagy a nyak besugárzásával, valamint gyomorégéssel, mellkasi kellemetlen érzéssel, a szívvel való kapcsolat nélkül jelentkezik. Patológia. [20]

Ha a patológia kiterjed a veseartériákra, akkor artériás hipertónia alakul ki. [21] A vizelet vizsgálatában proteinuria, eritrocituria, cilindruria található. Az agyi artériák veresége a memória és az értelmi aktivitás romlása, szédülés, alvászavar, súlyos esetekben pedig a stroke és a trombózis kockázatának nyilvánul meg.

A mesenterialis artériák ateroszklerotikus változásaival a belek vérellátása romlik, az étkezés után néhány órával súlyos fájdalom jelentkezik - lokalizációval a köldökzónában vagy az epigasztriumban. A fájdalom több óráig (általában 1-3 óráig) tarthat, sok esetben a Nitroglicerin bevétele után eltűnik.

Szakaszai

Fejlődése során a hasi aorta érelmeszesedése a következő szakaszokon megy keresztül:

 1. A lipidek lerakódásához az aorta falában, az érrendszeri mikrokárosodások, a véráramlás fókuszos lelassulása kedvező. A lipid szakasz időtartama eltérő lehet: a zsír lerakódása és az extracelluláris mátrix intima és proteoglikánjainak diffúz megvastagodása  [22] csak mikroszkóposan tekinthető meg. 
 2. A liposzklerózis stádiumát a kötőszöveti területek zsírlerakódási területeinek növekedése kíséri. Fokozatosan kialakul az érelmeszesedési plakk, amelynek összetételét zsírok és kötőszöveti rostok képviselik. Ebben a szakaszban a plakkok még eltávolíthatók, mivel alkalmasak a gyógyszer feloldására. Ezeknek a lerakódásoknak a töredékei azonban eltömíthetik az edényeket, és a rögzített plakk területén lévő aortafal elveszíti rugalmasságát és károsodik: ezen a helyen nő a trombus kialakulásának veszélye.
 3. Az atherocalcinosis stádiumát a plakkok tömörítése és a kalciumsók lerakódása jellemzi. A plakkok mérete növekszik, szűkíti az edény lumenét, és rontja a szervek vérellátását. Az elzáródás vagy az aneurizma kockázata nő.

A hasi aorta érelmeszesedésének klinikai szakaszai a következők:

 1. Egy személy normális életet él, nincsenek vele összefüggő tünetei, és a patológiát csak a Doppler -kutatás segítségével lehet kimutatni.
 2. A beteg súlyos étkezés után panaszkodni kezd a hasi fájdalomra.
 3. A hasi fájdalom még normális, rossz étkezés után is megjelenik.
 4. A fájdalom állandóvá válik, és evés után fokozódik.

Forms

A hasi aorta érelmeszesedésének osztályozására több lehetőség is létezik. Tehát a gyulladásos folyamat során a betegséget bonyolultra és bonyolultra osztják. A kóros folyamat típusa és helye is eltérő: az érelmeszesedés befolyásolhatja a hasi aorta proximális szegmensét, az infrarenális szakaszt vagy az edény hasi részének teljes szakaszát.

 • A hasi aorta és ágainak érelmeszesedését leggyakrabban a hasi ischaemiás betegség klinikai képe kíséri, amelyet egyébként krónikus hasi ischaemia szindrómának vagy hasi varangynak neveznek. A beteg panaszkodhat a nehézség és teltségérzet érzéséről a hasban, nyilvánvaló besugárzás nélküli epigasztrikus fájdalomról, a gyomor és a belek diszfunkciójáról, a stabil ernyedtségről. Az epigasztrikus zónában funkcionális szisztolés zörej van. [23]
 • A hasi aorta és a csípőartériák érelmeszesedését Larish -szindrómának nevezik. Klinikai tünetegyüttesről beszélünk, amely a hasi aorta súlyos beszűkülésének vagy teljes elzáródásának hátterében alakul ki. Olyan tünetek, mint szakaszos zúzódás, pulzushiány a láb hátsó részén, valamint a popliteális és femorális artériákban, trópiás fekélyek kialakulása a lábujjakon és lábakon, a szisztolés vérnyomás csökkenése a lábakon, állandó érzés a lábak hidegsége és a libidó károsodása jellemző. Külsőleg az alsó végtagok izomhipotrófiáját észlelik, a bőr és a körmök trofikus zavarainak jeleit, a szisztolés zúgást a hasi aortában és a femorális artériában követik nyomon.
 • A hasi aorta eltörlő érelmeszesedését az ér lumenének ateroszklerotikus plakk által történő átfedése okozza, és megfigyelhető az alaptörzs elágazó zónája közelében, vagy az I. és II. A patológia túlnyomórészt egyoldalú, bár kétoldalú elváltozások is előfordulnak.
 • A hasi aorta érelmeszesedését az ér szűkülete okozza, és a hasi rohamok megjelenése jellemzi, amelyek rossz prognózisúak, és ischaemiás rendellenességeket, reverzibilis béldisztrófiát vagy trombózist és bélinfarktust okozhatnak.

Komplikációk és következmények

A hasi aorta érelmeszesedésének leggyakoribb káros következményei az aorta aneurizma kialakulása vagy az aorta boncolási hematómája. Az érrendszer helyi kiterjedéséről beszélünk, amely a falak növekvő gyengeségével jár, vagy egy intramurális hematómáról, amely az ér boncolásához vezet. Lüktető daganatszerű képződmény jelenik meg a hasüregben, a köldök szintjén vagy kissé alatta, a bal oldalon. Az aneurizma esetében a szakadás veszélyes, ha egy edény betör a hasüregbe vagy a retroperitoneális térbe. A progresszív vérveszteség miatt boncolódó hematóma végzetes lehet. A beteg súlyos fájdalmat érez, összeesés alakulhat ki, az akut vérveszteség tünetei jelennek meg; jellemzően nincsenek szívroham jelei az elektrokardiogramon. Az aneurizma durva szisztolés zúgással jelentkezhet. [24]

Az aneurizma megjelenésének további jelei lehetnek:

 • préselés, húzás, sajgó fájdalom a hasban és a hát alsó részén nyilvánvaló ok nélkül;
 • lüktetés érzése, a hasban lüktető képződés jelenlétének érzése.

A szövődmények kialakulásának jelei a hasi aorta szakadása formájában:

 • a fájdalom szindróma éles megjelenése vagy erősödése;
 • súlyos ágyéki fájdalom, amely az ágyékba, a comb belső részébe, a nemi szervekbe sugárzik;
 • miokardiális infarktushoz hasonló tünetek
 • a vérnyomás -mutatók csökkenése;
 • növekvő vérszegénység jelei;
 • vérhányás stb.

A klinikai kép specifikációjának hiánya miatt a szövődményeket gyakran összetévesztik más betegségekkel. Ezért nagyon fontos a minősített és átfogó megközelítés minden egyes beteg esetében: a statisztikák szerint az aneurizma szövődményeinek 70% -ában helytelen diagnózist készítenek, ami rendkívül kedvezőtlen következményekhez vezet. Ha az orvosi segítséget nem nyújtják időben, akkor a szakadt beteg néhány órán belül meghal. [25]

Azonban az aneurizma és a hasi aorta boncolása nem az egyetlen lehetséges szövődmény. Az ateroszklerózis végül sejtes hipoxiához, nekrotikus folyamatokhoz vezet a szövetekben. Az érfalak elveszítik rugalmasságukat, sűrűek és törékenyek, sérülésekre hajlamosak. Az intravaszkuláris plakkok mérete megnő, letörhet és eltömítheti a kisebb ereket. A fő ilyen komplikációk a következők:

 • az ateroszklerotikus folyamat terjedése a vaszkuláris ágakra, beleértve a hajszálereket is;
 • elégtelen oxigénellátás a szívizomban és az agyban, a hasüreg szerveiben;
 • vascularis stenosis, a nekrotikus folyamatok kialakulásának kezdete;
 • az ateroszklerotikus plakkok leválása, az erek elzáródása;
 • nekrózis, gangréna (például bél) kialakulása;
 • miokardiális infarktus, szív ischaemia, stroke, veseelégtelenség;
 • Leírták a hasi aorta behatoló ateroszklerotikus fekélyeinek eseteit. [26]

A korai, kompetens diagnózis lehetővé teszi a meglévő jogsértések azonosítását és a megfelelő kezelés elvégzését. A hasi aorta érelmeszesedése a korai szakaszban megállítható, ha minden orvosi ajánlást betartanak. 

A bal kamra hipertrófiája, az aorta falvastagsága a szív- és érrendszeri betegségek előre jelzett kockázata lehet egész életen át. [27]

Diagnostics a hasi aorta érelmeszesedése

A fizikális vizsgálatnak tartalmaznia kell a has kötelező tapintását, további ütésekkel és a hasüreg fonendoszkóppal történő meghallgatásával. A pulzust és a vérnyomást külön mérik.

A vizsgálatok gyakran tartalmazzák az összes koleszterin, LDL, HDL, trigliceridek meghatározását.

A vérvizsgálat segít meghatározni az aorta ágy általános állapotát és felmérni az ateroszklerózis kialakulásának valószínűségét. A leginkább indikatívak az alábbi értékelési kritériumok:

 • teljes koleszterin mutató 3,1-5,2 mmol / liter sebességgel;
 • HDL (jó koleszterin) index 1,42 (nők) és 1,58 (férfiak) arányban;
 • LDL (rossz koleszterin) index akár 3,9 mmol / liter sebességgel;
 • triglicerid index 0,14-1,82 mol / liter sebességgel;
 • aterogén index (jó koleszterin a rosszhoz képest), legfeljebb 3 -as arányban.

A műszeres diagnosztika a következő vizsgálatokat foglalja magában:

 • Aorta röntgenfelvétel - segít észlelni az ér méretének változásait, a kalciumlerakódások vagy az aneurizma jelenlétét. A megnagyobbodott aorta az árnyék keresztirányú méretének növekedésében nyilvánul meg, az aortaívek tüdőmezőkbe való kiemelkedésének növekedésében. Az antero-bal ferde vetületből az árnyék kibontakozik, az aorta ablak mérete megnő. A hosszúkás edény felfelé és jobbra változtatja a méreteket, és az érárnyék jobb felső kontúrját képezi, erősen kilépve a felső üreges vénás ér árnyékterületébe. Az aneurizma fluoroszkópiájával fokozott pulzációt észlelnek.
 • A kontrasztos röntgen-aortográfia segíthet meghatározni a meglévő aneurizmák vagy érszűkület területeinek helyét és méretét. A falmetszés jele a hasi aorta kettős kontúrja.
 • A kétdimenziós ultrahang lehetővé teszi olyan kóros elváltozások észlelését, mint a megvastagodás, az induráció, a parietális meszesedés, a belső érfal érdessége, az artéria görbülete vagy megnyúlása, az ateroszklerotikus plakkok jelenléte. Az aneurizma akkor fordul elő, ha a fal korlátozott kiemelkedése van, vagy a hasi aorta átmérőjű növekedése kétszerese a normál aránynak. 
 • A röntgen-számítógépes tomográfia és az MRI egyértelműen feltárja az aorta és a nagy ágak morfológiai rendellenességeit. [28] Lehetővé teszi az indexek értékelését a meszesedett hasi aorta elváltozások helyének, súlyosságának és progressziójának osztályozására. [29]
 • Szelektív angiográfiát írnak elő, ha műtét várható. 

Az ateroszklerotikus plakk kóros vizsgálata a következő változásokat mutatja:

 • fehérje-zsíros detritus a központban;
 • körben - kötőszövet.

Makrodrog: megfontolásra: az aorta és az izmos és izom-rugalmas típusú nagy vagy kis artériák. Lipidfoltok és csíkok, rostos szerkezetek, meszesedés, ritkábban fekélyek, trombózisos tömegek találhatók.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciálást a következő patológiákkal kell elvégezni:

 • vakbélgyulladás;
 • az epehólyag gyulladása;
 • a hasnyálmirigy gyulladása;
 • nephrolithiasis, cholelithiasis;
 • peptikus fekély és 12 nyombélfekély;
 • pszeudo-hasi ischaemia.

Fontos időben megkülönböztetni a patológiát a glomerulonephritis, pyelonephritis, vese amyloidosis, renovascularis (vasorenal) artériás magas vérnyomás, a vese erek atherosclerosis, policisztás vesebetegség, fibro-muscularis aplasia, nemspecifikus aortoarteriocytosis, aortoarterocytocyta-elégtelenség, elsődleges condurectiv.

Általában a diagnózis tisztázása érdekében EKG -t, ECHO -kardiogramot és a hasi szervek ultrahangját végzik. Ritkábban angioszkópiát, digitális kivonási angiográfiát, optikai koherencia tomográfiát alkalmaznak.

Ki kapcsolódni?

Kezelés a hasi aorta érelmeszesedése

Ha a beteg nem észlel kóros tüneteket, alacsony a kockázati szintje (a SCORE szerint kevesebb, mint 5%), és a teljes koleszterin értéke meghaladja az 5 mmol / liter értéket, akkor a kezelés csak az életmód korrekcióját foglalja magában:

 • a dohányzás és más rossz szokások kizárása;
 • az étrend megváltoztatása;
 • a fizikai aktivitás betartása.

Miután az összkoleszterin szintjét 5 mmol / literre, az LDL-t 3 mmol / liter-re normalizálták, 3-5 évente rendszeres megelőző vizsgálatot írnak elő.

A magas SCORE kockázattal és 5 mmol / liter-nél nagyobb összkoleszterinnel rendelkező betegeknek is meg kell változtatniuk életmódjukat 3 hónapos laboratóriumi ellenőrzéssel. Ha a megadott időszak után a helyzet stabilizálódik, akkor évente további megelőző diagnosztikát írnak elő. A mutatók instabilitása vagy az érelmeszesedés tipikus tüneteinek jelenlétében konzervatív kezelést írnak elő.

A hiperlipidémiát kiküszöbölő gyógyszereket számos gyógyszercsoport képviseli: sztatinok (a HMG-CoA reduktázt gátló gyógyszerek), ezetimib, szekvesztránsok (epesavakat epesavak), fibrátok, nikotinsav gyógyszerek, többszörösen telítetlen zsírsavak, lipáz inhibitorok. [30]

 • A sztatinok olyan gyógyszerek, amelyek gátolják a HMG-CoA reduktázt: Lovastatin, Simvastatin, Atorvastatin, Pravastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin.
 • A koleszterin bélben történő felszívódását gátló készítmények: Az ezetemib aktív hipokolesterinémiás szer.
 • Az epesav -lekötők olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák az epesavak kiválasztását a szervezetből - a koleszterin -anyagcsere alapterméke (kolesztiramin, kolesztipol).
 • A fibrinsavból származó forrásokat - a fibrátokat - a Gemfibrozil, a Bezafibrate, a Ciprofibrat, a Fenofibrat, a Clofibrate képviseli.
 • A nikotinsav készítmények - niacin - koleszterincsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, csökkentik a lipoprotein tartalmat.
 • Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak kellően nagy adagokban (napi 4 g-ig) megszüntetik a hipertrigliceridémiát.

A hasi aorta érelmeszesedésével kombinált terápia megfelelő, amely lehetővé teszi a kóros folyamat kialakulásának leállítását és a szövődmények előfordulásának megakadályozását.

Gyógyszerek

A konzervatív kezelés leggyakrabban az ilyen gyógyszerek használatából áll:

 • Antikoagulánsok-például heparin 5 000 egység kezdeti dózisban, injektálható véralvadás ellenőrzése alatt, vagy napi 20-40 mg enoxaparin-nátrium szubkután injekció formájában, vagy 0,2-0,6 ml nadroparin-kalcium szubkután formában injekciók naponta 1-2 alkalommal (a beteg súlyától függően).
 • Vérlemezke-gátló szerek-például acetilszalicilsav napi 75-325 mg szájon át, vagy Clopidogrel napi 75-300 mg szájon át, vagy dipiridamol napi 50-600 mg szájon át. A betegeknek hosszú ideig (néha egész életen át) kell szedniük ezeket a gyógyszereket, rendszeres laboratóriumi felügyelet mellett. A gyógyszerek kaotikus bevitele nagy adagokban vérzéses szövődményekhez vezethet, a szívelégtelenség jeleinek megjelenéséhez.
 • A fájdalom megszüntetése érdekében jelölje ki:
  • nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, ha nincs ellenjavallat (Ketorol, Ibuprofen), paravertebrális blokád;
  • opioidok (morfin, fentanil)-súlyos esetekben, ha a nem szteroid gyulladáscsökkentők nem segítenek.
 • Gyógyszerek, amelyek normalizálják a mikrokeringést és javítják az erek állapotát (angioprotektorok):
  • Pentoxifillin 100-300 mg injekció formájában;
  • Alprostadil 20-60 mcg injekció naponta.

Az angioprotektorok szedésének lehetséges mellékhatásai lehetnek allergiás reakciók, hasi fájdalom és emésztési zavarok. [31]

 • Az antikoleszterinszint-csökkentő gyógyszereket több hónapig (általában egy évig, a vér koleszterinszintjétől függően) szedik. A szimvasztatint és az atorvasztatint általában belsőleg írják fel. Mellékhatások allergia, myopathia, dyspeptikus tünetek formájában ritkák.
 • A patogenetikai kezelésre szánt gyógyszereket gyakran β -blokkolók képviselik - Propranolol, Bisoprolol, Metaprolol. Az adagolás szabványos, a terápiát a pulzusszám és a vérnyomás -mutatók rendszeres ellenőrzése mellett végzik. Ezen gyógyszerek törlését fokozatosan hajtják végre.

Diéta a hasi aorta érelmeszesedéséhez

A diéta korrekciója hatékony módszer az ateroszklerózis kialakulásának megállítására. És ez a módszer semmiképpen sem rosszabb a gyógyszeres terápiánál, sőt gyakran meg is haladja azt. Sok orvos rámutat arra, hogy nem szabad csak a gyógyszerekre hagyatkozni: az étrend megváltoztatása nélkül nem számíthat a kezelés stabil és hosszú távú hatására.

Általában a hasi aorta érelmeszesedésében szenvedő betegeknek 10. Számú étrendi táblázatot írnak elő - a megfelelő diétás étel normalizálja a vér koleszterinszintjét és gátolja a betegség előrehaladását. Ezenkívül az étrend nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi élelmiszereket, amelyek segítenek növelni a "jó" koleszterin mennyiségét.

Az étrend betartása mellett fontos az élelmiszer kalóriájának nyomon követése. Kevés fizikai aktivitás mellett nem fogyaszthat napi 2500 kalóriánál többet. A túlsúlyos betegek esetében az orvos segít kiválasztani a napi kalóriatartalmat.

Atherosclerosis esetén tilos az állatok és a hidrogénezett zsírok, amelyek növelik a koleszterin szintjét és lerakódását az érfalakon. Fontos kizárni az ilyen ételeket az étrendből:

 • zsíros hús, zsír;
 • vaj, margarin, zöldség- és zsírkeverékek, zsír;
 • belsőségek (beleértve a májat is);
 • húslevesek vagy csontok;
 • kolbász, kolbász, wiener;
 • a baromfi bármely része, a bőr nélküli filé kivételével;
 • tej, kemény sajt, zsíros túró, tejszín, sűrített tej, tejföl, fagylalt;
 • gyors kaja;
 • burgonya;
 • mártások;
 • cukor, pékáruk, sütemények.

Korlátozza az alkohol használatát is, és jobb, ha teljesen kizárja.

Az étrendnek a következő ételeket kell tartalmaznia:

 • hámozott csirke, pulykafilé;
 • borjúhús;
 • hal, tenger gyümölcsei;
 • erjesztett tejtermékek (alacsony zsírtartalmú túró, kefir, joghurtok adalékanyagok nélkül);
 • tojás (legfeljebb heti 2);
 • bármilyen zöldség, gyümölcs, gyógynövény, bogyó;
 • durumbúza tészta;
 • gabonafélék (hajdina, rizs, árpa, búza, zabpehely, bulgur, kuszkusz);
 • hüvelyesek (bab, csicseriborsó, mungóbab, lencse, borsó);
 • sötét kenyér, korpa;
 • gyógyteák, zöld tea, szárított gyümölcs kompótok, gyümölcsitalok;
 • aszalt gyümölcsök.

Semmilyen esetben ne hanyagolja el a táplálkozási korrekciót. Az étrend alapvető szerepet játszik az érelmeszesedés kezelésében, és a szövődmények - különösen a szívinfarktus és más kardiovaszkuláris patológiák - kialakulásának megelőzését is szolgálja. [32]

Fizioterápiás kezelés

A fizioterápia hatékony kezelés természetes és fizikai tényezők alkalmazásával. Ezek hőhatások, ultrahangos hatások, mágneses mezők, lézer, víz, terápiás iszap, masszázs stb. A módszerek általában egyszerűek és ugyanakkor rendkívül hatékonyak: minimális mellékhatások mellett intenzív pozitív hatás figyelhető meg, lehetővé teszi a felhasznált gyógyszerek adagjának csökkentését. Különösen hangsúlyos hatás figyelhető meg, ha fizioterápiát alkalmaznak a patológia kialakulásának korai szakaszában.

A hasi aorta atherosclerosisában a következő típusú fizioterápiát tekintik a leggyakoribbnak:

 • Elektroforézis novokainnal, valamint értágítókkal, vérlemezke-gátlókkal, gyulladáscsökkentőkkel, gyulladáscsökkentő szerekkel. Gyakran használnak kálium -jodidot, nátrium -szalicilátot, heparint, lítiumot, cinket, multivitaminokat, magnézium -szulfátot, nikotinsavat, mezatont stb.
 • A darsonvalizáció kifejezett görcsoldó hatással bír az érfalra, aminek következtében enyhíti a görcsöket és javítja a véráramlást. A hatást az idegreceptorok impulzusáramok általi irritációja magyarázza.
 • A hiperbár oxigenizáció nagynyomású oxigénellátási technika. Az eljáráshoz speciális hiperbarikus nyomókamrákat használnak.

A gyógykezelés balneoterápiát és iszapterápiát foglal magában. Kifejezett pozitív hatás tapasztalható hidrogén-szulfid, szén-dioxid, jód-bróm, gyöngy, terpentin fürdők bevétele után.

A természetes iszap alkalmazása az atherosclerosis 1-2 stádiumú betegeknél javasolt.

Gyógynövényes kezelés

A hasi aorta érelmeszesedése a fejlődés korai szakaszában jól reagál az alternatív eszközökkel történő kezelésre, életmódbeli korrekcióra és a rossz szokásoktól való megszabadulásra. [33] A leggyakoribb és leghatékonyabb gyógynövény -receptek a következők:

 • 1 evőkanál. L. A hajdina virágokat termoszban főzzük 1 liter forrásban lévő vízben, egy órán át infundáljuk, leszűrjük. Vegyen 100 ml -t naponta háromszor étkezések között.
 • Hámozzon meg 300 g fokhagymát, öntse egy edénybe, és öntsön 0,5 l vodkát. Egy hónapig sötét helyen tartjuk, majd szűrjük és naponta, 20 csepp 100 ml tejjel, étkezések között.
 • Vegyünk 1 evőkanál. L. Nyírfa leveleket, főzzünk 300 ml forrásban lévő vizet, hagyjuk kihűlni, szűrjük. Vegyen 100 ml -t naponta háromszor fél órával étkezés előtt.
 • Öntsön 1 evőkanál. L. Galagonya színű 300 ml forrásban lévő vízzel, ragaszkodjon hozzá, amíg le nem hűl, leszűrve. Vegyen 100 ml -t naponta háromszor fél órával étkezés előtt.
 • Vegyünk 2 evőkanál. L. Csipkebogyó, termoszba öntve, öntsön 300 ml forrásban lévő vizet. Ragaszkodjon 15 percig, szűrje le. Vegyen 100 ml-t naponta háromszor 20-30 perccel étkezés előtt.
 • Igyon egy citrom levét naponta, étkezés közben vagy után.
 • Nyomjon ki 200 ml hagymalevet, keverje össze 200 ml mézzel. Az ilyen gyógyszert a hűtőszekrényben tárolják, és 1 evőkanálba veszik. L. Naponta háromszor étkezések között, 8-10 hétig.
 • Készítsen 10 g citromfűből, 10 g cseppsapkából, 40 g galagonyavirágból, 30 g eperlevélből álló gyűjteményt. Brew 1 st. L. összegyűjtve 300 ml forrásban lévő vizet, igyon tea helyett napközben (ízlés szerint mézet adhat hozzá).
 • Vegyünk 100 g friss zsályafűszert, öntsünk 500 ml vodkát, és ragaszkodjunk másfél hónapig sötét helyen. Ezután a tinktúrát leszűrjük és 1 evőkanálba szedjük. L. Vízzel reggel és étkezés előtt, csak napi 3 alkalommal.
 • Préseljen gyümölcslevet a friss tormagyökérből. Keverjük félbe mézzel, és vegyünk 1 evőkanál. L. Reggel, egy órával az első étkezés előtt. A kezelés időtartama 1 hónap.

Sebészet

Ha a konzervatív terápia hatástalannak vagy nem megfelelőnek bizonyul, a beteg invazív kezelést ír elő - terápiás aferezist - plazmaferezist és LDL -aferezist. Sebészeti kezelésre lehet szükség, ha nagy a veszély vagy az artériás elzáródás - trombus vagy plakk. Ha az ateroszklerózis a szív ereit érinti, és a szívinfarktus kialakulásának kockázata nő, koszorúér bypass -oltást végeznek.

A szívsebészet nyílt beavatkozások vagy minimálisan invazív endovaszkuláris műtétek elvégzését foglalja magában. Például az iszkémiás folyamatok kiküszöbölésére a test alsó felében és a hemodinamika stabilizálására vaszkuláris stentelési műtétet írnak elő. És az aorta aneurizmájával a hasi aorta protetikáját és endoprotetikáját jelzik. [34]

Ha az aneurizma kóros kiemelkedésének átmérőjű mérete kisebb, mint 50 mm, akkor a beteg gyógyszeres terápiát kap, amelynek célja a szív- és érrendszeri aktivitás normalizálása, rendszeres ellenőrzésével. Ha az aneurizma átmérője 50 mm vagy annál nagyobb, akkor sebészeti kezelést írnak elő az aorta szakadásának megakadályozása érdekében. Ezenkívül a műtétre utaló jel lehet egy 30 mm átmérőjű nyúlvány, éves gyors, 6 mm -es növekedéssel.

A sebészeti beavatkozás bármely életkorban elvégezhető, ha a betegnek nincsenek ellenjavallatai:

 • agyi vagy koszorúér keringés akut rendellenességei nyilvánvaló neurológiai elégtelenséggel;
 • keringési elégtelenség II-b vagy III stádium.

Hasi aorta műtét atherosclerosis ellen

A hasi aorta protetikáját nyílt hozzáféréssel (15-20 cm-es bemetszéssel) vagy mini-hozzáféréssel, körülbelül 5-7 cm-es hasfal bemetszés formájában végzik. A sebész feldolgozza a műtéti mezőt, elvégzi a szükséges metszéseket, és összenyomja a hasi aortát az érintett terület felett és alatt. Az aneurizmát kivágjuk, és az eltávolított szegmens helyett egy korábban elkészített érimplantátumot varrunk be. Miután megbizonyosodott arról, hogy a varratok szorosak, az orvos vízelvezetőket telepít és varrja a sebet. A leggyakoribbak az ezüsttel impregnált érimplantátumok: ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. A beavatkozás körülbelül 3,5 órát vesz igénybe, majd a beteget átviszik az intenzív osztályra, ahol egész nap figyelemmel kísérik állapotát. A kórházi tartózkodás általános feltétele körülbelül egy hét (szövődmények nélkül).  [35]

Az aorta artroplasztikát korszerűbb sebészeti módszernek tekintik. A hasi aorta sérült szegmensét speciális érpótlással helyettesítik, amelyet közvetlenül az aneurizma üregébe helyeznek röntgen megfigyelés alatt. Ez a technika lehetővé teszi számos komplikáció megelőzését, a beteg kórházi tartózkodásának lerövidítését és a rehabilitáció felgyorsítását. Az ilyen beavatkozás talán egyetlen hátránya a magas költségek. [36]

A sebészeti kezelés lehetséges ellenjavallatai:

 • vérmérgezés;
 • a létfontosságú szervek súlyos rendellenességei, például akut máj- vagy veseelégtelenség, cerebrovaszkuláris baleset, szívinfarktus stb.

Megelőzés

A hasi aorta atherosclerosisának kialakulásának leghatékonyabb megelőzésének meghatározásához fel kell idézni a fő kockázati tényezőket, és meg kell próbálni befolyásolni őket:

 • megszabadulni a rossz szokásoktól - különösen a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól;
 • fenntartani a megfelelő koleszterinszintet a vérben, rendszeresen vérvizsgálatot végezni;
 • figyelje a vérnyomás -mutatókat;
 • normalizálja a testsúlyt, vezessen aktív életmódot;
 • kerülje az érzelmi stresszt, stresszt;
 • egyél helyesen és minőségileg.

Ha megszünteti a fő hajlamosító tényezőket, akkor megelőzheti és lelassíthatja a betegség kialakulását, megakadályozhatja a káros szövődmények előfordulását.

Fontos az étrend helyes megfogalmazása, a nagy mennyiségű koleszterint tartalmazó termékek használatának csökkentése. Ezek állati zsírok és vaj, tojás, zsíros tejtermékek, belsőségek. Fel kell adnia a könnyen emészthető szénhidrátokat, édességeket, cukrot is. Az étrendben előnyben kell részesíteni a növényi olajokat, halat, fehér húst, tenger gyümölcseit, növényi termékeket. A rostnak és az összetett szénhidrátoknak különleges helyet kell foglalniuk a menüben. A nyers zöldségek, gyümölcsök és zöldségek arányának ¾ -nek kell lennie az étrendben, ami a növényi termékek magas pektintartalmának köszönhető, ami gátolja a koleszterin felszívódását a belekben. [37]

A fehérje szintén nagyon fontos összetevője az étrendnek. A szervezet beszerezheti őket baromfi, hal, hüvelyesek, zöldek fehér húsából.

Fontos figyelemmel kísérni a testsúlyt, megakadályozni az elhízás kialakulását, leszokni a dohányzásról és nem visszaélni az alkohollal.

A megfelelő fizikai aktivitás a kulcsa a normális szívműködésnek és a szívizom megfelelő oxigénellátásának. Ezenkívül a rendszeres testmozgás megakadályozza a túlsúly növekedését és fenntartja az erek normális tónusát. A fizikai aktivitást az életkorhoz és az általános egészségi állapothoz viszonyítva mérik. Optimális a napi 30-40 perces gyaloglás gyakorlása.

Ezenkívül a megelőzést ki kell egészíteni a stresszes helyzetek megszüntetésével, a test túlterhelésének megelőzésével. Fontos a stresszel szembeni ellenálló képesség kialakítása, a munka és pihenés magas színvonalú rendszere, valamint az éjszakai alvás normalizálása.

Előrejelzés

Ma a kardiológusok egyik fő tevékenységi köre a hasi aorta érelmeszesedésének optimális kezelésére szolgáló megoldások keresése. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a patológia a visszafordíthatatlan kóros folyamatok kialakulásának előfeltétele - különösen az ischaemiás szívbetegség, a veseartéria szűkülete, az aorta aneurizma, az ischaemiás stroke stb. [38]

A betegekre vonatkozó előrejelzések eltérőek, nem lehetnek egyértelműek, mivel a beteg korától és az egyidejű betegségek jelenlététől, a kóros folyamat stádiumától stb. Függenek. Ha betartja az összes orvosi ajánlást (a táplálkozás megváltozása, a rossz szokások kizárása), minőségi és időben történő gyógyszeres kezelés), akkor a prognózis viszonylag kedvező lehet, mivel a betegség további fejlődése gyakran lelassul. Ha figyelmen kívül hagyja az ajánlások betartását, megszakítja az étrendet, dohányzik stb., Akkor jelentősen megnő a szövődmények kockázata: aorta aneurizma, szívinfarktus, stroke stb. [39]

Sajnos nem lehet teljesen megszabadulni a betegségtől: a hasi aorta érelmeszesedése krónikus betegség, a kóros elváltozások fokozatos előrehaladásával.

Fogyatékosság

A hasi aorta atherosclerosisában szenvedő fogyatékossági csoport megszerzése akkor lehetséges, ha kóros folyamatok eredményeként a szervek súlyos funkcionális zavarai alakultak ki, és a munkaképesség romlott. Annak ellenére, hogy a betegség nagyon gyakori, és szövődményei gyakran halálosak, a fogyatékosságot nem a közvetlen érelmeszesedési elváltozás, hanem a káros következmények kialakulása okozza.

A beteget fogyatékosságként lehet elismerni, ha a következő szövődményei vannak:

 • mikroütés, stroke;
 • a koszorúér -keringés akut megsértése;
 • aorta szűkület és aneurizma.

A fenti állapotok bármelyike, valamint a végtagok bénulása, az agyi keringés zavarai a fogyatékosság nyilvántartásba vételének oka lehet az orvosi és szociális vizsgálat eredményei alapján. A hasi aorta érelmeszesedése klinikai megnyilvánulások nélkül vagy gyógyszeres korrekcióra alkalmas tünetekkel nem utal a fogyatékosságra.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.