^

Egészség

Halláskárosodás

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A halláskárosodás az egyén azon képességének csökkenése, hogy a környezeti hangokat részleges vagy teljes térfogatban képes megfogni. A hangok észlelésének és megértésének bizonyos mértékű csökkenését süketségnek nevezik, és a halláskárosodás teljes elvesztése a süketség.

A hallásvesztés neurosenzoros, vezető és kevert. A süketség, mint a süketség, született és szerzett természetű.

A hangok olyan hanghullámok, amelyek frekvencia és amplitúdó eltérést mutatnak. A részleges jellegű halláskárosodások a bizonyos frekvenciák észlelésének képtelensége vagy az alacsony amplitúdójú hangok megkülönböztetése miatt nyilvánulnak meg.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Halláskárosodás okai

A halláskárosodás okai eltérőek:

 1. Az akut természetű fertőző betegségek, amelyeknek a gyermek anyja terhesség alatt volt kitéve, beleértve az influenza, a rubeola, a járványos parotitis. Az anya emelkedett vérnyomása a gyermek intrauterin periódusában szintén megsérti hallását.
 2. Visszaélés Az anya terhesség alatti gyógyszerek (különösen, kacsdiuretikumok, aminoglikozidok, sztreptomicin, gentomitsinom), alkohol vagy kábítószer.
 3. Különböző természetű születési trauma és különböző születési eltérések:
  • a csecsemõ súlya kevesebb mint másfél kilogramm;
  • születések, amelyek a harmincegyedik hét előtt kezdődtek;
  • a születéskor nem elegendő oxigén, vagy a születés utáni hosszabb ideig tartó légzési visszatartás;
  • károsíthatja a gyermeket a mechanikai munka során.
 4. Örökletes (genetikai) halláskárosodás.
 5. Fertőző megbetegedések, amelyeket a gyermek korai életkorban, például meningitis, encephalitis, kanyaró, rubeola, mumpsz, influenza stb.
 6. Bizonyos betegségek, köztük Ménière-kór, otosclerosis, akusztikus neuroma, Mobius-szindróma, többszörös veleszületett arthrogryposis károsodást vagy halláskárosodást okozhatnak.
 7. A fül krónikus gyulladásos folyamatainak (otitis) szövődményei is hallássérültek.
 8. A folyamatos zajkibocsátás hosszú ideig halláskárosodást okozhat, különösen magas frekvenciák esetén.
 9. Akusztikai sérülések, nevezetesen a jelenlét a hirtelen lövések és robbanások területén.
 10. A balesetek és a különböző balesetek következményei hallássérültek lehetnek.
 11. A halasztott kemoterápia csökkentheti a hallást is.
 12. Azok a korszakváltozások, amelyekre a csiga és a központi hallórendszer érzékeny. Ezenkívül ezek a folyamatok harminc év után észrevétlenül folytatódhatnak.

trusted-source[5], [6], [7]

Megszerzett halláskárosodás

A megszerzett halláskárosodások olyan halló-rendellenességek, amelyek bármely életkorban a következő tényezők hatására előfordulhatnak:

 • A fertőző betegségek következményei, nevezetesen agyhártyagyulladás, kanyaró, mumpsz.
 • Krónikus fertőző folyamatok a fülekben, amelyek nemcsak halláskárosodást okoznak, hanem bizonyos esetekben életveszélyes betegségeket, például agytályogokat vagy agyhártyagyulladást okoznak.
 • Közeli otitis media, ami a folyadék felhalmozódását okozza a középfülben.
 • Ototoxikus gyógyszerek terápiás célokra történő felhasználása, nevezetesen antibiotikumok és maláriaellenes szerek.
 • Vannak a fej vagy a fül sérülései.
 • A hirtelen vagy hosszadalmas természetű erős zaj hatása - kölcsönhatás zajos berendezéssel, hangos zenével és más túlságosan hangos hangokkal, valamint lövésekkel és robbanásokkal.
 • A szenzoros sejtek degenerációja az életkorral összefüggő változások miatt.
 • A fülzsír jelenléte, valamint az idegen testek a külső hallójáratban. A hallás ilyen problémáit könnyen orvosolhatja a hallókészülék ilyen anyagokból történő tisztításával.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Halláskárosodás az otitisben

Az ödéma a fül különböző részeinek gyulladásos betegsége, melyet láz, mérgezés és súlyos fájdalom kísér. Bizonyos esetekben az otitis állandó vagy ideiglenes halláskárosodást okoz.

A krónikus forma középfülének ödémája a gyermekkori hallási problémák fő oka.

A gyermekeknél és a felnőtteknél az ödéma néha károsodik a külső és a középfül szövetében. A külső otitis fertőzés kis bőrelváltozásokon keresztül alakul ki, amelyek a külső fül hallható kagylójának károsodása után keletkeznek. Az ilyen változások a mechanikai deformációk, valamint a kémiai és termikus égések miatt keletkeznek. A betegség kórokozói ebben az esetben a staphylococcusok és streptococcusok, valamint a Pseudomonas aeruginosa, Proteus és így tovább. Ugyanakkor egyes betegségek, beleértve a cukorbetegséget, a köszvényt, a hypovitaminosist és más anyagcsere-rendellenességeket, olyan tényezők lehetnek, amelyek külső otitis gyulladást okoznak.

A középső ízületi gyulladást a nasopharynx fertőző betegségei okozzák, amelyeknél a kóros mikroorganizmusok a hallócső segítségével kerülnek a középső fülbe. Ezek közé tartoznak az influenzavírusok, parainfluenza, adenovírus és tőpusi légúti óriássejtes vírus, baktérium és pnevmomokka, gennyes streptococcus, Moraxella és Haemophilus influenzae. A kisgyermekek különösen hajlamosak az otitis media kialakulására, mivel a hallócső rövidebb és szélesebb. A középső fülgyulladás középfülgyulladása a mechanikai sérülések és a timpan membrán barotrauma következtében is behatolhat. A nasopharynxben jelentkező betegség és krónikus fertőzések kialakulását idézi elő, nevezetesen krónikus mandulagyulladás, sinusitis és adenoid betegség.

A külső gyulladásos gyulladásos folyamatok során elsősorban az aurikulum felületi rétegeiben kezdődik, majd a környező szövetekben és a timpan membránon fejlődhet.

A középfül közeli otitis media-jének folyamán a nyálkahártya kezd gyulladni és gyulladást okoz (bizonyos folyadék, amely a szövetek gyulladása során felszabadul). Az izzadásnak lehet vírusos fertőzésekre vagy purulens formára jellemző, szerológiai formája, amely bakteriális jellegéből fakad. A folyadék felhalmozódása a középső fülben kinyújtja a dobhártyát kifelé, és egyes esetekben a szakadáshoz vezet. Az otitis media mûködésének mindegyik jellemzõje a hallási zavarok oka a különbözõ korú emberek számára.

A súlyos gyulladás a hallókészülék csillapodott mobilitását eredményezi, ami a hanghullámok észlelésének csökkenését okozza, és a hallás megsértését jelenti.

Otitis, amelyek undertreated és folyamatos visszaesések hegesedést okoz a szövetekben a középfül, amely csökkenéséhez vezethet a mobilitás a hallási ossicles és dobhártya rugalmasságát. Ez süketséghez vezet különböző korosztályú emberek számára. Az elhúzódó jellegű gyulladásos folyamatok behatolhatnak a belső fülbe, és befolyásolhatják a halló receptorokat. Ezek a deformációk a beteg süketségének megjelenéséhez vezetnek.

A halláskárosodás tünetei

A halláskárosodás megszerezte a karaktert túlterhelő mennyiségben, és hirtelen nem jelentkezik. Persze, persze, hogy a beteg hirtelen halláskárosodást észlel, amely több órán át halad. Általában a hallás tünetei több vagy több évig alakulnak ki. Ebben az esetben a halláskárosodás első jelei majdnem láthatatlanok, és a tünetek között különbségek vannak a különböző kategóriákban.

A halláskárosodás elsődleges tünetei a következők:

 1. A páciens növekvő igényei, hogy ismét megismételik a beszélő által beszélt szavakat.
 2. Növelje a számítógép, TV vagy rádió hangerejét a normál hangerő fölé.
 3. Van egy érzés, hogy minden környező ember érthetetlenül és homályosan beszél.
 4. Az volt az érzés, hogy bizonyos hangokat nehezebb megérteni, különösen a magasakat - női és gyerekes.
 5. A beszélgetés során folyamatosan zajló hallássérültség és fokozott fáradtság a többiekkel való beszélgetés során.
 6. Az emberekkel és egyéb kollektív eseményekkel kapcsolatos látogatások megszüntetése. Ez vonatkozik más olyan társadalmi eseményekre is, amelyek korábban pozitív érzelmeket hoztak.

A gyermekkori halláskárosodás tünetei a következők:

 • A külső zajok reakciójának hiánya, mind a rendes állapotban, mind bármely tevékenység - játék, rajz stb.
 • Az alvás alatti hirtelen hirtelen zajra adott válasz hiánya az ébredés formájában és a nyugodt alvás folytatásaként.
 • Nem lehet meghatározni a hangforrást.
 • Hangok utánzásának hiánya.
 • Gyakori fülfertőzések és gyulladás.
 • A környező emberek beszéde megértésének problémái.
 • Van késleltetés a beszéd kialakulásában vagy a következetlenségben a beszédfejlesztés kora paramétereinek szintjén.
 • Legyél el a csoportos játékokban való részvétellel.

Nagyon súlyos halláskárosodás

A veleszületett halláskárosodások olyan hallási rendellenességek, amelyek a hallás vagy a halláskárosodás csökkenésével járnak, gyermek születéskor vagy nem sokkal a születés után.

A veleszületett hallási rendellenességek okai a következők:

 1. Örökletes genetikai tényezők.
 2. Nem örökletes genetikai jellemzők.
 3. Terhesség alatt jelentkező szövődmények, melyeket szifilisz, rubeola, mumpsz és mások okoznak.
 4. Az újszülött alacsony születési súlya kevesebb, mint másfél kilogramm.
 5. Fogadott fulladás a születési folyamat során, azaz erős oxigénhiány.
 6. Az ototoxikus gyógyszerek terhesség alatt történő anyai használata, nevezetesen aminoglikozidok, diuretikumok, maláriaellenes gyógyszerek, citotoxikus gyógyszerek.
 7. A csecsemő elhalasztja az újszülöttkori időszakban súlyos sárgaságot, amely károsíthatja a gyermek hallóidegét.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Genetikai halláskárosodás

A genetikai halláskárosodás két kategóriába sorolható:

 • nem szindrómás (izolált),
 • szindrómás.

A nem szindrómás rendellenességek közé tartozik a halláskárosodás, amely nem tartalmaz más öröklött kísérő tüneteket. Az ilyen halláskárosodások az öröklődés miatti süketség 70% -ában fordulnak elő.

A szindrómás halláskárosodásokat a hallás csökkenése okozza más tényezők, például más szervek és rendszerek betegségeivel kombinálva. Szindrómás rendellenességek az öröklődés miatt harminc esetben fordulnak elő süketségben. Az orvosi gyakorlatban több mint négyszáz különböző szindróma van, amelyek egyik megnyilvánulása a süketség. Ilyen szindrómák a következők:

 • Usher szindróma - hallási és vizuális rendszerek egyidejű zavara,
 • A Pendred-szindróma - amelyben a süketség kombinálódik a pajzsmirigy hiperpláziájával,
 • Gervell-Lange-Nilsson-szindróma - a süketség és a szívritmuszavar kombinációját okozza a QT nagyobb intervallumának megjelenésével,
 • a Waardenburg-szindróma - leírja a hallási rendszer megsértését és a pigmentáció megjelenését.

Ha figyelembe vesszük a halláskárosodás öröklésének típusát, akkor a következő típusúak lehetnek:

 1. Autoszomális recesszív, amely magában foglalja az esetek 78% -át.
 2. Autoszomális domináns, amely az esetek húsz százalékát tartalmazza.
 3. X-linked, amely az esetek egy százalékát tartalmazza.
 4. Mitokondriális, amely az esetek egy százalékát tartalmazza.

A modern orvosságban több mint száz gént azonosítottak, amelyek mutáció esetén felelősek a halláskárosodásért. Minden népcsoportnak megvan a maga sajátos mutációja, amely eltér a többi populációtól. De biztosan megállapítható, hogy a genetikai halláskárosodás egyharmadában az ilyen negatív transzformációk oka a connectxin 26 (GJB2) gén mutációja. Az európai faj a leginkább fogékony a 35delG génmutációjára.

Halláskárosodás az időskorúaknál

A legtöbb hallott hallássérült ember idős vagy szenilis. Az időskorú halláskárosodás összefügg az életkorral összefüggő változásokkal, amelyek degeneratív transzformációkhoz vezetnek a hallókészüléken. Az életkorból fakadó hallásváltozások a hallórendszer minden részéről szólnak, kezdve az aurikustól és az agykéregben lévő auditory analizátor zónájával.

Az időskorúak süketessége összetett és összetett folyamat, amelyet szakemberek alaposan tanulmányozzanak. Az idős halláskárosodást a "presbiakusis" kifejezésnek nevezik, és kétféleképpen oszlik:

 • vezető,
 • sensorineuralis.

A szenilis halláskárosodás vezető megjelenését a degeneratív jellegű változások okozzák, amelyek a középső fülben fordulnak elő, valamint csökkennek a koponyatestek rugalmassága.

A szenilis halláskárosodás érzékszervi-idegi típusának négy alfajja van, amelyeket különböző okok okoznak:

 • szenzoros - amelyet Corti orgona szőrsejtjeinek atrófiája okozott,
 • idegi - összefüggésben van a spirál ganglionban jelen lévő idegsejtek számának csökkenésével,
 • metabolikus - az érrendszeri atrophiás változások, a cochlea metabolizmusának gyengülése,
 • Mechanikus - a cochlea főmembránjának atrófiás transzformációi.

Egyes szakértők betartják a szenilis halláskárosodás más besorolását. Három típusú, korral összefüggő hallási rendellenességeket ismertetnek:

 • A Presbyacusis egy genetikai és fiziológiai jellegű belső tényezők által okozott süketség,
 • sotsiokusiya - süketség, amelyet olyan külső tényezők okoznak, amelyek hozzájárulnak a hallórendszer szervének erős kopásához,
 • professzionális halláskárosodás - halláskárosodás, amely az erős ipari zaj hatására az egyén munkahelyén történik.

A hallássérült gyermekek jellemzői

A hallássérült gyermekek között jelentős különbségek vannak a pszichofiziológiai és kommunikatív fejlődésben. A hallássérült gyermekek ilyen jellegzetességei megakadályozzák, hogy ugyanolyan sebességgel fejlődjenek, mint a társaik, és problémákat okozhatnak a tudás, a létfontosságú készségek és készségek elsajátításában.

A gyermekek halláskárosodása jelentősen csökkenti a beszéd és a szóbeli gondolkodás minőségét. Ugyanakkor a kognitív folyamatok és a kognitív aktivitás is tapasztalható a fejlesztés és fejlődés hiányában.

A hallássérült gyermekeknél egyéb jogsértések is lehetnek:

 1. A vestibularis készülék működésével kapcsolatos problémák.
 2. Különböző vizuális hibák.
 3. Az agy működési zavarai minimálisak, ami a pszichológia általános fejlődésének gátlását eredményezi.
 4. Széles agykárosodás, amely oligophrenia-t okoz.
 5. Az agyi rendellenességek, amelyek az infantilis agyi bénulás és egyéb mozgásszervi rendellenességek megjelenéséhez vezetnek.
 6. Zavarok a halló- és beszédzónák működésében az agyban.
 7. A központi idegrendszer és a test egésze betegségei, amelyek súlyos mentális betegséget okoznak - skizofrénia, mániás depressziós pszichózis és így tovább.
 8. A súlyos belső szervek (szív, vesék, tüdő, emésztőrendszer stb.) Betegségei, amelyek általában gyengítik a gyermek testét.
 9. Komoly társadalmi és pedagógiai elhanyagolás.

A halláskárosodás és a gyermekek két típusa van, amelyek a hangok észlelésére és feldolgozására való képesség elvesztésének mértékétől függenek:

 • a halláskárosodást, amely a hallássérült gyermekeket érinti,
 • süketség.

Halláskárosodás esetén megmarad a beszéd észlelése, de csak hangosan, artikulálva és közel a fülhöz. Bár természetesen korlátozott a gyermek képessége a másokkal való teljes körű beszédkommunikáció számára. A süketség különböző abban, hogy bizonyos beszédhangokat észlel anélkül, hogy képes észlelni és megkülönböztetni a beszédet.

A gyermekkori különböző hallási rendellenességek gátolják és torzítják a beszédfunkciók fejlődését. De ugyanakkor, kutatók megjegyezték a következő tény, amely ha súlyos halláskárosodást jelenik meg a pillanatot, amikor a gyermek már elsajátította a készségek az olvasás és az írás egy jó mértékben a betegség nem vezet hibák a fejlődés a beszéd. Bár ebben az esetben a kiejtéshez különböző jogsértések vannak.

A hallássérült gyermekek beszédének fejlődését befolyásoló legfontosabb tényezők a következők:

 • A halláskárosodás mértéke - a halláskárosodott gyermekek rosszabbul beszélnek, mint hallani.
 • A kóros halláskori megbetegedés kezdeti korszaka - minél korábban halláskárosodás merült fel, annál nehezebb beszédet zavarni, amíg a siketség megjelenik.
 • A gyermek fejlődésének feltételei és a helyes pszicho-korrekciós intézkedések jelenléte - a korábbi speciális intézkedéseket a helyes beszéd fejlesztésére és megőrzésére használják, annál nagyobb a hatékonyság.
 • A gyermek általános jellegének és szellemi fejlődésének fizikai fejlődése - teljesebb beszédet mutatnak a jó fizikai fejlődéssel, a jó egészséggel és a normális mentális fejlődéssel rendelkező gyermekek esetében. A gyengített egészségügyi (passzív, fáradt gyermekek) és a mentális zavarok gyermekeinek jelentős hibái lesznek a beszédben.

trusted-source[18], [19], [20]

A hallási zavarok osztályozása

A halláskárosodás többféleképpen osztható meg:

 • Vezetőképes - a külső vagy középfülben megjelenő bármilyen minőség eltömődéséből ered. Ebben az esetben a hang általában nem lép be a belső fülbe.
 • Neurális - az agy képességének teljes elvesztése okozza az elektromos impulzusok észlelését és feldolgozását. Bizonyos esetekben az agy nem tudja megfelelően megfejteni a vett jeleket. Ezek a rendellenességek magukban foglalják az "auditív disszinkronizációt" vagy "neuropátia".
 • Érzékeny - jelennek meg, ha a belső fül szőrsejtjeinek működési zavarai vannak. Ennek eredményeképpen a csiga általában nem veszi fel a hangokat.
 • Sensoneural - olyan kombinált rendellenességek, amelyeknél a hajszálak diszfunkciói vannak, valamint nagy pontatlanságok az agyi jelek érzékelésében és feldolgozásában. Az ilyen típusú jogsértések tartósak, mert szinte lehetetlen megállapítani, hogy egy csiga és az agy részt vesz a halláskárosodásban. A kisgyermekek vizsgálata során a legmegfelelőbb diagnózist észlelték.
 • Vegyes - ezek magukban foglalják az érzékelői és vezetőképes rendellenességek szintézisét. Ilyen halláskárosodás esetén a hangjelek általában nem küldenek a külső és a középfülről a belső fülre, és zavarok vannak a hallórendszer belső fülének, agy zónáinak és idegi részeinek működésében.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

A Preobrazhensky halláskárosodásának osztályozása

A modern gyakorlatban a hallási rendellenességek számos besorolása létezik. Az egyik legnépszerűbb a BS Preobrazhensky professzor halláskárosodásának osztályozása. Ez a szóbeli hangos beszéd és beszéd észlelésének szintjén alapul, suttogta. A hangos beszéd észlelésének tanulmányozása azért szükséges, mert az a suttogó beszéd elemeit tartalmazza, nevezetesen a hangtalan mássalhangzókat és a szó hangsúlytalan részeit.

Az osztályozás szerint négy fokozatú halláskárosodás van: enyhe, közepes, súlyos és súlyos. A könnyű fokozatot a beszélt beszéd észlelése hat-nyolc méteres távolságban, s három-hat méterrel suttog. A halláskárosodás mérsékelt mértékét akkor diagnosztizálják, amikor a beszélt nyelv négy-hat méteres távolságban észlelhető, a suttogás egy-három méter. A hallási rendellenességek jelentős mértékét úgy határozzák meg, hogy a beszélt nyelvet két-négy méteres távolságban értelmezik, és egy suttogó beszédet - az aurikustól az egy méterig. A halláskárosodás súlyos mértékét a hallássérültség megértésénél, a távolságtól a két méterig terjedő távolságban osztják el, és suttogva - a teljes félreértéstől a fél méteres megkülönböztetésig.

trusted-source[26], [27], [28]

Vezetőképes és érzékelői halláskárosodás

A vezetőképes halláskárosodást a hangok vezetőképességének romlása jellemzi, a külső vagy a középfül hibái miatt. A hangjelzések normál vezetőképességét csak a megfelelően működő hallókészülék, a timpan membrán és a fül biztosítja. A fent említett szervek bármely megsértése esetén a hallás részleges csökkenése, süketségnek nevezik. Részleges halláskárosodás esetén a hangjelzések érzékelésének bizonyos fokú romlása van. A vezetőképes hallásvesztés lehetővé teszi, hogy felismerje a beszédet, ha az egyén képes hallani.

A vezetőképes halláskárosodások a következőkből származnak:

 • a hallócsatorna átjárhatatlansága,
 • anomáliák a középfül szerkezetében és működésében, nevezetesen a gyűrűs membrán és / vagy a füles árokban.

Sensorineuralis által okozott halláskárosodás hibák működését a belső fül (csiga), vagy sérti a helyes működését a hallóideg, vagy képesség hiánya egyes területeken az agy felfogni és feldolgozni hallható. Az első esetben a szőrsejtek kóros deformációját figyelték meg, amelyek a cochlea corti szervében találhatók. A második és harmadik esetben a szenzorineurális halláscsökkenés bekövetkezhetnek patológia VIII agyideg vagy az agy, amelyek felelősek a hallási rendszer. Ebben az esetben meglehetősen ritka jelenség az agy kizárólag az auditív zónák működésének megzavarása, amelyet központi halláskárosodásnak neveznek. Ebben az esetben a beteg normálisan hallja, de olyan alacsony hangminőséggel, hogy egyáltalán nem tudja megérteni más emberek szavát.

A hallórendszer érzékelési rendellenességei különböző fokú süketséghez vezethetnek - az alacsonyról a magasra, valamint a halláskárosodásra. A szakértők úgy vélik, hogy az érzékelői halláskárosodás leggyakrabban a cochlearis szőrsejtek működésének kóros változásai által okozott. Az ilyen degeneratív változások lehetnek veleszületettek és szerzettek. A megszerzett transzformációkat a fülek fertőző betegségei vagy zajkárosodásai okozzák, vagy az anatómiai rendellenességek megjelenésének genetikai hajlamát okozhatják.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

A fonémás hallás megsértése

A fonémás hallás az a képesség, hogy megkülönböztesse a nyelvi fonémákat, nevezetesen elemezni és szintetizálni őket, amit kifejezetten megfogalmaznak az adott nyelven beszélt beszéd értelmezése. A fonémák a legkisebb egységek, amelyekből bármely nyelv áll; ezek a beszéd szerkezeti elemei - morfémák, szavak, mondatok.

A beszéd és a nem beszédjelek észlelésekor különbségek vannak a hallókészülék működésében. A nem verbális meghallgatás az a személy képes érzékelni és feldolgozni a nonverbális hangokat, nevezetesen a zenei hangokat és a különböző zajokat. A beszédhallgatás az a személy képes észlelni és feldolgozni az emberi beszéd eredeti vagy más nyelvének hangjait. A tárgyalás során a beszéd megjelent fonetikus tárgyaláson, amelyen a különböző fonémák és a hangok, amelyek felelősek a nyelven azt jelenti, hogy egy személy elemezni az egyes beszédhangok, szótagok és szavak.

A fonémás hallás megsértését gyerekek és felnőttek találják meg. A fonémás hallás megsértésének okai a gyermekek körében a következők:

 1. Az egyes hangok akusztikus képeinek képződésének hiánya, amelyben a fonémák nem különböznek a hangokban, ami mások hangjának megváltoztatásával jár. Az artikuláció nem teljesen megfelelő, mert nem minden hangzik, amit a gyermek kiejthet.
 2. Bizonyos esetekben a gyermek minden hangot megfogalmazhat, de ugyanakkor nem tudja megkülönböztetni, hogy milyen hangokat kell kiejtenie. Ebben az esetben ugyanazt a szót a gyermek különbözõ módon mondhatja ki, mert a fonémák keverednek, amit hangfelvételek keverésnek vagy hangcserének neveznek.

Halláskárosodás esetén a gyermek szenzoros dyslasiája van, ami azt jelenti, hogy a hangzás helytelen. A diszlajia három formája létezik:

 • akusztikus-fonetikus,
 • artikulációs-fonetikus,
 • artikulációs-fonetikus.

Akusztikus-fonetikus beszéd pöszeség megkülönböztetni a tervezési hiba segítségével a hang, ami miatt képtelen teljes mértékben feldolgozzák a nyelvi fonéma miatt eltérések szenzoros egység beszédpercepció rendszer. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a gyermek nem rendelkezik hallási rendellenességekkel, vagyis nincs halláskárosodás vagy süketség.

A fonémás hallás megsértése a felnőttekben helyi agyi elváltozások következménye, nevezetesen:

 • szenzoros időbeli afázia,
 • érzékelő afázia a hangelemző nukleáris zónáján.

A szenzoros temporális afázia világos eseteit az egyes szavak vagy rövid mondatok megértése jellemzi, különösen azok, amelyeket naponta használnak és a páciens állandó rutinára utalnak. Ebben az esetben a fonémás hallás rendellenessége figyelhető meg.

A szenzoros afázia súlyos eseteit a beteg teljes beszéde hiányolja, a szavak megszűnnek, és jelentik az érthetetlen zajt.

Az érzékszervi afázia a hangelemző nukleáris zónájának vereségében kifejezve nemcsak a fonémás hallás megsértését eredményezi, hanem a komoly beszédzavart is. Ennek eredményeképpen lehetetlen megkülönböztetni a szóbeli beszéd hangjait, vagyis a beszéd beszédét, valamint más beszédformákat megérteni. Az ilyen betegeknek nincs aktív spontán beszédük, nehéz megismételni azokat a szavakat, amelyeket hallottak, a diktálás és az olvasás alatt levő betű meghibásodott. Megállapíthatjuk, hogy a fonémás hallás megsértése miatt az egész beszédrendszer patológiásan átalakul. Ezekben a páciensekben megmarad a zenei fül, valamint az artikuláció.

Vezetőképes halláskárosodás

A vezetőképes halláskárosodásokat a külső és középfül rendellenességek által okozott hallásjáraton keresztül a normális formában történő vezetésének lehetetlensége okozza. A vezetőképes halláskárosodás jellemzőit az előző szakaszokban ismertetjük.

trusted-source[33], [34], [35]

A halláskárosodás diagnózisa

A halláskárosodás diagnosztizálását különféle szakemberek - audiológusok, audiológusok, otorinolaringologák végzik.

A hallásvizsgálati eljárás a következő:

 • A beteget először egy hallókészülttől kell konzultálni. Az orvos otoszkópiát végez, vagyis a külső fül vizsgálata a mellkas membránnal együtt. A vizsgálat célja a fülcsatorna és a timpan membrán mechanikai károsodásának, valamint a fül kóros állapotának azonosítása vagy megcáfolása. Ez az eljárás nem igényel sok időt, ráadásul teljesen fájdalommentes.

Nagyon fontos az ellenőrzés során a beteg panaszai, amelyek leírják a különböző tünetek hallásvesztés, nevezetesen a megjelenése beszéd érthetőséget kommunikáció másokkal, az esemény a fülzúgás, és így tovább.

 • Tónusos audiometria elvégzése, amely során különböző hangokat kell felismerni, amelyek a frekvencián és a hangerõn eltérõek. A vizsgálat eredményeképpen egy tónusos audiogram jelenik meg, amely csak egy adott személy hallási érzékelésének sajátossága.
 • Időnként szükség van olyan beszédmérési audiómérésre, amelyben a szavaknak az általuk kimutatott szavak százalékos aránya eltérő, mint a beszédük.

A hang és beszéd audiometria a szubjektív diagnosztikai módszereket jelenti. Vannak objektív diagnosztikai módszerek is, amelyek magukban foglalják:

 • Impedancia vagy tympanometria, amely lehetővé teszi a középfül rendellenességek diagnosztizálását. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy rögzítse a timpan membrán mobilitási szintjét, valamint megerősítse vagy megtagadja a kóros folyamatok jelenlétét a középfülben.
 • Az otoakusztikus emisszió regisztrálása a szőrsejtek állapotát értékeli, amelyek segítenek meghatározni a belső fül cochlea minőségét.
 • A kiváltott elektromos potenciálok regisztrálása meghatározza a meghallgatásért felelős hallóideg vagy agyterületek károsodását vagy hiányát. Ugyanakkor az agy elektromos aktivitásában bekövetkező változásokat rögzítik a továbbított hangjelek.

Az objektív módszerek alkalmasak a felnőttek, minden korú gyermekek, beleértve az újszülötteket is.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Halláskárosodás kezelése

A halláskárosodás kezelésére a következő módszereket alkalmazzák:

 1. Gyógyszerek kinevezése.
 2. A beszéd és a beszédterápia egyes módszereinek használata.
 3. A hallás és a beszéd fejlesztése.
 4. Hallókészülék-eszközök alkalmazása.
 5. A pszicho-neurológus ajánlása a pszichés és a gyermek érzelmi szférájának stabilizálására.

Logopédiai munka halláskárosodás esetén

Nagyon fontos a halláskárosodásban jelentkező logopédiás munka, mivel a halláskárosodásban szenvedő gyermekeknél a kiejtéssel társuló beszédkárosodott gyermekek figyelhetők meg. A beszédterapeuták oly módon szervezik az órákat, hogy javítsák a gyermek artikulációját, és természetes szavakat és kifejezéseket találjanak. Ugyanakkor különböző általános beszédterápiás módszereket használnak és választanak ki, figyelembe véve a gyermek egyéni jellemzőit.

LFK halláskárosodás esetén

Számos gyakorlatot alkalmaznak a hallójárat patológiáján, annak működésének javítása érdekében. Ezek közé tartoznak a speciális légzéses gyakorlatok, valamint a nyelv, az állkapcsok, az ajkak, a mosoly és az arc megjelenése.

A siket gyermekeknél a hallás intenzitásának javítása érdekében speciális gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek a hangzás érzékelésének minőségét szolgálják.

Fonémás hallási rendellenességek kezelése

A fonémás hallás gyermekkorban való megsértésének kezelése összetett módon történik:

 • Külön beszédterápiás gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek a beszédfelismerés és beszéd minőségét fejlesztik a gyermekek számára.
 • Különleges logopédiai masszázst mutatunk be, melyet artikulációs izmokkal végzünk. Az ilyen masszázs speciális próbák segítségével történik, és normalizálja az izmok hangját a hangok helyes kiejtéséhez.
 • Mikro reflexoterápia - aktiválja a hang terület az agykéreg, amelyek felelősek a megértés beszéd, a képesség, hogy megfelelően strukturálni javaslatokat a fejlesztési szókincs, jó beszéd és vágy kommunikatív kapcsolatot.
 • Különleges logaritmikus gyakorlatokat használnak csoportok és egyénileg.
 • Megmutatják az általános zenei fejlődést, amely magában foglalja az éneklést, a ritmikus ritmusképzést, a zenei játékokat és a zenés hangszerek megtanulását.

Hallássérült gyermekek emelése

A hallássérült gyermekek neveltetését a szülők végzik, a baba rehabilitációjaként. Nagy fontossággal bír a helyes mentális és egyéb folyamatok kialakulásához, valamint a gyermek személyiségéhez az életének első három éve. Mivel a babák általában időben töltenek időt szüleikkel, a felnőttek helyes viselkedése nagy jelentőséggel bír a gyermekfejlesztés hiányosságainak orvoslására.

Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a szülői aggodalmak a baba miatt sok időt és energiát igényelnek. Meg kell azonban jegyezni, hogy gyakran vannak olyan esetek, amikor a hallássérült gyermek szülei a tapasztalt surdopedagógus felügyelete alatt elvégezhetik a baba rehabilitációját.

A hallássérült gyermek fontos, hogy közvetlen kapcsolatban legyen a szüleivel, valamint közös tevékenységekkel. A kommunikáció során a beszédhangok hangerejének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy biztosítsa a gyermek beszédének megértését. Továbbra is fontos a folyamatos és intenzív auditálási képzés, amely a rehabilitációs folyamat alapja. Meg kell jegyezni, hogy a hallássérült gyermeknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ne csak a szüleivel, hanem más rendszeresen hallgató és általában beszélő emberekkel is kommunikáljon.

Az ilyen gyermekek nevelését az ajánlásoknak és a surdipsiologák és a surdopedagogisták felügyelete alatt kell elvégezni. Ebben az esetben a szülőknek olyan korrekciós módszereket kell alkalmazniuk, amelyeket a szakemberek ajánlhatnak.

Hallássérült gyermekek oktatása

A hallássérült gyermekek képzését speciális óvodai és iskolai intézményekben kell elvégezni. Ezekben az intézményekben az illetékes szakemberek megfelelő korrekciós segítséget tudnak nyújtani, valamint helyes tanítási módszereket alkalmazhatnak ezekre a gyerekekre. A tömeges iskolákban a gyermeket olyan szakemberek segítik, akik speciális osztályokban vagy csoportokban dolgoznak ilyen gyermekek számára.

A halláskárosodott gyermekek óvodáiban a gyerekekkel korrigáló munkát végeznek, másfél-két évig. A figyelem pedagógiai hatása a gyermek általános fejlődése, nevezetesen az intellektuális, érzelmi-volitional és fizikai jellemzői. Ezzel egyidejűleg minden olyan területet, amelynek fejlesztése a rendes, jól hallgató gyermekek körében történik.

A hallássérült gyermekek oktatási folyamata nagy hangsúlyt fektet a beszéd fejlesztésére, a kiejtés összetevőire, valamint a maradék hallás korrekciójára és a szóbeli és egyéb gondolkodás fejlesztésére. Az oktatási folyamat az egyéni és a csoportos foglalkozásokból, a kórusszavakkal együtt járó kórusszedésből áll. Ezután beszédet adnak hozzá a beszéd fejlesztéséhez, amelyben erősítőket és hallókészüléket használnak.

Ezeknek a gyerekeknek az írástudása két évesen kezdődik. Ugyanakkor a munkát szándékosan és folyamatosan végzik el - a gyerekeket megtanítják olvasni és írni nyomtatott betűkkel. Az ilyen tanítási módok lehetővé teszik a teljes beszédfelismerés, valamint a beszéd reprodukálásának normális szintjét (mint az egészséges gyermekeknél) írással.

A hallássérült gyermekek rehabilitációja

A fő feladat, és surdopsihologov surdopedagogs gyermekekkel foglalkozó nagyothalló, az átadják a kompenzációs kapacitások és az adatok felhasználása a teljes lelki tartalékait a hibák kijavítását a hallás és kapja meg a szükséges oktatás, teljes szocializáció és integráció folyamatában a szakmai tevékenység.

A halláskárosodott gyermekek rehabilitációs munkáját teljes körűen végre kell hajtani, és a lehető legkorábban el kell kezdeni. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a korai és az óvodás korban a gyerekeknél hézag van ezekkel a problémákkal társaiktól. Ez a tevékenységek elégtelen fejlesztési szintjén és a felnőttekkel való kommunikáció lehetőségeiben nyilvánul meg. Azt is vegye figyelembe, hogy a gyerekek a halláskárosodás következik be rendellenesség egyéni pszichológiai tapasztalat, valamint fékezés érésének bizonyos mentális funkciók, és jelentős eltérések kialakulását a közös szellemi tevékenység.

Nagyon fontos a halláskárosodott gyermekek sikeres rehabilitációja, az értelem és a kognitív szféra megőrzése, valamint más érzékszervek és szabályozó rendszerek megőrzése.

A pedagógiai karban stabil álláspont van, hogy a süket és kemény hallás rehabilitációjának lehetőségei gyakorlatilag nincsenek határokon. Ez nem függ a halláskárosodás súlyosságától, a halláskárosodás korai diagnózisától és ugyanazon pedagógiai és pszichológiai korrekciótól. A rehabilitáció legfontosabb időpontja a születési korszak három évig.

A fő korrekciós pillanat a beszédfejlődés, amely segít elkerülni az eltéréseket a mentális funkciók kialakulásában.

Halláskárosodás kezelése

A hallássérültek számára ilyen típusú szakmai tevékenységre van szükség, ahol minimális kommunikáció van más emberekkel, szemlélődésre, nem hallásra, a viselkedés és a beszéd azonnali reakciójának hiányára.

A hallássérültek számára végzett munka a következő szakmákat foglalhatja magában:

 • PC operátor
 • Web Designer
 • programozó
 • A berendezések javításával foglalkozó szolgáltató központok szakembere
 • Az ipari vállalkozások berendezéseinek hardverfelügyeletével foglalkozó szakemberek
 • könyvelő
 • levéltáros
 • raktáros
 • tisztító
 • gondnok

trusted-source[40], [41], [42]

A halláskárosodás megelőzése

A hallásvesztés időben történő megelőzése az esetek több mint felében halláskárosodáshoz vezethet a gyermek vagy felnőtt számára.

Megelőző intézkedések a következők:

 1. A fertőző betegségek elleni védőoltások végrehajtása, beleértve a kanyaró, a rubeola, a mumpsz és az agyhártyagyulladás kezelését.
 2. A serdülõ lányok és a reprodukciós korú nõk immunizálása a rubeola ellen a fogantatás elõtt.
 3. A terhes nőkre vonatkozó diagnosztikai eljárások végrehajtása annak érdekében, hogy kizárják őket fertőzésből: szifilisz és mások.
 4. Az ototoxikus gyógyszerek körültekintő ellenőrzése; a gyógyszerek független használatának elfogadhatatlansága szakember kiválasztása nélkül.
 5. A veszélyeztetett újszülöttek korai hallásvizsgálatának lefolytatása:
  • mivel süket közeli hozzátartozók,
  • nagyon alacsony súlyú született,
  • az érintett asphyxia születéskor,
  • aki csecsemõ vagy agyhártyagyulladás gyermekeinél gyermeket kelt.
 6. A korai vizsgálat lehetővé teszi, hogy helyesen diagnosztizáljon és időben kezdje meg a megfelelő kezelést.
 7. Megszüntetése (vagy legalábbis csökkentése) az elhúzódó erős hangzásoknak, mind a munkahelyen, mind otthon. A munkahelyi megelızı intézkedések magukban foglalják az egyéni védıeszközök használatát, valamint a munkavállalók tudatosságának növelését és a tartós túlzott zaj veszélyét, valamint a súlyos zajhatásokra vonatkozó törvények és rendeletek kidolgozását.
 8. A súlyos halláskárosodás, valamint a középfül krónikus középfülgyulladás okozta veszteségét időszerű diagnózis segítségével meg lehet előzni. A betegség korai stádiumában végzett vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy időben konzervatív vagy sebészeti beavatkozási módszereket alkalmazzunk, ami megóvja a beteg hallását.

Halláskárosodás előrejelzése

A halláskárosodás prognózisa a halláskárosodás mértékétől, a beteg korától és a halláskárosodás észlelésének fázisától függ. Minél korábban rögzítették a hallási rendszer anomáliáit, és annál fiatalabbak a beteg kora, annál jobb a helyreállítás vagy karbantartás előrejelzése elfogadható állapotban a hallószervek munkájában. Könnyű halláskárosodás esetén ez sokkal könnyebb, mint súlyos fogyatékossági fokozattal. A genetikai halláskárosodások is gyakorlatilag ellenőrizhetetlen javítások, speciális beavatkozás vagy bizonyos hallókészülékek használata nélkül.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.