^

Egészség

A
A
A

A fej és a nyak vénái

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Belső nyaki Bécs (v jugularis interna.) - nagy tartállyal, amelyben, valamint a külső nyaki vénába, vért gyűjtünk fej és a nyak, a megfelelő területeket a külső és belső elágazás nyaki és csigolya-artériákat.

A belső jugularis vénája az agy kemény héja sigmoid sinusának közvetlen kiterjesztése. Úgy kezdődik szintjén a nyaki foramen, amely alatt van egy kis tágulási - felső belső nyaki izzó (bulbus superior venae jugularis). Kezdetben a vénák a belső carotis artéria mögött húzódnak, majd oldalirányban. Még ennél is alacsonyabb a véna a közönséges carotis artéria mögött és általában a vagus idegi kötőszövet (fascial) hüvelyében. Összefolyása fölött a kulcscsont alatti vénából a belső nyaki vénába van egy második expanziós - alsó bura a belső nyaki vénába (bulbus inferior venae jigularis), valamint fent és lent a bura - az egyik szelep.

A sigmoid sinuson keresztül, amelyből a belső jugularis vénából származik, a vénás vér az agy kemény héja sinuszaitól folyik. Ezekben orrmelléküregek áramlási felületes és mély vénák az agy - diploic és szemészeti erek és vénák a labirintus, amely lehet tekinteni, mint mellékfolyói koponyán belüli belső nyaki vénába.

Diploic vénák (w. Diploicae) szelepnélküli, rájuk a vér folyik el a csontok a koponya. Ezek a vékony falú, viszonylag széles vénák származnak szivacsos csont a koponyaboltozat (korábban nevezték őket trabekuláris vénák). Ebben a szellemben koponyaüreget kommunikál meningeális vénák és a melléküregek szilárd agysejtmembránjában vénák keresztül kívülről emissarnyh - vénák kültakaró fejét. A legnagyobb diploic vénák frontális diploic Vienna (v diploica frontalis.), Ami ömlik a sinus sagittalis superior, az anterior temporális diploic Vienna (v diploica temporáíis anterior.) - a sphenoparietal sinus hátsó temporális diploic Vienna (v diploica temporalis hátsó. ) - a mastoid és occipitalis véna emissarnuyu diploic Bécs (V diploica occipitalis) -. A keresztirányú sinus vagy emissarnuyu occipitalis vénába.

Az agy kemény héjairól az emissziós erek segítségével a fej külső burkolatában lévő erek kapcsolódnak. Emissziós erek (Emissariae) kis csontos csatornákban helyezkednek el, a vér átjut a sinusról a külsőre, i. Olyan vénákhoz, amelyek a fej külső borítójából vért gyűjtenek. Állvány parietális emissarnaya Vienna (v. Emissaria parietalis), amely áthalad a parietális csontjait viselte ugyanazt a nevet, és összeköti a sinus sagittalis superior a külső vénák a fejét. A mesenterialis emisszió véna (Emissaria mastoidea) az időleges csont mastoid folyamatának csatornáján helyezkedik el. A condyle emisszió vénája (Emissaria condylaris v.) Behatol az occipital csont kondiláris csatornájába. Parietalis és az mastoid emissarnye egyesített szigmoid sinus vénába mellékfolyói nyaki vénát, és condylaris - is a csigolya vénák külső plexus.

A felső és az alsó szem vénei (Ophthalmicae superior és inferior) szelepesek. Az első közülük, a nagyobb üres vénájába az orr és a homlok, felső szemhéj, rostacsont, könnymirigy, kagyló a szemgolyó, és a legtöbb az izmai. A szem középső szögében lévő felső szem vénás anasztomózis az arcvénával (Facialis v.). Alsó szemészeti Bécs kialakítva vénából az alsó szemhéj, szomszédos szem izmait, szemgödör alján nyugszik alatti fal a látóideget, és ömlik a felső szemészeti vénába, hogy átmegy a tetején a pályán, és az orbitális fissura ömlik a sinus cavernosus.

A labirintus vénái (Labyrinthi völgye) a belső hallócsatornán keresztül kilépnek és az alsóbb, gyengébb sziklafalba áramlik.

A belső jugularis extracranialis beáramlása:

  1. a garathegy ( vénagyulladás ) a vénás, a garat hátsó felületén található faringus plexusból (plexus pharyngeus) vért. Ebben a plexusban vénás vér folyik a garatból, a hallócsőből, a puha nyálkahártyából és az agy kemény héja occipital részéből;
  2. lingvális Vienna (. V lingualis), amelyek a dorzális véna nyelvet (. Vv dorsales linguae), mély nyelv Bécs (v profunda linguae.) és szublingvális Bécs (v sublingualis.);
  3. a felső pajzsmirigy véna (v. Tiroidea superior) néha az arcvénába áramlik, az ugyanazon nevű artériához tartozik, és szelepe van. A superior pajzsmirigy véna beáramlását a felső glottal Vienna (v. Laryngea superior) és clavisternomastoid Vienna (v. Sternocleidomastoidea). Bizonyos esetekben az egyik pajzsmirigy vénái oldalirányban a belső jugularis vénájába mennek, és csak a közép pajzsmirigy vénájaként esnek (lásd Thyroidea média);
  4. arc Vienna (v. Facialis) ömlik a belső nyaki vénába szintjén a nyelvcsont. Ez áramlik finomabb erek alakult lágy szövetek az arc: szögletes vena (v angularis.), A szemöldök Bécs (v raorbitáiis.), A vénák a felső és az alsó szemhéj (vv palpebrales superioris et inferioris.) , Külső nazális vénába (vv nasales. Externae), felső és alsó ajak vénába (vv. Labiales superior et iferiores) , külső Palatine Bécs (v. Palatina externa), submental Bécs (v. Submentalis), vénás fültőmirigy (vv. Parotidei), mély Vienna arcok (v. Profunda faciei);
  5. a submandibularis vén (v. Retromandibularis) meglehetősen nagy hajó. Ez előtt a fülkagyló, áthalad fültőmirigy mögött az alsó állkapocs (kifelé a külső nyaki verőér) ömlik a belső nyaki vénába. A zanizhnechelyustnuyu ereket hogy a vér első fülvénába (vv. Auricularesanteriores), felszínes, középső és mély halántéki véna (vv. Temporales superficiales, média et profundae), a vénák a temporomandibuláris ízületi (vv. Articulares temporo-mandibulares) , pterygium plexus (plexus pterygoides), amely csökken a középső agyburki vénába (w. Meningeae mediae), fültőmirigy vénába (vv. Parotideae), középfül vénába (vv. Tympanicae).

Külső nyaki Bécs (. V jugularis externa) van kialakítva az elülső széle sternocleidomastoid izom összevonásával két mellékfolyói - elülső, képviselő anastomosis a zanizhnechelyustnoy véna beáramlik a belső nyaki vénába, és a hátsó képződött összevonásával az occipitalis és posterior aurikuláris vénák . Külső nyaki Bécs irányította le elülső felülete sternocleidomastoid izom a kulcscsont, kilyukasztja predtrahealnuyu nyaki fascia lemez, és ömlik a torkolatánál szög és belső nyaki véna subclavia vagy a közös törzse az utolsó a kulcscsont alatti véna. Szintjén a szája és a nyak közepén Bécs, ez két pár szelepek. A külső nyaki véna áramlási suprascapular Vienna (v. Suprascapularis) és egy keresztirányú vénába nyaka (vv. Transversae Colli, s. Cervicis).

Első nyaki Bécs (v. Jugularis anterior), amely a kis erek álla területen kell lefelé a nyak elülső részén, kilyukasztja predtrahealnuyu nyaki fascia lemez behatol interfascial suprasternalis helyet. Ebben a térben, a bal első és a jobb oldali nyaki vénák vannak összekötve keresztirányú anastomosis képező nyaki vénás ív (arcus venosus jugularis). Ez a jobb és bal ív a megfelelő oldal külső vénájába esik.

Subclavia Bécs (v subclavia.) - páratlan törzs, a folytatása a hónalji véna előtt halad el az elülső oldalú izom az oldalsó széleit a borda I sternoclavicular közös, ami mögött van kötve a belső nyaki vénába. Kezdetben és végén a szubklavia véna szelepekkel rendelkezik, nincs állandó beömlő ereje. Leggyakrabban a szubklavia vénájába belépnek a mellkasi vénák és a dorsalis scapularis vénák.

Hogyan kell megvizsgálni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.