^

Egészség

Elsősegélynyújtás cystitis esetén nőknél és férfiaknál

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.09.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A cystitis egy meglehetősen fájdalmas állapot, amely a húgyúti akut vagy krónikus elváltozásokhoz kapcsolódik. A cystitis elsősegélynyújtását szinte mindig biztosítják, mivel a beteg éles súlyos fájdalomtól, fájdalomtól aggódik, az állapot élesen romlik. Az elsősegélynyújtás után lehetőség van a fájdalom megállítására, a roham leállítására, amely után már folytatható a tervezett terápia. Mindenkinek tudnia kell, hogyan lehet segíteni egy cystitisben szenvedő személynek.

Mi a teendő a cystitis első jele esetén?

A betegeknek egyre gyakrabban kell hallaniuk a kérdést: "Mit kell tenni a cystitis első jele esetén?". A kérdés teljesen természetes, hiszen gyorsan és pontosan kell cselekednie. Tehát az első dolog, amit a cystitis első jeleinek megjelenésekor meg kell tenni, a fájdalom szindróma leállítása, a görcsök, görcsök rohama enyhítése. Ezt követően megkezdheti az akut roham következményeinek megszüntetését. Görcsoldó, fájdalomcsillapítót kell adni a betegnek. Nos, segít a fájdalom akut rohamaiban, például no-shpa, 5-NOK, baralgin. Erős fájdalom szindróma esetén diklofenakot (injekciókat) használhat. Mérsékelt súlyosságú rohamok esetén az urolesan (egy gyógynövényes gyógyszer) segít. Finomított cukorra csepegtetjük 5-25 cseppet (a betegség stádiumától, a fájdalom szindróma súlyosságától függően). Sürgősségi eszközként monurális, furagin, cisztont írnak fel, amelyek gyorsan enyhítik a gyulladást és a fájdalmat. [1]

Miután a beteg jobban van, sok folyadékot kell adni neki (tea, meleg víz). Fontos, hogy biztosítsuk a békét és hívjunk mentőt. A cystitis rohamával feltétlenül mentőt kell hívni, még akkor is, ha sikerült egyedül megállítani a támadást, és egészsége jelentősen javult. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a gyógyszerek elfedhetik a patológia fő tüneteit, átmenetileg leállíthatják a fájdalom folyamatát. De nem szüntetik meg az okot, és nem befolyásolják a kóros folyamatot. Ez azt jelenti, hogy idővel megismétlődhet egy roham, amely sokkal súlyosabb lesz, mint az előző. Emellett észben kell tartani, hogy a szervezetben rezisztencia alakulhat ki az alkalmazott gyógyszerekkel szemben, így a következő alkalommal hatástalanok lesznek. Továbbá, ha a kóros folyamatot nem sikerült meggyógyítani, a gyulladásos folyamat krónikussá válik. A krónikus forma nehezen kezelhető, fokozott gyógyszerek alkalmazását igényli, súlyosabb visszaeső lefolyás jellemzi, gyakori exacerbációkkal.

Hólyaghurut miatt hívjak mentőt?

A cystitisben szenvedő betegek általában képesek gyorsan megállítani a cystitis fő rohamát. Az akut roham elmúltával az állapot valamelyest javult, logikus kérdés merül fel: „Hívjak mentőt?”. Hólyaghurut esetén mindig ajánlott mentőt hívni, még akkor is, ha a roham megszűnt, és a beteg megkönnyebbült. Meg kell érteni, hogy a cystitis a húgyutak súlyos betegsége, amely nemcsak sürgősségi ellátást és a fő támadás enyhítését, hanem komplex minősített kezelést is igényel. A mentőorvosok minden szükséges segítséget megadnak a beteg lehető legnagyobb védelme, a visszaesések, a betegség krónikussá válásának megelőzése, valamint a betegség előrehaladásának, illetve szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében.

Fel kell tételezni, hogy az akut roham megvonása nem alapja a kezelés folytatásának megtagadásának. Önmagában csak rövid ideig enyhítheti a tüneteket, megszüntetheti az erős fájdalmat. Ezt követően szakképzett egészségügyi személyzet vizsgálata szükséges. A mentőcsapat dönti el, hogy szükség van-e további kórházi kezelésre, vagy ambulánsan folytatják-e a kezelést a kezelőorvossal. Mindenesetre csak egy orvos, és a közeljövőben a támadás után képes lesz helyesen felmérni a kóros folyamat súlyosságát, annak következményeit, és képes lesz helyesen megtervezni a további kezelés taktikáját. Ezért még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy az egészségi állapot normálissá vált, semmi esetre sem tagadhatja meg a mentőhívást. A betegnek pontosan ismernie kell ezt a szabályt, és minden újabb rohamnál axiómaként kell használnia, függetlenül annak súlyosságától és előfordulásának körülményeitől. [2]

Mi a teendő a hólyaggyulladással?

Minden olyan betegnek, akinek a kórtörténetében szerepel valamilyen betegség, például hólyaghurut, tudnia kell, mit kell tennie a hólyaggyulladással. A családtagoknak és a rokonoknak is biztosítani kell az elsősegélynyújtást. Tehát az első dolog, hogy inni egy érzéstelenítőt, görcsoldót, amely leállítja a gyulladásos folyamatot, megszünteti a fájdalom rohamát, enyhíti a görcsöt. Jól alkalmazhatók az olyan eszközök, mint a baralgin, nosh-pa, analgin, difenhidramin. Ezt követően mentőt kell hívnia. Meg kell értenie, hogy sok eszköz egyszerűen enyhítheti a támadást, de ez nem elég. Átfogó kezelésre van szükség a húgyúti rendszer kóros elváltozásainak kiküszöbölése érdekében. Fontos a betegség progressziójának megelőzése is.

A cystitisnél a gyulladásos folyamattal együtt fertőző folyamat is kialakul, leggyakrabban bakteriális etiológiájú. A fertőzés a felszálló utakon felfelé vándorol, és könnyen behatol a vesékbe, ami vesegyulladásos folyamat kialakulásához vezet. A cystitis olyan szövődményei, mint a pyelitis, pyelonephritis, glomerulonephritis, veszélyesek. Ezenkívül, ha nem kezelik, a rohamok krónikussá és visszatérővé válhatnak, és sokkal nehezebb lesz megszabadulni tőlük. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kábítószerek hosszú távú alkalmazása a szervezet rezisztenciájához vezet a gyógyszerek hatásaival szemben, így a következő alkalommal előfordulhat, hogy a gyógyszerek nem lesznek hatékonyak.

Ezért a támadás eltávolítása után mentőt hívnak. Az orvos vizsgálatot végez, bevezeti a szükséges gyógyszereket a gyulladás enyhítésére, a fertőző folyamat megelőzésére. Ezt követően dől el a további kezelés taktikája. Az orvos további fekvőbeteg-kezelés céljából kórházi kezelést javasolhat (súlyos esetekben szövődmények kockázata, részletes diagnózis szükségessége). Egyszerűbb esetekben a klinikán végzett járóbeteg-kezelésre korlátozhatja magát.

Mindenesetre antibiotikum terápiára lesz szükség. Előnyös komplex terápia alkalmazása, amely magában foglalja az antibiotikumokat, gombaellenes szereket. A kóros folyamat súlyosságától, a betegség lefolyásának jellemzőitől függően a komplex terápia tartalmazhat probiotikumokat, amelyek célja a húgyúti normál mikroflóra helyreállítása, vagy immunmoduláló szerek, amelyek célja a helyi immunitás és a nem specifikus rezisztencia rendszerének normalizálása.

Mindenesetre a kezelési rendet kizárólag az orvosnak kell kiválasztania, mivel az adagolás, a kezelés módja, időtartama, sőt a gyógyszer megválasztása a gyulladásos és fertőző folyamatot okozó fő kórokozótól, az etiológiától és sajátosságoktól függ. Patogenezisének. Ezért a legracionálisabb az antibiotikum-terápia kijelölése a kórokozó antibiotikumokkal szembeni érzékenységének elemzése után. A probléma az, hogy ez az elemzés időt vesz igénybe (legalább 5-7 napig, a mikroflóra termesztésének időpontjától függően). Az időkínálat gyakran korlátozott, sürgős terápia szükséges. Ezért a választás leállt a széles spektrumú antibiotikumok esetében, amelyek a mikroorganizmusok széles körét érintik. Az elemzések beérkezése után a kezelési rend módosítható. Semmilyen esetben sem szabad öngyógyítani. Ez súlyos szövődményekkel és káros következményekkel teli lehet. [3]

Mi a teendő, ha vér jelenik meg cystitisben?

A vér megjelenése a cystitisben rendkívül kedvezőtlen jel. Súlyos gyulladásos-fertőző folyamatot jelez, amelyben az erek károsodnak. Szintén meg kell jegyezni az érszűkületet, a hemodinamikai zavarokat, a hematuria-t, egészen a nyílt vérzésig. Azonnal felmerül a kérdés: mi a teendő, ha vér jelenik meg a cystitisben? Az első dolog, hogy ne essen pánikba, és értékelje a vérveszteség valódi állapotát. Akár vérzésről, akár a szokásos zúzódásról, zúzódásról beszélünk. Vérzés esetén a vér skarlátvörös árnyalatot kap, kis sugárban kifolyik, és vizelettel kombinálva szétválik, sötétebb foltot képezve a közepén. Általában vérzéskor sok vér van - 1-1 millilitertől több száz milliliterig. Vérzés esetén igyon vérzéscsillapító szert: aminokapronsavat, dicinont, burnetet és egyéb eszközöket. És azonnal hívjon mentőt.

Ha nincs vérzése, hanem normális zúzódása van, nem ihat vérzéscsillapító szereket, de a lehető leghamarabb mentőt kell hívnia. Ebben az esetben jobb, ha megvárja egy szakképzett orvos tanácsát, és szigorúan kövesse további ajánlásait. Az ilyen zúzódások oka általában az erek károsodása, az erek tónusának és permeabilitásának károsodása, a hemodinamika, a mikrocirkuláció károsodása, a nem specifikus rezisztencia rendszerének károsodott állapota és a nyálkahártyák kiürülése. Ez speciális kezelést igényel, amelyet az orvos az anamnézis, a vizsgálati eredmények és a laboratóriumi vizsgálatok alapján választ ki.

Elsősegélynyújtás a cystitishez nőknél

A nőknél a hólyaggyulladás veszélye az, hogy drámaian megnöveli a reproduktív rendszer szövődményeinek valószínűségét. A cystitis egy gyulladásos és fertőző folyamat a húgyúti szervekben. A női reproduktív rendszer anatómiai közelsége miatt a fertőzés gyakran átterjed a szomszédos szervekre, a hüvely, a méh és a petefészkek részt vesznek a kóros folyamatban. Ez a megfelelő nőgyógyászati betegségek kialakulásához vezet. Figyelemre méltó a fertőző-gyulladásos folyamat meglehetősen gyors terjedése a felszálló úton - a húgycsőtől a vesékig, vesetubulusokig. Ez veseszövődmények kialakulásához vezet, mint például pyelitis, pyelonephritis, nephritis, glomerulonephritis és egyéb vesekárosodás. A férfiakkal ellentétben a nőknél sokkal nagyobb a vese szövődményeinek valószínűsége a női test anatómiai jellemzői miatt: a nők húgyúti csatornája sokkal rövidebb, a teljes húgyúti rendszer közvetlen kapcsolata van a vesével. Ezenkívül a fertőző folyamatot támogatja a hüvelyi folyás, a hüvelyi mikroflóra bejutása a húgyszervekbe.

Ezért a nőknél a hólyaghurut elsősegélynyújtása a görcs és a fájdalom enyhítésére, valamint a fertőző folyamat azonnali enyhítésére csökken. Fájdalomcsillapítókkal, fájdalomcsillapítókkal és görcsoldókkal együtt antibiotikumot kell inni. Javasoljuk, hogy sok vizet inni, amely biztosítja a húgyutak kimosását, és felgyorsítja a bakteriális mikroflóra, illetve a bakteriális endotoxinok kiürülését, valamint csökkenti a bakteriális etiológiájú szövődmények kialakulásának kockázatát. Először is, a sürgősségi ellátásban választott gyógyszerek a monurális, furagin vagy ciszton. A jövőben az antibiogram adataitól függően, amelyek a bakteriális mikroflóra érzékenységét mutatják az előírt gyógyszerrel szemben, olyan gyógyszereket írnak fel, mint a penicillin, eritromicin, tetraciklin, oleandomicin, kloramfenikol normál dózisban. A gyógyszert orvos írja fel. A további öngyógyítás veszélyes lehet mind a húgyúti, mind a reproduktív rendszerre. Az öngyógyítás különösen veszélyes a terhes nők számára, mivel a rossz gyógyszerválasztás hátrányosan befolyásolhatja a magzat fejlődését. A fertőző folyamat kezelésének mellőzése szintén nem megoldás, hiszen a fertőző-gyulladásos folyamat továbbterjedése a magzat méhen belüli fertőzését, magzatvizet okozhat. Ez is okozhat vetélést, koraszülést. [4]

Elsősegélynyújtás a cystitishez egy gyermeknél

Amikor a cystitis első jelei megjelennek egy gyermekben, azonnal hívjon mentőt. Az öngyógyítás súlyos következményekkel és szövődményekkel járhat. Gyermekeknél a fertőző-gyulladásos folyamat rendkívül gyorsan terjed, amelyet a vesekárosodásra való hajlam jellemez. Ezenkívül gyermekeknél, különösen fiúknál, gyakran megfigyelhetők a reproduktív rendszer szövődményei, amelyek csak felnőttkorban jelentkeznek szexuális rendellenességek, meddőség formájában. Figyelembe kell venni azt is, hogy minél fiatalabb a gyermek, annál súlyosabb a patológia, annál nagyobb a szövődmények kockázata, a fertőzés és a gyulladás általánossá válása, egészen a bakteriémiáig és a szepszisig. Azonnal mentőt kell hívnia, kövesse az orvos összes ajánlását. Gyakran kórházi kezelésre van szükség. A gyermek hólyaghurutjának elsősegélynyújtása a mentőautó érkezése előtt az akut fájdalom megállításában, a görcs enyhítésében állhat. Ehhez a gyermek fájdalomcsillapítót, görcsoldó szert kap, az utasításoknak megfelelően. Figyelembe kell venni a gyermek életkorát, és az adagot életkor, testtömeg alapján kell kiszámítani. A gyermek elsősegélyként a következő gyógyszereket kaphatja: analgin, baralgin, urolesan, no-shpa. Fontos a bőséges folyadékbevitel és a teljes pihenés.

Elsősegélynyújtás a cystitishez otthon

Otthon, hólyaghurut esetén elsősegélyt nyújtanak, amelynek célja a támadás enyhítése. A cél a fájdalom enyhítése, a görcs enyhítése. A további segítséget orvosnak kell biztosítania, mivel a nem megfelelő kezelés súlyos szövődményeket okozhat. A legveszélyesebbek a vese szövődményei, amelyek akár egy személy fogyatékosságához is vezethetnek. Ha egy személyt otthon kezelnek, akkor a leghasznosabb, amit tehet, hogy szigorúan betartja az orvos összes ajánlását, ne sértse meg a kezelési rendet, miközben gyógyszert szed, betartja az orvos által előírt adagot, rendet, kezelés időtartamát.. Semmi esetre sem szabad abbahagyni a kezelést, még akkor sem, ha az egészségi állapot jelentősen javult, és nincs többé cystitis jele. Általában az ember azonnal jobban érzi magát, mert a betegség külső megnyilvánulásai, tünetei eltűnnek, a görcsök és a felületi károsodások eltűnnek. A mély gyulladásos és még inkább fertőző folyamatok azonban még mindig tartanak, és hosszú távú kezelést igényelnek.

A cystitis otthoni elsősegélynyújtásakor a lehető leghamarabb meg kell szüntetnie a fájdalom támadásait. Ehhez használjon fájdalomcsillapítókat, fájdalomcsillapítókat. Ezután mentőt kell hívni, majd az orvos a kóros folyamat súlyosságától, a beteg állapotától függően további segítséget nyújt. Az elsősegélynyújtás után további kezelést kell végezni. A kezelés alapja az antibakteriális terápia, amely nemcsak a bakteriális folyamatot szünteti meg, hanem megállítja a gyulladást, helyreállítja a sérült szöveteket, és megelőzi a szövődményeket. Enyhe formában túlnyomórészt szulfanilamid készítményeket használnak, például biszeptolt, uroszulfánt (2 g / nap), etazolt (5-10 mil 10%-os oldat), szulfadimezint (2 g / nap). Célszerű kombinált terápiát előírni, amely antibiotikumokat és szulfa-gyógyszereket tartalmaz.

Elsősegélynyújtás akut cystitis esetén

Akut cystitis esetén az elsősegélynyújtás a vezető tünettől függ. Tehát a beteg leggyakrabban akut fájdalom miatt aggódik, ezért elsősegélynyújtásként fájdalomcsillapítókat írnak fel. Ha egy személynek súlyos görcsje van, tanácsos kombinálni a fájdalomcsillapítókat és a görcsoldókat. Ezenkívül cystitis esetén antibakteriális szereket írnak fel, mivel fontos a gyulladásos folyamat leállítása és a fertőző szövődmények kialakulásának megelőzése. Az antibiotikumok, például a penicillin, az eritromicin, a biszeptol jó terápiás hatást adnak. Uroseptikumok hozzárendelése - urolesan, baralgin. A nitrofurán vegyületeket széles körben használják: furagin (500 ml 0,1% -os oldat), furazolidon (0,1 g), nitroxolin (0,4-0,6 g / nap). A kezelés időtartama 10 nap.

Akut cystitis esetén nalidixsavat (Negro) írnak fel. A pyelonephritis, nephritis, glomerulonephritis megelőzésére javallott, súlyos hólyaghurut, krónikus patológia és visszatérő betegségek kezelésére használják. Ez a gyógyszer különösen hatékony a gram-negatív mikroflóra által okozott cystitis kezelésére. Rendelje hozzá a tablettához naponta 4 alkalommal, a kezelés időtartama 5-7 nap. Ha nem figyelhető meg látható eredmény, 5-NOC-t írnak elő. A kezelés időtartama 10-12 nap. Ez a gyógyszer különösen hatékony az elhúzódó cystitis kezelésében.

Általános szabály, hogy akut cystitis esetén a testhőmérséklet meredeken emelkedik. Ha a hőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, elsősegélynyújtásként lázcsillapítót kell adni. Ezután antibiotikum terápia kapcsolódik, és szükség szerint lázcsillapítót iszunk. Az antibakteriális terápiát addig végezzük, amíg a testhőmérséklet normalizálódik. Ezenkívül az antibiotikum-terápiát nem szabad abbahagyni mindaddig, amíg a vizelet üledékének normális mintája helyre nem áll, és a bakteriémia (bakteriuria) teljesen el nem múlik.  [5]

Elsősegély hólyaghurut esetén, gyógyszerek, tabletták

A cystitisben a betegnek elsősegélyre van szüksége: gyógyszereket, pirulákat adnak. Néha injekciókat adnak be. A mentőautó érkezése előtt elsősegélyt kell nyújtani a beteg állapotának enyhítése érdekében. Általában a sürgősségi ellátáshoz szükséges pénzeszközök listája egy minimális gyógyszerkészletre korlátozódik, amely lehetővé teszi a fájdalom és a gyulladás gyors enyhítését, a görcs megszüntetését és a beteg ellazítását. A további kezelést orvos, mentőcsapat végzi. Az elsősegélynyújtás fő eszközei a következők: 5-NOK, urolesan, urosept, analgin, baralgin, no-shpa, spasmalgon. Ezek a leghíresebb és leggyakrabban használt eszközök. Gyakran a rohamot átélt beteg elsősegély-készletében vannak.

De a cystitis elsősegélynyújtására használható gyógyszerek és tabletták listája nem korlátozódik ezekre a gyógyszerekre. Ezért más gyógyszereket is meg kell fontolni.

A cystitis fő tüneteinek enyhítésére dihlotiazidot (hipotiazidot) használnak - egyenként 50-200 mg. Ez a gyógyszer vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. Javasolt káliumkészítményekkel, furoszemiddel kombinálni (egyenként 40-160 mg). A Rauwolfia készítményeket, az alfa-metilzhdofut, az izobarint 0,025 g-ban írják fel. A dibazolt 2 ml 0,5% -os oldatban adják be. A gyulladásos folyamat leállítása érdekében a suprastin adható a betegnek: enyhe formában - 1 tabletta, súlyos roham esetén - 2 tabletta. A Suprasin antihisztaminként működik, célja a hisztamin csökkentése. A cystitis akut rohama során gyulladásos folyamat alakul ki, amelyet a hisztamin aktív felszabadulása kísér a vérben. A hisztamin elpusztítása csökkenti a gyulladást és enyhíti a beteg állapotát. A ketonált, ketoferolt (1 tabletta) erős fájdalomcsillapítóként használják súlyos rohamok esetén.

Mi a teendő, ha a monurális nem segített a cystitisben?

Sok beteg monuralt szed hólyaggyulladásra. Ez egy meglehetősen hatékony gyógymód, amely segít gyorsan enyhíteni a támadást, a fájdalmat, megszüntetni a gyulladást és a fertőző folyamatot. Sokan annyira támaszkodnak a monuralra, hogy nincs más eszköz az elsősegély-készletben. És hiába. Végül is kevesen csodálkoznak azon, hogy mit kell tenni, ha a monurális nem segített a cystitisben? Ilyen esetek előfordulnak. Ez összefügghet. Hogy a betegség visszatérő lefolyásával, gyakori rohamokkal a beteg folyamatosan szedi ezt a gyógyszert. A szervezet érzékenysége rá fokozatosan csökken, függőség alakul ki. Ezért a függőség elkerülése érdekében váltakozó gyógyszereket kell alkalmaznia. Nem ajánlott kétszer egymás után ugyanazzal a gyógyszerrel kezelni. Ha a monural hatástalan, alternatívaként próbálkozhat furaginnal, cystone-nal.

Mi a teendő, ha a furagin nem segít a cystitisben?

A cystitis támadásaival gyakran használják a furagint. Általában gyorsan és jól működik. De mit kell tenni, a furagin nem segít a cystitisben? Nem szabad emiatt aggódnod. Ez megtörténik. Csak gyógyszert kell váltania. Természetesen jobb, ha konzultál kezelőorvosával, mivel csak az orvos tudja pontosan kiválasztani a gyógyszert, figyelembe véve az aktuális betegség jellemzőit, a beteg állapotát. De mindenesetre az anamnézis ismerete nélkül is a következő gyógyszerek ajánlhatók a betegnek alternatívaként: furoszemid (Lasix) napi 40-80-600 mg-os adagban. Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket használnak, például dopegyt, amelynek napi adagja 0,75-1 gramm. Progresszív cystitis esetén az azatioprin napi 100-150 mg mennyiségben, napi 300-500 mg csengő mennyiségben írható fel. A kalciumkészítményeket például 5-10% -os oldatban kalcium-kloridot mutatják be, naponta 4-szer 1 evőkanál. Szintén alternatív megoldás a ciszton, amelyet az utasításoknak megfelelően kell bevenni.

Mi a teendő, ha a ciszton nem segít a cystitisben?

A cystone a hólyaghurut egyik leghatékonyabb gyógymódja. Most fontolja meg, mit kell tennie, ha a ciszton nem segít a cystitisben. Ilyen esetek is előfordulnak. Ez akkor fordul elő, ha a beteget gyakran kezelik ezzel a gyógyszerrel. Függőség lép fel, hatékonysága csökken. De vannak olyan esetek is, amikor a gyógyszert először írják fel, és ez nem segít. Ezek a test egyéni jellemzői. Mindenesetre, ha 2-3 napon belül nincs hatás, a kezelést abba kell hagyni, és alternatívát kell keresni. A cystone legközelebbi alternatívája a monurális, a furagin. Ezeket a gyógyszereket az utasításoknak megfelelően kell bevenni. Mielőtt azonban bármilyen gyógyszert szedne, konzultáljon orvosával.

Elsősegélynyújtás cystitisben szenvedő fájdalom esetén

A cystitisben jelentkező fájdalom esetén elsősegélyre van szükség. A lehető leggyorsabban biztosítani kell. Mindenekelőtt a betegnek fájdalomcsillapítót kell adni. Ez a szervezet egyéni jellemzőitől függ. Súlyos patológiában olyan erős gyógyszereket adnak, mint a ketanol, ketolorac. Közepesen súlyos patológiával a baralgin, analgin, diklofenak, no-shpy elegendő. Ezek a gyógyszerek gyorsan enyhítik a fájdalmat. Ezt követően mentőt kell hívnia. Érkezése előtt a betegnek pihenést és sok folyadékot kell biztosítani. Kezelőorvosa további segítséget nyújt.

Mi a teendő a cystitises vágással?

Ha a cystitis során fájdalomérzet jelentkezik, orvoshoz kell fordulni, és vizsgálatot kell végezni. Ez a gyulladásos folyamat kezdetének jele lehet. Semmi esetre se kezdje el, mert ez erős támadást eredményezhet. Jobb megelőzni a gyulladást a korai szakaszban. Kipróbálhat olyan gyógymódokat is, mint a monural, furagin, cystone, urolesan. Jól megállítják a gyulladásos folyamatot, különösen a kialakulásának korai szakaszában, megakadályozzák a súlyos gyulladások, fertőzések kialakulását, megelőzik a szövődményeket.

Alternatív gyógymódok hólyaghurut kezelésére elsősegélyként

A hólyaghurut elsősegélynyújtásaként alternatív gyógymódok is alkalmazhatók. Nézzünk meg néhányat közülük.

Hólyaghurut esetén gyógynövényes kezelés javasolt, mivel a gyógynövények hosszú távú, halmozott kezelést tesznek lehetővé. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakrabban használt gyógynövényeket.

Marsh ledum. Főzet formájában használják: körülbelül egy csipetnyi gyógynövényt egy pohár forró vízben (forrásban lévő vízben). Hagyja állni legalább egy órát. Igyon egy evőkanál naponta 2-3 alkalommal, vagy az orvos utasítása szerint. Emlékeztetni kell arra, hogy a termék mérgező, óvatosan vegye be.

Cickafark. Használata alkoholos infúzió formájában javasolt. Vizes oldatként használható. Gyakran szerepel különféle gyógyászati gyűjteményekben.

A közönséges borbolya kész formában, berverin-hidrogén-szulfát készítmény formájában készül, amely Zdrenko receptje alapján készült.

A szív alakú macleát főzetek, infúziók, kivonatok formájában használják. A Stephania smooth-t főzetek, infúziók formájában használják.

Gyakran felírt, például mályvacukor, kalász, celandin, útifű, szibériai fenyő, boróka, pitypang, mandzsúriai arália, japán Sophora, vízi hegymászó, kígyó hegymászó, ginzeng, búzavirág, eleutherococcus, echinacea. Ezeket az alapokat ajánlott alkoholos infúziók formájában használni (40% -os alkohollal). Használhat vizes főzeteket is.

Mi a teendő a cystitis súlyosbodásával?

Ismétlődő lefolyás esetén krónikus cystitis, gyakori vese szövődmények, kortikoszteroid hormonokat írnak fel. A kortikoszteroidok akkor is alkalmazhatók, ha vér van a vizeletben (hematuria). Például a prednizolon a választott gyógyszer. Felírják, napi 10-20 mg-os adaggal kezdve. Gyorsan (5-7 napon belül) emelje a napi adagot 60 mg-ra, folytassa a kezelést 2-3 hétig, majd fokozatosan csökkentse az adagot. A kezelés időtartama 5-6 hét. Összességében a tanfolyam 1500-2000 mg prednizolont igényel. A kívánt hatás hiányában a prednizolon fenntartó dózisait (10-15 mg naponta) írják elő.

A cystitis súlyosbodásával magnézium-szulfátot is alkalmaznak (intravénás beadás). Körülbelül 10 ml 25% -os gyógyszeroldatot fecskendeznek be. Erős fájdalommal. Amit más gyógyszerekkel nem állítanak meg, adjon kábító fájdalomcsillapítót, például klorálhidrátot. A ganglioblokkolók pozitív hatást fejtenek ki. Például benzohexónium 10-20 mg (0,5-1 ml 2%-os oldat intramuszkulárisan). A további szövődmények megelőzése érdekében a reserpint, az uregit, a lasixot is felírják.

Mit nem lehet tenni a hólyaggyulladással?

Gyakran halljuk a betegektől a kérdést: mit nem lehet tenni a hólyaggyulladással? Az első dolog, amire figyelni kell, hogy ne öngyógyuljon. A cystitis rendkívül súlyos és veszélyes betegség. Ez sokkal komolyabb, mint amilyennek első pillantásra tűnik. A veszély az, hogy a cystitisnél akut fertőző és gyulladásos folyamat alakul ki. Ennek megfelelően a felszálló utak mentén ez a folyamat gyorsan átterjed az összes húgyúti rendszerre - húgyvezetékre, vesére. A vese szövődményeit a legveszélyesebbnek tekintik, mivel a kóros folyamat a nekrózisig és a veseelégtelenség kialakulásáig terjedhet. A vesékbe jutott fertőzést nagyon nehéz kezelni, és gyakran rokkantsághoz és halálhoz vezet. A második veszély a reproduktív rendszer szövődményei. Ez különösen a terhes nők számára veszélyes, mivel előfordulhat méhen belüli fertőzés, sőt magzati elhalálozás, vagy komplikált szülés is előfordulhat. A férfiaknál a reproduktív rendszer súlyos szövődménye a szexuális impotencia, a meddőség.

A cystitis kezelésének megszakítása vagy az adag csökkentése még akkor sem lehetséges, ha az egészségi állapot javult. A közérzet javulása azt jelenti, hogy a gyulladásos folyamat csökkent, a tünetek elmúltak, de a teljes gyógyulás még messze van. Ha a kezelést elhagyják, a cystitis krónikussá válik, gyakori visszaesésekkel.

Önállóan nem kezdheti el és nem hagyhatja abba az antibiotikum-terápiát. Ha nem megfelelő gyógyszert választ, vagy gyógyulás nélkül hagyja abba a kezelést, ez rezisztencia kialakulásához vezet a bakteriális mikroflóra között, és az antibiotikumok már nem hatnak.

Ne egyen fűszeres ételeket, sült, zsíros, füstölt ételeket. Nem lehet enni pácokat, savanyúságokat, ételeket sok fűszerrel, fűszerekkel. Nem ihat alkoholt. Az élelmiszernek diétásnak kell lennie.

Semmi esetre sem szabad túlhűteni.

Ezenkívül annak a betegnek, akinek a kórtörténetében cystitis szerepel, a lehető legtöbbet tudnia kell betegségéről. Emlékeztetni kell arra is, hogy  a hólyaghurut elsősegélynyújtása  még a mentőautó megérkezése előtt is szükséges, ezért mindig legyen kéznél egy elsősegélynyújtó készlet az alapvető gyógyszerekkel.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.