^

Egészség

Csontvelő és csontvelő-transzplantáció hematopoietikus őssejtjei

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A sejttranszplantáció nem az embrionális őssejtek származékaival kezdődött, hanem a csontvelősejtek transzplantációjával. Az első vizsgálatok kísérleti csontvelő-transzplantáció közel 50 évvel ezelőtt kezdődött egy elemzést állat túlélését a teljes besugárzási infúzió követ vérképző csontvelő sejteket. A klinika, hatékonyságát vizsgálták szingén csontvelő transzplantáció kezelésére refrakter akut leukémia és radiokemoterápia először teszteltük a nagy léptékű, betegek akut formájú leukémia átesett csontvelő transzplantáció egy HLA-azonos rokon donorok. Még akkor is, hét esetben az akut mieloid és hat - akut limfoblasztos leukémia eredményeként csontvelő allograft teljes remissziót ért el, ami fennmaradt 4,5 éves karbantartás nélkül terápiát. Hat beteg akut myeloid leukaemia a betegség időtartama túlélés után csontvelő allograft meghaladta a 10 év.

Ezt követően a csontvelő allotranszplantáció eredményeinek retrospektív elemzését ismételten elvégeztük. A tanulmány a University of California, Los Angeles, mint a hatékonyságát csontvelő allotranszplan és kezelés nagy dózisú citozin akut myeloid leukémia elengedés I (életkor a betegek között 15 és 45 év). Miután a csontvelő allotranszplan jelölt alsó relapszusok előfordulása (40% vs. 71%), de jelentős csoportok közötti különbség regisztrált visszaesés és teljes túlélést. Később kiderült, hogy a csontvelő-átültetés idején a betegség fázisa az egyik a kritikus jel, amely meghatározza a transzplantáció utáni túlélést. Tanulmányok kanadai kutatók kimutatták, hogy a csontvelő-transzplantáció a krónikus fázisban sokkal jobb eredményt ad, mint abban az időszakban, gyorsított vagy robbanás válság krónikus myeloid leukémia.

Egy prospektív, randomizált vizsgálat J. Reiffers és munkatársai (1989) az első demonstratív előnyök csontvelő kezelés előtt allotranszplantációs hemoblastoses kaptunk csak a kemoterápiás szerekkel - tridtsatimesyachnaya PFS 4-szer nagyobb az átültetés után a betegek allogén csontvelő. Ezután adatok kerültek bemutatásra elhúzódó remissziót 50% betegek akut mieloid leukémia eredményeként csontvelő allotranszplantációs amelyeket korábban reagált legalább 2 ciklus indukciós kemoterápia.

Ugyanakkor szinte valamennyi tanulmány csontvelő allograft alatt a robbanás válság krónikus myeloid leukémia negatív volt. Ezeknél a betegeknél, relapszus túlélés után csontvelő allograft gyorsan és progresszíven csökkent, számviteli 100 nap, 1 év és 3 év, illetve 43, 18 és 11%, míg a valószínűsége a betegség kiújulásának 2 éven belül, és eléri a 73%. Azonban csontvelő allotranszplantációs ad a betegnek, bár kicsi, de az esélye az élet, miközben még kombi nirovannaya kemoterápia is képes biztosítani túléléséhez betegek ebben a kategóriában. Ezt követően kimutattuk, hogy néha a kemoterápia krónikus mieloid leukémiában Blasztos válság fázisban limfoid típusú lehet elérni a rövid távú elengedés. Ha ez alatt az idő alatt egy allogén csontvelő transzplantáció elvégzésére a transzplantáció utáni túlélés valószínűsége 44% -ra nő.

A tanulmány a befolyásoló tényezők a túlélés és a relapszusok gyakoriságát krónikus myeloid leukémia transzplantáció utáni allogén csontvelő krónikus fázisú, arra a következtetésre vezetett, hogy az a beteg kora 30 év alatti, a végrehajtás egy csontvelő-transzplantáció 2 éven belül, miután a diagnózist, valamint a nők a páciens és az adomány neme a legjobb eredményekhez kapcsolódik. Ilyen pretranszplantációs jellemzői 6-8 éves betegségmentes túlélés aránya eléri a 75-80% -ot, és a valószínűsége a betegség kiújulását nem haladja meg a 10-20%. Mindazonáltal, abban az esetben, allograft csontvelő a gyorsítási fázisban a transzplantáció utáni betegek túlélési drámai mértékben csökkent, mivel mind a növekedés a relapszusok gyakoriságát, és a mortalitás növekedése miatt nem visszaesés hemoblastosis.

A következő, meglehetősen véletlenszerű, prospektív tanulmányt 1995-ben az EORTC és a GIMEMA csoport végezte. Az összehasonlító elemzés célja a csontvelő allotranszplantáció eredménye és a nagy dózisú kemoterápia megszilárdítása citozin-arabinoziddal és daunorubicinnel. Csontvelő-átültetés előtt a myeloablative kondicionálást két változatban végeztem: ciklofoszfamid + teljes besugárzás és buszulfán + ciklofoszfamid. A csontvelő-átültetés utáni négy éves rekurenciális túlélés 55% volt az autotranszplantáció után - 48% a nagy dózisú kemoterápia után - 30%. A kiújulás kockázata szignifikánsan kisebb volt a csontvelő allotranszplantáció után - mind az autotranszplantáció, mind a kemoterápiával összehasonlítva (24, 41 és 57%). Jelentős csoportok közötti különbség a teljes túlélés voltak jelen, mert minden esetben a kemoterápia után végeztek intenzív kezelés antirecurrent, és amikor a elengedés II - autológ csontvelő-sejteket.

Tovább folytatódott a hemoblastózis kezelésének módszerei. A papír A. Mitus és munkatársai (1995) számolt be az eredményeket a kezelés felnőtt betegek akut mielogén leukémia átesett remisszió indukciós és konszolidációs nagy dózisú citozin-arabinozid, majd - autotranszplantáció vagy allogén csontvelő. A transzplantáció típusától függetlenül a négyéves ismétlődésmentes túlélés 62% volt. A relapszusok gyakorisága szignifikánsan magasabb volt azoknál a betegeknél, akik csontvelő autotranszplantációban szenvedtek.

Fokozatosan bővült és az anti-recidív kezelés lehetőségei. Az örökbefogadó immunterápia eredményeinek általánossága a csontvelő-donor limfocitákkal kapcsolatban kimutatta nagy hatásosságát krónikus mielogén leukémia esetén. A használata adoptív immunterápia a háttérben citogenetikai relapszus vezetett teljes remisszió betegek 88% -a, és az infúzió után a csontvelő donor limfociták a háttérben teljes remisszió hematológiai relapszus indukáltunk 72% -ánál. Az ötéves túlélés valószínűsége az adoptív terápia esetében 79, illetve 55% volt.

A kiterjesztett vizsgálatban csoport az Európai Csontvelő-átültetés transzplantáció utáni dinamika hematológiai betegség után allogén és autológ csontvelő vizsgáltuk 1114 felnőtt betegeknél. Általában magasabb volt a betegségmentes túlélési ráta és alacsonyabb a relapszus kockázat a csontvelő allotranszplantáció után. Továbbá mélyreható elemzést végeztünk a csontvelő-sejtek hemoblasztózisokban történő auto- és allotranszplantációjának hatékonyságára. A robbanássejtekben található citogenetikai rendellenességektől függően a betegeket alacsony, standard és nagyfokú relapszus kockázatú csoportokra osztották fel. A csontvelő-allotranszplantáció után a vizsgált csoportok betegeinek rekurziómentes túlélése 67, 57 és 29% volt. A csontvelő-autotranszplantáció után, standard és magas kockázatú betegeknél a recidívmentes túlélés kevesebb volt - 48 és 21%. A kapott adatok alapján helyénvalónak tartották a csontvelő allotranszplantációt az I. Remisszió időszakában a standard és a nagy kockázatú csoportokban. Ugyanakkor a prognosztikusan kedvező kariotípusú csontvelő-transzplantációval rendelkező betegeknél a szerző azt javasolja, hogy az I. Relapszus vagy a II.

Azonban a csontvelő allotranszplantáció eredményei akut myeloblastic leukémiában az I remisszión kívül nem tekinthetők kielégítőnek. Annak a valószínűsége, egy három éves betegségmentes túlélés a transzplantáció után a háttérben a kezeletlen visszaesés én csak 29-30%, és a II elengedés - 22-26%. Mivel remisszió kemoterápia érhető el nem több mint 59% a betegek akut mieloid leukémia, képes végrehajtani a csontvelő allograft elején relapszus I., mivel ezt a lépést még javíthatja a túlélési arányokat. Annak érdekében, hogy képes legyen elvégezni a csontvelő allotranszplantációs az első jele a visszaesés, akkor el kell végeznie a HLA-beírásával minden elérő betegek mérséklődésének I. Kevesebb csontvelő allograft használják, hogy megszilárdítsa elengedés I akut limfoblasztos leukémia. Mindazonáltal, a teljesítmény a csontvelő allograft szenvedő felnőttek akut limfoblasztos leukémia esetében nagy a kockázata a relapszus a háttérben a kemoterápia növelheti a három- és ötéves betegségmentes túlélés aránya akár 34 és 62%.

Még abban az esetben az ilyen rendkívül kedvezőtlen kiviteli alak hemoblastosis a Ph-pozitív akut limfocitás leukémia, amelyben az időtartamát az indukált elengedése kevesebb, mint egy év, a használata a csontvelő allotranszplan konszolidációs remisszió I járul hozzá jelentősen javítja a kezelési eredmények: valószínűsége egy hároméves betegségmentes túlélés növeljük 60% , és a relapsus aránya 9% -ra csökken. Ezért a betegek akut limfoblasztos leukémia, azzal jellemezve, kedvezőtlen prognosztikai jel, van egy magas a kiújulás kockázata, célszerű elvégezni allotranszplantációja csontvelő remisszióban I. Sokkal rosszabb volt az eredmény egy csontvelő allograft felnőtt betegeknél akut limfoblasztos leukémia elengedés II vagy kezdődő visszaesés : három- és ötéves betegségmentes túlélés aránya kevesebb, mint 10%, és a kiújulás aránya elérte a 65% -ot.

A korai relapszus akut limfoblasztos leukémia, történt a háttérben a folyamatos karbantartás kemoterápia vagy röviddel azután, hogy eltávolítása, a beteg azonnal végre allotranszplantációja csontvelő, anélkül, hogy a második vonalbeli kemoterápia (hogy csökkentse a vér felgyülemlését citotoxinok). Azokban az esetekben, a visszaesés akut limfoblasztos leukémia, miután egy hosszú remisszió I erőfeszítéseket kell irányítani, hogy az indukciós a remisszió II, amely lehetőséget nyújt, hogy növeljék a hatékonyságát későbbi allograft.

Növelje az allogén csontvelő transzplantáció hatékonyságát a légkondicionáló technikák optimalizálásával. I. Demidov és munkatársai (2003) előkészítő csontvelő-átültetés a leukémiás betegeknél kondicionáló használt, alapuló szekvenciális alkalmazása buszulfán 8 mg / kg, ami elég mély myelosuppressio. A szerzők által kapott adatok azt mutatják, hogy a buszulfán alkalmazása biztosítja a hemoblastosisban szenvedő betegek többségében a donor csontvelő sikeres felzárkóztatását. A feloldódás hiányát csak két esetben figyeltük meg. Az elsőben a transzplantáció inkonzisztenciáját néhány transzfúziós hemopoetikus progenitor sejthez (1,2 x 108 / kg) társították. A második esetben anti-HLA antitesteket magas titerben detektáltunk. Minden betegnél a transzplantátum felépítésének dinamikája elsősorban a tumor tömegének kezdeti volumenén alapult. A transzplantáció fokozatos elutasítását figyelték meg azokban az esetekben, amikor a recipiens csontvelőjében a blasztsejtek több mint 20% -át észlelték.

Az advent az új gyógyszerek, amelyek képesek arra, hogy a súlyos immunszuppresszió lényeges csökkenése nélkül vérképzés (például fludarabin) jelentősen növeli a terápiás hatékonyságát allogén csontvelő-átültetés csökkentésével a korai halálozást, amelyet gyakran használnak a magas toxicitás pretranszplantációs képzési rendszerekben.

Hangsúlyozni kell, hogy a hatékonysága csontvelő allotranszplan nagymértékben korlátozta a fejlődés egy relapszus a leukémia, különösen az előrehaladott betegségben szenvedő betegek (a második és az azt követő elengedése akut leukémia, gyorsított fázisa krónikus mieloid leukémia). Ebben a tekintetben nagy figyelmet fordítanak, hogy megtalálják a leghatékonyabb kezeléseket a transzplantációt követő kiújulás. Az első lépés a kezel korai relapszus befogadóinak az allogén csontvelő hiányában súlyos reakció „graft-versus-host” - hirtelen megszakítása immunszupresszív terápia kiküszöbölésével ciklosporin A. Egyes krónikus myeloid leukémia és akut hematológiai rosszindulatú törlési immunszuppresszió javíthatja során a betegség, mint fejlődő a "graft versus host" reakció leállítja a leukémia progresszióját. Azonban a legtöbb esetben a visszaesés szükségessé átfogó képet a közvetlen citosztatikus terápiát. Fontos tényező az eredmények a kemoterápia, a BMT között eltelt, és a kezdődő hemoblastosis visszaesés.

A legintenzívebb megszüntetésére irányuló kísérletekben a tumor klón egy második csontvelő-átültetés, vállalt visszatérő leukémiás. Azonban ebben az esetben a kezelés sikerének nagyon függ az időintervallum az első csontvelő-transzplantáció és a megjelenése jelei a betegség kiújulásának. Ezenkívül nagy jelentőséggel bír a korábbi kemoterápia intenzitása, a betegség fázisa és a beteg általános állapota. Egy második csontvelő-transzplantáció végre kevesebb mint egy évvel az első, van egy magas halálozási ráta kapcsolódik közvetlenül a transzplantáció. Ebben az esetben a három éves ismétlődésmentes túlélési ráta nem haladja meg a 20% -ot. Relapszusos után szingenikus vagy autológ csontvelő-átültetést néha sikeresen át a második allogén csontvelő-átültetés a HLA-azonos testvér, de ezekben az esetekben vannak súlyos toxikus kapcsolatos komplikációk a kondicionáló kezelés.

E tekintetben módszert dolgoznak ki a hemoblastózis relapszusok leküzdésére az örökbefogadó immunterápia alkalmazásán alapulva. A klinikai vizsgálatok H. Kolb és munkatársai (1990), a betegek hematológiai relapszus a krónikus mieloid leukémia, után kialakult csontvelő allotranszplan, teljes citogenetikai remisszió transzfundált limfociták is indukálhatja a csontvelő donor nélkül kemo- vagy radioterápia. A hatás a „graft-versus-leukémia” limfocita-transzfúzió után, csontvelő donor és a leírt akut leukémia.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

A csontvelő-átültetést befolyásoló tényezők

Között negatív prognosztikai befolyásoló tényezők az eredmények a csontvelő allograft a betegek akut mieloid leukémia, meg kell jegyezni, a beteg életkorától, a magas leukocitózis meg a betegség diagnózisát, a jelenléte M4-M6 (a megvalósítási módok FAB-osztályozás), a hosszú ideig tartó betegség megelőző csontvelő-átültetés, valamint a remisszió hosszú távú hiánya. Szerint a legtöbb szakértő, a legígéretesebb módszer kezelésére transzplantáció utáni kiújulás adoptív immunterápia segítségével csontvelő donor limfociták, különösen abban az esetben, leukémia visszaesés az első évben csontvelő-transzplantáció után, mivel ezek a kifejezések intenzív kemoterápiát követően rendkívül magas halálozási arány.

A csontvelő-átültetést követő egy évnél később jelentkező relapszusban szenvedő betegeknél gyakrabban indukálhatók ismételt remissziók. Azonban ezek a kezelési eredmények nem tekinthetők kielégítőnek a rövid távú remények miatt. Az európai csontvelő-átültetési csoportban végzett retrospektív vizsgálat kimutatta, hogy a standard kemoterápia akut leukémia esetén 40% -ban remissziót képes elérni, de az időtartam nem haladja meg a 8-14 hónapot. Összességében a betegek 3% -ánál több mint 2 éves remissziós időtartam van.

Amikor transzplantációt követő relapszus a betegek akut leukémia és eredmények romlik adoptív immunterápia - csak 29% a betegek akut mieloblasztikus leukémia, és csak a betegek 5% akut limfoblasztos leukémiában lehetséges a remisszió transzfúziójával donor limfociták. Annak a valószínűsége, ötéves betegek túlélési akut mieloid leukémia 15%, és azoknál a betegeknél akut limfoblasztos leukémia, a gyógyulási arány Leukémia nem haladja meg a 2 évet. Különösen nehéz elérni elengedés esetén kiújulásának leukémia 100 napon belül csontvelő-transzplantáció után, amelyhez mindig rendkívül magas halálozási arány, mert a kemoterápia ezeknél a betegeknél okoz súlyos toxikus szövődmények miatt transzplantáció előtti kondicionálás, valamint nagy érzékenységű újonnan beültetett csontvelő citosztatikus gyógyszerekkel.

Elvben a hemoblasztózisok kezelésére irányuló stratégiának arra kell irányulnia, hogy kiküszöbölje a kóros klónt, amely sajnos nem mindig megvalósítható. Különösen, a krónikus mieloid leukémia, a jelenleg használt három különböző taktikai megközelítések: kemoterápia, interferon terápia vagy Gleevec és allograft csontvelő. A kemoterápia csak csökkentheti a tumor mennyiségét. Rekombináns interferon és az imatinib jelentősen korlátozzák az a leukémiás klón (citogenetikai javulást figyeltünk meg 25-50% -ánál), sőt teljes kiküszöbölését a kóros klón 5-15%, és egyes források szerint - 30% -ánál, ami megerősíti a két citogenetikai így és molekuláris biológiai vizsgálatok. Allograft csontvelő a betegek kezelésére krónikus myeloid leukémiát használta először a 70-es években a XX században. 1979-ben, A. Fefer és munkatársai számoltak be az eredmények a szingén csontvelő-átültetés 4 betegnél a krónikus fázisban a krónikus myeloid leukémia. A leukémia klón sikeresen megszűnt minden betegben. 1982-ben, A. Fefer szolgáltatott adatokat az eredmények a szingén csontvelő transzplantáció már 22 betegnél, akik közül 12 beteg transzplantációs végeztünk a krónikus fázisban a betegség. Öt közülük élt csontvelő-transzplantáció után kiújulás nélkül a krónikus myeloid leukémia 17-21 év (a jelentések haláluk a szakirodalomban még nem jelenik meg). Egy beteg betegségmentes túlélés elérte 17,5 évvel az első és a másik 8 év után a második, által a a betegség kiújulását, csontvelő-transzplantáció.

A csontvelő allotranszplantáció időzítésének kérdése krónikus mielogén leukémiában mind a mai napig nemcsak releváns, hanem ellentmondásos is. Ez részben annak tudható be, hogy nem végeztek randomizált vizsgálatokat a csontvelő-transzplantáció hatékonyságának értékelésére a kemoterápia vagy interferon és glivec terápiával összehasonlítva. Mendeleeva L. (2003) megjegyzi, hogy a kemoterápia szinte minden beteg számára 2-4 év alatt kényelmes túlélést biztosít. Interferon és glyvek kezelés (hosszú és költséges), bizonyos kellemetlenséggel (influenzaszerű szindróma, depresszió stb.). Ezenkívül eddig még nem határozták meg, hogy a citogenetikai hatás elérése után a gyógyszerek teljes visszavonása lehetséges-e. Az allograft csontvelő is drága kezelés, és számos súlyos szövődmény kíséretében. Azonban az allogén csontvelő átültetése az egyetlen módszer a krónikus mielogén leukémia kezelésére, * amellyel a biológiai kúrát a kóros sejtek klónjának megszüntetésével érhetjük el.

Egyes tanulmányok összehasonlító elemzése a csontvelő allograft, kemoterápia és szervátültetés autológ csontvelő. A legtöbb vizsgálatban a randomizálás a csontvelő-transzplantáció úgy határoztuk meg, a HLA-azonos donor. Hiányában az ilyen betegek kemoterápiában vagy csontvelő autotranszplantáció. Egy prospektív vizsgálata eredményeit kiterjedt akut limfoblasztos leukémia remisszióban I valószínűségét öt betegségmentes túlélés után a csontvelő-allograft nem különbözik a paraméterek kemoterápiás kezelésben részesülő betegeknél, vagy transzplantáció autológ csontvelő. Azonban, diszkrimináns analízist a kezelés eredményeinek alapján prognosztikai faktorok (Rh-pozitív akut limfoblasztos leukémia, feletti életkor 35 év, leukocitózis szinten diagnózis és az eléréséhez szükséges időt remisszió), jelentős különbségeket mutatott az ötéves túlélési kezelt betegeknél a transzplantáció az allogén (44% ) vagy autológ (20%) a csontvelő, és a betegek, akik kemoterápiát (20%).

A N. Chao és munkatársai (1991) kritériumai allotranszplantációja csontvelő származó betegek akut limfoblasztos leukémia remisszió I is leukocytosis és a vnekostno-agyi elváltozások a betegség kezdete - t (9, 22), t (4, 11 ), t (8,14), az életkor 30 év alatt, és ezen túlmenően, a hiánya remisszió az első szakasz után indukciós kemoterápia. A legtöbb betegnek csontvelő allotranszplantációja volt a remisszió után az első 4 hónapban. Amikor majdnem devyatiletiem medián követési túlélés a transzplantáció után 61% volt, 10% a visszaesések.

Így az allogén csontvelő-transzplantáció meglehetősen hatékony módszer a vérrendszeri betegségek kezelésére. A különböző szerzők szerint a hemoblastosisos betegek hosszú távú túlélése csontvelő-átültetés alatt 29-67% a kockázati csoporttól függően. A terápia ilyen típusú nem csak egy erős citosztatikus (radiomimetikus) hatása a tumorsejtekre,, hanem okoz a reakció előrehaladását „graft-versus-leukémia”, amelynek alapja a nem nagyon világos, immunológiai mechanizmus elmozdulásának reziduális tumor klón. Az utóbbi években ez a jelenség vezető szerepet kapott a csontvelő-transzplantáció tumorellenes hatásának biztosításában.

Egyes vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a javulás érhető el allograft csontvelő abban az esetben is, ha nem lehet a remisszió kemoterápia. Különösen, az A Zander et al (1988) jelentés a pozitív eredményeket a kezelés három a kilenc betegek akut mieloid leukémia, csontvelő allotranszplantációs amelyet ezért végeztünk, a sikertelenül remisszió indukciós. Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt években kapcsolatos csontvelő allotranszplan akut myeloid leukémia jelentősen megváltozott. Ez a kezelés a módszer, korábban csak a refrakter leukémia, költözött területe intenzív konszolidációs teljes remisszió az akut myeloid leukémia. Mivel a korai 80-as évek az összes közzétett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a csontvelő-allotranszplantációs a leghatékonyabb kezelés a betegek akut myeloid leukaemia remisszió I (feltéve, hogy van a HLA-azonos rokon donor és a nincs ellenjavallat a csontvelő transzplantáció). Szerint a különböző szerzők, betegségmentes túlélés részesítettek után megfigyelt csontvelő allotranszplan több mint öt éve van 46-62%, a teljes túlélési arány meghaladja az 50% -ot, és a visszaesési arány eléri a 18%.

Egy másik problematikus kérdés a csontvelő allograft időszakra kidolgozott klinikai képe leukémia. A többváltozós elemzés megtalálására irányuló prediktorait csontvelő allograft a gyorsítási szakaszban tartalmazzák: a páciens kora, a betegség időtartama, a természetét előzetes kemoterápiás jelenléte leukocitózis alakul ki a betegség, a lép mérete a diagnózis és előtt csontvelő-átültetés, fele a donor és a recipiens, kondicionáló kezelés, valamint a jelenléte Ph-kromoszóma és más citogenetikai rendellenességek. Azt találtuk, hogy a hozzájáruló tényezők a megnövekedett túlélés és csökkent a nem-visszaesés mortalitás, a fiatal korban a címzett (legfeljebb 37 éves) és hiányában a jellemző a fázis gyorsulás hematológiai változások (ebben az esetben a diagnózis alapján készült további citogenetikai változások).

A felhalmozott tapasztalat a kezelés a különböző formájú leukémia, aplasztikus anémia és számos más súlyos betegségek a vér rendszer csontvelő transzplantációban azt mutatja, hogy a transzplantáció az allogén csontvelő sok esetben elérése gyökös kikeményítést. Ugyanakkor a klinikai transzplantációban összetett problémát jelent a HLA-azonos csontvelő donor kiválasztása. Az adoptív immunterápia leukémia relapszus is megvannak a maga korlátai, amint az megnyilvánul változó hatékonyság limfocita transzfúzió csontvelő donor-függő leukémiás sejtek jellemzői.

Ezenkívül a leukémia sejtek eltérő érzékenységet mutatnak az ilyen citokinek citotoxikus hatásaival szemben, mint a tumor nekrózis faktor, az interferonok és az IL-12. Ezenkívül a citokinek szintézisét kódoló gének in vivo átvitelét jelenleg elméletileg vizsgáljuk. A kezelés hemoblastosis tsitokinovogennoy maradnak problematikus bomlással szemben ellenálló, a gén, valamint a csomagolásból, lehetővé teszi, hogy elérje a célsejtek szelektív és integrálja genomjába fehérjét kifejező terméket, miközben biztosítja a biztonság, a többi sejtek. Jelenleg, módszereket fejlesztenek szabályozott expresszióját a terápiás gén, különösen az, tesztelték génbejuttatás ligandumok egy specifikus egyedi receptorok a célsejtek felületén, valamint a vektorok specifikus védelmet inaktiválása a humán plazmában. Retrovirális vektor konstrukciókat hoznak létre, stabilak a vérben, szövetspecifikusak és szelektíven transzdukálják az elválasztó vagy nem osztódó sejteket.

Azonban az allogén csontvelő-transzplantáció fő problémája a HLA-kompatibilis donorok hiánya. Annak ellenére, hogy Európában, Amerikában és Ázsiában régóta léteznek nyilvántartások donor vérképző sejtek, több mint 7 millió potenciális csontvelő donorja 2002 és őssejt köldökzsinórvér HLA-egyező vérképző sejtek kérelmeket még gyermekek betegségeinek a véráramba teljesülnek csak 30-60% -kal. Ezen túlmenően, ha ilyen donor az amerikai vagy európai regisztereknél rendelkezésre áll, akkor a donorcsontvelőnek a transzplantációs központba történő megtalálásának és átadásának költsége 25 000 és 50 000 dollár közötti lesz.

A csontvelő-transzplantáció és immunszuppresszió után hemo csökkentett intenzitású (kis dózisú kondicionáló) széles körben használják szerte a világon a különböző betegségek kezelésében, kezdve a leukémia, és befejezve a szisztémás kötőszöveti betegségek. Azonban az optimális kondicionálási mód kiválasztásának problémája még nem oldódott meg. Annak ellenére, hogy a használata különböző immunszupresszív kombináció kemoterápia és alacsony dózisú sugárzás, a kérdés továbbra is a halmozott hatás elérésének alacsony toxicitása és immunszuppresszió elegendő annak biztosítására, megtapadást.

Így csontvelő allotranszplantációs most - a leghatékonyabb kezelés Leukémia és nem csak azért, mert az intenzív kitettség daganatellenes pretransplantation berendezés, hanem egy erős immunrendszer hatástól „graft-versus-leukémia”. Számos kutatóközpont folytatja az allogén csontvelő recipiensek relapszusmentes túlélésének meghosszabbításának módjait. A problémák a betegek kiválasztásában, az időzítés a csontvelő-transzplantáció, a monitoring és az optimális kezelési rend a minimális reziduális betegség, amely az oka a transzplantáció utáni visszaesés a leukémia. A csontvelő-transzplantáció vált gyakorlata kezelésére számos nem rosszindulatú vér megbetegedések és néhány veleszületett betegségek, és az akut sugárzási csontvelő elváltozások. A csontvelő-transzplantáció gyakran radikális hatást gyakorol az aplasztikus anémia és egyéb myelodepressziós állapotok kezelésére. Európában és Amerikában olyan HLA-típusú adományozók nyilvántartása jött létre, amely hajlandó önként feláldozni csontvelőt azoknak a betegeknek a kezelésére, akiknek a hemopoetikus szövet pótlására és / vagy javítására van szükségük. Annak ellenére azonban, nagy számú potenciális csontvelő donorok alkalmazása korlátozott, mivel a magas előfordulási CMV-fertőzés között véradók, keressük meg a kívánt időtartamát a donor (átlag - 135 nap) és a nagy pénzügyi költségeket. Ráadásul egyes etnikai kisebbségek esetében a HLA-azonos donor csontvelő kiválasztásának valószínűsége csak 40-60%. A klinikák évente mintegy 2800 gyermeket regisztrálnak, akik először betegek voltak az akut leukémia miatt, és 30-60% -uk csontvelő-átültetést igényel. Azonban ezeknek a betegeknek csak egyharmada találhat immunológiailag kompatibilis donort. A csontvelő recipiensekben súlyos "graft-versus-host" reakciók is előfordulnak, és nem kapcsolódó transzplantáció esetén ez a szövődmény a betegek 60-90% -ában fordul elő.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.