^

Egészség

A
A
A

Crumpy: okok, tünetek, diagnózis

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szakirodalomban megtalálható jele annak, hogy mintegy egyharmada a lakosság tapasztalatait legalább évente egyszer spontán görcsök - hirtelen akaratlan és fájdalmas tónusos izomösszehúzódás spontán módon vagy okozta mozgás és megnyilvánult, hogy szemmel látható izom henger (tyazhom " csomó ") sűrű a tapintásnál. A crampi rendszerint megragadja az egyik izomot vagy annak egy részét.

I. Egészséges emberek.

 1. Túlzott fizikai aktivitás.
 2. A folyadék intenzív verejtékezéssel vagy hasmenéssel jár.
 3. Idiopaticheskie.

II. Neurológiai betegségek.

 1. Családi Crumpy.
 2. Lateralus amyotrophius sclerosis (krampi a piramis elégtelenség megnyilvánulásaként és a gerincvelő elülső szarvainak sejtjeinek károsodásához).
 3. Az elülső kürt egyéb betegségei (progresszív gerinc amyotrophiák).
 4. Ideggyök irritáció vagy (perifériás neuropátia, rosszindulatú daganat, trauma, összenyomás sérülés, neuropátia, multifokális motoros neuropátia, késői poliomyelitis hatások;).
 5. A motoros egységek általános hipertóma (perifériás neuropathiával vagy anélkül): Isaacs-szindróma; paraneoplasztikus szindróma; a motoregységek állandó aktivitásának örökletes formái).
 6. Előnyösen miogén görcsök (zavarok a glikogén metabolizmus, zsír-anyagcsere zavarai, helyi vagy diffúz myositis, endokrin miopátiák, Becker-féle izomsorvadást (Vecker).
 7. Myotóniás rendellenességek.
 8. A merev személy szindróma.
 9. SATOYOSHA SYNDROME.

III. Metabolikus okok.

 1. Terhesség.
 2. Tetánia.
 3. Egyéb elektrolit rendellenességek.
 4. Gipotireusok (mycetoma).
 5. Gipyerparatiryeoz.
 6. Uremia.
 7. A máj cirrózisa.
 8. Gasztrektómiának.
 9. Alkohol.

IV. Iatrogén okai.

 1. Diuretikus terápia.
 2. Hemodialízis.
 3. Vinkristin.
 4. Lítium.
 5. Szalbutamol.
 6. Nifidipin.
 7. Egyéb gyógyszerek (penicillamin, aminokapronsav stb.).

V. Egyéb okok.

 1. Időszakos claudication.
 2. Tökéletes, amikor túlmelegszik.
 3. Az eozinofília - myalgia tünetei.
 4. Toxinok (inszekticidek, sztrichnin stb.).
 5. Stolbnяk.

I. Egészséges emberek

Túlzott fizikai aktivitás egy egészséges személyben (különösen egy önálló személynél) okozhat egy krampi epizódot. Hosszan tartó és intenzív verejtékezés vagy hasmenés, függetlenül az utóbbi okától, szintén képes krampi kialakulására. Esetenként véletlen görcsök fordulnak elő, amelyek oka nem tisztázott (idiopátiás). Leggyakrabban ilyen gereblyék a gastrocnemius izmokban figyelhetők meg, és röviden rögzíthetik a lábat egy módosított testtartásban.

II. Neurológiai betegségek

A családi krampi ugyanazokkal a megnyilvánulásokkal rendelkezik, de ellenállóbbak, gyakrabban fordulnak elő spontán módon és könnyebben felkavarják (testmozgás, diuretikumok vagy hashajtók használata). A betegség folyamata hullámzó; során fellángolása lehetséges általánosítása görcsökön periodikus és váltakozó megjelenésük nem csak a borjú izom, de a combizmok (posterior izomcsoport Sartorius), a hasfal elülső. Lehetőség van az interkosztális, mellizomizmok, valamint az izmok izomzatának bevonására. Az arc régió érintett áll-nyelvcsonti izom: után intenzív ásítás általában fejlődik kétoldalas görcse az izom jellegzetes tömítéssel fájdalmas, tapintható a szájból nyíláson. Bizonyos egyéneknél a bimbók a többé-kevésbé generalizált összevonások (jóindulatú összenyomódások és görcsök) állandósága ellenére alakulnak ki; Néha a fitsalis görcsök előtt és végén megfigyelhetõk a fasikulációk. Az izom passzív nyújtása vagy az aktív munka (gyaloglás stb.), Valamint az izommasszázs vezet a görcs megszüntetéséhez.

Az éjszakai görcsök nagyon gyakoriak, különösen akkor, ha megváltoztatják a test vagy a végtag helyzetét, túlsúlyban vannak az idősek körében. A perifériás idegek, izmok, vénák és artériák betegségei hozzájárulnak azok előfordulásához.

A pihentető pangás lehet az amyotrófiás laterális szklerózis legkorábbi megnyilvánulása; a felső és az alsó motoneuronok progresszív vereségének klinikai tünetei később csatlakoznak. A BAS-ban a görcsök megfigyelhetők az alsó láb, a csípő, a has, a hát, a karok, a nyak, az alsó állkapocs és a nyelv nyelvén. Néhány izgalom és görcs az EMG denerváció jeleinek hiányában nem szolgálhat alapul az amyotrophiás laterális szklerózis diagnosztizálásához. A progresszív gerinc amyotrophiákhoz csatolások és krampi társulhat, de ennek a betegségcsoportnak a fő megnyilvánulása szimmetrikus és jóindulatú amatrofie. A progresszív spinális amyotrophiák általában nem rendelkeznek sem klinikai, sem elektromiográfiai jelekkel a felső motoneuron vereségével.

A Crumpi-t radikulopátiával és polineuropátiával (valamint plexopátiával) is megfigyelhetjük, amelyek nagyon különböző eredetűek. Azok a betegek, akik a múltban pajzsmirigyt észleltek, néha megfigyelhetik a görcsöket és a fogamzásgátlókat.

Számos idegrendszeri rendellenességek közös neurofiziológiai alapon, mint úgynevezett propulziós hiperaktivitás nyilvánvaló többek között klinikai megnyilvánulásai krampialnym szindróma: idiopátiás (autoimmun) állandó aktivitás szindróma az izomrostok (Isaacs szindróma); paraneoplasztikus szindróma (idiopátiás szindróma klinikailag hasonló Isaacs) figyelhető meg bronchus carcinoma, limfóma és más rosszindulatú perifériás neuropátia vagy az utóbbi nélkül; "krampi-fasciculation" szindróma ("izomfájdalom" szindróma); néhány örökletes betegség: örökletes miokimiya krampi, miokimiya paroxysmal dyskinesias. A legtöbb görcsök nem említett formái neurológiai betegség és a vezető klinikai tünetegyüttes leggyakrabban megfigyelhető összefüggésben progresszív izommerevség (merevség), és a detektált elektromiográfiai állandó spontán aktivitás az érintett izmok.

A görcsök bizonyos myotóniás rendellenességekben találhatók. Brodie-Lambert szindróma (Lambert-strongrody) alakul ki az első vagy második évtizede az élet, és abban nyilvánul meg, a progresszív izomfájdalom által indukált fizikai stressz; izomfeszültség (merevség) és krampi. Egy másik ritka betegség a veleszületett myotonia, fájdalmas és krampi. Néhány kutató a myotonia ezen változatát Thomsen myotonia változatának tekinti. A Crumpis-t megfigyelik a chondrodystrophic myotonia (Schwartz-Jampel-szindróma) képében. Utolsó jellemzi autoszomális domináns öröklődés és kezd megnyilvánulni csecsemők miotónia, osteohondroplazy, a növekedés lassulása, hipertrófiás izmos és jellegzetes arcát blepharophimosis, micrognathia és alacsony fülek. Az izomfeszültség és az oszteochondrodiszplázia gyakran korlátozza az ízületek mobilitását, és merev járási mintázatot eredményez.

Szindróma merev humán (Kemény-Person szindróma) jellemzi a hatás fokozatos kialakulása szimmetrikus intenzitása proximális és különösen axiális törzs izmok (jellegzetes rögzített ágyéki lordózis nélkül eltűnt a hanyatt fekvő helyzetben) sziklás sűrűségű izmok és fájdalmas izomgörcsök úgy váltjuk ki, számos tényező, és gyakran kíséri az autonóm reakciók. Néha ez a minta egy spontán vagy reflex ("ingerérzékeny") myoclonuson helyezkedik el, amelyet különböző szenzoros ingerek okoznak. Az EMG-n állandó emelkedő aktivitás nyugalomban. A progresszióval dysbasia alakul ki. Hipertóniás eltűnik vagy csökken alvás közben (különösen a REM alvás szakaszában) szedáció alatt diazepam, altatásban vagy idegi blokád gerinc és a bevezetése kurare.

A Satoyoshi-szindróma gyermekkori vagy serdülőkorban kezdődik időszakos fájdalmas izomgörcsökkel, amelyek miatt a végtagok és a törzs gyakran kóros pózokat (myospasmus gravis) okoz. A spasmákat önként mozgó mozgások váltják ki, és általában nem észlelik nyugalomban és alvás közben. Sok beteg alopéciát, hasmenést, malabszorpciót, amenorrhea endokrinopátiát és több másodlagos csontváz deformációját fejti ki. E szindróma patogenezise nem teljesen ismert; az autoimmun mechanizmusok bevonása magába foglalja.

Előnyösen miogén görcsök jellemző az ilyen örökletes betegségek például glikogenosis (glikogenosis V, VII, VIII, IX, X és XI típusú); hiányossága karnitin-palmitoil-I (autoszomális recesszív öröklődés; elején bemutatkozó, gyakran újszülött; epizódok neketonemicheskoy hipoglikémiás kóma, hepatomegalia, hipertrigliceridémia és mérsékelt hyperammonaemia; csökkent aktivitását karnitin-palmitoil-I fibroblasztokban és a máj-sejtek) és a karnitin palmitoil hiány transzferáz II ( kor változó megnyilvánulásai a betegség, a leggyakoribb panasz - izomfájdalom (myalgia), görcsök és spontán; jellemző mioglobulinuriya; biopszia vázizom kiderült de itsit fenti enzim). Helyi vagy diffúz myositis kísérheti görcsök, valamint endokrin-bántalmak; megjelenés leírt izomgörcsök distorofii Becker (eltér Duchenne izomsorvadás és később kialakuló jóindulatú természetesen). Kifejezve myalgia a lábak, gyakran kombinálva görcsök, a korai tünetei a betegség mintegy egyharmadát betegek.

III. Metabolikus okok

A Crimpi a terhesség alatt általában hypo-kalcitikus állapotban társul. A Crumpis a tetanyra jellemző, amely endokrinopátiás (mellékpajzsmirigymirigyek elégtelensége) és neurogén jellegű (hiperventilációs szindróma képében). A tetanusz puha formái a hiperventilációs rendellenességek nélkül meglehetősen gyakoriak. A gyermekek rejtett tetanyit néha spasmofíliának nevezik.

A Thetania disztális paresztézia, carpathal spasmus, tipikus krampi és a gégepecsét támadja meg. Tetániás szindróma rendellenességek képet pszichovegetativ általában mutatója jelenlétében hiperventiláció rendellenesség, amely gyakran kíséri tünetei a megnövekedett neuromuscularis ingerlékenység (chvostek tünet, Trousseau et al.).

A crumpyt más elektrolit rendellenességek is okozhatják. Ezek közé tartoznak: hipokalémia (a leggyakoribb oka: diuretikumok, hasmenés, hiperaldoszteronizmus, metabolikus acidózis), akut hiponatrémia (faszcikuláció, és görcsök kíséretében), csökkenti a vér magnézium tartalom (gyengeség, görcsök, fasciculatio és tetánia). A vérben lévő elektrolitok tanulmányozása könnyen felismerheti ezeket a rendellenességeket.

Hipotireózis csecsemők és gyermekek gyakran vezet hypothyreotikus myopathia generalizált izomfeszülés (merevség), hipertrófia a borjú izmok (Kocher-Debre-Semelaigne szindróma). Felnőtteknél a hypothyreosis myopathiája közepes gyengeséggel jár a váll és a medence övében. A betegek 75% -a panaszkodott izomfájdalom, krampi vagy izomfeszültség (merevség). Ha ezek a tünetek izomhipertrófiához társulnak, a felnőttek teljes tünetegyüttese Hoffman-szindrómának nevezhető. A hypothyroid myopathia minden formája esetében az izom-összehúzódás és a relaxáció lassúsága jellemző. A szérum kreatin-kináz szintje növelhető.

Izomfájdalmat és görcsöket gyakran észleltek hyperparathyreosisban; az uremia különböző megnyilvánulásainak megfigyelésén is megfigyelhetők. A metabolikus okok alapjai a görcsöknek olyan betegségekben, mint a cirrhosis, a gastrectomia után az állapot, az alkoholizmus táplálkozási rendellenességei.

IV. Iatrogén okai

Tipikus okait iatrogén görcsök közé tartoznak: diuretikus kezelés, dialízis, kezelés vinkrisztin, lítium, szalbutamol, nifidipinom és néhány más gyógyszerek (penicillamin, amino-kapronsav, izoniazid, a gyógyszerek csökkentik a vér koleszterinszintjét, hypervitaminózis E azatiaprin, törlését kortikoszteroidok, interferon és egyéb ).

V. Egyéb okok

Az okok között meg kell említeni, görcsök sántítás (claudicatio intermittens), ahol a lágy szöveti ischaemia sípcsont megnyilvánulhat, amellett, hogy a jellegzetes tünetek időszakos sántítás jellemző krampialnymi periodikus görcsöket.

A környezet magas hőmérséklete, különösen hosszadalmas fizikai munka esetén, zavarodást okozhat.

Eosinophilia-myalgia szindróma van leírva az US formájában mellékhere flash-vevő egyének L-triptofán (eozinofilia, pneumonia, oedema, alopecia, kután manifesztációk, miopátia, ízületi fájdalom és a neuropátia, a súlyos fájdalommal járó görcsök, különösen az axiális izmok, jellemző a későbbi szakaszában szindróma).

Néhány toxin (skorpió mérgek, pók "fekete özvegy" és néhány hal, inszekticidek stb.) Mérgezést okoznak, amelyek klinikai megnyilvánulásainál fontos helyet foglalnak el.

Tetanusz (Tetanus) - fertőző betegség, amely a bíboros megnyilvánulásai progresszív trismus, dysphagia, merevsége izmok a hát, a has, és az egész test (generalizált forma). Az első három napban súlyos fájdalmas izomgörcsök alakulnak ki, amelyeket érzékszervi és érzelmi ingerek, valamint mozgások okoznak. A tudat szinte mindig megmaradt a betegeknél.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Mit kell vizsgálni?

Milyen tesztekre van szükség?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.