^

A koffein tabletta - a fogyásért

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A koffein étrendkiegészítő tablettákban való jelenléte hiányzik: ez a purin metilxantin alkaloid a központi idegrendszerre ható pszichostimuláló anyagok csoportjába tartozik.

Az alkalmazott koffein-elnevezések a következők: 1,3,7-trimetil-xantin (kémiai); koffein-benzoát-nátrium vagy koffein-nátrium-benzoát (gyógyszerészeti); alternatív - metilteobromin, thein, guaranin.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Jelzések Koffein étrendi tablettákban

Indikációk a koffein-nátrium-benzoát széles skáláját foglalják magukba betegségek, a központi idegrendszer és a kardiovaszkuláris rendszerek görcsök, csökkentik a vascularis tónus és a vérnyomás, valamint a narkolepszia és a legyengült állapotok a fáradtság, álmosság és az általános erőtlenség.

Továbbá, a koffein-nátrium-benzoát (koffein tabletták) váltak használják, hogy csökkentsék a testtömeg, mivel a hatásmechanizmusa nem csupán az egyes funkcióit a vegetatív idegrendszer, hanem az anyagcsere folyamatokat, amelyek - keresztül neurotranszmitterek (továbbítja impulzusok Chemicals) - az agy irányítja.

Kiadási űrlap

Formában felszabaduló koffein-benzoát-nátrium tabletta, por, oldatos injekció (10 és 20%) ampullákban.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Gyógyszerhatástani

Farmakodinamika: A koffein hogyan segíti a zsírégetést

A hatásmechanizmus, vagyis a nátrium-koffein-benzoát farmakodinamikája számos biokémiai folyamaton alapul. Először is, a koffein gátolja a foszfodiészteráz enzimet effektor sejt szabályozó sejten belüli jelzéseket, és ez tükröződik a növekedés a koncentrációja a hormon termelő cAMP - ciklikus AMP. Ennek eredményeként, a cAMP növeli az enzimaktivitást a zsírsejtek (adipociták), emésztjük trigliceridek és így a intenzitását lipolízis a sejtek visceralis zsírszövet megnő.

Ez fontos szerepet játszik a hasonlóság a koffein kémiai szerkezetek (purin bázis metilezett xantin), amelynek a molekulaszerkezete a szervezet által termelt adenozin - purin neurotranszmitter, késleltető agyi stimuláció. A koffein molekulái kötődhetnek az agysejtekben lévő adenozinreceptorokhoz, és nem engedik meg őket aktiválni, vagyis versenyképes antagonistaként hatnak. De a zsírégetés folyamatában a kulcs az, hogy ez az antagonizmus elősegíti a katekolamin neurotranszmitterek, köztük az adrenalin felszabadulását és aktiválódását.

Az adrenalin a zsírsejtek membrán adrenoreceptoraira hat, és stimulálja a trigliceridek hasításában részt vevő enzimeket.

Ezen túlmenően a koffein étrend-kiegészítő tabletták hatása a vizelethajtó hatással van, amely a víz reabszorpciójának gátlása a vesetubulusokban következik be. A vizelet térfogatának növekedését azonban csak 300 mg-nál nagyobb koffein adaggal lehet megfigyelni.

A koffein, mint a legtöbb pszichostimuláns, elnyomja az étvágyat, vagyis késlelteti az éhség jelzését, de a hatás mechanizmusa még nem ismert.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Farmakokinetikája

Koffein-nátrium-benzoát jól felszívódik a gyomor-bél traktusban (30-45 percen belül), belép a szisztémás keringésbe (a kapcsolat a szérum proteinekhez nem több, mint 15%), és eloszlik a szövetekben és az intersticiális folyadék; behatol a BBB-n keresztül.

A koffein több mint 90% -a metabolizálódik a máj enzimes rendszerével demetilezéssel és oxidációval aktív és inaktív metabolitokká. Az elsődleges aktív dimetil-xantinok közül a paraxantin különleges szerepet játszik a lipolízis aktiválásában, és a glicerin és a szabad zsírsavak mennyisége nő a vérplazmában.

A gyógyszer nem kumulálódik. A nátrium-koffein-benzoát biotranszformációs termékeinek felezési ideje 4,5-6 óra; kiválasztás - a vesék (a vizelettel) és a belekben (ürülékkel) keresztül.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Adagolás és beadás

A koffein étrend-kiegészítő tablettát szájon át alkalmazzák, de a dózis különböző megközelítésekkel rendelkezik.

Egy ajánlás szerint 100 mg-ot kell bevenni minden 30 kg testtömegre, és csak fizikai edzés előtt (40-45 percen keresztül); mások azt állítják, hogy az optimális adag 10-20 mg / testtömeg kilogrammonként.

Néhány forrás azt jelzi, hogy a koffein maximális adagja 400 mg és naponta 1 g.

Az American Medical Association szakemberei mérsékelt dózisú koffeint tartalmaznak 200-300 mg naponta. Ennek az összegnek a felét javasoljuk, hogy a reggeli előtt negyed órát vesz igénybe (ezáltal csökkentse az étvágyat legalább fél napig), a második fogást - 15-20 perccel az ebéd előtt (de legkésőbb 16 órán belül).

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Terhesség Koffein étrendi tablettákban alatt történő alkalmazás

A koffein behatol a méhlepénybe, és belép az anyatejbe, ezért terhesség alatt és laktáció alatt ellenjavallt.

Ellenjavallatok

Koffein-nátrium-benzoát ellenjavallt alkalmazni túlérzékenységi akiknek a kórtörténetében koffein, CNS túlzott izgatottság, epilepszia, szív- és érrendszeri betegségek szerves természetű, miokardiális infarktus, tachycardia, magas vérnyomás, krónikus álmatlanság, glaucoma. A gyógyszer nem alkalmazható az idősek és a 12 év alatti gyermekek esetében.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Mellékhatások Koffein étrendi tablettákban

A fő mellékhatása a koffein tabletta formában kifejezve az idegesség, remegés, fejfájás, alvászavarok, szív-aritmia, magas vérnyomás, hányinger, fájdalom a gyomortáji régióban. Ötszeres és bőrpruritus allergiás reakciók lehetségesek.

A diurézis jelentős növekedése a test dehidratálódásához vezethet. Továbbá a nátrium-koffein-benzoát hosszú ideig tartó alkalmazása esetén fennáll a függőség kockázata - koffein. És a fogadás éles megszakítása fokozhatja az álmosságot és a depressziós stagnálást.

trusted-source[23], [24]

Overdose

A nátrium-koffein-benzoát felesleges dózisa fájdalmat okoz a gyomorban, émelygés, hányás, idegi túlzott ingerlés, fokozott szívfrekvencia, hő, remegés és görcsök.

Túladagolás esetén meg kell mosni a gyomrot, aktiválni kell az aktív szenet: convulsions, antikonvulzívumok intravénás injekciói, különösen a benzodiazepinek.

trusted-source[31], [32]

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Koffein-nátrium-benzoát fokozza a hatást a fájdalomcsillapítók (nem-opioid), lázcsillapítók, alfa- és béta-szimpatomimetikumok, tiroid készítmények.

A koffein csökkenti a nyugtatók, opioid fájdalomcsillapítók, nyugtató és hipnotikus gyógyszerek hatását.

Növelje a koffein hormonális fogamzásgátló hatását; az antibiotikumok lelassítják a koffein eltávolítását és fokozzák koncentrációját a vérplazmában.

A koffein a szívglikozidokkal egyidejű alkalmazása nem csak terápiás hatását, hanem mellékhatásait is növeli.

A koffein teljesen összeegyeztethetetlen a központi idegrendszert, különösen az általános érzéstelenítő gyógyszerekkel.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Tárolási feltételek

A koffein-nátrium-benzoátot szobahőmérsékleten kell tárolni, gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42]

Szavatossági idő

A gyógyszer eltarthatósága 4 év.

Vélemények

A testsúlycsökkenést és az eredményeket azoknak a valódi véleményei, amelyek hozzáférhető forrásokban nem publikáltak, nyilvánvalóan annak a ténynek köszönhetően, hogy a nátrium-koffein-benzoátot nem reklámozzák a gyógyszergyártó vállalatok.

Néhány orvos véleménye arra korlátozódik, hogy a koffein kissé csökkentheti a testtömegét vagy megakadályozhatja a növekedést, de "nincs bizonyíték arra, hogy a koffein jelentős vagy állandó súlyvesztést okozna".

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "A koffein tabletta - a fogyásért" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.