Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Kék tea: az előnyök és a kár, ellenjavallatok

A cikk orvosi szakértője

Gasztroenterológus
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 15.10.2019

A teázás már régóta hagyományává vált népünk kultúrájában. A teavel sok ember elkezdi a reggelit és befejezi a napot. Néhányan inkább fekete, mások zöldek. Az italban különféle adalékanyagok vannak rajongók, amelyek ízletes fajtájúak. Nyáron a hőben emlékeznek Karkadra - vörös teare. De a legtöbb nem is hallott a kékről. De létezik és az elit drága fajtákhoz tartozik.

Mi a kék tea készült?

A kék tea a thai orchidea virágaiból és leveleiből származik, szárítással és erjesztéssel. 

Clitoria ternatea L. (Clitoria ternatea), egy  [1]örökzöld dísznövény-liana, növekvő ázsiai trópusi részén, a Fabaceae családba tartozó molyborsóként. Jellemző trópusi területeken, mint például Ázsiában, a Karib-térségben, valamint a Közép- és Dél-Amerikában. Kék nagy virágokkal virágzik, amely meghatározza a tea nevét. A Clitoria ternatea széles körben használják hagyományos gyógynövényként. A biológiai aktivitás mellett a Clitoria ternatea virág a világ minden táján a természetes élelmiszer színező és kék ital forrása. Gyökérkivonatát gyógyászatban használják a köhögés és az ayurvédikus gyakorlat kezelésére. [2]

Az ital elkészítésének hagyománya Thaiföldről származik, ahol az úgynevezett nam dok anchan. Gyakran a virágokat élelmiszer-színezésként használják. Hajnalban gyűjtsük össze őket, hogy a rügyek még mindig zárva legyenek, és csak kézzel. Először a szabadban szárítjuk, így a virág magja nedves, és a külső rész már megszáradt, majd oxidálódik. A csomagolás előtt csavart spirálok.

Kék tea íze

Azok, akik kipróbálták a kék teát, észreveszik a kevéssé könnyű aromáját és ízét, enyhén jódot. Első pillantásra semmi különös, de valami újra és újra visszatér hozzá, és megint inni szeretne egy csésze italt.

A sörfőzés folyamán a víz kék színű, a virágok, az erdei gombák és más szokatlan árnyalatok jegyei jelennek meg az aromában.

A kék tea használata

Az étkezési élvezet mellett a kék tea tökéletesen elnyomja a szomjúságot, enyhíti a szorongást. Ezenkívül a teaben lévő antioxidánsok jótékony hatással vannak a bőrre, a  [3]körmökre, a hajra, és ajánlott a különböző bőrbetegségek kezelésére. [4] Alkalmazható a kognitív károsodás progressziójának megakadályozására vaszkuláris demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. [5] A C. Ternatea ciklotidok a rák kezelésében kemoszenzitizálásra használhatók. [6]

A kék tea típusai

Sok fajta kék tea, különböző növekedési ország, az erjedés mértéke van. Kék tea a thaiföldi "Nam Doc Anchan", azt már említettük, az értékesítési hálózat megtalálható a "Blue Purple" Chang Shu Anchan "," pillangó borsó tea "," clitoria triple "," moly borsó ", a változatok az üzem neve.

Kínai kék tea is van. Ez az úgynevezett uluns - félig erjesztett teákra vonatkozik. A nyersanyag a teagyár, nem a klitoria. A teáslevél hiányos feldolgozása miatt, de csak a széleinél szélei szokatlan színt kapnak. Ezeket a teákat kék-zöldnek nevezik, mert kiderül valami kék és fekete között. Az erjedés mértékétől függően az ital színe más.

Számos fajtája van: Dong Fai Mei Ren, Feng Huang Dan Cong, Chai Da Hong Pao. Ez utóbbi egy nagyon drága fajta. Mindegyikük kiváló aromájú és ízű.

A vietnami kék tea egy közönséges tealevél, amely egy trópusi plumeriafa virágával ízesített. A virágok fehér, piros, lila, kékes színűek. Nagyon szép friss, enyhén citrus illatot adnak egy jázminérleléssel. A kék színben virágzó Plumeria a megfelelő színt adja az italnak.

A tea hírességei nemcsak a kiváló minőségű és szokatlan italokat értékelik, de az egész tea-szertartás fontos számukra. Az emberek másik csoportja ezt figyelmen kívül hagyja, mert a kék tea gyártói gondoskodtak arról, hogy azonnali teászsákokat csomagolják.

Hogyan készítsünk kék teát?

Érezd a kék tea igazi ízét, hogy csak jól tudod főzni. Ehhez forró vízzel öblítünk egy porcelán vagy üveg teáskanna, 2 teáskanál nyersanyagot öntünk és kis mennyiségű forró vízzel (80-90ºС) öntjük. A szó szoros értelmében 10 másodperccel később, 5 percig tartott pohárba töltjük, és csészékbe öntjük.

A tea készen áll, cukrot, mézet, citromot is belehelyezhet belőle, bár az igazi ínyencek egyszerűen inni. Jó meleg és hidegben is. Érdekes, hogy a főzés legfeljebb 3-szor használható, ez a tulajdonság nem csökkenti a teát. Mérsékelten, naponta többször kell itatni, néhány forrás csak 1-2 alkalommal hetente ajánl.

A kék tea hasznos tulajdonságai

A növény kémiai összetétele nem eléggé tanulmányozott, de a talált komponensek között szaponinokat, malonil-flavonol-glikozidokat,  [7]flavonoidokat, szénhidrátokat, számos zsírsavat (palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolén és linolénsav), tanninokat, antioxidánsokat, nagy molekuláris peptideket, ciklotidokat tartalmaz. Ez az egész "készlet" a kék tea következő előnyös tulajdonságait biztosítja:

  • megszünteti az álmatlanságot;
  • enyhíti a stresszt;
  • nyugtató;
  • javítja a memóriát, figyelmet, [8],  [9];
  • Jelentős hepatoprotektív hatása van a gyógyszerek által okozott májkárosodásban; [10]
  • antimikrobiális és diuretikus hatás; [11]
  • antidiarrhealis aktivitás. [12]

A vizsgálatok szerint trombocitaromboló, értágító, lázcsillapító, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító  [13],  [14], neuroprotektív, szorongásoldó, antidepresszáns, antiepileptikus és antistressz  [15] tulajdonságok Clitoria ternatea, hogy mutat az anti-diabetikus [16], antiasztmatikus [17]és antioxidáns aktivitás [18]. 

A közelmúltban a Clitoria ternatea virágok egy vizes kivonatáról számoltak be, hogy in vitro gátolja az emésztőenzimeket, például a bél-α-glükozidázt és a hasnyálmirigy α-amilázt [19]. Larvicid hatást fejt ki az Aedes aegypti, a Culex quinquefasciatus és az Anopheles stephensi három fő szúnyoghordozója ellen. [20]

A használat ellenjavallatok

A kék tea ellenjavallt a terhes nők számára, a szoptatás alatt, a növény kémiai összetételének intoleranciájával, anémiával. Lehetősége van vért vékonyítani, ezért a véralvadást csökkentő gyógyszereket figyelembe véve ezt a tényt figyelembe kell vennie.

Kék tea kár

Nyilvánvaló nyugtató hatással a kék tea károsíthatja az embereket, akiknek a szakma vagy hobbija a reakció súlyosságához kapcsolódik, például autóval. A növényi allergia előfordulása nem zárható ki.

Az orvosok véleménye

A legtöbb orvos betartja a "nem kárt" szabályt, ezért arra ösztönzik őket, hogy ne használják vissza az italt, és csak néhány teapártra korlátozzanak hetente. Mások egyáltalán nem hisznek hasznosságukban, és úgy vélik, hogy a környezete a szokásos marketing promóció. A legjobb az egészben, ha valami újat próbálsz meghallgatni, hallgatni a testedre, az érzéseket, különösen azért, mert a bölcs ázsiai emberek évszázados tapasztalattal rendelkeznek a kék tea fogyasztásában.


Az iLive portál nem nyújt orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.
A portálon közzétett információk csak tájékoztató jellegűek és nem használhatók fel szakemberrel való konzultáció nélkül.
Figyelmesen olvassa el a webhely szabályait és szabályait. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Minden jog fenntartva.

Az iLive portál nem nyújt orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.
A portálon közzétett információk csak tájékoztató jellegűek és nem használhatók fel szakemberrel való konzultáció nélkül.
Figyelmesen olvassa el a webhely szabályait és szabályait. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Minden jog fenntartva.