^

Hormonális tesztek: kortizol, prolaktin és fehérje

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kortizol, a prolaktin és a fehérje nagyon fontos anyagok a hormonvizsgálatban. Nagyon fontos tudni, hogy mennyi az anyag vagy a szervezet testében, annak érdekében, hogy a test súlyát és jólétét időben szabályozza. Beszéljünk erről részletesebben.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

A kortizol és annak fontossága a hormonális egyensúly fenntartásához

A kortizol és annak fontossága a hormonális egyensúly fenntartásához

A kortizol a stressz hormon nevű hormon. Ezt a mellékvesék termelik.

A kortizol vérszintjének helyes meghatározásához a kortizolszintet 08.00 óráig kell elemezni.

Ha a kortizol szintje túl magas, akkor azt jelenti, hogy stresszel jár. És a stressz az alváshiánytól, a szervezet egyéb hormonok hiányától, a kortizol kivételével, lehet a szervezet reakciója a drogokra, valamint a pszichotróp anyagokra.

Természetesen az úgynevezett állandó háztartási igények is lehetnek: rokonok tapasztalatai, hatósági problémák, gyakori és hosszú utazások.

A kortizol magas szintje 20 mg / dl.

Nemcsak a hazai diszlokációról és az élet rendjének megsértéséről, hanem a komplex betegségekről is tanúskodhat.

Ugyanakkor túl alacsony a kortizol szintje a szervezetben állandó és szüntelen stresszt jelenthet. A kortizol túl alacsony szintje 9 mg / dl alatt van. Ebből a vese nem tud teljesen működni, az orvosok hívják ezt a veseelégtelenséget vagy veseelégtelenséget.

Az ilyen következmények elkerülése érdekében időben ellenőrizni kell a kortizol szintjét a vérben.

És mellesleg, ha minden rendben van a testben, akkor a súly megmarad, nem lesz semmilyen ugrás.

trusted-source[11], [12]

Prolaktin és szerepe a testtömeg-szabályozásban

A prolaktin olyan hormon, amely az agyalapi mirigynek nevezett agyi területet termeli. Ha pontosan meg akarja határozni a prolaktin szintjét a szervezetben, akkor ennek a hormonnak az elemzését 07.00 és 08.00 között kell elvégezni. Akkor pontos lesz.

Mit jelenthet a prolaktin fokozódása? Ez bizonyítékot jelenthet egy nagyon súlyos betegségre - egy agyalapi mirigy tumorra. Ezután műtétre van szükség.

Az ilyen betegség tünetei lehetnek a látás romlása, más hormonok fokozott termelése, az ovuláció megszegése, a menstruációs ciklusban fellépő zavarok. És természetesen indokolatlan és érthetetlen, további vizsgálatok nélkül súlygyarapodás. És néha igen jelentős.

Megjegyzés: ha mindezek a megnyilvánulások vannak, mindenképpen menjen az endokrinológushoz a prolaktin szintjének kimutatására.

Mi van, ha több prolaktin normális?

A látás éles romlásával kombinálva az agyalapi mirigy mágneses rezonancia képalkotását, különösen az agyalapi mirigyet - ahol a prolaktint állítják elő - az orvos által előírt módon kell elvégeznie.

Az orvos meghatározza az okot és eldönti, hogy szükség van-e egy műveletre. A műveleten túlmenően (vagy helyett) elő lehet írni a dopamin-folyamatot, amely ellensúlyozza a prolaktin túlzott szekrécióját.

Ha ennek a hormonnak a szintjét állítja be a vérben, a súly javulni fog - nem kell több titános erőfeszítést alkalmazni annak csökkentése érdekében.

Fehérje, amely bizonyos nemi hormonokat köt össze

Tudnia kell a vér fehérje szintjét annak érdekében, hogy jó kontroller legyen a nemi hormonok kötésére. Végül is ez a fehérje szerepe. Ő, ha szükséges (mondjuk egy betegség) képes képes felszabadítani a megfelelő mennyiségű nemi hormont a hormonális egyensúly megteremtése érdekében.

Ha megsérti a fehérje szekréciójának folyamatát, az ösztrogén vagy a tesztoszteron egyensúlyát megsérthetik, ami a szervezetben fellépő zavarokhoz vezet.

Ha a tesztoszteront a szokásosnál jobban előállítják, és ugyanakkor az ösztradiolt a szokásosnál alacsonyabb értéken termelik, nagyobb az étvágya. És ez persze nem vezet a súlycsökkenéshez.

Ezenkívül a hormonok kiegyensúlyozatlanságával több zsírlerakódást lehet felhalmozni.

Ha az endokrinológushoz időben fordul a vizsgálat és a kezelés érdekében, segít a fehérje anyag egyensúlyának szabályozásában a testben, ami azt jelenti, hogy súlya és egészsége hamarosan ésszerű határértékekké válik.

Vigyázz magadra és légy jól.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.