^

Hogyan ellenőrizhető az inzulin és a glükóz szintje?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emelkedett inzulinszint és a vér glükózszintje túlsúlyt és rossz egészséget okozhat. Az emberek gyakran írják le a stresszt és a depressziót, valamint az alultápláltságot. De minden sokkal nehezebb: ha nem kap túlsúlyt, csak a glükóz és az inzulin vérszintjét kell figyelnie. Hogyan kell ezt csinálni?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

A "láthatatlan inzulin"

Ha sportolni, és ugyanabban az időben, hogy a vércukorszint megfelelő hormonok segítségével hormon vizsgálatokat, akkor megkönnyíti a szállítását glükóz a izomszövet, és annak szintje a vérben jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy a felesleges zsír hibájából glükóz lesz elkerülhető.

A sportos gyakorlatok egy megfelelően kialakított menüvel együtt segítenek megszabadulni az inzulinrezisztencia kialakulásától, vagyis az inzulin szervezet elutasításától.

A testmozgás során az izomban felesleges zsírt égetnek, és energiát szállítanak az izomsejtekbe. Ez elősegíti az anyagcserét

Mi a hormonális egyensúly?

Ez a hormonok aránya, amellyel a test metabolikus folyamatait szabályozhatja. Ha az orvos tudja a hormonális egyensúlyát, segít meghatározni, hol található a testzsírlerakódás, és ahol kevesebb.

Amikor az ösztradiol szintje, valamint a tesztoszteron és a T3 pajzsmirigyhormon (szabad formájában) visszaáll a testben, ez fokozatosan segít az inzulinrezisztencia elhárításában.

Mit jelent a glükóz intolerancia és hogyan kell kezelni?

Ha túl sok glükóz van a vérben, nehéz ellenőrizni. És a szervezet képes glükózintoleranciát kialakítani. Ennek eredményeként egy személy veszélyeztetheti a cukorbetegség kialakulását is.

Az orvosok először diagnosztizálják a "hipoglikémiát" - ez a vércukorszint alacsony szintje. A normálnál kisebbnél kevesebb mint 50 mg / dl. Bár vannak olyan helyzetek, amikor a személy glükózszintje normális, de vannak ugrások - magasról túl alacsony vércukorszintre, különösen étkezés után.

A glükóz táplálja az agysejteket, biztosítva ezzel a szükséges energiát. Ha glükóz keletkezik, vagy a szervezetbe kevesebbet lép be, akkor az agy azonnal parancsot ad a szervezetnek.

Miért magas a vércukorszint? Amikor az inzulin termelése nő, a glükózszint hirtelen csökken. De ha valaki valami édes, különösen édes süteményt (szénhidrátot) erősít, akkor 2-3 órán belül a vér glükózszintje meredeken emelkedhet. Az ilyen ingadozások a szervezet glükóz intoleranciáját okozhatják.

Mit tegyek?

Sürgősen módosítani kell a menüt. Eltávolítsák el a nehéz szénhidrátot, a lisztet. Ez segít az endokrinológusnak. Azt is segíthet megbirkózni az éhséggel, ami a vércukorszint hirtelen csökkenésével jön létre.

Ne feledje, hogy az ilyen állapot (megnövekedett étvágy, zsíros lerakódások felhalmozódása, súlya, amelyet nem tudsz ellenőrizni) nem egyszerű depresszió jelei, ahogy azt a poliklinikán elmondhatjuk. Ha ebben az állapotban antidepresszánsokkal kezelhetõ, akkor még katasztrofális következményekkel járhat.

Ezek lehetnek a hipoglikémia tünetei - csökkent vércukorszint a vérben - valamint a glükóz és az inzulin intoleranciája. Helyre kell állítani a hormonális egyensúlyt és meg kell teremteni az egészséges menüt.

Hogyan tudom azonosítani az inzulinrezisztenciát?

Annak érdekében, hogy azonosítsuk a szervezet ellenállását az inzulinnal kapcsolatban, fontos, hogy először teszteljük az inzulin glükóz reakcióját. A vizsgálat során az orvos képes lesz meghatározni a glükóz szintjét a vérben és hogyan változik meg 6 óránként.

Minden 6 órában meghatározzák az inzulin szintjét. Ezen adatok alapján meg lehet érteni, hogyan változik a glükóz mennyisége a vérben. Vannak nagy ugrások a felemelkedése vagy esése.

Itt is figyelembe kell venni az inzulin szintjét. A változtatások során megértheti, hogyan reagál az inzulin a glükózra.

Ha az inzulinszintet nem veszik figyelembe, ez az analízis megkönnyíti az úgynevezett glükóz tolerancia tesztet. Segít meghatározni, hogy a test mennyire érzékeli a glükóz szintjét a vérben, és képes-e szabályozni.

De akkor, ha a szervezetnek az inzulin érzékelése van, akkor csak egy részletesebb elemzést lehet meghatározni.

Ha a glükóz túl magas

Ha a glükóz túl magas

Ezzel a szervezet állapotával szabálytalanságok lehetnek az agyban. Ez különösen káros az agy számára, amikor a glükózszint emelkedik, élesen csökken. Ezután a nőnek a következő tünetei lehetnek:

 1. szorongás
 2. álmosság
 3. fejfájás
 4. Az új információhoz való mentesség
 5. A koncentráció komplexitása
 6. Erős szomjúság
 7. Gyakori hajtások a WC-hez
 8. székrekedés
 9. Fájdalom a belekben, gyomor

A 200 egység feletti glükózszint a vérben a hiperglikémia tünete. Ez az állapot a cukorbetegség kialakulásának kezdeti stádiuma.

Túl alacsony a glükóz

Étkezés után folyamatosan vagy drasztikusan csökkenthető. Aztán a nő orvosa figyelemmel kíséri az alábbi tüneteket.

 1. A fizikai gyakorlatokon - erős és gyakori palpitáció
 2. Éles, érthetetlen szorongás, szorongás, még pánik
 3. Fájdalom az izmokban
 4. Szédülés (néha hányingerhez)
 5. Fájdalom a hasban (gyomorban)
 6. Légszomj és gyors légzés
 7. A száj és az orr elzsibbad
 8. Az ujjak mindkét kezében elakadhatnak
 9. Figyelmen kívül hagyás és képtelen emlékezni, a memória merül
 10. Hangulatváltozások
 11. Tiszta és frusztráló

Ezen tünetek mellett mennyire tudja megérteni, hogy csökkent vagy emelkedett glükóz- és inzulinszint van?

Hogyan tudhatom meg, hogy a glükóz nem rendben van?

Meg kell mérnie annak összegét egy olyan időszakban, amikor nem reggeliztél reggelire. Az utolsó étkezés után legalább 12 órát kell eltelnie. Ha a glükózszint 65-100 egység, ez normális érték.

Egyes orvosok azt állítják, hogy 15 egységnyi egység - 115 egység szintig - elfogadható normának számít.

Ami a legújabb tanulmányokat illeti, a tudósok azt mondják, hogy még mindig emeli a glükózszintet, több mint 100 mg / dl már riasztó tünet.

Ez azt jelenti, hogy a szervezet fejlesztheti a cukorbetegség kezdeti szakaszát. Az orvosok ezt az államot intoleránsnak nevezik a glükóznak.

Mi a kockázata annak, hogy nő emelkedett glükózszinttel?

Legyen tudatában annak, hogy ez komoly: az orvosi kutatások szerint a vércukorszintek enyhe emelkedése a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is jelenti.

Ha az éhomi glükóz több mint 126 egységgel emelkedik, és a konstans glükózszint eléri a 200 vagy annál nagyobb egységet, akkor halálhoz vezethet.

A cukorbetegség kialakulása több mint 200 mg / dl étkezés után 2 órával glükózszintet jelezhet.

Hogyan lehet meghatározni az inzulin szintjét a szervezetben?

Ez sokkal nehezebb, mint a glükóz szintjének meghatározása, mert az inzulin normái eltérőek lehetnek. Ismertessük az átlagos insulinindikát.

Az inzulin szintjének vizsgálata üres gyomorban történik, 6-25 egység. Az étkezés után 2 órával az inzulin szintje általában 6-35 egységnyi értéket ér el.

Hogyan lehet megérteni, hogy egy személy cukorbetegséget alakít ki?

A vércukorszintet és az inzulin szintjét 2 órával az étkezés után kell mérni - ez a legjobb módja annak, hogy meghatározzuk a szervezet hajlamát a cukorbetegség kialakulására.

Ha a glükóz a szervezetben 140-200 egység (egy órával a táplálkozás után) - a cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyon magas. Első lépése lehetséges.

Ha a vércukorszint 140-200 egység (de nem több) fogyasztása után már cukorbeteg.

Az endokrinológusnak ellenőrizni kell.

Felhívjuk figyelmét, hogy a különböző laboratóriumoknak különböző normái lehetnek a glükóz és az inzulin szintjének meghatározására. Ezért kérdezze meg kezelőorvosát, hogy milyen szinten kezdjen aggódni és kezdje meg a kezelést.

Kockázati csoportok

Ha egy eszméletlen nő magas inzulinnal rendelkezik, ez azt jelenti, hogy policisztás petefészekről van szó.

Ez a helyzet a menopauzás előtti időszakban a nőknél fordulhat elő. Súlyos testsúly kísérheti, különösen a has és a derék.

Az inzulin normál szintjét ismerni és figyelni kell annak érdekében, hogy ne lépjen túl a mérésen és ne szabályozza a súlyt.

A glükóz szabályozásának másik módja

Végezzenek hormonvizsgálatot a glükózszint meghatározására más hormonok arányával. Különösen a hemoglobin A1C szintje. Ez a hemoglobin oxigént szolgáltat az eritrocitákhoz - vérsejtekhez.

Legyen tudatában annak, hogy ha a szervezet már nem tudja szabályozni a vércukorszintet, akkor a hemoglobinszint növelni fogja.

A hormon tesztje segít meghatározni, hogy teste képes-e még szabályozni a glükózszintet, vagy elveszíti ezt a képességet.

A teszt annyira pontos, hogy pontosan meg tudja tudni, milyen az Ön glükózszintje az elmúlt 90 napban.

Ha a cukorbetegség már kialakult, a hemoglobinszint a szervezetben megmutatja, hogy meg kell-e változtatni az étrendet. Ezzel a hormonnal megállapíthatja, hogy a táplálék hozzájárul-e ahhoz, hogy a szervezet glükóz-mentességi szindrómát fejlesztett ki.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.