^

Hogyan befolyásolja a szelén a testet?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szelén egy nyomelem, ami a jó egészséghez, de csak kis mennyiségben szükséges. Tudjon meg többet arról, hogyan befolyásolja a szelén a testet.

hogyan befolyásolja a szelén a testet

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Szelén a fehérjében

A szelén a fehérjék részét képezi szelén-fehérjék létrehozásában, amelyek fontos antioxidáns enzimek. A szelenoproteinek antioxidáns tulajdonságai segítenek megakadályozni a sejtek károsodását a szabad gyökökből. A szabad gyökök az oxigén metabolizmusának természetes melléktermékei, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegség kialakulásához. Más szelén-proteinek segítik a pajzsmirigy működését és fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében.

Milyen termékek nyújtanak szelént?

A zöldségtermékek a legtöbb országban a szelén legfontosabb élelmiszerforrásai. Az élelmiszerben lévő szelén tartalma a szelén tartalmától függ a talajban, ahol a növényeket termesztik. Például a kutatók tudják, hogy Észak-Nebraska és Dakota magas síkságain lévő talajok nagyon magas szelénnel rendelkeznek. Az ilyen régiókban élő emberek a legtöbb szelént fogyasztják az Amerikai Egyesült Államokban.

A talajok bizonyos részein Kína és Oroszország nagyon kevés szelént tartalmaz. A szelénhiányt gyakran megtalálják ezeken a régiókban, mivel az e területeken található élelmiszerek nagy részét helyi szinten nevelik és fogyasztják.

A szelén a hús és a tenger gyümölcsei között is megtalálható. Azok az állatok, amelyek a szelénben gazdag talajokban termesztett gabonákat vagy növényeket fogyasztanak, magasabb fokú szelént tartalmaznak az izmokban. Az USA-ban a hús és a kenyér az élelmiszer-szelén közös forrásai. Néhány dió is szelénforrás.

A szelén tartalom a termékekben változhat. Például a brazil dió 544 mikrogramm szelént tartalmaz unciánként. A brazil dióféléket csak alkalmanként kell előál- lítani, mert ezek olyan termékek, amelyek szokatlanul magas szelén tartalmúak.

A szelén napi normája

A szelén napi normája 70 mikrogramm (μg). A legtöbb élelmiszer-címkézés nem mutatja a szelén tartalmát az élelmiszerekben. A napi érték (% DV) százaléka a táblázatban jelzi a napi bevitel százalékos arányát egy adagban. Az élelmiszer a szelén 5% -át biztosítja a napi ellátásból. Az olyan táplálék, amely 20% vagy magasabb napi szelén mennyiséget biztosít, túlságosan tápláló. Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerek, amelyek kevesebb százalékot adnak a szelén napi beviteléhez, szintén hozzájárulnak az egészséges táplálékhoz.

A szelén külön forrásai

Terméknév

g

% Napi érték

Brazil dió, szárítva 544 39
fehér hús, sült 27 39
Csirkemell, sült hús 24 34
Marhahús sült 23 33
Napraforgómag 23 33
Tojásos tészta, dúsított, főtt, ½ csésze 19 27
Tészta, dúsított, főtt, ½ csésze 19 27
Tojás, egész, keményen főtt 15 21
Zabliszt  főzött, 1 csésze 12 17
Kenyér egész szemekből, 1 szelet 11 16
Rizs, barna, hosszú szemű, főtt, ½ csésze 10 14
Rizs fehér, dúsított, hosszú szemű, főtt, ½ csésze 6 9
dió 5 7
Sajt Cheddar 4 6

Ajánlás a szelén étkezési fogyasztásának

A szelénfogyasztás normái közös kifejezést jelentenek az egészséges emberek tápanyagainak tervezéséhez és értékeléséhez használt referenciaértékek halmazához. A táplálékkiegészítőkben szereplő referenciaértékek három fontos típusa (RDA) a megfelelő bevitel (MA) normája, a felső megengedett fogyasztási szint (UL). Az RDA azt javasolja, hogy az egyes csoportokban az egészséges emberek szinte minden (97% -98%) táplálkozási igényét kielégítsék, figyelembe véve korukat és nemüket.

A maximális napi adag nem valószínű, hogy káros egészségügyi hatásokat okozna. A táblázat a szelén mikrogrammjára (μg) vonatkozó normákat ír elő naponta gyermekek és felnőttek számára.

A szelén normájának étrendi ajánlásai

Életkor (év) Férfiak és nők (napi Mkg) Terhesség (Mgg naponta) Szoptatás (mg / nap)
1-3 20 N / A N / A
4-8 30 N / A N / A
9-13 40 N / A N / A
14-18 55 60 70
19+ 55 60 70

Szelén dózisok csecsemők számára

Nincs elegendő információ a szelénről, amelyet a csecsemők számára készített adagban állapítottak meg. A megfelelő bevitel az anyatejjel táplált egészséges csecsemők által fogyasztott szelén mennyiségén alapul. A táblázat a szelén normáit mutatja a mikrogrammban (μg) naponta

A szelén dózisa a gyermekek számára

Életkor (hónapokban) fiúk vagy lányok (napi Mkg)
0-6 hónap 15
7-12 hónapig 20

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Szelén az étrendben - kutatás

Az amerikai National Health and Nutrition Research eredményei azt mutatják, hogy a legtöbb amerikai diétája biztosítja az ajánlott szelén mennyiségét. A tanulmány közel ötszáz középkorú férfi és nő táplálékbevitelét vizsgálta négy országban az 1990-es évek végén, beleértve az Egyesült Államokat is, a vizsgálat fő célja a mikrotápanyagok vérnyomás hatásának felmérése volt.

A vizsgálat minden résztvevője a 24 órás diéta befejezése után emlékeztet arra, hogy az elfogyasztott élelmiszereket (élelmiszereket, italokat és élelmiszer-adalékanyagokat) az elmúlt 24 órában írta le. A szelén fogyasztása a legalacsonyabb volt Kínában, az országban, ahol a legmagasabb a szelénhiány.

A szelén átlagos adagja az amerikai résztvevők étrendjében 153 mcg a férfiaknál és 109 mcg a nők esetében. Mindkét érték meghaladja a szelén javasolt felszívódását a felnőttek számára, és további bizonyítéka a szelén megfelelő bevitelének az Egyesült Államokban.

Mikor lehet szelénhiány?

A szelénhiány ritka az Egyesült Államokban, de vannak más országok is, különösen Kínában, ahol a szelén koncentrációja a talajban nagyon alacsony. Bizonyíték van arra, hogy a szelénhiány hozzájárulhat a szívbetegségek, a hypothyreosis és az immunrendszer gyengüléséhez. Vannak bizonyítékok is, hogy a szelénhiány általában önmagában nem okoz betegséget. Inkább a testet hajlamosabbá tenné a más táplálkozási, biokémiai vagy fertőző törzsek által okozott betegségre.

Három speciális betegség kapcsolódik a szelénhiányhoz

  • A Keshan-betegség, amely fokozott szívszövethez és gyenge szívműködéshez vezet, a szelénhiányos gyermekeknél fordul elő
  • Kashin-Beck-betegség, amely osteoarthropathiához vezet
  • Az endémiás kretinizmus, amely mentális retardációhoz vezet

A szelénhiányhoz kapcsolódó betegségek története

A Keshan-betegséget először a 1930-as évek elején Kínában mutatták be, és még mindig a kínai szomszédos talajok nagy területein észlelték. A szelén étrendi bevitele ezen a területen napi kevesebb, mint 19 μg a férfiaknál és napi kevesebb, mint 13 μg a nõknél, lényegesen alacsonyabb, mint a szelén jelenlegi adagja. A kutatók úgy vélik, hogy a szelén nem elég a Keshan-kór vírusával fertőzötteknél. A szelénhiányt olyan betegeknél is megfigyelték, akik a táplálék egyedüli táplálékául szolgálnak a parenterális táplálkozáson (TPN). A TPN egy olyan módszer, amely táplálja a tápanyagokat intravénás injekciókkal olyan embereknek, akiknek az emésztőrendszere nem működik.

A tápanyagok olyan formái, amelyek nem igénylik az emésztést, feloldódnak a folyadékban, és csepegtető segítségével áthaladnak az erekben. Ez fontos a szelén biztosításához annak hiányának megelőzése érdekében. Az orvosok figyelemmel kísérhetik a szelén állapotát a mesterséges táplálékot kapók számára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy eleget kapnak tőle.

Súlyos emésztőrendszeri rendellenességek csökkenthetik a szelén felszívódását, ami szelénhiányt vagy elégtelenséget eredményezhet. A szelén felszívódását gátló emésztőrendszeri problémák általában befolyásolják az egyéb tápanyagok felszívódását, és rendszeres megfigyelést igényelnek az emberi táplálkozásról, hogy megfelelő orvosi és táplálkozási kezelésben részesüljenek.

Kinek van szüksége további szelénre?

A legtöbb esetben a szelénhiány vagy annak hiánya súlyos gasztrointesztinális problémákkal, például Crohn-betegséggel vagy a gyomor egy részének műtéti eltávolításával van összefüggésben. Ezek és más emésztőrendszeri rendellenességek megzavarhatják a szelén felszívódását. Súlyos betegségben szenvedő betegek, akik gyulladást váltanak ki és fertőzést terjesztenek, gyakran tapasztalják a vérben lévő szelénszint csökkenését.

Az orvosok szelektíven szabályozzák az embereket, akik gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben vagy súlyos fertőzésekben szenvednek, hogy meghatározzák a szelén kiegészítők szükségességét.

A jódhiányos betegek is szelénnel élhetnek. A jódhiány meglehetősen ritka az Egyesült Államokban, de továbbra is elterjedt a fejlődő országokban, ahol a jódhoz való hozzáférés korlátozott. A kutatók úgy vélik, hogy a szelénhiány ronthatja a jódhiány és a pajzsmirigy működését, és hogy a megfelelő szelén táplálás segíthet megvédeni egy személyt a jódhiány bizonyos neurológiai következményeitől.

A kutatók Franciaországban elvégezték a vitamin- és ásványianyag-kiegészítőknek a betegség krónikus kockázatára gyakorolt hatásának felmérésére tervezett kiegészítő vizsgálatot, amely során a vizsgálat során értékelték a göndör és a szelén kapcsolatát. Eredményeik azt mutatják, hogy a szelén kiegészítők védelmet nyújthatnak a pajzsmirigy megnagyobbodásával járó golyva ellen.

Bár a speciális orvosi problémák, mint például a fent ismertetettek, jelzik a szelén szükségességét, nincs elegendő bizonyíték az egészséges gyermekek és felnőttek szelén kiegészítésére vonatkozó ajánlások kidolgozásához.

Szelén adalékok

Szelén adalékok

A szelén a fő élelmiszertermékek közé tartozik, mint a kukorica, a búza, a szója és a szeleno-metionin, a szerves szelén - az aminosav-metionin analógja. A szelenomethionin metioninnal metabolizálható, és a szelén szervekben és szövetekben való tárolására szolgál. A szelén adalékok tartalmazhatnak nátrium-szelenitot és szelenátot is, két szervetlen szelént. A szelenometionint általában szabályszerűen felszívják és szelén formájában használják fel.

Az élesztőben lévő szelén nagy része szelénometionin formájában létezik. Ezt a szelént nagymértékben alkalmazták a rák megelőzésére 1983-ban, egy olyan vizsgálatban, amely azt mutatta, hogy napi egy 200 ml-es szelént tartalmazó adalékanyag napi bevitele. Ez csökkentheti a prosztata, a tüdő és a colorectalis rák kockázatát. Azonban néhány élesztő tartalmazhat szétesetlen szervetlen formákat, valamint szelénometionint.

Egy 1995-ös tanulmány szerint a szelén szerves formái a vérben nagyobb mértékben tartalmazzák a szelén koncentrációját, mint a szervetlen formák. Ez azonban nem javítja jelentősen a szelénfüggő enzimek, például a glutation-peroxidáz aktivitását. A kutatók továbbra is tanulmányozzák a szelén különböző kémiai formáinak hatását, de a szerves formában az ember számára szelén a legjobb választás.

Szelén és rák

Kísérleti tanulmányok azt mutatják, hogy a rákos megbetegedések, köztük a tüdő, a vastagbél és a prosztatarák , a halálozási arány alacsonyabb a magas szelénbevitelűek körében. Ezenkívül a bőrrák előfordulási gyakorisága jelentősen magasabb az Egyesült Államok területén, ahol alacsony a szelén tartalma a talajban. A szelén hatását különböző típusú bőrrákok ismétlésére tanulmányozták hét amerikai dermatológiai klinikán 1983-tól az 1990-es évek elejéig. A 200 mikrogramm szelént tartalmazó napi kiegészítők alkalmazása nem befolyásolja a bőrrák megismétlődését, hanem jelentősen csökkenti a közönséges rák előfordulását és halálát. A prosztatarák, a colorectalis rák és a tüdőrák előfordulása szignifikánsan alacsonyabb volt a szelén kiegészítőkben részesülő csoportban.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szelén két módon befolyásolhatja a rák kialakulásának kockázatát. Antioxidánsként a szelén segíthet megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. A szelén szintén megakadályozhatja vagy lelassíthatja a tumor növekedését.

Két hosszú távú tanulmány Franciaországban, az Egyesült Államokban és Kanadában azt vizsgálta, hogy a szelén, legalább egy táplálékkiegészítővel kombinálva, csökkentheti-e a férfiaknál a prosztatarák kockázatát.

Azoknál a férfiaknál, akiknél a szérumszint a vérben volt a vizsgálat elején, a kiegészítők alkalmazása a prosztatarák incidenciájának növekedésével jár együtt a statisztikai szignifikancia határán a placebóhoz képest.

Tehát a kutatás során az új 50 éves és idősebb egészséges férfiaknál az új prosztatarákok száma csökkent. Az eredmények további 1,5 éves megfigyelés e folyamat (amelyben személyek nem kaptak E-vitamin vagy szelén) kimutatták, hogy a férfiak, akik vett egy szelén vagy szeléntartalmú plusz az E-vitamin és a prosztatarák kockázata kissé emelkedett volt, mint a férfiak, akik placebót vettek fel, de a különbségek nem voltak statisztikailag szignifikánsak. Azoknál a férfiaknál, akik csak E-vitamint vettek fel, a prosztatarák kialakulásának kockázata 17% -kal nőtt.

Szelén és szívbetegség

A hosszú távú lakossági felmérések összefüggést mutattak az antioxidánsok alacsonyabb bevitellel és a szív- és érrendszeri megbetegedések magas gyakoriságával. Az adatok azt is mutatják, hogy az oxidatív stressz a szabad gyökökből, amelyek természetes melléktermékei az oxigén metabolizmusnak, hozzájárulhatnak a szívbetegségekhez.

Ezek például a kis sűrűségű lipoproteinek oxidált formái (LDL, gyakran úgynevezett "rossz" koleszterin), ami hozzájárul a plakkok kialakulásához a koszorúér-artériákban. A szelén az antioxidánsok egy csoportja, amely segíthet a "rossz" koleszterin oxidációjának korlátozásában, és ezáltal segít megelőzni a koszorúér-betegséget. Jelenleg nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szelén kiegészítők alkalmazása a koszorúér-betegség megelőzésére.

Szelén és ízületi gyulladás

A szavazások azt mutatják, hogy a reumatoid arthritisben szenvedő betegek, a krónikus betegség, amely fájdalmat, merevséget, duzzanatot és működésképtelenséget okoz az ízületekben, csökkentette a szelén szintjét a vérben. Ezenkívül egyes ízületi gyulladásban szenvedő betegek alacsony szelénfogyasztást kapnak.

A szervezet immunrendszere természetesen szabad gyököket termel, amelyek segíthetnek az idegen szervezetek és a sérült szövetek inváziójának elpusztításában, de károsíthatják az egészséges szöveteket is. A szelén mint antioxidáns segíthet az arthritis tüneteinek enyhítésében a szabad gyökök szintjének szabályozásával. A jelenlegi eredmények előzetesek, és további vizsgálatokra van szükség, mielőtt szelén kiegészítők ajánlhatók az ízületi gyulladásban szenvedők számára.

Szelén és HIV

A HIV / AIDS a tápanyagok kimerüléséhez vezethet, ideértve a szelént is. A szelénhiány az immunrendszerben lévő sejtek számának csökkenésével, a betegség progressziójával és a HIV / AIDS elleni küzdelemben a halálozás magas kockázatával jár.

A HIV / AIDS fokozatosan elpusztítja az immunrendszert, és az oxidatív stressz tovább károsíthatja az immunrendszer sejtjeit. Az antioxidánsok, mint például a szelén, segítik a sejteket az oxidatív stressz megóvásában, ezáltal potenciálisan lelassítják a betegség progresszióját.

Szelén szükséges lehet a HIV vírus replikációjához is, ami tovább csökkentheti a szelén szintjét.

125 HIV-fertőzött férfi és nő vizsgálata azt mutatta, hogy a magasabb mortalitás a szelén hiányával jár együtt. A 24 HIV-fertőzött gyermek kis tanulmányában, amelyet a tudósok öt éve megfigyeltek, az alacsony szelénnel rendelkező gyermekek fiatalabb korban haltak meg, ami a betegség gyorsabb előrehaladását jelezheti. A vizsgálatok eredményei alapján a szakemberek azt sugallják, hogy a szelén szint a HIV-fertőzött emberek túlélésének jelentős előrelátása lehet.

A tudósok továbbra is vizsgálják a szelén és a HIV / AIDS kapcsolatát, beleértve a szelén hatását a betegség progressziójára és a mortalitás szintjére. Nincs elegendő adat arra, hogy rendszeresen ajánlják a szelén kiegészítőket a HIV / AIDS-fertőzöttek számára, és az orvosok ezt a kiegészítőket az általános kezelési terv részeként írhatják elő. Ez fontos az olyan HIV-pozitív embereknél is, akik az étrendben az ajánlott szelén mennyiséget fogyasztják.

Mi vezet a szelén feleslegéhez?

A magas szelénszint a vérben (több mint 100 μg / dl) negatív állapotot eredményezhet. A szelén túlcsordulásának tünetei közé tartoznak a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, hajhullás, foltos körmök, lélegzet a fokhagymával, fáradtság, ingerlékenység és idegkárosodás.

A szelén túlzott mértékű toxicitása ritka. Számos eset kapcsolódott az ipari balesetekhez és a gyártási hibákhoz, ami túlzottan magas szelénadagokat okozott. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézete a szelén napi 400 mcg-os felső megengedett beviteli szintjét (UL) állapította meg felnőttek számára a szelénmérgezés kockázatának megelőzése érdekében. A táblázat a szelénfogyasztás marginális arányát mutatja - csecsemők, gyermekek és felnőttek napi cseppekben kifejezve. 

A csecsemők, gyermekek és felnőttek szelénbevitelének megengedett felső szintje
kor férfiak és nők (Mkg / nap)
0-6 hónap  45
7-12 hónapig  60
1-3 év  90
4-8 év  150
9-13 éves  280
14-18 éves  400
19 + év  400

Szelén és egészséges táplálék

2010-ben a szövetségi kormány amerikai diétás tanácsadás megjegyzi, hogy „a tápanyagokat kell fogyasztani elsősorban élelmiszerek. Foods tápanyagok a többnyire érintetlen formák, amelyek nemcsak a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek gyakran megtalálhatók táplálék-kiegészítők valamint az élelmi rostok és egyéb természetes anyagok, amelyek pozitívan befolyásolják az egészséget .... étrendkiegészítők ... Hasznos lehet egy adott helyzetben, hogy növelje a fogyasztást a beton itamin vagy ásványi anyag ".

A szelén használata előtt - önálló elemként vagy egyéb anyagok részeként - ügyeljen az orvos-diétás orvoshoz.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.