^

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigyhormon?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A nőknél a pajzsmirigy szembeötlően különbözik a férfiaktól - legalábbis azzal, hogy az első mű munkájának megsértése 10-20-szor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A statisztikák szerint a tiroiditis (pajzsmirigy betegség) 25-szer nagyobb valószínűséggel érinti a nőket, mint egy erős szexet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

A pajzsmirigy hormonok látása alatt

40 év és 65 év elteltével mind a férfiak, mind a nők nagyobb kockázatot jelentenek a pajzsmirigybetegségben. Igaz, hogy ebben a korban lévő nőknél a tüdőgyulladás gyakrabban fordul elő, mint az emberiség erős fele.

Tudni kell, hogy mindenféle pajzsmirigygyulladás (bakteriális, vírusos, szülés, mérgező, stb) hozzájárul a megjelenése ellenanyagokat, amelyek végsősoron pajzsmirigy szövetet.

Vagy a thyroiditis másik kellemetlen tulajdonsága: a pajzsmirigy hormonok megsemmisülését okozhatják.

Hogyan fordul elő a pajzsmirigy pusztulása?

A tiroiditis során a szervezet antitesteket termel - olyan anyagokat, amelyek zavarják a hormonok munkáját. Ezért a pajzsmirigy összes funkciója veszélyben van.

Az antitestek jóval azelőtt léphetnek fel, hogy a pajzsmirigy hormonvédelmet termelhet. Aztán a nő kellemetlen tüneteket tapasztal, amely a pajzsmirigy betegségeire jellemző. Ez lehet több év.

Több kockázatos nő

A pajzsmirigy működését zavaró antitestek többségét azokban a nőkben figyeljük meg, akik túlzott teljességgel szenvednek. Ez nagyszerű és nem a legjobb következményekhez vezet: az anyagcsere lelassulása, a zsírszövetek felhalmozódása, az izomszövet pusztulása és természetesen még a kilogrammok száma is.

Mindezeket a kellemetlen következményeket súlyos fájdalom kísérheti az izmokban. Az orvosok ezt a állapotot myalgia-nak nevezik. Ezen tünetek alapján egy nő megállapíthatja, hogy a pajzsmirigyhormonok nem rendben vannak, és az antitestek hatása túl aktív.

Norvégiában 1996-ban tanulmányokat végeztek, amelyek azt bizonyították, hogy az antitestek számának legnagyobb növekedése az orvosoknál észlelt azoknál a nőknél, akik panaszkodtak az izomfájdalomra, és ugyanakkor visszanyerték. A férfiaknál nem találtak ilyen tüneteket.

Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen nők kezelésében érdemes nagyobb figyelmet fordítani az antitestekre - sokkal többet, mint a teljes pajzsmirigy működését. Ez mindenekelőtt az ilyen tünetekkel rendelkező nőknek ellenőrizniük kell a hormonok pajzsmirigyre és antitestekre vonatkozó szintjét. Ezután kaphatják az optimális kezelést.

Mit tehet a nők leállása a diagnózisban? Egy nő tesztelheti testét hormonális tesztekkel, és megállapíthatja, hogy a pajzsmirigyhormonok egyensúlyhiányban áll. És ... A kezelőorvostól hallani, hogy az extra fontjai nem kapcsolódnak a pajzsmirigy működéséhez.

Ez rendkívül meglepő egy olyan nő számára, aki már elolvasta, hogy a pajzsmirigy-betegség - a hypothyreosis - összefügg a túlsúly problémájával. Ennek oka az étvágy emelkedése a pajzsmirigyhormonok emelkedett szintjének köszönhetően.

Anélkül, hogy a hormonokat megvizsgálták volna, nehéz elképzelni, hogy minden túlsúlyos bosszú - ez azért van így, és nem azért, mert hiányzott a fegyelmezettség és az édesség hajlama.

Ha az orvos nem hallgat meg, azt javasolja, egyszerűen zárja be a száját a várat az összes vkusnyashek és sportolni, de hormonális vizsgálatok nem is emlékszem, tölteni őket egyébként - más orvost.

A Thyroid Disease Threatens?

 • Nem egyenletes menstruáció - valami sovány, majd bőséges, és mindig rossz időben
 • meddőség
 • depresszió
 • Krónikus fáradtság szindróma
 • PMS-szindróma
 • Növelt koleszterinszint
 • A glükózra való fogékonyság csökkentése
 • Fibromialgia (izomfájdalom és súlygyarapodás)

De ezek a tünetek az orvosok és a betegek maguk is kapcsolódhatnak a mentális rendellenességekhez, és nem társulnak a pajzsmirigy betegségeivel.

A páciensek pszichotróp gyógyszereket írnak elő, amelyek csak súlyosbítják ezeket a tüneteket, növelik az étvágyat. Maximális - a gyógyszerek csak nem segítenek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szellemileg kiegyensúlyozatlan betegek előbb vagy utóbb pajzsmirigy-rendellenességeket szenvedtek. És ezek a betegségek okoztak egy sor túlsúlyt és depressziós körülményeket.

Fontos, hogy évente legalább egyszer hormonális vizsgálatokat hajtsanak végre, mivel a pajzsmirigy betegség kialakulásának kockázata növekszik az életkorral. Ezért, ha a szokásos tesztek azt mutatják, hogy a pajzsmirigy normálisan működik, további tevékenységeket is el kell végezni.

Pajzsmirigyhormonok: T3 és T4

Ezek a legfontosabb hormonok, melyeket a pajzsmirigy termel - egy kis molybó, amely az Ámen alma felett helyezkedik el. T3 jelentése triiodotironin, és a T4 jelentése a tiroxin.

Ezek a hormonok fontos anyagok az anyagcsere szabályozásában. Segítenek a szövetek és sejtek energiával telítettségében. Vagyis a pajzsmirigy hormonjainak köszönhetően energiát kapunk.

Ha a T3 és T4 szintje túl kicsi, akkor egy személy úgy érzi, hogy sérült, lehet, hogy bomlása, gyengesége van. Ezt a betegséget hipotireózisnak nevezik.

Ha a T3 és T4 szintek túl magasak, a szervezet összes folyamata aktiválódik. Érezni lehet a megnövekedett izgatottságot, az alvászavarokat, még az izomfájdalmat is. Természetesen a súly ugrások is felmerülhetnek: az ember ezután visszanyeri, majd vékony. Ezt a betegséget hipertireózisnak nevezik.

De figyelmet kell szentelned: a betegségek hiánya vagy a hormonok túlcsordulása miatt felmerülő betegségek tünetei, az orvosok általában nem társulhatnak a pajzsmirigy működéséhez. Ezért alapos diagnózist kell végezni, beleértve a hormonális vizsgálatokat is.

A T3 és a T4 kölcsönhatása

A T3 és a T4 kölcsönhatása

Ezeknek a hormonoknak bizonyos arányban kell lenniük, csak akkor a személy normálisnak érezheti magát. A T3 hormon átalakítható T4 hormonká, a pajzsmirigy különleges enzimet termel - TPO. És ha ez nem történik meg, akkor a testnek nyilvánvaló zavarai vannak.

Egy másik hormon, amely a pajzsmirigyet kiválasztja, a kalcitotin. Ez a hormon segít a kalcium feldolgozásában és emésztésében.

Így van lehetőség arra, hogy megakadályozzuk a csontszövet - osteoporosis veszélyes betegségét. A kalcitotin azonban semmilyen szerepet nem játszik a túlsúly növelésében.

Hormonok és az agy

A pajzsmirigy működésével kapcsolatban közvetlenül kapcsolódik az agy által adott parancsokkal. Az agyban van egy hely - a hypothalamus, amely szintetizálja a GST hormont, amely aktiválja a thyrotropint.

Ha egy nő hormonvizsgálatot végez, meghatározhatja a vérben koncentrált T3 és T4 hormonok szintjét. Ezeknek a hormonoknak a feleslege vagy hiánya jelzi az agynak, hogy a pajzsmirigy megfelelő és produktív módon működik.

Ez attól függ, hogy az agy (vagy inkább részei a hypothalamus és az agyalapi mirigy) a pajzsmirigy hormonjainak kialakulására.

Az MGH hormon többet termel a T3 és a T4 hiányossága miatt. Hormon GDS - a felesleggel. Ezzel szemben az MDC alacsony szintje (kevesebb mint 0,4 egység per ml), az orvos arra a következtetésre juthat, hogy a pajzsmirigy túl aktív.

A hypothyreosis tünetei (csökkent pajzsmirigy hormonszint)

 • Extra kilogrammok, amelyeket nagyon nehéz eltávolítani
 • Gyengeség, letargia, energia szivárgás
 • A depresszió jelei: hosszú - rossz hangulat, negatív gondolatok
 • meddőség
 • A menstruációs ciklus megsértése
 • Nem képes elviselni a gyermeket
 • A testhőmérséklet 36 ° C alatt van (az ok a tesztoszteron és az ösztradiol testének hiánya is lehet)
 • A menopauza idő előtt tapasztalt tünetei: forró blöffök és megfázások, hangulatváltozások
 • Hajhullás
 • Nem egyenletes bélműködés, székrekedés
 • Harsány hang
 • Szívpalpitáció
 • Alacsony vérnyomás
 • Hideg allergia
 • Fájdalom az izmokban és az ízületekben
 • Késleltetett reakciók
 • Érzés a "tűk" a tenyér és a csukló területén
 • A figyelem és a memória romlása, a kivételes esetekben való koncentrálhatatlanság
 • Alvásképtelenség, szakaszos alvás
 • Allergia az élelmiszerekre, porra, szagokra

Mit tesztelhet a hormonokra?

Ha a pajzsmirigy nem rendben van, az orvos felfedezheti a következőket:

 • A HGHR a normál érték fölött van
 • A pajzsmirigy által termelt számos antitest
 • A koleszterin normálisabb
 • Májelzõ enzimek normális felett

Figyelem: ezek a tünetek könnyen összekeverhetők más betegségekkel. Ezért, ha kétségei vannak a tesztekkel kapcsolatban, az orvosnak további vizsgálatokat kell adnia.

Ne feledje, hogy hasonló tünetek léphetnek fel hipotireózis vagy hyperthyreosis miatt. És autoimmun betegségekkel is, amelyek miatt a hormonok hatása abnormális lehet.

Pajzsmirigy-elégtelenség szindróma

A hormonok a sejtmembránokon hatnak. Ezt megerősíti a tudományos kutatás is. Vannak olyan helyzetek, amikor egy nő érzi a fáradtság, a gyengeség és a túlsúly súlyosságát.

Ennek oka lehet a hormonok hatása a sejtekre. De az a hatás, amit az orvosok anomálisnak neveznek, amikor ilyen tüneteket okoz. És a hormonok szintje a testben ebben az időben teljesen normális lehet.

Mi a neve a test állapotának? Az orvosok a pajzsmirigy immunitásának szindrómáját nevezik. A tudósok még nem tanulmányozták teljes mértékben, és folytatják a kutatást. Úgy vélik, hogy ez a szindróma olyan embereket is eltalálhat, akik még csak nem is sejtik a jelenlétét.

Találd ki, hogy a test állapota milyen kíséri ezt a szindrómát? Ez így van, túlsúlyos.

A táplálkozás a hormonok kiegyensúlyozatlanságát okozza, és túlsúlyt vált ki

Ezt a következtetést a tudósok tették, megvizsgálva a diéták hatását a hormonális egyensúlyra és a súlyváltozásokra. Különösen a P3 hormon, amely a pajzsmirigyet termeli, felgyorsítja az anyagcserét és aktiválja a sejtmunka többet, mint a T4 hormon.

Ha az egyensúly megzavarodik, akkor elhízást vált ki. Ezért nagyon fontos a T3 hormon megfelelő szintjének fenntartása a szervezetben. Hála neki, a sejtek olyan energiát termelnek, amely életerővé válik.

A T3 hormon kétféle lehet: összekapcsolt, passzív (ezután a szervezet veszi a vérboltokból) és szabad (aktív, aktív formában). Milyen hormonokat használnak a T3 - kötött vagy szabad - ez a szervezet szabályozza magát.

Ha a T3 szabad hormon túl kicsi - a test kapcsolódik a kapcsolt formához, és ha a T3 kötött formája nem elég - a szervek és rendszerek számos funkcióját megszegik.

A T3 hormon felszabadulása szabad formában is rossz. Ezután van egy úgynevezett "pajzsmirigy vihar" vagy a pajzsmirigy vihara, amikor a T3 túl sokat stimulál a pajzsmirigyben.

Ez viszont hatással van a sejtekre, amelyek szintén nagyon aktívak lesznek, és az egész test olyan lesz, mint egy törött óraműmechanizmus, amelyben a nyilak ingerült sebességgel forognak, ahogyan tetszenek.

A T3 sejtek túlzott mértékű expozíciójától még a sejtek is elpusztulhatnak. Ez azt jelenti, hogy az ember szíve, tüdeje, idegrendszere és egyéb szervek és rendszerek károsodhatnak.

A legrosszabb a T3 hormon hiperaktivitásánál a szív. A szívizom rostjai összeomolhatnak, ami szívbetegséget vált ki.

Ezért a T3 hormon feleslegével rendelkező testben a hormonszintet és a szervekre kifejtett hatásukat szabályozó védelem szerepel.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

A T3 hormon elleni védelem

Ne lepődj meg, van egy ilyen természetes védelem. Elve az, hogy a T3 hormon feleslegével az aktív formája kötött, inaktívvá válik.

Hogyan történik ez? Az agyunkban és a test más részein olyan érzékelők találhatók, amelyek képesek felismerni a testben jelentkező problémákat, bármilyen rendellenességet. Például az élelmiszer-rendszerben.

Ezután a test anyagcseréjén keresztül az energiakészleteket szabályozzák. Például, ha a sejtek elégtelen energiaellátása van, az anyagcsere lelassul, így a személynek ereje lesz. És amikor a sejtek hiperkezelésre kerülnek, az anyagcsere gyorsul, akkor még több energiát kapunk.

Amikor az anyagcsere lelassul, egy személy gyógyulhat. Amikor felgyorsul - fogyni. És ez nem szigorú étvágyat vagy túlzott ételt keres.

Milyen kockázatot jelent az alultáplált nők?

Beszéljünk arról, hogy mi történik akkor, ha valaki kemény étrendbe kerül, vagy valamilyen okból alultáplált. A szervezet sokkal kevesebb T3 hormont termel. És az, amelyet fejlesztünk, a legtöbb esetben egy kötött (passzív) formában marad.

A szervezet az érzékelők segítségével és az energiát takarít meg, amely jelenleg hiányzik a sejtekből, lelassítja az anyagcserét. Így hát egy kicsit szenvedélyes étkezésen maradhat.

És van egy paradoxon: fogyni kell, mert kevesebbet eszel, és a zsírszövetnek csökkentenie kell a térfogatot. De ön ellenkezőleg, jobbul!

A test az éhínség állapotát fenyegetőnek tekinti és a zsírszövetet "tartalékban" halmozza fel. Ebben az esetben a kalóriák nagyon lassan égnek, és nem fogynak, hanem nyereséget.

A szója, mint a túlsúly megmentése?

Most a feleslegben eladják a szója termékek. Hasznosnak és csökkentett súlynak számítanak. Milyen anyagokat tartalmaz a szója, és hasznos?

A tudósok ezeket az anyagokat nevezik izoflavonoknak. Ezek a tulajdonságok a T4 pajzsmirigyhormon T3 hormonokká való átalakítása.

Az izoflavon a genistein és a daidzein - olyan anyagokból áll, amelyek gátolják a jód feldolgozását a pajzsmirigyben. És ez azt jelenti, hogy az emberi szervezetben hiányzik a jód túlzott szója az étrendben.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a menüben sok szója golyóbetegséget vagy gyengén pajzsmirigy funkciót vált ki. Különösen pajzsmirigyhormonok termelésének felfüggesztése vagy lelassítása, a hypothyreosis betegségének kiváltása.

Japánban például a szója termékek gyakrabban okozzák ezeket a betegségeket, mint a világon, mert a japánok sok szójat fogyasztanak.

Szója és a gyermekek teste

Az 1950-ben végzett amerikai kutatás azt bizonyította, hogy a bébiétel összetétele nem tartalmaz szójababokat. A szója enzim képes megzavarni a pajzsmirigy gyermekeket.

Ezek a tanulmányok nem váltak nyilvánossággá, ezért a szója, mint hasznos termék, még mindig hirdetett.

Szója termékek a középkorú nők számára

Vélemények róluk nem túl hízelgőek. A statisztikák szerint 40 év feletti nőknél a pajzsmirigy-működési zavarok 20-szor gyakrabban fordulnak elő, mint a fiatalabbak. Ezt az állapotot súlyosbítja a szója termékek vagy kiegészítők.

A 40-es évek után a nők étrendjében lévő szója növelheti a pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát, súlyosbíthatja a menstruáció menetét, növelheti a túlsúly súlyosságát.

Ugyanaz a káros hatás lehet a lóher és a köles (sárgás szemek, amelyek szintén táplálják a csirkéket).

Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy a menopauza kezdete előtt a nők, akik naponta egy alkalommal 60 gramm szójat fogyasztottak egy hónapra, nagyon hamar kezdtek szabálytalanul panaszkodni.

Ezek a jogsértések három hónappal azután is folytatódtak, hogy a nők leálltak a szója termékek fogyasztásáról. Különösen szójatejet inni.

Ezért a pajzsmirigyhormonok fontos szerepet játszanak az Ön egészségi állapotában és megjelenésében. Fontos tudni, mi az egyensúlya, tartani a súlyt, és időben normalizálni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.