^

Hogyan befolyásolja a nikkel a testet?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A "nikkel" szó azt jelenti, hogy soha nem hiszem! - baj. Ez a mikroelem kapta a nevét a német Nickel szóból - ez volt a hegyi gonosz lélek neve, amely állítólag rézércet bocsátott a bányászoknak. Amikor ez az érc olvasztva volt az olvasztókban, az arzén mérgező gázai szabadultak fel, ezért nagyon hosszú nikkelt nagyon káros anyagnak tartanak. Hogyan befolyásolja a nikkel a testet?

trusted-source[1], [2], [3]

Ez valóban veszélyes nikkel?

Ezt a mikrotápanyagot 1751-ben fedezte fel Krondstedt, a svéd miniszter. De az emberi test számára nem volt jó a nikkelről az 1970-es évekig. Később, mint kiderült, a nikkelnek még mindig szüksége volt a testre, csak nagyon kis mennyiségben. A nikkel már régóta nem ismerte fel, mert nagyon nagy a toxicitása, vagyis súlyos mellékhatásai lehetnek az egészségre. Így ritkán van szükség további dózisú nikkel adalékokra, és főszabály szerint egy személy elegendő lesz a szokásos menüben.

Hogy néz ki a nikkel?

A nikkel egy fém, amelyet általában ezüstszínű fehér színben festettek. A nikkelt gyakran más fémekkel kombinálják, ötvözeteket alkotva, ötvözetként. A nikkel a földkéregben található, ami azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű víz, talaj, levegő és élelmiszer található. A szervezetünkben található nikkel nagy része olyan élelmiszerekből származik, amelyek tartalmazzák ezt a nyomelemet. A dohányzás mellékhatásaként nikkel adagot is kaphat.

Nikkel az élelmiszerben

Néhány élelmiszertermékben megtalálható a nikkel, de nagyon kis mennyiségben. A Disease Control és Prevention Center szerint az amerikaiak minden nap fogyasztanak 170 μg nikkelt, amikor a szokásos ételeket fogyasztják. A legmagasabb nikkeltartalmú élelmiszerek a csokoládé, szója, diófélék, zabpehely. A csapvíz és a cigarettafüst szintén kis mennyiségű nikkelt tartalmaz. Az érmefeldolgozás ugyancsak kis mennyiségű nikkelt is jelent, amikor az érméket a kezedben veszi, a nikkel áthatol a bőrön keresztül a véráramba.

Nikkel hasznos tulajdonságai

A nikkel része a testünk minden sejtjének. Fontos szerepet játszik bizonyos fehérjék metabolizmusában, és hozzájárulhat hormonok, lipidek és sejtmembránok termeléséhez. A nikkelt a szervezetünkben is használják, hogy a glükóz energiává alakuljon.

Az Egészséges táplálkozás, Fitness és Sport könyv szerint egy kis mennyiségű nikkel segítheti szervezetünket olyan enzimek létrehozásában, amelyek felgyorsítják a kémiai reakciókat a szervezetben, különösen az új nukleinsavak és a DNS kialakulásában.

Nikkel toxicitás

A túl sok nikkelt nagyon mérgezőnek és negatív hatással lehet az egészségre. A nikkel leggyakoribb mellékhatása az allergiás reakció, amelyet a Center for Disease Control szabály szerint jegyeztek be. Túl sok nikkelt a szervezetben okozhat gyomor-bélrendszeri zavarok, fokozott vörösvértest, vese stressz, krónikus bronchitis, csökkent a tüdő működését, és bizonyos esetekben, és a tüdőrák.

A nikkel mérgező hatásai

Az ivóvíz, amely nagy mennyiségű nikkelt tartalmaz, kb. 250 darab részecske / millió, problémákat okozhat a vesék és a vérsejtek esetében, de ez ritka jelenség. Nikkelvegyületeket tartalmazó füst vagy por belélegzése akkor fordulhat elő, ha veszélyes iparágakban vagy környezetbarát környezetben dolgozik. Ez a tüdőfunkció csökkenéséhez, a bronchitishez és a tüdőrák és a rák kockázatának növekedéséhez vezethet.

Hogyan befolyásolja a nikkel a testet?

Étrendi ajánlások

A nikkelt tartalmazó magas élelmiszer-diéta növelheti a nikkel bevitelével járó mellékhatások kockázatát. Ha allergiás a nikkelre, kerülje az élelmiszereket és ékszereket, amelyek nikkelt tartalmaznak. Jelenleg nincs ajánlott napi nikkel adag, azonban a Nemzeti Mezőgazdasági Könyvtár szerint a nikkel bevitel megengedett legmagasabb értéke felnőttekben 1 mg.

Kis mennyiségű nikkel a szervezetben - ez normális, de fokozott szintje potenciálisan káros környezeti hatásokhoz vezethet.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Nikkel élettani alkalmazása

A nikkel sok állat számára fontos. Például a patkányoknak és a csirkéknek tartalmazniuk kell a nikkelt az étrendben a májbetegség megelőzése érdekében. Még nem ismert, hogy a nikkel-hiány az emberi egészség szempontjából fontos-e. Az Egyesült Államok Információs Intézete szerint az alacsony nikkelszint a szervezetben vese- és májbetegségekkel jár. A nikkel szintén szerepet játszhat a speciális fehérjék (enzimek) működésében.

Nikkel allergia

A nikkel emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásának leggyakoribb módja az allergiás reakció. Az allergia a nikkelhez gyakran kontakt-dermatitiszt okoz, amely bőrkiütés. Ez akkor történik, ha megérinti a nikkelt. Ez a reakció rendszerint 12 és 48 óra között következik be nikkel hatására. Bármely életkorban élő embereket érintheti. A bőre vörös, száraz és viszkető lehet, és a verejtékezés allergiás reakciót okozhat a nikkel rosszabbodása miatt. A nikkel allergiája OTC-szerekkel kezelhető.

A nikkel allergiája kontakt dermatitiszként jelenik meg, általában a kezében. A nikkel az ékszerrel, gombokkal, kötőelemekkel, kozmetikumokkal és mosószerekkel való érintkezésben lévő embert érinti, ám egyes ételek nikkelt tartalmaznak és súlyosbodást okozhatnak, ha fogyasztják. A nikkeltartalmú élelmiszerek többsége - a kagyló kivételével - olyan szemek, diófélék és hüvelyesek, amelyek a talajból nikkelt abszorbeáltak. Az alacsony nikkeles étkezés lehet egészséges és kiegyensúlyozott.

Alacsony nikkeltartalmú termékek

Fontos, hogy az alacsony forráspontú nikkel tartalmú ételeket tartalmazó menüben vegyen részt, és kerülje az ételek nagy mennyiségű nikkel tartalmát. Termékek alacsony nikkeltartalmú között a marhahús, sonka, csirke, uborka, sajt, tej, joghurt, hagyma, káposzta, spenót, saláta, kukorica, sütőtök, sárgarépa, alma, körte, szamóca.

Egyéb, alacsony nikkelt tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a máj, a vese és a kolbász, de ezeket az élelmiszereket nem szabad azonnal elfogyasztani, de kis adagokban, ha egészséges táplálékhoz akarnak illeszkedni. Ezeket a fehérjetartalmú, nagy mennyiségű telített zsírok és koleszterin tartalmú forrásokat mérsékelt mennyiségben kell fogyasztani.

Csokoládé / kakaópor

Az Egyesült Államok Mérgezési és Betegségekre vonatkozó Ügynöksége szerint a csokoládé az egyik olyan élelmiszer, amelynek nikkeltartalma nagy. Keserű csokoládé tartalmaz nikkelt koncentrációja 2,6 g / g, a tejcsokoládé tartalmaz nikkelt koncentrációja 1,2 g / g, és tiszta kakaóport tartalmaz egy nikkel koncentrációja 9,8 ug / g nikkeltartalma a csokoládé magas, mert a nagy teljesítményű átalakítási folyamat és folyamatos kontaktus a rozsdamentes acél gépekkel.

trusted-source[8], [9]

Kesudió

A kesudió viszonylag nagy koncentrációban tartalmaz nikkelt is. A nikkel kesudió koncentrációja 5,1 μg / g. A kesudió fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat, mint például az epekő megakadályozása, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint a csont és az izom egészsége fenntartása.

trusted-source[10], [11]

Bab

A vörösbab egy másik, dietetikusan gazdag, nikkeltartalmú forrás. A vörösbabban lévő nikkel koncentrációja 0,45 μg / g, a bab is nagyon jó fehérje, rost, fólia és magnézium forrás, ami kedvező hatást gyakorolhat az egészségre. A bab fogyasztása előnyös a szív egészségére és a vércukorszint szabályozására.

trusted-source[12], [13]

Spenót

A spenót nagy mennyiségű természetes nikkelt tartalmaz, 0,39 μg / g. A spenót szintén kiváló vitaminok és ásványi anyagok forrása, mint például a K-vitamin, az A-vitamin, a kalcium és a kálium. A spenó fogyasztása számos hasznos tulajdonságot, például a szervezet gyulladáscsökkentő hatását és a rák megelőzését, valamint az antioxidánsok magas koncentrációjával járó következményeket hordozza.

A nikkel olyan elem, amelyet természetesen a talajban és számos ételben és italban találnak. Az US Nickel Institute szerint bizonyos mennyiségű nikkel fontos a csírázáshoz és a megfelelő növekedéshez.

Az Amerikai Nikkel Intézet jelentése szerint a nikkel fontos szerepet játszik a megfelelő tápanyagok fenntartásában a Föld talajában. Lehet, hogy allergiás a nikkelre, ami bőrreakciókhoz vezethet. Ha ez az allergia, előfordulhat, hogy figyelnie kell a nikkel bevitelét. Az élelmiszerekben található nikkel mennyisége attól függ, hogy az élelmiszer mennyire nőtt, valamint az élelmiszeripari berendezésekben használt peszticidek. Egyes ételek és italok, amelyek fogyasztanak nikkelt tartalmazhatnak.

Zabliszt, diófélék és szárított gyümölcsök

Nikkel megtalálható olyan termékekben, mint a zabpehely, diófélék és szárított gyümölcsök, mint például a kajszibarack. Ezek a termékek kis mennyiségű nikkelt tartalmaznak. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nikkel jelenléte a szervezetben segít fenntartani az egészséges kalciumszintet a vérben. A MayoClinic.com arról számol be, hogy ha allergiás a nikkelre, előfordulhat, hogy korlátozni kell a nikkeltartalmú termékek fogyasztását. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy megvitassa a megfelelő nikkel bevitel mértékét.

Italok nikkennel

Sör, tea, kávé és mindez együtt lehet nikkel forrása. Az élelmiszerforrásokból származó nikkel fogyasztása súlyosbodhat a bőrgyulladásban. Ennek elkerülésére vagy a nikkel lehetséges allergiájára az ilyen nikkeltartalmú italok fogyasztását szabályozhatja vagy korlátozhatja.

trusted-source[14]

Konzervek

A konzervek nikkel forrása. A konzervek tartalmazhatnak babot, zöldséget, gyümölcsöt és halat. Ha allergiás a nikkelre, érdemes korlátozni a nikkelt tartalmazó konzerv termékeket.

trusted-source[15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.