^
A
A
A

Egy kiegyensúlyozott étkezés egy ápoló anyának

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szoptató anya számára kiegyensúlyozott étrend szükséges intézkedés, amely nem csak a megfelelő mennyiségű és minőségű tejet biztosítja a csecsemőknek, hanem az anyai test emésztési és anyagcsere folyamatainak normalizálását is.

A statisztikák azt mutatják, hogy az anyatej átlagos napi mennyisége elérte az 1000 millilitert. Tehát a tejkel az anya kalóriákat is elveszít, ezért veszteségüket rendszeresen cserélni kell. A táplálkozási szakemberek a következő napi kombinációt ajánlják a termékeknek, amelyek biztosítják a szükséges kalóriaértéket, és egyidejűleg nem terhelik túl a gyomor-bél traktusokat:

 • Hústermékek - 100-150 g;
 • Haltermékek - 100-150 g;
 • Túró - 150 g;
 • Kemény sajtfajták - 30 g;
 • Tojás - 1 darab;
 • Vaj - 50 g;
 • Tej, beleértve a savanyú tejtermékeket is - 1 liter;
 • Friss gyümölcs - 250-300 g;
 • Zöldség - 500 g (legfeljebb 120 g burgonya);

A szoptató anya számára kiegyensúlyozott étrendnek meg kell felelnie a normának - 3000-3500 kilokalóriát naponta. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a fehérje ételeknek nagyrészt a menüből kell állniuk, és a fehérjetermékek fogalmába beletartozik, nem csak a húst és a halat, hanem a zsírokat és az olajokat is beleértve. Ezenkívül a normális emésztésre és a test nyomelemek telítettségére szükség van vitaminokra, gabonafélékre - hajdina, zabpehelyre -. Kizárták a különféle fűszeres ízesítőket és fűszereket, és nem kívánatos a fokhagymát és a hagymát nyers formában fogyasztani, mivel ezek a termékek képesek az anyatej specifikus aromáját átadni (a baba elhagyhatja a mellét).

Egy kiegyensúlyozott étrendet egy ápoló anya számára gyakran úgy érzik, mint egy bőséges ételt, amely széles választékú ételeket és nagyobb adagokat tartalmaz. Ez az egyik olyan mítosz, amely ismeretlen forrásokból jött hozzánk. Azzal a vitával, hogy a nagy-nagymamák és a nagymamák ugyanúgy evettek, amikor az őseinket etették, legalábbis helytelenül. Korábban a nők ennél sokkal kevesebbet esznek, és a menüjük nem annyira kifinomult számos objektív okból. Mindazonáltal tagadhatatlan előny volt - szinte minden élelmiszer természetes, vegyi összetevők és színezőanyagok nélkül. Ezért az első mítoszot be kell vonni: 1.

Van magad és "az a srác" teljesen - haszontalan üldözés. Ez nemcsak nem növeli a tej mennyiségét, hanem csökkentheti azt. Ráadásul a túlfogyasztás hátrányosan befolyásolhatja a terhesség alatt már megváltozott alakot. A fő szabály, amelyiknek ki kell elégítenie a kiegyensúlyozott étrendet egy ápoló anya számára, az az élelmiszer minősége, kalóriatartalma és étrendi vitaminjai. A vitamin komplex és az ásványi anyagok szükségessége olyan napi normákat feltételez:

 • A-vitamin - legfeljebb 8000 ME;
 • D-vitamin - 400-500 NE;
 • B1 vitamin - 2-3 mg;
 • B2-vitamin - 3-3,5 mg;
 • B6-vitamin - 3,5-4 mg;
 • Aszkorbinsav - 100-120 mg;
 • Rutin (PP-vitamin) - 20-25 mg;
 • Kalcium - 1800-2000 mg;
 • Foszfor - 3500-4000 mg;
 • Magnézium - 1200-1300 mg;
 • Vas - 20 mg.

Az ételnek legalább ötször kell naponta.

Egy másik félreértés a következő: "Egyél, amit a lélek akar, a test bölcs és tudja, hogy mire nincs." Anya csokoládét szeretne, a gyermek pedig allergiás reakciót kezd. A saját élelmiszer ellenőrzésének szükségessége tudatos szinten az anyai felelősség kérdése, amely semmi köze a gyomor vágyaihoz. Az allergének lehetnek mind a diófélék, a magvak, a tojások, zöldségek és a gyümölcshús, az élénk vörös árnyalat, a citromok, a narancs és az összes citrusfélék. Veszélyes a rákok - rákok, rákok és rákok - beillesztése a menübe. Teljesen elfogadhatatlan az alkoholtartalmú italok fogyasztása, még kis dózisokban is, elvben el kell utasítani a rossz szokásoktól, legalábbis a szoptatás idején.

A szoptató anya számára kiegyensúlyozott étrend a természetes eredetű termékek előnyben részesítése, minimális hőkezeléssel és fűszerek, ketchupok és majonézek hozzáadása nélkül, bármennyire is tetszenek.

Egy másik "divatos" mítosz egy mono-diéta, ami gyakran az anya és a gyermek vitaminhiányához vezet. A diétát nem szabad a "napraforgó, a másik - a hajdina" elve alapján tenni. Az élelmiszernek a lehető legváltozatosabbnak kell lennie. A táplálkozási szakemberek a következő termékeket javasolják, amelyek a leginkább biológiailag hozzáférhetőek az ápolónő szervezetének:

 • Hústermékek - alacsony zsírtartalmú sertéshús (bélszín), melyet marhával lehet helyettesíteni. Hasznos a baromfihús (pulyka, csirke) fehér részének bevitele a menübe.
 • Sajtos puha fajták - sózatlan sajt vagy Adyghe sajt.
 • Túró - csak hőkezeléssel, bármilyen zsírtartalommal.
 • Fermentált tejtermékek - kefir (bármilyen zsírtartalom), lekvárt tej (lehetőleg házi készítésű), joghurtok aromás adalékanyagok nélkül.
 • Párolt vagy főzött zöldségek a bélmozgás javítása érdekében - karfiol, sütőtök, brokkoli, kelbimbó.
 • Nyers zöldségek - uborka, reszelt sárgarépa.
 • Gyümölcsök - gyümölcslevek, pürék, csókok formájában. A helyi eredetű gyümölcsöket célszerű fogyasztani, hogy elkerülhető legyen a baba allergiás reakciói.
 • A kenyér és péksütemények előnyben részesülnek a bezdozhzhevye, a liszt vegyes fajtákkal vagy a durva őrléssel.

A szoptató anya pótolja az anyatej elvesztését a tehéntej bőséges felhasználásával. Ez is téveszme, hiszen a teljes tej, még kis mennyiségben is, felgyulladást okozhat az anyában, és így a gyermekben. Ezért célszerű a tejtermékeket bevenni az étrendbe. Ha a szervezet teljes egészében érzékeli a teljes tej, akkor csak főtt formában fogyasztható.

A szoptató anya számára kiegyensúlyozott étrend szintén kivételt jelent a gázok kiváltására irányuló termékek kivételével. A tévedést hamis véleménynek lehet nevezni, hogy minden egymást követő gyereknek megnagyobbodnia és kólia van. E folyamatok elkerülhetetlensége egy másik mítosz. Ha egy szoptató nő egyensúlyozza az étrendjét, minimalizálja a savanyú és savanyú élelmiszerek fogyasztását, és a zöldségeket hőkezelik, a gyermekben keletkező gázképződés elkerülhető. Vigyázzon a gyöngy árpa, az összes bab, gomba, dinnye termékek (dinnye, görögdinnye). A Colic péksüteményeket provokálhat az élesztő tésztából és általában minden édes ételből.

A szoptató anya számára kiegyensúlyozott étrend a gyermek egészségi állapotának garanciája, mivel az anyatejjelölés jól ismert ténye valóság, nem mítosz. Ezen kívül egy ésszerű étrend segít az anyának visszaállítani az alakot, és helyreállítani korábbi kecses körvonalait.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.