^

Diéta astrocytomával

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 09.06.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Agyi asztrocitoma olyan tumor, amely hajlamos a gyors és villámgyorsodásra, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. Napjainkban hatékony módszereket fejlesztettek ki e betegség kezelésére, de az onkológia (és a legtöbb asztrocitóma gyorsan meghaladja a rákot) nem csak betegség, hanem egy speciális életmód, amelyben a kezelés és a speciális táplálkozás logikailag kombinálható.

Igen, a modern vizsgálatok azt mutatták, hogy a beteg táplálkozásának egyes jellemzői fokozhatják a kezelés pozitív eredményét. [1], [2], [3]  A kiegyensúlyozott étrend, amelyben a zsír 4-szer nagyobb, mint a szénhidrátok, segít lassítani a daganat növekedését.[4]

Korábban ezt az ételt, úgynevezett keton-étrendet, hatékonyan alkalmazták a gyermekek epilepszia kezelésében. [5], [6]Az antikonvulzív szerek megjelenésével az étrend némileg elvesztette értékét az epilepsziában, de az utóbbi években aktívan használták a glioblasztóma és más rosszindulatú daganatok kezelésében az adjuváns metabolikus terápia részeként.

A keton-étrend, mint alacsony szénhidráttartalmú étrend, a test zsírokat használ energiaforrásként, amely alacsony szénhidrátok esetén a májban zsírsavakká és keton-testekké metabolizálódik. Az utóbbi, glükózhiány esetén, az agy a táplálkozás fő forrása.[7]

A daganatos rákos sejtek nem képesek teljes mértékben kihasználni a keton testeket, és végül is nagy mennyiségű energia szükséges a tumor növekedéséhez. A glükóz, amelyet korábban a tumor igényeihez használtunk, jelenleg elégtelen mennyiségben van jelen, és a ketonok nem helyettesíthetik. Kiderül, hogy a páciens testének teljes energiaforrása van (zsírok), de a daganat nem rendelkezik vele. Ily módon lehet elkerülni az anorexiát, megőrizni egy személy vitalitását (mérsékelt mennyiségű fehérje, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok jelen vannak az étrendben), és ugyanakkor nem megfelelő feltételeket teremtenek a tumor növekedéséhez.

Nyilvánvaló, hogy egyedül a diéta segítségével lehetetlen gyógyítani a glioblasztómát vagy más rosszindulatú daganatot, de ha egy módosított étrend kiegészíti a végrehajtott terápiát, ez lehetővé teszi a beteg életének meghosszabbítását és valamivel javítja annak minőségét.

Úgy véljük, hogy a keton-étrend megállítja a tumorsejtek szaporodását, segít megtisztítani a tumor mérgező termékeit a szervezetben, normalizálja a vérszámlálást, támogatja az immunitást és erősíti a betegséget a betegség elleni küzdelemben. Ugyanez az étrend rendelhető az epilepsziás rohamokkal rendelkező betegeknek.

Mint minden étrendhez, az asztrocytomával való táplálás az adaptációs időszakot is magában foglalja. Ne hagyja azonnal a szénhidrátokat a gyors eredmény reményében. Szükséges, hogy fokozatosan hozzászokjon egy új étrendhez, hogy ne sértse meg a testet, amit a betegség gyengít.

Az élelmiszereknek olyan egészségesnek kell lenniük, mint amennyire csak lehetséges, és lehetőleg szintetikus adalékanyagok nélkül, amelyek az összes erőfeszítést csökkenteni tudják. A nagy mennyiségű zsír az étrendben a növényi zsír fogyasztását jelenti. Ezek elsősorban természetes, finomítatlan növényi olajok, amelyeket különböző ételekhez adnak. A diófélék és a hüvelyesek szintén hasznos daganatos termék.

Az állati zsírok nem a legjobb táplálkozási lehetőség a rák számára, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnia a húst, mint a fehérje, hal, baromfi, tojás, sajt teljes forrását. Ezek a termékek a keton étrendben a zsírok és a fehérjék optimális kombinációja.

A szükséges szénhidrát-, vitamin- és nyomelemtartalmat zöldségek, gyümölcsök és zöldek biztosítják. Az egyetlen feltétel az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek (főként saláta zöldségek) kiválasztása. Gyümölcsök és bogyók, még a magas cukortartalmúak is, általában nem rendelkeznek magas kalóriatartalommal, de sok rostot tartalmaznak, ami gátolja a szénhidrátok felszívódását a belekben. Ez azt jelenti, hogy nem jelentenek veszélyt a rákos betegekre, hanem segítenek a test tápanyagokkal való ellátásában. Használhatja a zöldség- és gyümölcsleveket is, de nem tárol, amelyhez cukrot adnak, és gyakran tartósítószert.

A rákban levő gyümölcslevek egy speciális beszélgetés. Az orvosok nem támogatják azt az elképzelést, hogy csak a gyümölcslevek fogyaszthatók és az astrocitoma eltűnik. De az emberek hisznek a répa [8], a citrusfélék és néhány más típusú lé gyógyító erejében a rákkal kapcsolatban. És mivel a lé nem tiltott a keton étrendben, akkor miért ne ellenőrizze az igazi erejüket. Ezenkívül a citruslevek és kivonatuk tumorellenes hatása bizonyított, így a modern onkológiai terápiában segédeszközként is felhasználhatók.[9]

Szóval, rájöttünk, hogy milyen termékeket lehet az étrendben az astrocitomával együtt beszerezni, de még nem tudom, mit nem tud enni ebben a patológiában. A cukor, a kenyér és a liszt, a tészta, a magas szénhidráttartalmú zöldségek, édességek olyan termékek, amelyek fogyasztását a lehető legkisebbre kell csökkenteni. A táplálékból el kell távolítani a konzerveket, a gyorsétteremt, a majonézet, a ketchupot és a természetellenes tartósítószereket, a kémiai festékeket, az ízfokozó szereket tartalmazó egyéb termékeket is. Az ételnek a lehető legtermészetesebbnek és egészségesebbnek kell lennie.

A keton-étrend, annak hasznossága ellenére, a szervezeténél igen veszélyes kísérletnek tekintendő, ezért nem kell az orvoshoz fordulnia. A szakember elmondja, hogy mi legyen a páciens menüje, milyen termékeket kell tartalmaznia az étrendben az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellékhatásainak elkerülése érdekében.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.