^

Egészség

A
A
A

Glioblastoma

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A glioblasztóma a legveszélyesebb rosszindulatú agydaganat, amely a gliasejtekből fejlődik ki. A fő megkülönböztető kritériumok közé tartoznak a rosszindulatú folyamatokon átesett sejtek rendellenes elrendezése, az edények konfigurációjának változása, a széles körben elterjedt duzzanat és a nekrotikus területek jelenléte az agyban. Ezenkívül a glioblasztómát a gyors progresszió jellemzi, amely magában foglalja a környező szöveteket a folyamatban, és ezáltal a tumornak nincsenek egyértelmű határai.

A lokalizáció egyetlen helye az idegrendszer. A leggyakoribb rosszindulatú daganat az időbeli és frontális területeken található. Azonban az agy más struktúráiban, mint például a törzsben, a kisagyban és még a gerincvelőben is, a figyelem középpontba helyezése nem kizárt. A glioblasztóma összetétele tartalmazhat különböző típusú sejteket, például asztrocitákat és oligodendrocitákat. Statisztikai adatok szerint az agy összes daganatának mintegy 50% -a glia daganatok, amelyek többsége glioblastomák.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

A glioblasztóma okai

A glioblasztóma okai nem alaposan tanulmányozottak, és nincs bizonyítékuk. Mindazonáltal ennek ellenére egyes tényezők, amelyek serkentik megjelenését, még mindig elkülönülnek. Ezek közé tartoznak a nem és kor - a legtöbb glioblasztóma fordul elő férfiaknál 40-60 év, a jelenléte egyéb kapcsolódó tumorok, így például asztrocitómák, melyek szintén lehetnek az elsődleges hangsúly a terjedésének kóros sejtek. A belső tényezők mellett érdemes figyelni a munkakörülményekre is, mivel a kémiai vagy gumi káros termelés negatív hatással van az emberi egészségre. A glioblasztóma kialakulásában a genetikai hajlam és a kraniocerebrális trauma is kiindulópont lehet.

trusted-source[7], [8], [9]

A glioblasztóma tünetei

A glioblasztóma klinikai manifesztációi a lokalizáció helyétől és az agy egyes szerkezeteinek elpusztításától függenek. A glikoblasztomának számos megnyilvánulása van, amelyek nemcsak a tumorhoz kötődnek, hanem más betegségekhez is. A glioblasztóma ilyen tüneteit nem specifikusnak nevezik. Ezenkívül fokális és agyi is lehet. A fókusz tüneteit az emberi szervezet egyes funkcióiért felelős agyi struktúrák veresége okozza, amelynek következtében az adott test vagy rendszer munkája sérül. Az általános agyi klinikát az agy több agyába vonja.

A glioblastoma jelenhetnek fejfájást. Ez a funkció akkor tekinthető elég gyakori, és az egyik legkorábbi tünet, ami miatt az emberek orvoshoz. Fájdalom a temporális és frontális érintett régióban, több mint a fele az emberek, amelyek a tumor. Persze, glioblastoma nem az egyetlen oka a fejfájás, de még a tünetek hosszabb ideig, és a kizárás más betegségek, javasoljuk, hogy további felméréseket végeznek jelenlétére daganatok az agyban. Fejfájás állandó, nagy intenzitású, lehet súlyosbítja a fizikai aktivitás, dőlés, tüsszögés, köhögés, és nem csökkentik bevétele után fájdalomcsillapítók, görcsoldó és a kardiovaszkuláris gyógyszerek. A jellemző fejfájások agydaganatok növekszik intenzitása reggel, mivel a folyadék felhalmozódása történik az agyban szövetekben. Ez annak köszönhető, hogy megsérti a kiáramló vér a fej vízszintes helyzetben van. A glioblastoma különbözik intenzív növekedés, mert számos toxikus anyagok negatív hatással az agy szerkezetét, beleértve a vénák. Ennek eredményeként az érintett vérerek nem tud megbirkózni a funkcióját, és biztosítsák a normális véráramlást.

A következő tünet szédülés, amely nem függ a fej vagy a test helyzetének megváltozásától. Ez utal az agyi megnyilvánulásokra, és a koponyaűri nyomás erőteljes emelkedéséből adódik. Ha a glioblasztóma hatással van a kisagyra, a hídra, a hídra vagy a hátsó agykoponyára, akkor a vestibularis készülék szenved. Ebben az esetben a szédülés fokális tünetnek tekintendő.

Szintén jelentős glioblastoma tünetek, mint hányinger, hányás, amelyek központi eredetű, aminek következtében nem jár a táplálékfelvételt és a hányás nem hoz enyhülést. A legtöbb ember azt mondja, az általános gyengeség, fáradtság és álmosság. Megsértése a vizuális funkció és a halláskárosodás oka lehet, hogy megnövekedett koponyán belüli nyomás vagy kompressziós a látóideg vagy hallóideg tumor kialakulásának vagy duzzadt szövet. Megsérti a funkció a beszéd, valamint a veszteség a képesség, hogy átalakítsa a gondolatait egy összefüggő beszéd jelölt a vereség a beszéd központja. Így előfordulhat, hogy romlik a memória és a mentális képességeket. Ezt a változást a légzési frekvencia vagy akár elnyomásának manifesztálódik leggyakrabban egyirányú folyamat.

A mentális rendellenességek gátlás, általános gyengeség és apátia formájában manifesztálódnak. Néha zavar keletkezik, amikor egy személy nem tudja tisztán látni, hol van, és nem reagál az őt körülvevő eseményekre. A glioblasztóma egyes tünetei a test egy bizonyos részének vagy egész oldalának bénulásával nyilvánulnak meg, és érzékenységi rendellenességeket is észlelnek. A vízszintes nystagmus a lebegő mozgások formájában nyilvánulhat meg oldalról a másikra, amelyek nem láthatók a személy számára. Ha vannak hallucinációk, de ezek többnyire nem vizuálisak, hanem tapinthatóak vagy hallhatóak. Alig hallható hangok, egyetlen érzés vagy szag. Az epilepsziás rohamok valószínűsége a glioblasztóma által diagnosztizált emberek 10% -a.

Az agy glooblasztoma

Az agy glioblasztóma, annak sajátosságaitól függően, többféle lehet. Közülük egy óriási sejtet különböztetünk meg, amely hatalmas sejtekből áll, amelyeknek több magja van; multiform, izolálva a sejtek és szöveti struktúrák kimondott polimorfizmusának, valamint a vérzés és a nekrotikus folyamatok magas kockázatának. A harmadik típusú daganatot gliocarcinoma nevezzük, amelyet agresszivitás és a fejlődés sebessége jellemez.

Az érintett területtől függően az agy glioblastoma különböző tüneteket mutathat, kezdve az étvágycsökkenéstől és a kóma végétől.

Az agytörzs glioblasztóma

Ez a típusú daganatosság a kezelés szempontjából rossz prognózisban különbözik, mivel inoperábilis patológiának tekinthető. Ennek oka az agytörzs fontos szervezeteinek jelenléte, amelyek felelősek a test létfontosságú funkcióihoz. A törzs az agy és a gerincvelő csomópontja. Az agyi idegek magja, valamint a légző- és vazómotoros központok. Ebben a tekintetben, ha az agytörzsi glioblasztóma észlelhető, akkor a tünetek a légzés és a szívdobogás megsértését jelentik. A betegség mind a törzsben, mind az agy más részében kezdődhet. A glikoblasztomának nagy a fejlődési és terjedési aránya, valamint a sejtek jelentős atipikussága.

Glioblastoma multiforme

A többszörös glioblasztóma saját megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek közül nagyszámú különböző sejt és szövet különböztethető meg, valamint új struktúrák megjelenését. A betegség az agydaganatok legagresszívebb formáihoz tartozik, és az intracranialis daganatok közel egyharmadát teszi ki. A tumorfejlődés forrása a gliasejtek, amelyek a provokáló faktorok hatására kezdik az atipikus sejtekbe degenerálódni. Leggyakrabban a glioblasztóma az agyféltekékben helyezkedik el, azonban a gerincvelő vagy a törzs rosszindulatú folyamatának károsodásait rögzítik.

Polimorf glioblasztóma

A betegség polimorf sejtjeit gyakran diagnosztizálják. Egy citológiai vizsgálatban a tumorsejtek eltérő méretűek és alakúak. Cytoplazmájuk kevés helyet foglal el a többi struktúrához képest, és gyengén foltok a kutatás során. A sejtmagok polimorfizmusukban is különböznek egymástól, találhatók bab alakú, ovális, kerek és szabálytalan formák. A polimorf sejt glioblasztóma óriás méretű sejtekkel is rendelkezik, amelyek közepén egy mag van.

Izomorf sejt glioblasztóma

Az izomorf sejtkompozíciójú glikoblasztoma rendkívül ritka. A tumorsejteket monotónia jellemzi, de a sejtekben lévő sejtmagok méretének és alakjának azonban elengedhetetlen különbségei vannak. A leggyakoribb a lekerekített és ovális formák. Az izomorf sejt glioblasztóma sejtekből áll, a citoplazma és a vékony celluláris folyamatok nem egyértelműen kontúráltak, és a hasadási helyek meglehetősen gyakoriak.

Glioblastoma 4 fok

Az agydaganat egyes jeleinek jelenlététől függően négy fokú malignitást mutat. Az első fokozat a jóindulatú és rosszindulatú folyamatok határa. Ezeknek a daganatoknak nincs rosszindulatú jele. A második fokozat már tartalmaz egy jelet, amely leggyakrabban sejtes atipia. E fokozatok tumorai lassan nőnek és a legkevésbé malignus daganatokhoz tartoznak. A harmadik fokozat két jelet tartalmaz, de necrotikus folyamatok nélkül. A tumorok gyorsabban nőnek, mint a korábbi fokozatok, és a rosszindulatú daganatokhoz kapcsolódnak. Ami a negyedik fokot illeti, de a rosszindulatú daganat minden jele, beleértve a nekrózist is jellemzi. Így a 4. Fokozatú glioblasztóma magas növekedési sebességgel jellemezhető, és az agy összes elsődleges daganatos betegségének leginkább rosszindulatú daganata. Az élet kilátása kedvezőtlen.

Glioblasztóma visszaesése

Annak ellenére, hogy jelentős előrelépés történt az orvostudomány területén, különösen az idegsebészetben, továbbra is nyitott a glioblastoma gyors fejlődése és gyakori visszaesése. A glyoblastoma azon szabálytalan alakú daganatokra utal, amelyeknek nincs egyértelmű határa. Ebben a tekintetben a tumor eltávolítása teljesen lehetetlen, így a glioblasztóma ismétlődését gyakran megfigyelik. A neoplazma sejtjeinek nagy a sugárzással szembeni ellenállása, aminek következtében a sugárterápia alkalmazási lehetőségei korlátozottak a környező egészséges sejtek érzékenységének köszönhetően. Ezenkívül a kemoterápiás tanfolyamok nem garantálják a tumorcsökkentést, mivel nem minden gyógyszer képes áthatolni a vér-agy gáton. A terápiás intézkedések komplexuma, beleértve a glioblasztóma, a sugárzás és a kemoterápia sebészeti eltávolítását, nem garantálja a teljes gyógyulást.

A gyors előrehaladás és a visszaesések fő oka a mikro-RNS-138. A glioblasztóma, azaz az őssejtek képesek ezt a miR-138-at termelni. Tumor biomarkerként használható. Feltételezzük, hogy ha ez a mutató neutralizálódik, a betegség progressziójának lelassulási valószínűsége, valamint a glioblasztóma által diagnosztizált emberek túlélési arányának növekedése várható. Ennek a felfedezésnek köszönhetően a glioblasztóma megismétlődése kivételként megfigyelhető, és nem szabály, mint a mi korunkban.

Hol fáj?

Diagnosztika glioblasztóma

A gliblasztoma diagnózisát modern vizsgálati módszerekkel végzik. Ezek közül a leggyakrabban használt számítógépes és mágneses rezonancia képalkotás. A sebészi beavatkozás során végzett MRI-t a szöveti biopszia és a neoplazma reszekció szabályozására használják. A saját karakterével és kémiai profiljával rendelkező glikobibaszt mágneses rezonancia spektroszkópiával határozhatjuk meg. Ami a daganat kiújulását illeti, a pozitron-emittáló tomográfia itt a leghatékonyabb. A glioblasztóma nem homogén szerkezetű, és néha különböző formákat ölt. Ennek következtében egyetlen vizsgálat rávilágíthat az alacsony daganatos megbetegedésre, ami nem felel meg a teljes daganatnak. A legmegbízhatóbb adatokat a sztereotaktikus biopszia eredményeként nyerik további hisztológiai vizsgálattal.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Mit kell vizsgálni?

Glioblasztóma kezelése

A Giloblastoma olyan betegségekre utal, amelyek kezelése hosszabb időt vesz igénybe, és nem mindig eredményez sikereket. Mindazonáltal ennek ellenére vannak bizonyos módszerek a betegség leküzdésére. A kezelés módja a folyamat fázisától, a rosszindulatú daganat elhelyezkedésétől és a daganat alakjától függ.

A glioblasztóma kezelése magában foglalja a táplálkozás bizonyos módjának betartását. Szükséges tehát csökkenteni az asztali só fogyasztását, és növelni a magas kalcium-, nátrium- és magnéziumtartalmú termékeket. Az ásványi egyensúly helyreállításához algákat kell használni. Ezenkívül a diétából el kell távolítani a sajtot, a savanyú káposzta, a mustárt és a különböző szárított gyümölcsöket - szóval nagy mennyiségű nátriumot tartalmazó élelmiszerek. A kezelés során nehezen emészthető és fokozott gázkibocsátást okozhat, például a vörös hús, a hüvelyesek, a kefir és a kvass.

A glioblasztóma feltételes kezelése több lépésből állhat: sebészeti, sugárkezelés és kemoterápia.

Glioblasztóma kemoterápia

A glikoblasztómák különböző fejlődési stádiumokban lehetnek, ezért a gyógyszerek dózisát a beteg korától és egészségi állapotától függően kell kiválasztani. A kemoterápia magában foglalja bizonyos gyógyszerek szedését, amelynek hatásmechanizmusa rosszindulatú daganatos sejtek halálára irányul. Ezek a gyógyszerek a temozolimid származékai, az úgynevezett "Temodal". A glioblasztóma kemoterápiát a nemzetközi kezelés standardjai tartalmazzák. A gyógyszert a sugárterápia során egyidejűleg kell bevenni. Általában 6-tól 8 ciklusig tartanak, legfeljebb 5 napig. A kemoterápia növelheti a glioblasztóma által diagnosztizált emberek túlélési arányát, de az esetek mindössze 20% -a pozitív hatást gyakorol. A gyermekek gyakran kemoterápiás kurzusokat kapnak sugárkezelés helyett, mivel ez utóbbi negatív hatást gyakorol az agy fejlődésére ebben a korban. Ezt a kezelést csak az érzelmek és hátrányok gondos mérlegelése után szabad felhasználni, figyelembe véve az egészségi állapotot, az életkorát, a daganat formáját és a malignitás mértékét.

A legfontosabb kezelési módokon kívül a glioblasztóma fenntartó terápiát igényel. A választott gyógyszert Temodalnak kell tekinteni. A glioblasztóma támogató kemoterápiája négy héttel a sugárkezelés befejezése után kezdődik. Alapvetően 6 rövid kurzust alkalmazzon a Temodal használatával. Egy tanfolyam időtartama 5 nap, és a köztük lévő szünet legalább 23 nap. Ezt a sémát "5/28" -nek nevezzük, vagyis a gyógyszert a 28 napos ciklus 5 napján veszik fel.

A hatékony gyógyszerek legújabb fejlesztése új eszközt kínál az "Avastin" -nak. A daganatok elleni küzdelem egyedülálló gyógyszere a sajátos hatásmechanizmusának köszönhetően. Az avastint a géntechnológia munkájának eredményeképpen szereztük be, és egy ellenanyag a malignus neoplazma edényeinek endotéliumában termelt növekedési faktorhoz. Ez a tényező valójában a glioblasztóma által kiválasztott fehérje. Köszönet érte, hogy az érrendszeri hálózat kialakítja a tumort kedvező vérellátása és fejlődése szempontjából. Minél nagyobb és nagyobb az edény, annál gyorsabban növekszik a rosszindulatú fókusz. Az Avastin képes blokkolni a vaszkuláris hálózat kialakulását, ezáltal elnyomja a tumor fejlődését.

Az Avastint viszonylag nemrégiben adták el. Már 2005-ben megjelentek a glioblastomák kezelésében a gyógyszer első eredményei. Több éven keresztül tanulmányozták az Avastin alkalmazását a betegség relapszusain. Az eredmények megerősítették a gyógyszer hatékonyságát.

trusted-source[17], [18], [19]

Glioblasztóma sugárterápia

A glioblasztóma-sugárterápiát elsősorban a már elvégzett műtéti beavatkozás után használják fel a malignus daganatok teljes eltávolítása céljából. A műtét során nem mindig lehetséges 100% -os daganatok reszekciója, így a rákos sejtek kis halmozódása a forrásban maradhat. Bizonyos esetekben a radioterápia a neoplazma működésképtelensége miatt helyettesíti a kezelés sebészeti módját. Mint minden kezeléshez, a sugárterápiának is vannak olyan mellékhatásai, amelyek az embereknél nagyobb mértékben vagy kisebb mértékben nyilvánulhatnak meg. Ezek közé tartozik az émelygés, fáradtság, általános gyengeség és hajhullás. Ezenkívül az agyszövet duzzanatának gyakori esetei, amelyek fejfájást, valamint nekrotikus folyamatokat okoznak az egészséges szövetekben a sugárzás hatása alatt. A sugárkezelés célja a rosszindulatú sejtek szelektív megsemmisítése, anélkül, hogy befolyásolná az agy egészséges területeit. A glioblasztomával végzett sugárterápia több ülést tartalmaz. A besugárzási területnek ki kell terjednie az agynak a periférián elhelyezkedő területekre a hatékonyabb kezelés érdekében. Minden munkamenet megsemmisítő hatást nemcsak rosszindulatú daganatos sejtekre, hanem egészséges struktúrákra is. A következő kezelés serkenti az egészséges szövetek helyreállítását, míg a rákos betegek meghalnak. A glioblasztóma többféle formában is megjelenhet, így az egész besugárzási folyamat 10-30 kezelést tartalmazhat a folyamat mértékétől függően. A sugárterápia növeli annak valószínűségét, hogy az egyes rákos betegek várható élettartamát növelik.

A sugárterápiát naponta 2 Gy naponta 5 napig adagolják. Az egész tanfolyam 6 hétig tart. A besugárzás teljes dózisa 60-65 Gy. Ezek a mutatók megfelelnek a normáknak, míg a gyengébb besugárzás nem vezet a kívánt eredményhez, és a magas dózis hozzájárul a szövődmények kialakulásához. A sugárkezeléssel párhuzamosan a Temodal-ot át kell venned a tanfolyam során.

A glioblasztóma eltávolítása

A glioblasztóma egyes esetekben nem működik a daganatban. Bizonyos hely esetén azonban sebészeti beavatkozást lehet végezni. A műtét célja, hogy eltávolítsa a daganatot, ami növeli a várható élettartamot. Ez a kezelés integrált megközelítésének köszönhető. Így a sugárzás és a kemoterápia nagyobb hatást fejtenek ki, ha azokat a glioblasztóma eltávolítása előzte meg.

Azonban a sebészi kezelés nem mindig menthető meg a rosszindulatú daganatos betegségektől. A glioblasztóma a legtöbb esetben infiltratív jellegű, és a kontúrjait nehéz meghatározni. Még mikroszkóp használata esetén sem az idegsebész nem tudja mindig megkülönböztetni a rákos szöveteket a duzzadt agyszövetektől. A tumorképződés jobb megjelenítéséhez a módosított sejtek fluoreszkáló kimutatásának modern módszerét alkalmazzuk az 5-aminolevulinsav felhasználásával. Meg kell kezdeni a művelet előkészítését a kezdet előtt 4 órával. Ehhez egy speciális megoldást kell inni a gyógyszerrel. Aztán a szervezetben bizonyos transzformációk eredményeként a protoporfirin felhalmozódik a tumorsejtekbe. Így a glioblasztóma jobban megkülönbözteti a kontúrt egy bizonyos megvilágítás hatása alatt. Annak érdekében, hogy az idegsebész tisztán látja az eltávolítandó tárgyat, speciális fényforrást kell használni. A 375-400 nanométer hullámhosszának és a kék fénynek köszönhetően rosszindulatú sejtek fluoreszcenciája következik be.

A glioblasztóma teljes eltávolítását korábban fantasztikus ténynek tekintették, mivel az idegsebészek, félve az agy funkcionális területeitől való károsodástól, részben kivágták a formációt. Ennek eredményeképpen a sebészi beavatkozás hatása minimális volt, magas relapszusszámmal. Napjainkban a legújabb fejlesztéseknek és a modern technológiáknak köszönhetően a glioblasztóma teljesen eltávolítható.

Glioblasztóma kezelése alternatív módszerekkel

A glikoblasztómának gyors progresszivitása és nagyfokú letális hatása van, azonban ennek ellenére néhányan még mindig előnyben részesítik a kezelés alternatív hatóanyagait. Van néhány recept, itt van néhány.

Szükséges egy kis hámozatlan tüskét felvenni és finoman felhúzni. Ezután adjunk hozzá sót, keverjük össze, és hagyjuk 20 percig áztatni a lé. Ezután a kapott keveréket meg kell dörzsölni a fejébe, és meleg kendővel kell bevonni. 25 perces hőérzékenység érhető el, ami később hővé válik. Az eljárást este kell végrehajtani, és reggel a fejét le kell mosni a víz alatt. A következő eljárást meg kell ismételni az előző után 3 hét és 1 hónap elteltével.

A glioblasztóma kezelése alternatív eszközökkel különféle kivágások és infúziók használatával jár. A szibériai kúpok készítéséhez 30-40 gramm lombozatot és virágot kell szedni, és 200 ml forró vizet öntünk. Ezután a keveréket fél órán át vízfürdőn kell ragaszkodni. A kezelés folyamán a tinktúra napi 5-szöröse a hónapok egyharmadára, több hónapig.

Egy kis vinca tinktúráját friss fűből készítik, amelyet 70% -os alkohollal öntünk és 1-2 hétig ragaszkodunk hozzá. A kapott oldatot óvatosan kell bevenni 15 cseppben napi háromszor 2-3 hónapig.

Glioblasztóma kezelése Németországban

A glikoblasztoma átfogó kezelést igényel. A nehézség a rosszindulatú folyamat lokalizálása, valamint a kezeléssel szembeni ellenállás. A glioblasztóma kezelése Németországban egyidejűleg többféle módon jár a betegség leküzdésére. A jól ismert klinikák közül a Heidelberg Egyetemi Kórház, a RINEKKER Proton Therapy Center Münchenben és az egyetemi klinikák Düsseldorfban és Freiburgban.

Az egyik leggyakoribb módszer a sebészi beavatkozás a daganat eltávolítására. A nehézség a fuzzy kontúrok jelenlétének köszönhetően a fókusz teljes kiiktatásában rejlik. Ennek kapcsán a következő lépés a sugárzás vagy a kemoterápia. A radiokirurgia, nevezetesen egy kiberkés és gamma-kés használatos a rutin működésének vagy annak kiegészítésének hiányában.

Nagy hatékonyságot mutatott a fehérje terápia, amelyet kizárólag a német klinikákban használnak. Ez a fajta kezelés csökkentheti a malignus képződés kialakulásának sebességét és csökkentheti az egészséges környező szövetek legyőzését. A glioblasztóma Németországban történő kezelését olyan gyógyszerekkel segítik elő, amelyek biztonságosabbak, mint a kemoterápia, mivel szelektíven hatnak a rákos sejtekre.

A glioblasztóma kezelése Izraelben

Izrael legnépszerűbb klinikái közé tartozik a Tel-Aviv orvosi központ, a Rabin klinika és az Ishilov kórház. Az ilyen onkológiai betegség, mint a glioblasztóma kezelésének integrált megközelítése évek óta bizonyítja hatékonyságát. A glioblasztóma sebészeti kezelését Izraelben minden bizonnyal sugárterápiával kíséri, melyet elsősorban a műtét előtt és után végeztünk. Abban az esetben, ha a teljes eltávolítás nem lehetséges, akkor a fókusz intraoperatív nagy dózisú besugárzással történő részleges reszekcióját végezzük. Az ismétlődés kockázatának csökkentése érdekében széles körben alkalmazzák a Gliadel kapszulákat, amelyek a műtét során kemoterápiaként működnek, helyileg eljárva. A szisztémás kemoterápiát csak a relapsusok és metasztázisok előfordulásának céljára használják.

A glioblasztóma új kezelési módjai

A glioblasztóma komplex rosszindulatú daganatnak számít, amely a legtöbb esetben nem engedhető meg a rendelkezésre álló kezelési módszereknek. Ennek kapcsán aktuálisan fejlesztették ki a glioblasztóma kezelésére és a daganatsejtekre gyakorolt hatásokat. Így a Huber német rákközpont klinikai egyesületének vezetője szerint a TGF-β jelátviteli módok blokkolása csökkentheti a regeneratív folyamatok lehetőségét és növelheti a sugárterápia hatását. A TGF-β egy olyan növekedési faktor, amelyet a tumor termel és agresszívebbé teszi. A blokkoláshoz az általuk kifejlesztett LY2109761 kábítószert használják. A klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos információk még nem állnak rendelkezésre, de a minta a glioblasztóma egy távoli helyén sikeres volt.

A glioblasztóma új kezelési módszereit az izraeli tudósok javasolják. Kifejlesztettek egy speciális eszközt olyan emberek számára, akik olyan szörnyű diagnózist kezeltek, mint a glioblasztóma, mely szabályozott elektromágneses mezővel rendelkezik. Az ilyen területek spektruma szelektíven vezethet a rákos sejtek halálához. Míg az engedélyt csak az agy daganatainak legelterjedtebb és agresszívabb formáival rendelkező emberek kezelésére kapják meg. Ez magában foglalja a glioblasztomát is.

A glioblasztómák megelőzése

A glioblasztóma profilaxisa gyakorlatilag lehetetlen a mi korunkban. A betegség kialakulásának és fejlődésének okairól szóló információ hiánya miatt lehetetlen elkerülni a "glioblastoma" diagnosztizálását bármilyen megelőzési módszerrel. Csak a kedvezőtlen tényezők hatását próbáljuk elkerülni. Az egyetlen lehetőség a betegség további fejlődésének megakadályozására az orvoshoz intézett időben történő hívásnak tekinthető, az onkológiai patológia korai diagnózisa céljából végzett későbbi vizsgálattal. Ezenkívül a rendszeres vizsgálat csökkenti más, kevésbé életveszélyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Prognosizáció glioblastomával

A glioblasztóma prognózisa kedvezőtlen. Ennek oka az agyi féltekén, a kisagyon, a törzsön vagy a spinalis mohaon kialakult onkológiai folyamat lokalizálása. Ezenkívül a glioblastoma számos megnyilvánulási formát tartalmaz. A túlélés nagy valószínűségét az időbeni és a korai diagnózis állapota alatt figyeljük meg. A glioblasztóma leküzdésére a tumor teljes eltávolítása után műtéttel, majd teljes sugárzás és kemoterápia követhető. Ne felejtsük el a kemoterápia fenntartásának folyamatát, ami növeli a várható élettartamot.

A várható élettartam glioblasztóommal

A glikoblasztómának két éves túlélési aránya van az esetek mintegy 10% -ában. A lokalizációtól, prevalenciától, az onkológiai folyamat formájától és az agy szerkezetének károsodásától függően a túlélési arány változhat. Különösen nehézkesek a daganatok, amelyek helyzete az agy vénája, mivel légző- és vazomotoros központok vannak. Ennek eredményeképpen a sebészi beavatkozás nem vezet a kívánt eredményekhez, reméljük marad a sugárzás és a kemoterápia. Ebben a tekintetben a glioblasztóma várható élettartama a korunk megoldatlan kérdése.

A műtét után várható élettartam

A műtét után várható élettartam körülbelül egy év, átlagosan 40 hét. Ez nem csak az elvégzett műtétről és további terápiáról, hanem az egészség kezdeti állapotáról és a kor koráról is van, ami nem kevéssé fontos a glioblasztóma diagnosztizált emberekben. Az egyidejű patológia jelentősen csökkentheti a kezelés bizonyos szakaszainak lehetőségét, ami nem kívánatos ebben a betegségben. Közül a leggyakoribb kóros állapotok kell figyelni, hogy a színpadon a dekompenzált diabetes mellitus, vese, légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségek, valamint a történelem a szívinfarktus és a stroke.

Hogyan kell meghalni a glioblasztómától?

A glikoblasztoma szörnyű onkológiai betegség, melynek tünetei vannak. Minél nagyobb a tumor mérete és a folyamat időtartama, annál nagyobb klinikai megnyilvánulások válnak fényesebbé és az intenzitás nő. Így az élet utolsó hónapjai nagyon nehézek lehetnek. Hogyan kell meghalni a glioblasztómától? A leggyakoribb jelek közé tartozik az erős perzisztáló fejfájás, gyakori epilepsziás rohamok, mentális zavarok, bénulás, mentális zavarok, valamint bizonyos funkciók elvesztése, az érintett agyterülettől függően. Mindez az általános gyengeség és az erő hiánya miatt történik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.