^

Antioxidánsok: a szervezetre és a forrásokra kifejtett hatások

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az antioxidánsok harcolnak a szabad gyökökkel - olyan molekulák, amelyek szerkezete instabil, és a szervezetre gyakorolt hatás - káros. A szabad gyökök képesek öregedési folyamatokat okozni, károsítják a test sejtjeit. Emiatt semlegesíteni kell őket. Ezzel a feladattal az antioxidánsok tökéletesen képesek megbirkózni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mi a szabad gyökök?

A szabad gyökök a helytelen folyamatok és az emberi élet eredménye által okozott eredmények. A szabad gyökök kedvezőtlen környezetből, rossz éghajlatból, káros termelési körülményekből és hőmérsékleti ingadozásokból is származnak.

Annak ellenére, hogy egy személy egészséges életmódot vezet, szabad gyököknek van kitéve, amelyek elpusztítják a testsejtek szerkezetét és aktiválják a szabad gyökök következő részeit. Az antioxidánsok védik a sejteket a károsodástól és az oxidációtól a szabad gyökök hatására. De annak érdekében, hogy a szervezet egészséges legyen, elegendő antioxidáns adalékanyag szükséges. Nevezetesen - termékek a tartalmukkal és adalékok antioxidánsokkal.

A szabad gyökök hatásai

Az orvosok minden évben hozzáadják a szabad gyökök által okozott betegségek listáját. Ez a rák, a szív és az érrendszeri betegség, a szem betegsége, különösen a szürkehályog, valamint az ízületi gyulladás és a csontszövet egyéb deformációi.

Ezekkel a betegségekkel az antioxidánsok sikeresen harcolnak . Segítenek abban, hogy az ember egészségesebb és kevésbé legyen kitéve a környezetnek. Ezenkívül a vizsgálatok igazolják, hogy az antioxidánsok segítik a súlyt és stabilizálják az anyagcserét. Ezért kell egy embernek megfelelő mennyiségben fogyasztania.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Antioxidáns béta-karotin

Sok a narancs zöldség. Sütőtök, répa, burgonya. És sok béta-karotin a gyümölcsökben és zöldségekben zöldsaláta különböző (lemez), spenót, káposzta, különösen a brokkoli, mangó, dinnye, sárgabarack, petrezselyem, kapor.

A béta-karotin napi dózisa: 10 000-25 000 egység

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Antioxidáns C-vitamin

Jó azok számára, akik meg akarják erősíteni immunitásukat, csökkentik az epe és a vesék kövek kockázatát. A C-vitamin gyorsan elpusztul a feldolgozás során, ezért friss zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztania vele. A C-vitamin bőséges hegyi hamut, fekete ribizlit, narancsot, citromot, epret, körtét, burgonyát, paprikát, spenótot, paradicsomot.

A C-vitamin napi adagja: 1000-2000 mg

trusted-source[17], [18], [19]

Antioxidáns E-vitamin

Az E-vitamin elengedhetetlen a szabad gyökök elleni küzdelemben, az emberi kód túlérzékeny a glükózra és a testre - túlságosan koncentrálódik. Az E-vitamin segít csökkenteni, valamint az inzulinra adott immunitást. Az E-vitamin, vagy tokoferol, természetes formájában megtalálható mandula, mogyoró, dió, mogyoró és a spárga, borsó, búza, bab (különösen kelbimbó), zab, kukorica, káposzta. Van benne növényi olajok.

Az E-vitamin fontos, hogy ne szintetizált, hanem természetes legyen. A címkén lévő jelzéssel könnyen megkülönböztethető más típusú antioxidánsoktól a d betűvel. Azaz d-alfa-tokoferol. A nem természetes antioxidánsokat dl-nek nevezzük. Ez dl-tokoferol. Ennek tudatában a szervezetetek javát szolgálhatja, nem kárt.

Az E-vitamin napi adagja: 400-800 egység (a d-alfa-tokoferol természetes formája)

trusted-source[20], [21], [22]

Szelén antioxidáns

A szervezetbe belépő szelén minősége az ilyen antioxidánsokkal termesztett termékek minőségétől, valamint a talajon, ahol nőtt. Ha a talaj ásványi anyagokban gyenge, akkor a szelén az általa termelt termékekben rossz minőségű lesz. A szelén halakban, baromfiban, búzában, paradicsomban, brokkoliban,

A szelén tartalma a növényi termékekben a talaj állapotától függ, amelyen termesztették ásványianyag-tartalmát. Brokkolinnal, hagymával találkozhat.

Szelén dózis naponta: 100-200 μg

Milyen antioxidánsok képesek hatékonyan fogyni?

Vannak olyan antioxidánsok, amelyek aktiválják az anyagcserét és segítenek a fogyásban. Gyógyszertárban vásárolhatók és orvosi felügyelet mellett használják.

Antioxidáns koenzim Q10

Ennek az antioxidánsnak az összetétele közel azonos a vitaminokkal. Aktívan elősegíti a metabolikus folyamatokat a szervezetben, különösen oxidatív és energikus. Minél hosszabb ideig élünk, annál kisebb testünk termel és felhalmozza a Q10 koenzimet.

A immunitás tulajdonságai felbecsülhetetlenek - még magasabbak, mint az E-vitaminé. A koenzim Q10 képes segíteni a fájdalom kezelésében. Stabilizálja a nyomás, különösen a magas vérnyomás, és elősegíti a szív és az erek jó munkáját. A Q 10 koenzim képes csökkenteni a szívelégtelenség kockázatát.

Ez az antioxidáns a szardínia, a lazac, a makréla, a süllő húsából, valamint a földimogyoróból, a spenótból nyerhető.

A Q10 antioxidánsnak jól elnyeli a szervezet, kívánatos, hogy olajjal - ott jól feloldódik és gyorsan felszívódik. Ha az antioxidáns Q10-et szájon át alkalmazott tablettákban használja, alaposan meg kell vizsgálnia annak összetételét, hogy ne eshessen a rossz minőségű termékek csapdájába. Jobb, ha olyan gyógyszereket vásárolnak, amelyek a nyelv alá vannak helyezve - így gyorsabban felszívódnak a szervezet. És még jobb, ha a testtartalékokat természetes koenzim Q10-vel pótolják - a test sokkal jobban felszívja és feldolgozza.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Az alapvető zsírsavak hatása

Az esszenciális zsírsavak pótolhatatlanok a testünk számára, mert sok szerepet töltenek be benne. Például elősegítik a hormonok termelését, valamint a hormonok - a prosztaglandinok - kibocsátóit. Az esszenciális zsírsavakra is szükség van hormonok, így például a tesztoszteron, a kortikoszteroidok, különösen a kortizol és a progeszteron termelésére.

Az agyi aktivitás és az idegek normálisak, az alapvető zsírsavakra is szükség van. Segítenek a sejteknek megvédeni magukat a károsodástól és visszaszerezni őket. A zsírsavak segítenek más testtermékek - zsírok szintézisében.

Zsírsavak - hiány, hacsak egy személy nem fogyaszt élelmiszereket. Mert az emberi test nem képes őket termelni.

Omega-3 zsírsavak

Ezek a savak különösen jóak, ha túlsúlyt kell szedni. Stabilizálják a metabolikus folyamatokat a szervezetben, és hozzájárulnak a belső szervek stabil működéséhez.

Az eegnosapentaénsav (EPA) és az alfa-linolénsav (ALA) az omega-3 zsírsavak képviselői. Ezek a legjobbak a természetes termékekből, és nem a szintetikus adalékanyagokból. Ezek a mélytengeri halmacska, a lazac, a szardínia, a növényi olajok - az olajbogyó, a kukorica, a dió, a napraforgó - a zsírsavak legnagyobb koncentrációja.

De még a természetes megjelenés ellenére is sok ilyen kiegészítés nem használható, mert növelheti az izom- és izomfájdalom kockázatát az eicosanoid anyagok fokozott koncentrációja miatt.

Az anyagok aránya zsírsavakban

Győződjön meg róla, hogy a termikusan kezelt adalékanyagokban nincsenek olyan anyagok, amelyek megsemmisítik a készítmény előnyös anyagait. Egészségesebb az ilyen adalékanyagok alkalmazása, amelyek összetételében olyan anyagokat használnak, amelyek a bomlástermékektől (cotaminoktól) megtisztítják a tisztítási folyamatot.

Jobb, ha minden olyan savat elfogyasz a természetes termékekből. A test jobban felszívódik, használatuk után nincsenek mellékhatások, és sokkal hasznosabbak az anyagcsere folyamatoknál. A természetes kiegészítők nem járulnak hozzá a súlygyarapodáshoz.

A hasznos anyagok aránya a zsírsavakban nagyon fontos, hogy a test nem működik megfelelően. Különösen fontos azok számára, akik nem akarnak visszaszerezni, az eikozanoidok egyensúlyát - olyan anyagokat, amelyek rossz és jó hatást gyakorolhatnak a szervezetre.

Rendszerint a legjobb hatás érdekében omega-3 és omega-6 zsírsavakat kell használni. Ez jobb hatást fejt ki, ha ezeknek a savaknak az aránya 1-10 mg az omega-3 és 50-500 mg omega-6 esetében.

Omega-6 zsírsavak

Tagjai: LC (linolsav) és GLA (gamma-linolénsav). Ezek a savak segítenek a sejtmembránok felépítésében és javításában, elősegítik a telítetlen zsírsavak szintézisét, segítik a sejtenergia helyreállítását, a fájdalomimpulzusokat közvetítő mediátorok, valamint az immunitás erősítését.

Az omega-6 zsírsavak bőségesek diófélékben, babokban, magokban, növényi olajokban, szezámmagban.

Antioxidánsok szerkezete és hatásmechanizmusa

Az antioxidánsok - a szabad gyökök oxidációjának gátlói - háromféle farmakológiai preparátumot tartalmaznak, amelyek különböznek az akció mechanizmusában.

  • Az oxidációgátlók közvetlenül kapcsolódnak a szabad gyökökkel;
  • A hidroperoxidokkal kölcsönhatásba lépő és "megsemmisítő" inhibitorok (egy hasonló mechanizmust fejlesztettek ki a dialkil-szulfidok RSR példáján);
  • A szabad gyökös oxidációs katalizátorokat blokkoló anyagok, elsősorban a változó vegyértékű fémek (valamint az EDTA, citromsav, cianidvegyületek), a fémekkel való komplexképződés miatt.

Emellett ezek a három fő típusa, az egyik lehet azonosítani, úgynevezett strukturális antioxidánsokat, anti-oxidatív hatása, amely által okozott változást a membrán szerkezetében (például antioxidánsok közé tartoznak androgén, glükokortikoid, progeszteron). Az antioxidánsok, látszólag is tartalmaznia kell anyagok, amelyek növelik az aktivitást vagy a tartalom a antioxidáns enzimek - szuperoxid dizmutáz, kataláz, glutation peroxidáz (különösen, silymarin). Az antioxidánsokról szólva meg kell említeni még egy olyan anyagcsoportot, amely növeli az antioxidánsok hatékonyságát; A folyamat szinergistái, ezek a fenolos antioxidánsok protonjainak adományozói, hozzájárulnak a helyreállításhoz.

Az antioxidánsok kombinációja szinergetikusokkal jelentősen meghaladja egy antioxidáns hatását. Az ilyen szinergikus szerek, amelyek jelentősen növelik az antioxidánsok gátló tulajdonságait, például aszkorbinsav és citromsav, valamint számos más anyag. Ha két antioxidáns kölcsönhatásba lép, amelyek közül az egyik erős és a másik gyenge, az utóbbi túlnyomórészt protonadornak is működik a reakciónak megfelelően.

A reakciósebességek alapján a peroxidos folyamatok bármely inhibitorát két paraméter jellemzi: antioxidáns aktivitás és antiradikális aktivitás. Ez utóbbit az a sebesség határozza meg, amelyben az inhibitor reagál a szabad gyökökkel, és az első jellemzi az inhibitor összes képességét, hogy gátolja a lipid peroxidációt, ezt a reakciósebesség aránya határozza meg. Ezek az indikátorok a legfontosabbak az antioxidáns hatásmechanizmusának és aktivitásának jellemzésében, de távolról sem tekinthetők elegendő mértékben ezeknek a paramétereknek.

Az anyag antioxidáns tulajdonságainak és szerkezete közötti kapcsolat kérdése mindeddig nyitva áll. Talán ez a probléma a leginkább kifejlesztésre került a flavonoidok számára, amelyek antioxidáns hatása az OH és O2 gyökök oltására való képességüknek köszönhető. Így, a modell rendszerben szempontjából aktivitásának flavonoidok „megszüntetése” hidroxil gyökök számával növekszik hidroxil csoportot tartalmaz a gyűrűben, és a fokozott aktivitás szerepét is betöltik a hidroxilcsoport a C3 és karbonialnaya csoport a 4-helyzetű szénatomra. A glikoziláció nem változtatja meg a flavonoidok azon képességét, hogy a hidroxilgyökök kialudjanak. Ugyanakkor szerint más szerzők, miricetin, ellenkezőleg, növeli az az arány a lipid-peroxidok képződését, mivel kaempferol csökkenti azt, és az intézkedés a Morin függ annak koncentrációja, ahol három említett anyagok kaempferol leghatékonyabb szempontjából megelőzésére toxikus hatások peroxidációjának . Így még a flavonoidok tekintetében sem ebben a kérdésben nincs végleges egyértelműség.

A példában az aszkorbinsav-származékok alkil-szubsztituenseket a 2 - O, azt mutatja, hogy a biokémiai és farmakológiai aktivitása ezen anyagok fontos molekula jelenlétében 2 fenolos hidroxilcsoporttal és egy hosszú alkillánc a 2-helyzetben - O. Az alapvető szerepet játszik a hosszú láncú más antioxidánsokra vonatkozóan. Szintetikus antioxidánsok a fenolos hidroxilcsoport, és szitáljuk egy rövid szénláncú tokoferoiszármazékok káros hatással a mitokondriális membrán, ami szétkapcsolását oxidatív foszforiláció, míg maga a tokoferol és származékai, hosszú láncú nincs ilyen tulajdonságokkal. Szintetikus antioxidánsok fenolos jellegű mentes pendant szénhidrogénláncok jellemző természetes antioxidánsok (tokoferol, ubikvinonok, naftokinonok) is okozhat „szivárgás» Ca át a biológiai membránokon.

Más szóval, a rövid antioxidánsokat vagy antioxidánsokat mentes szén-oldalláncok hajlamosak gyengébb antioxidáns hatást, és így okozhat mellékhatásokat Rad (felület homeosztatikus Ca indukciója hemolízis és mások.). Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok nem teszik lehetővé, hogy a végső következtetést a természet közötti kapcsolat az anyag szerkezetének és antioxidáns tulajdonságokkal is nagyszámú vegyület antioxidáns tulajdonságokkal, annál is inkább, mivel az antioxidáns hatás eredménye lehet, hogy nem egy, hanem több mechanizmus.

Az antioxidánsként ható anyagok (más hatásokkal ellentétben) tulajdonságai nem specifikusak, és egy antioxidáns helyettesíthető egy másik természetes vagy szintetikus antioxidánssal. Számos probléma merül fel azonban a lipidperoxidáció természetes és szintetikus inhibitorai kölcsönhatásával kapcsolatban, a felcserélhetőségük lehetőségével, a helyettesítés elvével.

Ismeretes, hogy hatékony helyettesítő természetes antioxidánsok (különösen a-tokoferol) a szervezetben csak akkor hajtható végre a bevezetése ilyen inhibitorok, amelyeknek nagy a sugárzás elleni aktivitást. De itt vannak más problémák is. A bevezetés a test szintetikus inhibitorok jelentős hatással nem csak a folyamatok lipidperoxidáció, hanem a metabolizmus a természetes antioxidánsok. Az akció a természetes és szintetikus inhibitorok fejlesztése, ami egy hatékonyabb hatása a folyamatok lipidperoxidáció, de emellett, a bevezetése a szintetikus antioxidánsok befolyásolhatja a reakció szintézise és hasznosítása természetes inhibitorok peroxidációs valamint változásokat okozhat lipid antioxidáns aktivitása. Így, szintetikus antioxidánsokat alkalmazhatunk biológia és az orvostudomány, mint gyógyszerek, amelyek befolyásolják nemcsak a folyamatok szabad gyökös oxidáció, hanem a rendszer természetes antioxidánsok érintő változások antioxidáns aktivitás. Ez a lehetőség a befolyásoló változás antioxidáns aktivitásának rendkívül fontos, mivel kimutatták, hogy az összes vizsgált körülmények között és a patológiás változásokat a sejt anyagcsere-folyamatok sorolható a jellege szerint változások antioxidáns aktivitás folyamatok emelt, csökkentett lépésre módon és változó szintje antioxidáns aktivitás. Sőt, van egy közvetlen kapcsolat a fejlődés üteme, a betegség súlyosságától és a szint antioxidáns aktivitás. Ebben a tekintetben a szabad gyökös oxidáció szintetikus inhibitorai nagyon ígéretesek.

A gerontológia és az antioxidánsok problémái

A szabad gyökös mechanizmusoknak az öregedési folyamatban való részvétele miatt természetes volt, hogy az antioxidánsok segítségével növelni lehet a várható élettartamot. Ilyen kísérleteket végeztek egereken, patkányokon, tengerimalacokon, Neurospora crassán és Drosophilán, de eredményüket meglehetősen nehéz egyértelműen értelmezni. A kapott adatok ellentmondásos jellege a végeredmények értékelésének módszereinek elégtelensége, a munka hiányossága, a szabad gyökös folyamatok kinetikájának felmérésére szolgáló felületes megközelítés és más okok miatt magyarázható. A gyümölcslékre vonatkozó kísérletekben azonban a tiazolidin-karboxilát hatására a várható élettartam jelentős növekedését figyelték meg, és számos esetben megfigyelték az átlagos valószínű, de nem tényleges várható élettartam növekedését. Az idős önkéntesek részvételével végzett kísérlet nem eredményezett határozott eredményt, nagyrészt azért, mert nem volt képes biztosítani a kísérlet körülményeinek helyességét. Azonban a Drosophila-ban az antioxidáns okozta várható élettartam növekedése biztató. Talán a további munka ezen a területen lesz sikeresebb. Ennek az iránynak a kilátásai számára fontos bizonyíték a vizsgált szervek létfontosságú funkcióinak meghosszabbításáról és az antioxidánsok hatására az anyagcsere stabilizálásáról.

Antioxidánsok a klinikai gyakorlatban 

Az utóbbi években figyelemre méltó érdeklődést mutat a szabad gyökök oxidációja, és ennek következtében olyan gyógyszerekre, amelyek hatással lehetnek rá. Figyelembe véve a gyakorlati felhasználás kilátásait, az antioxidánsok különös figyelmet kapnak. Nem kevésbé aktív, mint a gyógyszerek már ismert antioxidáns tulajdonságainak tanulmányozása, olyan új vegyületek keresése, amelyek képesek a gyökös oxidáció gátlását a folyamat különböző szakaszaiban.

A leginkább tanulmányozott antioxidánsok jelenleg különösen érvényes vitamin Ez az egyetlen természetes lipidrastvorimy antioxidáns láncú törés plazma oxidációt és a membránokat humán eritrociták. Az E-vitamin plazmakoncentrációját 5-10% -ra becsülik.

Magas biológiai E-vitamin aktivitását, és különösen az antioxidáns tulajdonságait eredményezett elterjedt e kábítószer a gyógyászatban. Ismeretes, hogy az E-vitamin okozza pozitív hatása sugárzás okozta károsodás, a malignus növekedést, a szívkoszorúér-betegség és a szívizom-infarktus, érelmeszesedés, és a betegek kezelésére dermatózisok (spontán panniculitis, noduláris erythema), égési és más patológiás körülmények között.

Az a-tokoferol és más antioxidánsok használatának fontos szempontja a különböző stresszhelyzetekben történő alkalmazása, amikor az antioxidáns aktivitás jelentősen csökken. Azt találtuk, hogy az E-vitamin csökkenti a megemelkedett eredményeként a stressz intenzitásának lipidperoxidáció immobilizálás során, akusztikus, érzelmi és fájdalom stressz. A készítmény azt is megakadályozza, zavarok a májban során hipokinézia, amely növeli a szabad gyökös oxidációs telítetlen zsírsavak, lipidek, különösen az első 4 - 7 nap, azaz súlyos stressz választ ...

Szintetikus antioxidánsok a leghatékonyabb IONOL (2,6-di-terc-butil-4-metil-fenol), a klinikán ismert BHT. Sugárzás elleni aktivitást a gyógyszer alacsonyabb, mint az E-vitamin, de sokkal magasabb, mint az antioxidáns a-tokoferol (például, az a-tokoferol gátolja oxidációja metil-oleát, hogy 6-szor, és arachidonil oxidációja 3-szor gyengébb, mint IONOL).

Az Ionol, mint az E-vitamin, széles körben alkalmazzák a peroxid-folyamatok fokozott aktivitásának hátterében álló különböző kóros állapotok által okozott rendellenességek megelőzésére. Mivel a-tokoferolt, IONOL sikeresen alkalmazott megelőzésére akut ischaemiás károsodás és poszt-ischaemiás szervelégtelenség rendellenességek. A gyógyszer igen hatásos a rák kezelésére, használt sugárirányú és trofikus elváltozások a bőr és a nyálkahártyák, sikeresen alkalmazták a betegek kezelésére dermatózisok, elősegíti a gyors gyógyulását fekélyes elváltozások a gyomorban és a nyombélben. Az a-tokoferolhoz hasonlóan a dibunol rendkívül hatásos a stresszben, ami a lipid peroxidáció szintjének normalizálását eredményezi a stressz következtében. Ionolt is van néhány tulajdonságokkal antigipoksantov (növeli az élettartamot az akut hipoxia, gyorsítja a gyógyulást a hipoxiás rendellenességek), amelyek szintén úgy tűnik, hogy összefügg a intenzívebbé a folyamatok a peroxid során hypoxia során, különösen reoxigenizáció.

Érdekes adatokat nyertek antioxidánsok alkalmazásával a sportos orvoslásban. Tehát ionolt megakadályozza az aktiváló lipidperoxidáció hatása alatt a maximális fizikai terhelés növeli a munka időtartama sportolók maximális terhelés, azaz a. E. Endurance fizikai terhelés során, javítja a hatékonyságot a szív bal kamra. Ezzel együtt IONOL megsértésének megakadályozására magasabb részein a központi idegrendszer eredő expozíciós a test maximális fizikai erőfeszítés és a folyamatokhoz kapcsolódó szabad gyökös oxidáció. Kísérletek történtek használni sportgyakoriatban mint az E-vitamin és K-vitamin-csoport, továbbá növeli a fizikai teljesítményt és felgyorsítja a helyreállítási folyamat, de a probléma az antioxidánsok alkalmazása a sport még mindig szükség van mélyreható tanulmányt.

Az egyéb gyógyszerek antioxidáns hatását részletesebben tanulmányozták, mint az E-vitamin és a dibunol hatásai, és ezeket az anyagokat gyakran egyfajta standardnak tekintik.

Természetesen a legtöbb figyelmet fordítunk gyógyszerek közel vitamint Így együtt E-vitamin önmagában antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint annak oldható analógjainak: trolaks C és a-tokoferol-polietilénglikol-1000-szukcinát (TPGS). Trolox C viselkedik, mint egy hatékony szabadgyök kvencser hasonló mechanizmus szerint, hogy az E-vitamin, TPGS és még hatékonyabb védő E-vitamin, mint SCC-indukált lipidperoxidációt. Amint kellően hatékony antioxidáns hatása egy-tokoferil-acetát: normalizálja parázslás szérum, megnövekedett eredményeként pro-oxidánsok, gátolja a lipid peroxidációt az agyban, szívben, májban és a vörösvérsejt membránok a körülmények az akusztikus stressz kezelésében hatásos dermatózisok, beállítja az intenzitás a peroxid folyamatok .

Azokban a kísérletekben az in vitro antioxidáns aktivitását számos már bevezetett gyógyszerek, amelyek in vivo hatások nagymértékben meghatározhatja ezeket a mechanizmusokat. Így, a képesség, hogy azt mutatják, antiallergiás gyógyszert traniolasta dózisfüggő módon csökkentik a szintjét O2, H2O2, és OH- szuszpenzióban humán polimorfonukleáris leukocitákban. Szintén sikeresen in vitro gátolják a Fe2 + / askorbatindutsirovannoe peroxidációs liposzómákba (a ~ 60%), és valamivel rosszabb a klórpromazin (-20%) - N- szintetikus származékai benzoiloksimetilhloropromazin és N-pivaloil-oxi-klórpromazin. Másrészt, ugyanaz a vegyület liposzómákba foglalt, besugárzásával az utolsó fény közel a ultraibolya működnek fotoszenzitív szerek és vezet aktiválását lipidperoxidáció. Hatásának vizsgálata a protoporfirin IX a peroxidációs patkány máj homogenizátumokban és szubcelluláris organellumokat azt is kimutatta, hogy gátolni képesek a Fe- protoporfirin és aszkorbát lipidperoxidáció, de ugyanakkor a gyógyszer nem rendelkezik a képességét, hogy gátolják önoxidációs telítetlen zsírsav elegyet. Mechanizmusának tanulmányozása az antioxidáns hatású protoporphyrin csak akkor látható, hogy ez nem jár együtt a radikális edzés, de nem ad elegendő adat pontosabb jellemzése mechanizmus.

Chemilumineszcens módszerekkel az adenozin és kémiailag stabil analógjai képesek gátolni a reaktív oxigéngyökök humán neutrofil sejtek képződését in vitro kísérletekben.

Hatásának vizsgálata oksibenzimidazola és származékai alkiloksibenzimidazola és alkiletoksibenzimidazola membránokon máj mikroszómákkal és szinaptoszómákban agyi aktiváció lipidperoxidáció hatékonyságot mutattak alkiloksibenzimidazola több hidrofób, mint oksibenzimidazol, és amelynek eltérően alkiletoksibenzimidazola OH-csoportot szükséges antioxidáns aktivitás inhibitoraként szabadgyök folyamatokat.

Hatékony kvencser igen reakcióképes hidroxilcsoport az allopurinol, ahol az egyik termék az allopurinol reakció a hidroxil gyök oksipurinola - fő metabolitja, hatékonyabb kvencser hidroxilgyök, mint allopurinol. Azonban az egyes vizsgálatokban kapott allopurinol adatai nem mindig értenek egyet. Így, a tanulmány a lipidperoxidációt patkány vese homogenizátumokban azt mutatták, hogy a gyógyszer a nefrotoxicitás, amely az oka a növekedés kialakulását citotoxikus oxigén szabad gyökök és csökken a koncentrációja az antioxidáns enzimek hatására egy megfelelő csökkenését hasznosítása ezeket a gyököket. Más adatok szerint az allopurinol hatása kétértelmű. Így a korai szakaszában az ischaemia miociták akkor védi a szabad gyökök elleni, és a második szakaszban a sejthalál - éppen ellenkezőleg, hogy támogassák szöveti károsodás, a redukáló időszakban, ez megint kedvező hatású a helyreállítási a kontraktilis funkció az ischaemiás szövet.

A miokardiális iszkémia peroxidáció elnyomja számos gyógyszer: antianginás szerek (Curantylum, nitroglicerin, obzidan, isoptin), vízben oldható antioxidánsok osztályából sztérikusan gátolt fenolok (például fenozanom, a visszatartóhenger szintén kiváltható kémiai karcinogének tumornövekedés).

Gyulladáscsökkentő szerek, például indometacin, fenilbutazon, szteroid és nem-szteroid gyulladásgátlók (például acetilszalicilsav), képesek gátolni svobodnoradikalnos oxidáció, miközben számos antioxidánsok - E-vitamin, aszkorbinsav, etoxikin, ditiotrentol, acetilcisztein és difenilendiamid gyulladáscsökkentő hatásuk . Elég jól néz meggyőző hipotézist, hogy az egyik hatásmechanizmusa gyulladásgátló gyógyszerek gátlása lipidperoxidáció. Ezzel szemben, a mérgező sok gyógyszer miatt van, hogy képesek szabad gyököket. Így a kardiotoxicitás adriamycin és rubomycin hidroklorid kapcsolódó lipid-peroxidok szintje a szívben, a kezelés a tumor promoterek sejtek (különösen, észterei forbol) is vezet a generációs szabadgyök formák az oxigén, bizonyíték van a bevonása szabad gyökös mechanizmusok a szelektív citotoxicitását streptozotocin és alloxán - befolyásolják a hasnyálmirigy béta-sejtek, abnormális szabadgyök aktivitást a központi idegrendszerben okoz fenotiazin, serkentik peroxidáció meszek sorok a biológiai rendszerekben, és más gyógyszerek - a paraquat, mitomicin C, menadion, aromás nitrogén vegyületek, a anyagcsere a szervezetben képződő szabad gyökös formáit oxigén. A vas jelenléte fontos szerepet játszik ezen anyagok hatásában. Azonban a mai napig, a több anyag antioxidáns aktivitás sokkal több, mint a kábítószer, a pro-oxidánsok, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a toxicitás preparatov- pro-oxidánsok nem kapcsolódik még a lipidperoxidáció, az indukciós amely csak az eredmény más mechanizmusok, amelyek ismertetik a toxicitás.

Vitathatatlan induktorok szabad gyökös folyamatok a test különböző vegyi anyagok, és különösen a nehézfémek, higany, réz, ólom, kobalt, nikkel, bár többnyire ez a látható körülmények között in vitro, in a kísérletekben az in vivo növekedését peroxidáció nem túl nagy, és ez még nem összefüggést találtak a toxikus fémek és peroxidációs indukció. Azonban, ez lehet az oka, hogy a helytelenségére alkalmazott módszerek, mivel gyakorlatilag nincs megfelelő módszerek mérésére peroxidáció in vivo. A nehézfémekkel együtt prooxidáns aktivitást mutatnak más vegyi anyagok a vas, szerves hidroperoxidok, galodenovye hidrokarbonil vegyületek hasító glutation, az etanol és az ózon, és anyagok, amelyek a környezeti szennyező anyagok, mint például növényvédő szerek, és olyan anyagok, mint például az azbesztszálak , amelyek ipari vállalkozások termékei. Prooxidáns hatással rendelkezik, és számos antibiotikumok (például tetraciklin), hidrazin, paracetamol, izoniazid és más vegyületek (etil, allil-alkohol, szén-tetrakloridot, és így tovább. P.).

Jelenleg számos szerző úgy véli, hogy a szabad gyökök lipid oxidációjának megindítása az egyik oka lehet az organizmus gyorsított öregedésének, a korábban ismertetett számos metabolikus eltolódásnak köszönhetően.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Antioxidánsok: a szervezetre és a forrásokra kifejtett hatások" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.