^
A
A
A

Terhesség: 39 hét

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Hogyan nő a gyermek:

A gyermek tovább növekszik a zsírréteg, amely segít a születés után a test hőmérsékletének szabályozásában. Valószínűleg a magassága és súlya kissé nőtt.

Fontos: minden gyermek fejlődése szigorúan egyedi. Információink célja, hogy ötletet adjanak a magzat fejlődéséről.

A jövő anyja megváltozása

Minden heti orvosi látogatás során hasi vizsgálatot végeznek a gyermek növekedésének és helyzetének ellenőrzésére. Az orvos belső vizsgálatot is végezhet a méhnyak megváltoztatásának ellenőrzésére: a méhnyak puhulása, összehúzódása és megnyitása. De még ilyen információkkal is felfegyverkezve nincsenek határozott mutatók a munka kezdetére. Ha a munkavégzés nem kezdődik meg az időszak vége előtt, az orvos 40 hét után embrionális teszteket (általában sonogramot) fog végrehajtani annak érdekében, hogy a folyamatos terhesség biztonságos legyen. Ha a születési tevékenység önmagában nem kezdődik meg, az orvos a határidő lejártát követő egy-két héten belül felhívja.

Ugyanakkor továbbra is számolni kell a csecsemő mozgásait és tájékoztatni az orvost, ha lassulnak. Gyermeke aktív maradjon a munkaerő megkezdéséig, és jelentős aktivitáscsökkenés jelezhet problémát. Hívja fel az orvost is, ha úgy gondolja, hogy az amnion-membrán szakadt. Ne tedd magadnak egy diagnózist, ha az amniotikus membrán szakadása után a harcok még nem kezdődtek meg, az orvos hívja őket.

A test megváltozik a szülés után

Még akkor is, ha a terhesség és a szülés könnyen és gyorsan áthaladt, a régi formába való visszatérés időbe telhet. Ne felejtsük el, hogy az előző változások 9 hónapon belül zajlottak le, így az eredeti formanyomtatványhoz való visszatérés sem érzelmileg, sem fizikailag nem fog megtörténni.

Mit várhat el:

 • Ön azonnal elkezdi fogyni. Szülés után 5-6 kg-ot veszítesz: ez a gyermek súlya, a placenta, a vér és a magzatvíz. A has egy hét alatt kezd lassúbbá válni, addig, amíg vége egy további 2 kg súlyt veszít.
 • Lesz szülés utáni kibocsátás - lochia. A születés után a méh bélését képező sejtek elkezdenek elhagyni a testet, ami a Lochia nevű váladékhoz vezet, amely sok hétig tart. Először ezek a kibocsátások vérrel keverednek, de a szín fokozatosan fehér vagy sárga színnel változik.
 • Az érzelmek nagy sebességgel változnak. Egy-két héten belül sok fiatal anya szülés utáni depresszióval szembesül. Fejlődő érzelmeket, szentségességet, alváshiányt vagy fokozott szorongás érzést kelthet. Az étvágya is megváltozhat, erősödhet, vagy éppen ellenkezőleg eltűnik. A jó hír az, hogy ez az érzelmi robbanás két-három héten belül zajlik. Hívja orvosát, ha:
 • Önnél tünetek rendellenes hüvelyi vérzés: erős vérzés, kibocsátás nagy vérrögök, vagy élénkpiros vérzés tovább tart, mint négy napig vagy még tovább a születés után. Hívja fel a sürgősségi helyiséget, ha a vérzést a sokk tünetei kísérik, beleértve a szédülést, a gyengeséget, a gyors szívverést, a gyors vagy lassú légzést és a dezorientációt.
 • A fertőzés tünetei: láz, alsó hasi fájdalom és kellemetlen szag (endometritis tünetei); vizelési nehézség, fájdalmas vizelés, sáros vagy véres vizelet (húgyúti fertőzés tünetei); vörösség, gyengédség és duzzanat a seb körül (epiziotómiás, császármetszés vagy szakadás miatt); fájdalom, mellkasi bőrpír, láz, hidegrázás, izomfájdalom és esetleg fejfájás (mastitis vagy mellfertőzés tünetei).
 • A szülés utáni depresszió tünetei: az alvás képtelensége, még akkor is, ha a baba alszik, a gyermek kárt okozó gondolatok kialakulása, ok nélküli sírás és a hisztéria részei.

Hogyan lehet a lehető leggyorsabban helyreállítani:

 • Pihenjen többet. Használja a gyermek alvását saját pihenéshez.
 • Határozza meg a vendégek számát és a velük együtt töltött időt. Kapcsolja ki a telefont alvás közben.
 • Tarts ki egy kiegyensúlyozott étrendet.
 • Igyál több folyadékot. Kerülje a koffeint, az alkoholt és az édes vizet.
 • Fogadjon minden segítséget a főzéssel, a ház tisztításával, az idősebb gyermekek gondozásával stb. Ha senki nem kínál Önnek egy szívességet, kérje meg magának.
 • Beszélj barátaiddal, rokonoddal és más anyukákkal, tanácsadással segíteni fogsz az új feladatok megoldásában.

Ez a heti tevékenység: Ha egy kisgyermek szoptat, és még nem vásárolt egy speciális melltartót, akkor itt az idő. A mellkasa valószínűleg megnagyobbodott, mint a terhesség előtt, és valószínűleg még tovább fog növekedni az etetés során, így egy új melltartó jó támogatást igényel az Ön számára. A legközelebbi bevásárlás során ne felejts el egy melltartó szalagot venni a váladékok felszívására, valamint a mellbimbók számára emolliens krémet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.