^

Rinofluimucil terhesség alatt

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség alatti gyógyszereket - akár megfázás kezelésére is - a kezelőorvosnak kell felírnia, és az utasításokban megfogalmazva fel kell mérnie a várandós nő várható hasznának és a születendő gyermek lehetséges kockázatának arányát.

Az utasítások egyes verzióiban meg kell jegyezni, hogy a Rinofluimucilt terhesség alatt ennek az elvnek megfelelően írják fel.

Csepegtethető-e a Rinofluimucil terhesség alatt? Nem fog csepegni, mivel ez a termék spray formájában kapható. De a lényeg az, hogy a gyógyszer gyártójának (az olasz Zambon vállalat) utasításai azt jelzik, hogy terhesség alatt sem a korai, sem a késői szakaszban nem ajánlott használni.

Jelzések Rinofluimucil terhesség alatt

A Rinofluimucil rhinitis (nasopharyngitis) és paranasalis sinusok gyulladásának (sinusitis, sinusitis) kezelésére szolgál, akut, szubakut és krónikus jellegű, viszkózus orrváladék képződésével - serózus-gennyes, valamint elzáródott vazomotoros rhinitis kialakulásával. Orrlégzés. [1]

Gyógyszerhatástani

A gyógyszer farmakológiai hatását összetevői biztosítják: a szimpatomimetikus tuaminoheptán-szulfát (2-amino-heptán)  [2]és a mukolitikus acetil-cisztein, az alifás kéntartalmú aminosav-cisztein származéka.

Az acetil-cisztein a proteoglikán és a glikozaminoglikán molekulák depolimerizálásával hígítja a hörgők és az orr nyálkahártyáját, megszakítva a kovalens kötéseket anionos szulfát-aminocsoportjaikban.

A tuaminoheptán helyi dekongesztánsként működik - szűkíti az orrnyálkahártya edényeit és enyhíti annak duzzadását.

Farmakokinetikája

Helyileg (intranazálisan) alkalmazva az acetil-cisztein biohasznosulása nem haladja meg a 3% -ot. Meg kell jegyezni, hogy a Rinofluimucil spray nem jut be a véráramba, ezért nem működik szisztémásan.

Adagolás és beadás

A szert egy adagolóval ellátott porlasztó segítségével injektálják az orrüregbe (amelynek egyik szelepe egy adagnak felel meg).

A felnőtteknek ajánlott két adagot beadni minden orrjáratba (naponta legfeljebb négyszer); 12-16 éves gyermekek - egyenként.

A használat megengedett maximális időtartama öt nap.

Ellenjavallatok

A rinofluimucil ellenjavallt hyperthyreosisban, súlyos artériás hipertóniában, zárt zugú glaukómában, feokromocitomában. Nem írják fel 12 év alatti gyermekek és olyan betegek számára, akiket az agyalapi mirigy és az agy dura mater műtéten estek át.

Mellékhatások Rinofluimucil terhesség alatt

A gyógyszer mellékhatásokat okozhat allergiás reakció formájában (csalánkiütés, az arc duzzanata, légzési nehézség); hányinger és hányás; a száj és a nasopharynx nyálkahártyájának szárazsága; fokozott pulzus és vérnyomás; a vizelés megsértése; remegés és ideges izgalom.

Mint minden intranazális antikoongesztáns, a Rinofluimucil is képes tachyphylaxist és függőséget okozni.

Overdose

A Rinofluimucil túladagolása olyan mellékhatások növekedéséhez vezet, mint a magas vérnyomás, tachycardia, remegés, izgatottság; és tüneti kezelést alkalmaznak ezek kiküszöbölésére.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A Rinofluimucil gyógyszerkölcsönhatásai között megemlítik annak összeférhetetlenségét a vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerekkel (béta-blokkolók); a szívglikozidok csoportjába tartozó kardiotonikus szerek; triciklikus antidepresszánsokkal és a monoamin-oxidáz gátlók (MAO) csoportjának pszichotrop gyógyszerekkel; dopaminerg gyógyszerek a Parkinson-kór kezelésére.

Tárolási feltételek

A gyógyszert normál szobahőmérsékleten kell tárolni.

 

Szavatossági idő

A rinofluimucil 30 hónapig érvényes (bontatlanul); kinyitott üveg - három hét.

Analógok

A gyógyszer analógjainak meg kell hígítaniuk a vastag orrváladékot, és biztosítaniuk kell a normális légzést az orron keresztül; ezek közé tartoznak a Nazol és a Nazalong spray-k, a Pinosol cseppek, az Aqua Maris spray-k. További információ -  Hogyan kezeljük az orrfolyást terhesség alatt?

Vélemények

Az acetilcisztein olyan anyag, amelyet nem teszteltek biztonságosnak a terhes nők számára. A Rinofluimucil utasításaiban nincs információ arról, hogy a tuaminoheptán-szulfátot korábban stimulánsként használták volna, mivel felszabadítja a norepinefrin neurotranszmittert és gátolja annak újrafelvételét. 2011-ben a Doppingellenes Világügynökség (WADA) felvette ezt az anyagot a tiltott anyagok listájára.

A szülész-nőgyógyászok véleménye a gyógyszer terhesség alatti használatáról a terhesség első trimeszterében nem biztonságos a Rinofluimucil alkalmazása miatt a terhes nőknél a megnövekedett méh tónusra vonatkozik.

Ezenkívül külföldi tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség 3. Trimeszterében szedett noradrenalin visszavétel gátlók növelik a szülés utáni vérzés kockázatát. Ezért a Rinofluimucil a terhesség 3. Trimeszterében szintén nem érdemes használni - még a legszélsőségesebb esetekben sem.

A terhesség és szoptatás alatti gyógyszerek: A kezelési lehetőségek és a kockázatértékelés szerzői megjegyzik, hogy [3]a terhesség végén alkalmazott szimpatomimetikumok  csökkenthetik a méhizmok kontraktilitását, vagyis a vajúdás gyengüléséhez vezethetnek, és tachycardiát okozhatnak a magzatban. [4]

 

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Rinofluimucil terhesség alatt" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.