^

Ovulációs vizsgálat: a cselekvés elve, érzékenység

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ovulációt a menstruáció fő fázisaként tekintik, melynek során a megtermékenyítés maximális valószínűsége megmutatkozik. Az ovuláció időpontja a családtervezés szempontjából fontos, mivel a páciensnek, aki megpróbálja baba lenni, világosan tisztában kell lennie azzal a korszakkal, amikor ez a jelenség bekövetkezik. Az ovuláció a fogamzás legnagyobb fizikai készségét jelenti. Ma a pontos dátum meghatározása nem nehéz, hogy segítsen létrehozni  egy ovulációs tesztet - Egy speciálisan kifejlesztett tesztrendszer, amely lehetővé teszi a petefészek kilégzésének pontos időpontját. Ez teljes érettséget jelent. A vizsgálat elve a hormonok koncentrációjának elfogadásán alapul, amelynek szintje ebben az időszakban jelentősen változik. Alkalmazása a teszteket, akkor jelentősen növeli az esélyét a teherbe egy gyermek, mert a pontos ismerete, az ovuláció ideje lehetőséget ad arra, hogy közösülés ebben az időszakban.

Az ovulációs tesztek érzékenysége

Magasnak tekinthető. A vizsgálat azon a tényen alapul, hogy meghatározhatják a koncentrációt a luteinizáló hormon kimutatásának minden egyes időpontjában. Ez a hormon felelős a trágyázás lehetőségéért. A koncentrációja meredeken emelkedik, amikor azt tervezi, hogy belép a petevezetékbe, ahol további megtermékenyítés zajlik. Amikor családot stimulál vagy tervez, az orvos ultrahang segítségével meghatározza, mennyire érett a tüsző. A 18-20 mm-es méret elérése azt jelzi, hogy képes ovulációra. Aztán otthon az orvos javasolja, hogy rendszeresen teszteljék a nőt. További eredményeket kapunk, amelyek pontosan megmutatják az oocita felszabadulásának időpontját. A pontosság javítása érdekében jobb, ha a mutatókat a dinamikában figyelemmel kísérjük.

Lehet-e az ovulációs teszt hibás?

Sajnos a hibák és a pontatlanságok is fennállnak. Ez a teszt mechanizmusának köszönhető. Csak az LH koncentrációját veszi át, ami élesen emelkedik az ovulációhoz. De különböző okok miatt az ovuláció nem megy végbe.

Ezenkívül a hormon hirtelen túlfeszülése a szaporodási rendszer különböző patológiái, bizonyos fiziológiai és funkcionális állapotok miatt is előfordul. Az LH fokozott szintje hozzájárulhat a petefészek kimerüléshez, a normális hormonális anyagcseréhez és az idegrendszeri folyamatok megzavarásához a testben. Még a veseelégtelenség is drasztikusan torzíthatja az eredményeket. Sok nő tapasztalható hasonló burstok alatt a posztmenopauzás időszakban.

Az ilyen változások lehetnek állandóak és változók. Sok ilyen változás fordul elő, miután egy nő hirtelen megállt hormonkészítményekkel. Még a diéta változása is (kemény) befolyásolhatja a hormon szintjét. Például ha egy személy hirtelen úgy döntött, hogy nyers ételré válik, vagy átáll a vegetáriánus életre. Ez annak köszönhető, hogy a növényi táplálék nagyszámú fitohormont tartalmaz, ami szintén befolyásolja egy személy általános érzelmi hátterét.

A hiba a hormonális meghibásodás hatására is előfordul, amely nem az LH ugrásnak köszönhető, hanem más mutatókhoz is kapcsolódik. Tehát az LH molekuláris szinten strukturális azonossággal rendelkezik a progeszteronnal, amelyet terhesség alatt állítanak elő. Bizonyos hasonlóság áll fenn más hormonok között, főleg glikoprotein eredetű: hCG, FSH, TSH. Ezenkívül előállnak keresztreakciók is, amelyek téves pozitív eredményeként tükröződnek. Ez a helyzet akkor fordul elő, amikor egy nő szándékosan injekciózott hormonális gyógyszereket, amelyek mesterségesen stimulálják az ovulációt. Ezért előzetesen figyelembe kell venni ezt a pillanatot, és nem közvetlenül a tesztet az ilyen eljárások után elvégezni, teljesen figyelmen kívül hagyni. A hamis negatív jelzõk szinte soha nem történnek meg, kivéve, ha a teszt elavult vagy helytelenül került alkalmazásra. Kerülje a zavarodottságot, nem számíthat bele ellentmondásos helyzetbe, és akkor is, ha hormonális meghibásodás van. Pontosabb a hardverelemzés.

trusted-source[1], [2]

Az ovuláció vizsgálatának elve

Ez abból áll, hogy a tesztrendszer képes felismerni az LH-t, kommunikálni vele, ami pozitív eredményként fejeződik ki. Hiányában (kis koncentrációjú LH) a reakció nem fordul elő, a vizsgálati eredmény negatív.

Ez azért van, mert érési folyamat kíséri hirtelen emelkedését LH jelzi közelgő ovulációt, amely alatt lehetőség van elképzelni.

Milyen tesztek vannak az ovulációra?

Először is a terhességi tesztekkel kapcsolatos külső hasonlóság különbözteti meg őket. A vizsgálat anyaga a vizelet. Vannak különböző gyártók által készített tesztek. Ezek bizonyos jellemzőket és pontosságot tartalmaznak. Eladják szabad hozzáféréssel, eltérő árkategóriában különböznek. A választékot hagyományos tesztcsíkok, szalagrendszerek és tabletták képviselik. Tintasugaras és digitális rendszereket is használnak.

Olcsó és olcsó tesztek az ovulációra

A tesztek közötti fő különbség a mérések pontossága és megbízhatósága. Ma három gyártó bizonyult a legjobbnak: Frautest, Eviplan és Clearblue. Viszonylag olcsóak. Ők a legjobb megoldás, ha az ár-minőség arányt választja. Szabadon hozzáférhetők.

A Frautest társaság érdekelheti a vevőt három élesen eltérő termékkel, amelyek különböző pontossággal és a diagnózis irányával rendelkeznek. A főbb paraméterek magasnak minősíthetők. Az első verziót tesztcsíkok mutatják be, amelyek csomagonként 5 db. Célszerű alkalmazni abban az esetben, ha egy nő büszkélkedhet a ciklus rendszerességéről. A második készlet öt tesztcsíkot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az ovuláció kezdetének meghatározását, valamint 2 tesztet annak ellenőrzésére, hogy terhesség történt-e. A harmadik csoport ideális azok számára, akiknek nincs rendszeres ciklusuk. A csomagban 7 csík található. Az átlagos árkategória 350-800 rubel.

Az Eviplan cég hasonló vizsgálati rendszert kínál 5 darabos mennyiségben. A megbízhatóság nem alacsonyabb, mint az első verzióban. A költségek eltérőek - az átlagos ár 300-310 rubel.

A Clearblue egyedülálló digitális teszteket kínál a fogyasztóknak. Az eredményt a smiley fogja felismerni, ami megjelenik a digitális képernyőn. Elég drága választás: az átlagos költség 1000 rubel.

Emellett sok hazai rendszer létezik, amelyek 99% -kal garantálják a módszer pontosságát. Ez elég nagy a megbízhatóság. De a gyakorlat szerint ezek a rendszerek gyakorlatilag nem vonzza a nők figyelmét.

trusted-source[3]

Tesztcsíkok az ovulációhoz

LH reagálnak a folyadékban. Ez különbözik a terhességi teszttől, mivel különböző reagenseket tartalmaz, amelyek az egyenlőtlen anyagokra reagálnak. Különféle hormonok azonosítására használják. Az alkalmazás elve eléggé primitív: csak egy szalagot kell szednie, és vizeletkészletes edényekkel kell ellátnia. Néhány perc múlva már megtudhatja az eredményt. Természetesen a módszer nem mentes a hiányosságaitól. Nem nevezhetők nagy pontosságnak. Mindazonáltal egyetlen nő sem azt állítja, hogy lehetővé tenné számodra, hogy hatékonyan tervezze meg a terhességét. Ez elég egyszerű. Ha van pozitív eredmény, a nőnek szexuális aktusra van szüksége, mivel készen áll a megtermékenyítésre. Ha nem akar teherbe esni, akkor olyan óvatosnak kell lennie, hogy védje magát, vagy elkerülje a szexuális kapcsolatot.

Többszörös teszt az ovulációra

Ma vannak olyan tesztek is, amelyek ismételten felhasználhatók. Általában egy hordozható készlet formájában kerülnek bemutatásra, amelyet egy olvasó és egy tesztcsík képvisel. A csíkokat néhány percig le kell ereszteni a vizeletbe, majd be kell helyezni egy speciális eszközbe, ami lehetővé teszi az eredmények olvasását.

Az ovuláció meghatározására szolgáló mikroszkópos vizsgálat

Ez egy digitális verzió. Nagyon informatív. Ezt ismételten alkalmazzák. Vizsgálati anyagként nyál van. Nagyítóval rendelkezik. Megadja a lehetőséget, hogy megvizsgálja a kenetet. Ha elhagyja a tojást a nyálban, olyan kép jelenik meg, amely vizuálisan hasonlít egy páfrányra, egy fagyra egy téli ablakban.

A nyál ovulációs vizsgálata

Majdnem minden cég bemutat egy tesztet a fogyasztónak, reagál a nyálkal. Különböző vizsgálatok - mikroszkópok és digitális rendszerek elsősorban a nyálat kutatják. A módszer arra a tényre épül, hogy a női nyál összetétele változik, és a nyál összetételét a menstruációs ciklus fázisa határozza meg. A hiba valószínűsége szinte teljesen megszűnik.

Ink teszt az ovulációhoz

Ma széles körű alkalmazást találtak, meglehetősen informatívak. Annak érdekében, hogy még ennél is könnyebbé váljon: ne feltétlenül egy edénybe helyezze, hanem közvetlenül a WC-ben a sugárhajtás helyett. 

Milyen nappal az ovuláció után teszik a tesztet?

Mindez attól függ, hogy mennyi ideig tart egy ciklus. A diagnózisnak 5-6 napig egymás után kell lennie. Nem lehet kihagyni egyetlen napot, mert kihagyhatja az ovulációt. Nagyon könnyű elvégezni a számításokat. Tehát 28 napos ciklusidővel a tesztelés 11 napról indul. Ebben az esetben az első napot a menstruáció kezdetének kell tekinteni. Ha a ciklus több mint 28 napig tart, akkor 17 nappal a következő menstruáció kezdete előtt el kell kezdenie. Ha a ciklus szabálytalan, akkor választani kell és számolnia kell. Tehát tudnia kell a legrövidebb ciklust az elmúlt 6 hónapban. És folytassa ezt a paramétert.

Ovulációs vizsgálat szabálytalan ciklusra

Bizonyos nehézségek merülnek fel, amikor egy nőnek nincs rendszeres ciklusa. Ebben az esetben a kezdeti adatokból indulunk ki, ami az elmúlt 6 hónap minimális ciklusára jellemző. Ezek a paraméterek képezik a vizsgálat kezdési idejének kiszámításának alapját. Azt is figyelembe kell venni, hogy ha a ciklus szabálytalan és gyakori működési zavarok, az ilyen vizsgálatok irracionálisak lehetnek, speciálisabb módszerekre van szükség.

Hogyan tehetek ovulációs tesztet?

A vizsgálat megkezdése előtt meg kell határozni a menstruációs ciklus pontos idejét. Ehhez meg kell számolnod, hogy mennyi idő telt el a menstruáció elejétől a másik elejére. És vegye az átlagolt adatokat. Mielőtt folytatná a tesztelést, javasoljuk, hogy olvassa el az utasításokat. Akkor folytathatja.

Ehhez szükség van edényekre, amelyekben vizet gyűjthet. Végy egy kevés vizeletet, tedd bele egy tesztcsíkot. A telket, amelyet be kell meríteni, megjelennek. Ezzel a címkével, és kell enni. Ezután csak néhány másodpercet kell várnia az eredményre. Az első mutatók 5 másodperc után becsülhetők, de a maximális pontosság és megbízhatóság elérése érdekében 10 percet kell várni.

A tesztek során több pontot kell figyelembe venni. Először is, a vizsgálatokat naponta, körülbelül ugyanabban az órában kell elvégezni, ami jelentősen javítja a pontosságot. Ne tegye a vizsgálatot azonnal alvás után, mert ebben az időben a vizelet a hormon fokozott koncentrációját tartalmazza. Később ez az összeg stabilizálódik. Ennek megfelelően az eredmény pontosabb.

Továbbá a vizsgálat előtt nem ajánlott vizet inni. Fontos a sterilitás és a feszesség megőrzése is. Vegye ki az eredeti csomagolásból közvetlenül használat előtt. Meg kell tartani steril, az optimális nedvességtartalmat meg kell tartani.

Mikor kell tesztelni az ovulációt: reggel vagy este?

A tojás érlelése után magas szinten tartják a hormonokat egy napra. A pozitív eredmények valószínűségének növelése a napi kétszeri teszteléssel. Ha ajánlott reggel ellenőrizni, a második alkalommal - este este lefekvés előtt. Nem ésszerű, hogy a vizsgálatot azonnal elvégezzük, amint felébredsz. Alvás után a hormon koncentrációja a vizeletben meredeken emelkedik, és fokozatosan normalizálódik. Az optimális idő a 10-00 és 20-00 közötti időintervallum, ami lehetővé teszi a hamis pozitív eredmények elkerülését.

Az ovuláció vizsgálatának eredményei

Az eredmény negatív vagy pozitív lehet. Továbbá soha nem gyullad meg a hamis eredmények megszerzésének lehetősége, függetlenül attól, hogy a technika mennyire pontos. Pontosság mindig létezik, még a magasan képzett laboratóriumokban is. Az eredményeket úgy határozzák meg, hogy összehasonlítják az eredményt a kontrollvizsgálattal. A vezérlés a tesztmező szélén található. A teszt után megjelenik egy sáv. Az eredmény nem lesz sokáig. 1-2 perc alatt elkezdheti megfejteni.

Ha negatív eredményt kap - ez azt jelenti, hogy nincs ovuláció. Az ovuláció után azonnal negatív eredmények is megjelennek, amikor a sejt már kilépett a petefészekből. Ezt a folyamatot az LH szintjének csökkenése kísérte. A negatív változat akkor is megjelenik, ha a vizsgálat lejárt, és a reagens nem reagált. Felismerjük, hogy az eredmény a tesztcsík nemkívánatosságának tudható be. A kontrollhoz képest nagyon sápadt lesz.

Ha pozitív eredményt kapunk, ezt egy sötét szalag megjelenésével látjuk. Sötétebb lesz, vagy nem lesz különbsége a kontrolltól. Ez a hormon felszabadulásának közvetlen jele. Lehetséges, hogy a szalag egyáltalán nem jelenik meg. Ez akkor történik, ha a végrehajtási szabályokat nem tartják be, ha késett, elkényeztetett.

Vélemények az ovuláció vizsgálatáról

Vannak különböző és nagyon ellentétes felülvizsgálatok a tesztekről. A mikroszkópos vizsgálat érdekes. Ő csak egy igazi segítője sok családnak, akik gyermekeket terveznek. Lehetővé teszi az ovuláció megkezdésének pillanatát. Csak egy csepp víz szükséges, és néhány perc múlva megkaphatja az eredményt. A kézikönyv részletes megjegyzéseket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a koncepció optimális időzítését, valamint a tesztelést.

A tesztmikroszkóp alkalmas azok számára, akiknek problémái vannak a ciklus rendszerességével. Ez az eszköz lehetővé teszi az ovuláció kialakulásának dinamikus megfigyelését. A munka hibái minimálisak, az eredmények megbízhatósága nagyon magas. Ahogy egy nő írja, sikerült nemcsak kiszámítani az időszakot, hanem előrelátnia egy lány születését.

Szintén érdekes a nő válasza, aki megosztja tapasztalatait arról, hogyan sikerült elképzelnie egy fiút. Ezt megelőzően 3 évig nem lehetett elképzelni. Az ovulációs vizsgálatot egy nőgyógyász tanácsolta neki a vizsgálat után. Az orvos tanácsolta mini-mikroszkóp használatát. A mikroszkóp alkalmazása után először lehetett elképzelni, mivel az ovuláció napját pontosan választották ki. Ennek az az előnye, hogy az ilyen ismételt felhasználású mikroszkóp lehetővé teszi a folyamatok folyamatos megfigyelését a testben. A hátrányok viszonylag magas költségekkel járhatnak. Az ovuláció szokásos  vizsgálata  sokkal olcsóbb.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.