^

Korai gyermekkori fejlesztési technikák

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke megértse, beszéljen, elemezzen, teljesen kifejlődött, és egyszerűen alkalmazkodott a környező körülményekhez. A gyermekek korai fejlődésének sok módszere van, hasonlóak és teljesen egyediek.

A gyereknek ismernie kell a világot, és a szülőknek képesnek kell lenniük választ adni a legtöbb kérdésére. A tudósok bebizonyították, hogy a három év alatti gyermekek emlékezete képes észrevenni és emlékezni annyi információt, amennyit a felnőtt nem tud.

A gyermekek korai fejlődésének módszerei változatosak, ezért meg kell ismerni mindegyik főbb pontokat, mielőtt azok egyikét előnyben részesítenék.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Montessori fejlesztési módszerei

Itt feltételezzük, hogy a gyermek saját motivációján alapuló kényszer nélkül megtanul mindent, és saját érdekeit, az órák időtartamát választja. A tanár szerepe a baba ösztönzése, a környezet előkészítése (például a munka arányának és növekedésének megfelelő anyag kiválasztása).

A gyerek megkapja a lehetőséget, hogy maga elvégezze a feladatokat, így észreveheti és kijavíthatja a hibáját. Ehhez a rendszerhez elegendő anyag van. Például játékok-sorozatok - dobozok különböző formájú lyukakkal, ahol a gyermeknek megfelelő formájú alakot kell behelyeznie.

A gyermekek korai fejlődésének ez a módszere számos pozitív szempontot tartalmaz:

  • elősegíti a kézmozgékonyság, a figyelem,
  • képzelet, emlékezet;
  • logikus gondolkodásmódot képez;
  • tanítja a függetlenséget;
  • beilleszti a kommunikációs készségeket.

A Doman rendszer

Vezetése alatt jó módszereket fejlesztettek ki a csecsemő korai fejlődésére. Számukra elkezdheti tanulni a gyermek életének három hónapjától. A cél az, hogy aktiválja a mentális aktivitást, itt a vizuális észlelési módszert alkalmazzák. Bizonyos témákra speciális kártyákat kell készíteni. A kép ragasztva van a kartonlemezre, a kép keretezve van, alatta pedig a rajz neve piros nagy betűkkel van megírva (ez még inkább irritálja a szemfogyt, ezért az információ nagyobb valószínűséggel van felidézve).

A kártyákat kis időre (de naponta többször) be kell mutatni a gyermeknek, hívja fel a rajta ábrázolt tárgyat. A baba látja és hallja a memóriát. Ennek a rendszernek az alapötlete a szó egyszerre történő megemlítése, mint egész, és nem a szótagok, levelek hozzáadásával. Fokozatosan növelheti az ilyen kártyák számát. A rendszer elég erős és érdekes a gyermekek számára, szeretnek fényes képeket látni.

Képzés kockák Zaitsev

A gyermekeknek a Zaitsev rendszer szerinti korai fejlődésének módszerével a gyermek megtanulja helyesen kiejteni az összes hangot, és ezért tisztán beszél. A kocka oldalán vannak írva raktárak (egyetlen betű, kombináció), ahonnan a gyermek igyekszik megszólalni egy szót. Minden kocka különbözik egymástól a méret, a szín, a csengetés, ami kibocsátja. Így a gyerek érezheti a hangszóró különbségét a mássalhangzótól, a siketektől.

Borisz és Elena Nikitin módszere

Ezt a rendszert ajánlott az aggregátumban használni. Ezt különböző felnőtt játékban való részvételre tervezett fejlesztői játékok képviselik. Alapvetően ez egy puzzle. Céljuk a fantáziadús és logikus gondolkodás kialakítása. A gyerek maga gondolja ki például, hogy töltse ki az ábrát, azaz Az eredmény ugyanabban a játékban más lehet.

A gyermekek korai fejlesztésének fenti módszerei azt mutatják, hogy a gyermek oktatásának átfogó megközelítése lehetséges.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.