^

A gyermek biológiai kora

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Minden gyermeknek van egy egyedi biológiai fejlődési üteme, és biológiai kora bizonyos mértékig eltérhet a kortársa korától a születési anyakönyvi kivonaton. Az organizmus egyéni biológiai órájáról beszélünk, amelynek sebessége specifikus. Ez annyira fontos, egyedi jellemzője, hogy még az ilyen nagy teljesítményű külső szinkronizáló, mint a Nap, a Hold, az évszakok, nappal és éjjel, képes semlegesíteni, és alárendeli az általános ritmust az idő múlásával. A szervezet funkcionális képességének számos mutatója, reaktivitási rendszerei elsősorban a biológiai életkorral, de nem a naptárral korrelálnak. A gyermek biológiai korának jellemzői fontosak az egyéni életmód, az egészségvédelem, a nevelés és a tanulás különböző megközelítéseinek alkalmazásához. Nehéz, hogy egy íróasztal mögött, és hogy ugyanazt a követelményeket a két barát 6 éves korig (a naptár), ha a biológiai kor egyikük 4, és a második - 8 év. És ez gyakran megtalálható iskoláinkban.

Ezért a gyermekkori biológiában kísérleteket tettek a gyermekkori időszakok osztályozására, nem pedig a naptári élettartamra, hanem az érettség alapvető biológiai jellemzőire. A prof. IA Arshavsky és G. Grimm.

IA Arshavsky osztályozása az élet utáni életszakasz számára

 1. A fejlődés újszülöttje a születéstől kezdve egészen a tejjel történő etetésig.
 2. A laktotróf táplálkozás időszaka - vastag kiegészítő élelmiszerek bevezetése előtt.
 3. A tejtermék-táplálkozás és a kiegészítő élelmiszerek kombinációjának időtartama - az állóképesség megvalósulásáig.
 4. Az óvodás kora - mozgásszervi cselekmények fejlesztése. Séta és futás kialakítása.
 5. Óvodás kor - az első állandó fogak megjelenése előtt.
 6. Junior iskola - a pubertás első jeleiig.
 7. Idős iskola - a pubertás végéig.

Az osztályozás egyik érdekes pontja a fejlettségi biológia és a táplálkozás típusának kapcsolatának hangsúlyozása. Ebben az esetben az egyesülést nem mindig a gyermek érettségi szintje határozza meg. Tetszés szerint hozható létre. Egyértelmű tendencia az időszak lényegének meghatározása, nem pedig az elszigeteltség kritériumai.

Grimm G. Osztályozása

 1. Az újszülöttkori időszak a köldökzsinór gyógyulásáig tart.
 2. A mell kora - az első tejfog megjelenése előtt.
 3. Óvoda - a gyaloglás elsajátítása előtt.
 4. Óvodás kor - az első állandó fog megjelenése vagy az első nyújtás vége előtt.
 5. Junior iskola kora - a pubertás első jele.
 6. Az idősebb korosztály a pubertás végéig tart.
 7. Az ifjúság vagy a korabeli idő az optimális teljesítményig tart.

Ez a besorolás sokkal inkább a biológiai korszak határterületeire koncentrál. A hátrány az, hogy viszonylag durva a megosztottság és a túlságosan nagy korosztályok.

A biológiai periodizáció változata lehet és így is:

 1. Pre-újszülöttkori időszak (korai vagy kicsi) - 2500 g testsúlyig és stabil lenyelés és szopós reflexek kialakulása.
 2. Az újszülöttkori időszak a felső végtagok hajlítóinak fiziológiai hipertónia eltávolítása előtt van.
 3. A korai gyermekkorban - a végtagok flexorjának fiziológiai hipertónia teljes eltávolításáig.
 4. A késői mell kora - a támogatás és a támogatás nélkül járni.
 5. Szoptatás - a tejfogak teljes kitöréséig.
 6. Az iskola előtti oktatás - a tejhasítás második időszakának nyilvánvaló jeleiig (diastema - tremes).
 7. Óvodás kor - mielőtt a pozitív Fülöp-szigeteki teszt.
 8. A középiskolai életkor, vagy a pre-pubertáliában, - a pubertás másodlagos jeleinek megjelenéséig.
 9. A pubertás első (J. Tanner szerint az érlelés I.-II. Fázisa).
 10. A pubertás második (J. Tanner III-IV. Érlelése).
 11. A harmadik pubertás (a J. Tanner szerint az érlelés V. Fokozata).
 12. Érettség kora - a keresztirányú növekedés befejezése után (a bitkamra és a biacromi távolságok mérése szerint).

A gyermek biológiai korának meghatározása céljából olyan biológiai érettségi folyamatot tükröző új tulajdonságok kifejeződését, vagy a biológiai érés korrelációjának nagyfokú korrelációját használják fel. A biológiai kor legegyszerűbb markerei a serdülőkorú gyermekek esetében a pubertás jelei vagy szakaszai lehetnek. A kisgyermekeknél a biológiai korszak megítélhető az újszülöttek alapvető reflexióinak kialakulásával és eltűnésével, a motoros képességek kialakulásával, a tejfogak megjelenésével. Az óvodás korában az állandó fogak megjelenése az érettség fontos jele. Speciális vizsgálatokban a biológiai kor meghatározása radiológiailag, a rendelkezésre álló pontok és a csontosodó magok számának megfelelően történik. Nem helyes elhinni, hogy a csont kora a gyermek testének valódi biológiai korszakának tükörképe. Ez a csontrendszer kora, attól függően, hogy kombinálják-e a vázizomrendszert vagy a fejlődési állapotokat. A fennmaradó élettani rendszerek eltérő ütemben fejlődhetnek, és más életkor jellemzőkkel rendelkeznek.

Kényelmes viszonyítási nyomkövető biológiai kor lehet az evolúció hemoglobin perifériás vér áramlási citometriával képletű limfocita képződés és ritmust a EEG és így tovább. D. Minden antropometriai, fiziológiai, metabolikus, immunológiai jelei egy egészséges baba, amelynek egyértelmű és meglehetősen világos életkor dinamika vagy funkcionális evolúció, felhasználható a biológiai kor megítélésére a naptár korához képest. Ehhez az szükséges, hogy a táblázatok életkor szerinti megoszlása e jellemzők kívánatos képviselt nonparametric formában vagy percenti. A biológiai kor a tárgy a rendszer által (csont, kardiovaszkuláris rendszer, a vér-rendszer, a funkció a csőszerű berendezés a vese, és így tovább. D.) nagy valószínűséggel lesz egybe a naptári életkor időszak, amikor a kapott vagy mennyiségi dimenziós test jellemzőit (funkció) közé esik 25 és a 75. Centilis eloszlás. Ez azt mutatja, hogy az életkor szerinti szexuális csoport egészséges gyermekei 50% -a jellemző a legjellemzőbb jellemzőkre vagy tulajdonságokra. Hiányában a táblázatok eloszlások a biológiai életkor nagyjából megítélni a maximális közelsége kiválasztott mennyiségi jellemző másodlagos életkor értéket (számtani átlag, medián vagy üzemmód).

A gyermek biológiai korát csak akkor lehet mondani biztonsággal, ha az érettség számos jelére hasonló nagyságrendű és irányú trendeket tár fel. Így a gyermek biológiai kora az egyes szövetek, szervek és szervek biológiai korszaka dominanciája. Ez képviselhető a leggyakoribb életkor vagy átlagos biológiai életkor és a feltárt oszcillációk néhány leírásával. Ez az alapja a gyermek fejlődésének és érettségének, vagy az elméleti biológia nyelvén a fejlődés heterokronia fokának megítélésében.

A hetererochrony minden gyermekhez elengedhetetlen, ez a fejlesztési folyamat elidegeníthetetlen tulajdonsága. Kifejezve disgarmonizatsiya késéssel (retardáció vagy bradigenez) önmagában rendszerek vagy megelőzve (gyorsítás vagy tahigenez) létrehoz egyéb kritikus állapotok funkcionális alkalmazkodás és az élet a betegség kockázatának növekedéséhez.

A biológiai korral leginkább korrelált antropometriai jellemzők közül megmutathatja a testtömeget, a mellkas kerületét, a test felső és alsó szegmenseinek arányát. A biológiai kor meghatározására alkalmas jellemzőkészletet a fizikai fejlődésről szóló fejezet tartalmazza.

A gyermekorvosok gyakorlatára nagyon informatív és értékes, a biológiai életkordiagnosztikai módszer a különböző fiziológiai rendszerekhez kapcsolódó különböző életkor-specifikus jellemzők nagyszámú csoportjának szerves értékelése. Ez a megközelítés a perinatológiában bizonyult, amikor jelentős különbségek vannak a terhességi feltételek, az újszülöttek antropometriai adatai és biológiai érettségük vagy koruk jellemzői között. Ez utóbbi jelentősen nagyobb jelentőséggel bír a gyermek életviteli funkcióinak fennmaradásához és megőrzéséhez. A terhesség heteinek korát a 22 klinikai tünet pontszámának összege határozza meg.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

A gyermek biológiai érettségének jelei

Bizonyíték

Pont

1. Hasi szuszpenzió

A fej lóg, a hátsó íves, a végtagok egyenesek

0

A fej lóg, a hátsó íves, a végtagok szinte egyenesen vannak

1

Dorsum kissé ívelt, a végtagok kissé hajlítva

2

A fej egyenes vonalú, az egyenes test, a végtagok hajlítva

3

A fej fel van emelve, a hátsó egyenes, a végtagok hajlanak

4

2. Húzza a fogantyúkat

Teljes fejlökés

0

Head lag részleges

1

Nincs

2

Fej előre

3

3. Halszálas mellimplantátum

Nincs

0

Akár 0,75 cm, sima és lapos, a szélek nem emelkednek

2

Több mint 0,75 cm, a szélek felemelkednek

3

4. A bőr átláthatósága a hasra

Számos vénák és venulák jól láthatóan láthatók

0

A vénák és a vénák nagyon különböznek egymástól

1

Csak néhány nagy hajó látható

2

Nem látsz sok nagy hajót bizonytalanul

3

Nem látja az ereket a hasi bőrön
4

5. Puff a hátsó bőrön

Nincs fegyver

0

Bőséges, hosszú és vastag haj a hátán

1

A haj elvékonyodása a hát alsó részén

2

Még mindig puffadt, de apró területek tűnnek fel, amelyek nincsenek ágyúktól

3

A terület felénél nincs vissza

4

6. Bőrrétegek

Nincsenek behajtások

0

Gyenge vörös zenekarok a lábszár oldalfalának elülső részén

1

Piros piros csíkok, a talp előlapjának kevesebb mint 1/3-a

2

A talp elülső részének több mint 1/3-át okozó depresszió

3

Mély, tiszta hajtások az alj előlapjának több mint 1/3-át

4

7. Szexuális ajkak

A nagy, kicsi, kinyújtott külső

0

A nagyok majdnem teljesen kicsiek

1

Nagy, teljesen kicsi

2

8. Tojás

Nincs a koponyában

0

Legalább egy a koponyatest tetején

1

Legalább egy a koponyatest alján

2

9. Fül alakja

A hüvely lapos, formázatlan, csak a peremeinek egy része hajlik befelé

0

Az orr része hajlított belül

1

Az egész felső rész kissé ívelt befelé

2

Az egész, és természetesen behajlítva

3

10. Az auricus keménysége

A hüvely puha, könnyen kanyarodik, és nem tér vissza az eredeti helyzetébe

0

A hüvely puha, könnyen kanyarodik és lassan visszatér az eredeti helyzetébe

1

Az a perem, a porckorong a szélén, viszonylag puha, hajlítás után gyorsan visszatér az eredeti helyzetébe

2

Egy céges pénztárca azonnal visszatér eredeti helyére

3

11. Emlőmirigyek

Nem érzékelhető

0

Kevesebb, mint 0,5 cm átmérőjű

1

Több mint 1 cm átmérőjű

3

12. Négyzetes ablak

66-90 °

0

56-65 °

1

36-55 °

2

11-35 °

3

0-10 °

4

13. Lejtős könyökmozgás

Az ellenkező oldal axilláris vonalához

0

A test középső vonala és az ellenkező oldal axilláris vonala között

1

A test középvonala közelében

2

Nem ér el a középső vonalat

3

14. A lábfej reakciója

180 °

0

90-180 °

1

Kevesebb, mint 90 °
2

15. Kézi válasz

180 °

0

90-180 °

1

Kevesebb, mint 90 °

2

16. Ödéma

A kezek és a lábak expedíciója, a sípcsont feletti paszitás (gödröcskék)

0

Csak a sípcsont feletti gödröcskék

1

Sem ödéma, sem gödröcske

2

17. A popliteális sarok

90 °

5

90-100 °

4

101-120 ° C

3

121-140 ° C

2

141-170 ° C

1

170 °

0

18. Pose

A kéz és a láb teljes hajlítása

4

A lábak meghajlottak és elváltak, karok kissé hajlítva a könyöknél

3

A kezek és a lábak megrepedtek

0

19. Csillag - Fül

Köldök

4

A mellbimbó közelében

3

Kulcscsont

2

áll

1

Fül

0

20. Hajlítsa meg a lábat

0-9 °

4

10-20 °

3

25-50 °

0

55-80 °

1

80-90 °

2

21. A bőr felépítése (ecsetek és lábak)

Nagyon vékony, zselatin

0

Vékony és sima

1

Sima, közepes vastagságú, kiütéses vagy felületi méretezés

2

Vastagabb, felületes repedések és hámlás, különösen a kezek és a lábak esetében

3

Pergamentárium felületes és mély repedésekkel

4

22. A bőr színe

Sötét vörös

0

Halvány rózsaszín, viszonylag egyenletes

1

Halvány rózsaszín, egyenetlen

2

Folt, ajkak, tenyér és talp rózsaszínű foltossága

3

Pontszámot pontszámmal

Pontok összege

Biológiai kor (hetek)

Pontok összege

Biológiai kor (hetek)

0-9

26

40-43

35

10-12

27

44-46

36

13-16

28

47-50

37

17-20

29

51-54

38

21-24

30

55-58

39

25-27

31

59-62

40

28-31

32

63-65

41

32-35

33

66-69

42

36-39

34

A normának, vagy a biológiai élet korának a naptárhoz való megfelelése bizonyos mértékig bizonyságot tesz ezeknek a rendszereknek a fejlődéséről és működéséről. A test méretének és arányainak a biológiai kor elmaradása kóros állapotok vagy nem megfelelő környezet kialakulásához vezethet a gyermek optimális fejlődéséhez.

Antropometriai mutatók a gyermek biológiai korszaka tükrében

Itt van, egyrészt, a teljes elismerését a kutatók törvények változása az életkorral, és sok dlinnik test szélességét kapcsolatok, másrészt - egy majdnem teljesen figyelmen kívül hagyják a lehetőségek gyakorlati alkalmazása ezeket a mintákat, hogy diagnosztizálják a biológiai gyermekek életkorát. Ez utóbbi a test arányaiban is kifejezett változatossággal jár, még az azonos neműek és korú gyermekek esetében is. Ezért a biológiai érés eléggé pontos diagnózisa a testrátákon keresztül alig lehetséges speciális módszertani eljárások kifejlesztése nélkül. Ugyanakkor most a test arányait és a kor dinamikája igen jól használható ellenőrzésében egyes gyermekek fejlődését, különösen a kockázati tényezők eltérést a normális növekedés és érés. Kidolgozása szabványügyi testületek kor arányban percentit formában lehet az alapja annak meghatározására biológiai életkora a gyermek jelenlétében kellően széles választéka, illetve egy sor szabályt. Ha több mutató test arányait esnek 50% terület (25-én és 75-én percentiek) az azonos korú, akkor feltételezhető, hogy a biológiai kor a gyermek megfelel a kor ennek a csoportnak.

Mivel ez az arány lehet normalizálni, hogy meghatározza a biológiai kor, sorolja fel a már kipróbált és Intézet higiéniai gyermekek és serdülők index aránya fejkörfogat növekedés, valamint számos indexek alapján számított arány dlinnik: a magassága a felső része az arc képest testhossz; a lábak hossza a testhosszhoz viszonyítva; a test felső és alsó szegmenseinek aránya.

Az arc felső része az újszülött testének hossza kb. 16-18% -a, lányok és fiatal férfiak esetében - a növekedés 7-8% -a.

Az újszülött lábának hossza a testhossz 36-40% -a, a 6-7 éves kor elérheti a növekedés 52-55% -át. A láb hosszának és az arc felső részének magasságához viszonyított aránya az életkor legszélesebb körű változása, és a mérési adatoknak a gyermekek növekedésének százalékában való átadása nélkül számítható ki.

Korreláció elemzés azt mutatja, hogy jelentős statisztikai összefüggések között ezek az indexek a test arányait és jellemzői a gyermekek, mint a fogászati képlet, a képlet a szexuális fejlődés, a fizikai teljesítmény és a teljesítmény próbapadon.

Az első nyújtás befejezésének diagnosztizálására számos szerző ajánlja az úgynevezett fülöp-tesztet. A vizsgálat használatának korhatárának meghosszabbítása érdekében megmérheti azt (centiméterben). Végül, a gyerekek pubertás antropometriai biológiai lejárat index lehet egy index arányt a két keresztirányú átmérő - mezhakromialnogo (váll szélessége) és intertrochanteric (medence szélessége).

A testtömeg-arányok felhasználásának módszerei a biológiai életkor becsléséhez a centilus korosztályok jelenlétében a következők lehetnek.

Az első lehetőség - érintkezik mind a mutatók az övezetben 25-75-én percentiek beszélhetünk éven aluli gyermek biológiai, a kilépés némelyik balra vagy jobbra - az a tendencia, hogy vezető vagy lemaradt a lépést a biológiai evolúció, amikor az elmozdulás az összes mérés balra vagy jobbra a centilis zónákban - egy bizonyos késéssel vagy a fejlődés előtt. Lehetőség van, hogy megtalálják a kor percenti skálán, ahol a gyermek mutatók elfoglalja a pozícióját a 25. és 75. Percentilis, közel a medián, és feltételezik, hogy a fejlesztés a gyermek (biológiai kor) miatt a leginkább megfelel a kor, mely meghatározott véletlen.

Második lehetőség - minden mérési vagy index, mely a legközelebbi életkor medián (50. Percentilis), és rögzíti a kor, amelyre ez a medián hasonló - a második, harmadik stb index Biológiai gyermek életkorát is számított számtani középértéke a recept .. "Életkor" az egyes indexek vagy dimenziók. A minimális és maximális kor közötti különbség a heterokronia, vagy a diszharmonizáció, a fejlődés súlyosságát jellemzi.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.