^
A
A
A

Kiválasztás az emlőmirigyekből terhesség alatt

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emlőmirigyek terhesség alatt történő kimerülése olyan jelenség, amelyet teljesen természetesnek és biztonságosnak tartanak bármely jövőbeli anyának. Ezért, miután cseppecskéket talált a mellbimbóikra, a terhes nőknek el kell dobniuk az összes szorongást, és észlelniük kell, hogy mi történik rendszeres jelenségként.

Leggyakrabban a terhesség alatt tiszta folyadék szabadul fel a mellkasból, amelynek célja, hogy megakadályozza a tejcsatornáknak az emlőmirigybe való bejutását. Ez a jelenség a nőknek az egész életen át, nemcsak a kisgyermek rövid várakozási idejében rejlik. A felszabadulás vonzza a figyelmet és a koncepciót követő első napokban, és később - például a terhesség negyedik hónapjában - felmerülhet.

Előfordul, hogy a női anyából kilépő folyadék kolosztrum. Teljesen fiziológiás és minden terhes nőben rejlik. Úgy néz ki, mint a kolosztrum, mint egy sárgás színű folyadék, vizes konzisztencia, míg édeskés ízű. Általában a kolosztrum a születés után azonnal kitűnik, mivel a babát táplálja. De vannak olyan esetek, amikor a tizenhatodik vagy tizenkilencedik héten a jövőbeli anyák észre veszik, hogy a mellbimbóik nedvesek lesznek a kisülésből. A termelés kezdetét követő első napokban a kolosztrum sárga és vastag, de elveszíti színét és folyadékká válik.

A női mellek, mint a jövő anyja egész szervezete, nagy átalakuláson mennek keresztül, amikor a baba az anya méhében telepedik és ott aktívan nő. Például, szinte azonnal a fogantatás után, egy nő úgy érzi, hogy a mellkasban változások következnek be: nagyon érzékeny lesz, ami történik, ami szintén fájdalmas. Ezenkívül az emlőmirigyek kibővülnek, és néha kék vénahálóval borítják. Az orrlyukak és a mellbimbók sötétebb árnyalatot kapnak, és jelentősen sötétednek. Továbbá az izolok csomókkal borítják, és maguk a mellbimbók nagyobb méretűek. Ezek a metamorfózisok abszolút normálisak a várandós anyák számára, valamint az emlőmirigyekből származó folyadék kibocsátása.

Vannak olyan esetek, amikor a terhes nőt figyelmeztetni kell, és fel kell keresniük az orvost, mert az emlőmirigyek kiürítése eltér a normálistól. Bár ezekben a helyzetekben a legtöbb nő közel van a természeteshez, de csak képzett szakember tudja megerősíteni vagy tagadni ezt.

Néha, bár elég ritka, a várandós nők nagyon furcsa kisugárzást észlelnek a mellkasi kellemetlen változások hátterében. Ez a helyzet természetesen aggodalomra ad okot, de csak orvos tudja megmagyarázni a nő állapotát, amelyet azonnal meg kell tenni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Az emlőmirigyek mentesítésének okai a terhesség alatt

A vemhesség alatt az emlőmirigyek kiürülésének okai különbözőek, habár ezek közösek a hormonális változások a jövőben.

 • A mellkasi átlátszó kisülés okai a következők. Úgy tűnik, nem csak a nők "érdekes helyzetben", hanem a szokásos. Mivel az emlő mirigyei között megtalálhatók a tejcsatornák, amelyek nem ragadnak össze és nem túlzottan felborulnak. Ezért az egész nő életében időszakosan felszabadul a folyadék, amely lehetővé teszi a csatornák optimális állapotban tartását.

A terhesség alatt ennek a nedvességnek a mennyisége nő, mert a hormonok aktívabb működést kezdnek el, és előkészítik a mellet a csecsemő táplálására. Ezért a mellrákkal való lemerülés gyakrabban és terjedelmesebben jelenik meg, ami teljesen természetes a jövő anyjának.

Sok esetben a folyadék megjelenése bizonyos külső tényezők hatására történik, például a mellbimbók stimulálására, a lélek expozíciójára vagy a mell masszázsra, valamint a kisebb szorongásra és szorongásra vagy súlyos stresszre.

 • A kolosztrum felszabadulásának oka a hormon prolaktin hatása, amely felelős a termelésért. A női test hormonális átalakulása annyira erőszakos, hogy a kolosztrum a szülés után nem fejlődik ki, de jóval korábban. Ezenkívül e hasznos folyadék előállítását nem csak a hormonok aktivitása váltja ki, hanem az emlőmirigyek megnövekedett tömege is. Emellett a méh időszakos összehúzódásai - az úgynevezett képzési küzdelem - hozzájárulnak a hormonok aktiválásához, hogy ezenkívül kolosztrumot is termeljenek. Hasznos tudni, hogy a terhesség alatt a nemi közösülés, amelyben a mell mozgása megtörténik, szintén a hasznos folyadék kialakulásához vezet.

A kolosztrum egyedülálló kémiai összetételű, tápláló és kalóriatartalmú, mint az anyatej. A kolosztrumban gazdag zsírok, fehérjék, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és így tovább. Feltételezhető, hogy a kolosztrum a különböző csecsemőbetegségek "inokulációja" és a "csecsemő immunitását növelő" "gyógyszer". És mindez azért van, mert egy teljes biológiailag aktív anyagból álló koktélt tartalmaz, amely kiváltja a bélrendszer immunitásának működését - a legfontosabb emberi immunvédelmet.

 • A terhesség hatodik vagy hetedik hónapja váratlan meglepetéseket hozhat a jövő anyjának. Például, néhány nő ebben az időben ürül a kolosztrum, de nem a szokásos formában, hanem a vér szennyeződéseivel. Ebben az esetben a kolosztrum önmagában megváltoztatja konzisztenciáját, és folyékonyabbá és vizellebbé válik.

Az ilyen "újítások" saját okai vannak - a jövőben anyai hormonokat aktívan elosztják és megváltoztatják az egész hormonális hátteret, ami a testben bekövetkező változásokat eredményezi. A kiválasztás fő "bűnösségei" ebben az esetben a prolaktin és az oxitocin. A prolaktin felelős azért, hogy van-e nõ számára tej, és oxitocin a tejcsatornák bejutásának lehetõségére.

Ezek a kiválasztások illeszkednek a normál képbe, ezért nem kell különleges riasztást adni a nőnek. Mindenesetre egy szakképzett orvos konzultációja segít annak meghatározásában, hogy ez a jelenség normális vagy patológiás.

 • Most tartsuk be azokat az eseteket, amikor az emlőmirigyek kiürülnek patológiás formákkal. Például sárga vagy véres lehet. De ezenkívül a terhes asszony egyéb tüneteket észlel, amelyek igazolják az állapotában fennálló különbséget a normától, például a rendszeres jellegű emlőmirigyek fájdalmait. Vagy az üregek és a tubercles megjelenése a mellkasban, valamint más egyenetlen emelkedések az emlőmirigyben. Ebben az esetben az orvoshoz való megy a legmegfelelőbb döntés egy jövőbeli anyának, és segít megelőzni a súlyos egészségügyi problémákat.

Az ilyen változások oka ugyanaz a hormon, de ebben az esetben csak a hormonális "zenekar" jól koordinált munkája van. Ebben a szétválasztása a mell csak egy tünete egy komolyabb betegség, emlő, például adenosis, mastopathia, egyéb jóindulatú és rosszindulatú folyamatok.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Tünetek

Az emlőmirigyek természetes váladékozásának tünetei a következők:

 • az átlátszó színű folyadékok jelenléte,
 • az ilyen váladék megjelenése a mellbimbók és az emlő stimulálása után,
 • más olyan tünetek hiánya, amelyek a mell melletti kimerültség jelenlétét kísérik, például a mell szövetében és a nő egészségi állapotában bekövetkező változások.

A mellbélből történő kolosztrum kiválasztásának tünetei a következők:

 • a vastag sárga vagy fehér színű folyadék megjelenése,
 • a folyadék konzisztenciájának átláthatóbbá és könnyebbé való átalakulása, amely néhány nappal a kibocsátás megkezdése után következik be,
 • egyéb kellemetlen és fájdalmas érzés hiánya a mellkasban,
 • nincs változás a terhes nő egészségi állapotában.

A terhesség alatt az emlőmirigyek kóros elváltozás tünetei a következők:

 • a rendszeres ürülék megjelenése kizárólag egy mirigyből,
 • a véres folyadék jelenléte, amely több napig sorban van,
 • jelenléte a jóindulat mellkasi állapotának romlásától való mentesítés hátterében,
 • a szervezet általános hőmérsékletének emelkedése, amely az emlőmirigyekből való kisüléshez vezet,
 • a mellkasi fájdalom jelenléte, amely rendszeres,
 • egy mellszélesség növekedése, ha az egyik mell nagyobb lesz, a másik pedig kisebb,
 • világos sárga színű kisülés.

Miután több hasonló tünetet talált a kóros jelenségek listáján, egy várandós nőnek sürgősen tanácsot kell kérnie orvosától.

Diagnosztika

A terhesség alatt bekövetkező változások a leginkább leendő anyától és a szakképzett szakemberektől alapos figyelmet érdemelnek. Természetesen nincs szükség hiába félni, sok transzformáció a női testben természetes, bár szokatlan. Ezért vitatott vagy izgalmas helyzetekben tanácsos orvoshoz fordulni minőségi magyarázatokért és megfelelő segítségért.

A terhesség alatt az emlőmirigyek kiürülésének diagnosztizálása megköveteli a nőgyógyász látogatását, aki felügyeli a terhességi folyamatot. Ha a helyzet kétségesnek tűnik az orvos számára, akkor a jövő édesanyját egy mammológusnak irányítja, aki közvetlenül az emlőmirigyekben vesz részt.

Kezdetben a szakértő megvizsgálja az emlőmirigyeket, miközben konkrét kérdéseket tesz fel:

 • az ürülék megjelenésének időzítéséről, vagyis mennyi ideig zaklatják a nőt,
 • a kiválasztás színével,
 • az egyik mellből vagy mindkettőből származó váladékok lokalizációjáról,
 • mivel vannak kisülések - amikor megnyomják a mellkason vagy a szokásos állapotban.

Ezt követően az orvos meg fogja mondani az anyának, hogy a mellkasi kisülés megjelenésének oka és milyen mértékben természetesek vagy kórosak.

Előfordul, hogy további diagnózisokra van szükség a diagnózis felállításához. Az ilyen eljárások listája a következő:

 • vérvizsgálatok,
 • ultrahangvizsgálat emlőmirigyek,
 • mammográfia - mellvizsgálat alacsony frekvenciájú röntgensugárzással,
 • a doktografii (vagy másképp galaktografii) kinevezése, amelyben a röntgenvizsgálatot kontrasztanyag használatával végzik,
 • a mágneses rezonancia leképezés egyik módja, mint az emlőrák lágyrészeinek problémáinak azonosítása.

Ezenkívül néha az emlőmirigyből vett folyadékot vizsgálják.

Természetesen az ilyen tanulmányokat nem gyakran végzik, de csak kivételes esetekben. Általában a mellkasi kisülés nem jelent semmi természetelleneset, ezért nincs szükség további vizsgálatokra.

trusted-source[11], [12], [13]

A váladékok kezelése az emlőmirigyekben a terhesség alatt

Sok esetben a terhesség alatt az emlőmirigyekből történő eltávolítás nem szükséges. Például egy olyan átlátszó folyadék, amelyet rendszeresen előállítottunk a tejcsatornák tapadásának megelőzésére, fontos és hasznos. A születés előtt elkezdett kolosztrum termelése szintén abszolút normális, és nem igényel orvosi beavatkozást.

De a mellkasi patológiás folyamatok, amelyek az emlőmirigyek bizonyos betegségeiben, valamint nőgyógyászati és endokrin problémákban manifesztálódnak, az alapbetegség kezelését igénylik.

Vizsgáljuk meg az anyai mirigy várandós állapotában jelentkező kóros tulajdonságok főbb problémáit:

 • Fibrocyst jellegű mastopathia.

Jellemzője a sárga színű mellből származó váladékok, valamint fájdalmas érzések az emlőmirigyekben. Lehetséges továbbá, hogy a mellszövetben fókák legyenek, és növeljék az egyik vagy mindkét emlőmirigy térfogatát.

A betegség kezelése egy speciális étrend, valamint hormonterápia és vitamin-ásványi komplexek alkalmazása.

 • Az emlőmirigyek sérülései.

Ezzel a problémával véres kisülések jelennek meg, és fájdalmas érzések is megjelennek. Ez azt jelenti, hogy a lágyrészek sérültek a mellkasban. A szövetek gyógyulási folyamatában a váladékok sárgára vagy átlátszóvá válnak.

A sérülések kezelése a hideg (jég), pihenés és mechanikus ingerlés hiánya a mellben ruhák formájában stb. Használhat olyan kenőcsöket, amelyek elősegítik a hematómák felszívódását és a mellszövet puhaságának gyógyulását, de egy ilyen eljárást orvosnak kell eldöntenie, figyelembe véve a nő terhességét.

 • Malignus emlőrák.

Ezzel a betegséggel nem csak a mellkasból való kisülés van sötét színű, hanem a bőr hámlása és a bőrpír is. Továbbá a bőre egy citromhéjra hasonlít, és ezen a helyen a helyi hőmérséklet emelkedik, ami a mellszöveteket megérintette. A mellben vannak olyan pecsétek, amelyek egyenetlen határokkal rendelkeznek. Ebben az esetben a nyirokcsomók megnövekednek, és a mellbimbó alakja megváltozik, mintha az emlőmirigyre húzna.

Az emlőrák kezelése csak operatív módon történik, valamint az onkológiai folyamatok egyéb terápiás módszereinek használatával is, amelyeket egy onkológus ír elő.

Az emlőmirigyek mentesítése a terhesség alatt

A terhesség alatt az emlőmirigyek túlzott mértékű kisülésének megakadályozása a következő:

 • Olyan egészséges életmód vezetése, amely kizárja az izgalmat és a stresszt, hogy az endokrin rendszer ne kerülhessen túl hormonális robbanásokkal. A stabil hormonális háttér csak azoknak a törzseknek a megjelenését segíti elő, amelyek megakadályozzák a tejcsatornák tapadását.
 • Terv a terhesség annak érdekében, hogy a fogamzás előtt, hogy normalizálni endokrin problémák: a pajzsmirigy, a petefészek, az állam a méhnyálkahártya és a nyakát, és így tovább. Ehhez meg kell látogatnia egy nőgyógyászt és egy endokrinológust, és követnie kell ajánlásait.
 • A terhesség kezdetén frissítenie kell a szekrényét, elsősorban a várandós anyák különleges melltartójának megvásárlásával. Nem szorítja az emlőmirigyeket, így nem járul hozzá a mellkas mellőzésének kiváltásához. A mindennapi viseletben kényelmes, így a mell tökéletesen illeszkedik benne, és segít megsegíteni a mellét és védeni a bőrét a nyújtástól. Ha benne van a kisülés, alvás közben is behelyezheti a tömítést, mert éjszaka a folyadék termelése nő.
 • Ne nyomja meg a mellkasát és a mellbimbóit, amikor a kisütés látszik, hogy milyen folyadék érkezik a mellükből. Ez károsíthatja az emlőmirigyet, és megfertőzi a repedések sorrendjét, amelyek a mechanikai hatások következtében jelentkeznek.
 • Szükséges a higiéniai intézkedések figyelembevétele a szoptatás terhességi állapotának biztosítása érdekében. Szükséges naponta egyszer, és nyáron - naponta kétszer zuhanni vagy mossani a mellét a szokásos hideg vagy meleg vízzel. Ebben az esetben ne használjon szappant minden nap, hogy ne túljusson a bőrön. És ezen higiéniai eszközök fokozataitól jobb, ha szappanot választanak az intim higiéniára.
 • Javasoljuk, hogy vegyen be levegőfürdőket, hogy naponta kétszer legalább öt percet cseréljen. Ez biztosítja a száraz bőr és a mellbimbók szárító hatását.
 • Fontos, hogy mellrákot vásárolj, egy melltartóba helyezd őket, és minden órában megváltoztatod őket.
 • A kolosztrum cseppjeit a nap folyamán megjelenő mellbimbókon óvatosan és gondosan törölje át egy szalvétával, ezáltal kiszáradva a bőrt.

Kilátás

A terhesség alatt az emlőmirigyek kiürülésének prognózisa attól függ, hogy mennyire természetesek vagy patológiásak.

 • A tejfolyadékok túlzott növekedésének megelőzésére szolgáló hagyományos folyadék előállítása során a terhes nő állapota változatlan marad. Az ilyen megnyilvánulások teljesen természetesek, és a számuk csökkentése érdekében a fent leírt megelőző intézkedéseket kell követni. Ezenkívül fontos tudni, hogy ezek a kibocsátások teljes mértékben megszűnnek, vagy a gyermek születése és a szoptatás abbahagyása után minimálisra csökken.
 • A terhes nők kolosztrumának előállítása során érdemes figyelni arra, hogy a csecsemő születése után a kolosztrum időszak teljesen természetes lesz a nők számára. A laktációs periódus befejezése után a kolosztrum a mellből kiürül.
 • Amikor a kóros elváltozás nagyon fontos annak tudatában, hogy mi okozta ezt a problémát. Ha a betegség reverzibilis és kezelhető, akkor az emlőmirigyekből történő kiürülés abbahagyása azonnal megszakad, miután megfelelő terápiával és a betegség megszüntetésével jár.
 • Ha a szervezetben a folyamatok visszafordíthatatlanok, például az emlőrák utolsó szakaszaiban, az emlőmirigyek kiürülnek. De érdemes megjegyezni, hogy terhes nőknél ilyen jelenségek szinte nem találhatók meg, ami okot ad optimizmusra.

Az emlőmirigyek terhesség alatt történő felosztása leggyakrabban normális és teljesen természetes élettani megnyilvánulások, amelyek véget érnek egy nővel, miután gyermek született, és leállítja a szoptatást. Ezért természetesen a jövő édesanyja gondosan figyelemmel kíséri az egészségi állapotát, de minden olyan gondot és gondot hagy azon kérdésekben, amelyek nem éri meg.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.