^

Hogyan akadályozhatja meg a nem kívánt terhességet?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Természetesen a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módszer, amely kizárja a terhesség előfordulását az esetek 100% -ában, a szex teljes hiánya. Valamivel kevésbé megbízható az óvszer használata. Az óvszer szintén védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. De az első módszerrel ellentétben már nem annyira megbízható. Először is, az óvszer lecsúszhat a rossz időben, és másodszor, elszakadhat (vagy „folyamatban”, vagy ha fel van szerelve), és végül, lehet, hogy hibás, azaz egy lyuk. Ezen kívül valamelyest csökkenti a súlyosságát érzés, mind a férfiak és a nők (nem véletlen, hogy ott aforizma: „a szex óvszer - mint a szaga virágok gázálarc”). Ezért van egy másik módja a férfi fogamzásgátlásnak - egy megszakított szexuális közösülésnek. De hiányosságai vannak. Először is, az embernek jó érzést kell gyakorolnia az érzéseiről, és még jobbnak kell lennie - partnernek éreznie magát. Ellenkező esetben, vagy nem lesz ideje, hogy "kiszabaduljon" az ejakuláció előtt, vagy hagyja elégedetlen partnerét. Másodszor, mielőtt a magömlés a titkos Cowper-mirigyek (ezek a mirigyek, mint bartolinievyh, elszigetelt hidratáló titok) lehet bejutni a hüvelybe spermiumszám, amely elegendő lehet a megtermékenyítéshez.

Ez a módszer nem annyira ártalmatlan. Az alkalmatlan, de gyakran használt, ez vezethet a szexuális gyengeség (impotencia) a férfiak, tompa szexuális érzelmek a nők. Ezért ezt a módszert csak olyan tapasztalt szerelmeseknek ajánljuk fel, akik jól ismerik egymást. Ebben az esetben a férfi először orgazmusba hozza partnerét, majd saját hüvelykujjával kiegészíti a saját orgazmust az ejakulációval. Akkor a szexuális aktus legalább elég hatékony lesz.

A női óvszernek pontosan meg kell egyeznie a nyak méretével és szorosan le kell fednie. Ezért az orvos-nőgyógyász köteles viselni és eltávolítani a sapkát. És havonta egyszer kell lőni - a havi miatt. Így havonta kétszer meg kell látogatnia a nőgyógyászt - egyszer fel kell tennie a sapkát, a második pedig - hogy eltávolítsa. Ezenkívül a kupak növeli a méhnyak eróziójának kockázatát.

A női óvszer két lágy gyűrű, amelyeket egy poliuretán cső kapcsol össze, ami megismétli a hüvely alakját. Az egyik végét szorosan lezárják. Egy kisebb gyűrűt, vak reteszrel, a méhnyakra helyezik, mint egy kupak, és egy szélesebb gyűrű található a hüvely külső részén. Ez az eszköz még nem vált széles körben népszerűvé, és valószínűleg nem fog hamarosan megszerezni, mert először is elég drága, másodszor pedig a hüvely és a Bartholin mirigyek szekréciója megszakad.

Ezenkívül a női óvszernek extra kenésre van szüksége. Nos, egy nő érzése (pontosabban, szinte teljes hiánya) nem utolsó érv, amely megtagadja ezt a jogorvoslatot.

Más fogamzásgátló módszerek közül ismertek női nyaki kapszula, méhen belüli eszköz és hormonális fogamzásgátlók.

A nyakkúp nem akadályozza meg a hüvely nedvességét, és nem igényel további kenést súrlódással.

A hormonális orális fogamzásgátlók sokkal előnyösebbek. Hasonlóak a természetes ösztradiolui progeszteron női hormonokhoz. Az orális fogamzásgátlók egyfázisúak, kétfázisúak és háromfázisúak. Szükséges, hogy rendszeresen vegye be őket, anélkül, hogy elmulasztaná az ajánlott gyógyszereket, ellenkező esetben a hatás nem jön (teherbe eshet). A nők néha megtagadják a hormonális gyógyszerek szedését, mert félnek a jobb bejutástól. Valójában az első ilyen gyógyszereknek volt ez és néhány más (hányinger, emlőmirigy-megnagyobbodás) mellékhatása. A modern orális fogamzásgátlókat megfosztják ettől. Ugyanakkor sajátosságaik is vannak. Azok a nők, akik elkezdenek szedni ezeket a gyógyszereket, tudniuk kell, hogy az orális fogamzásgátló szedését követő első hónapban intermenstruációs vérzés léphet fel, és jólétük megváltozhat, de ezek a tünetek rövid életűek. A nők, akik dohányoznak, és azok, akik több mint harmincöt éven át, ezek a gyógyszerek kell venni óvatosan, mert növelik a számát vérnyomás és megváltoztathatja a véralvadást ingatlan, amely növeli a stroke vagy a szívroham.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Hormonális tabletták alkalmazása

Néha a nőgyógyászok hormonális fogamzásgátlókat írnak fel, hogy csak pihenést biztosítsanak a petefészkeknek, majd az eltörlésük után a terhesség általában könnyebbé válik. És a terhesség valószínűsége a kábítószer-lemondás utáni első hónapban sokszor nő! Ezenkívül az ikrek születésének valószínűsége 1,5-2-szer nő. Tehát a fogamzásgátló tabletták alkalmazása meglehetősen gyakori módszer bizonyos típusú meddőség kezelésére.

Sokan úgy vélik, hogy hormonális tabletták bevétele után a haj kezd erősen növekedni, és megjelenik egy pattanás.

Semmi ilyen! E gyógyszerek egy része ellenkezőleg, megváltoztatja a nő hormonális hátterét, normalizálja az anyagcsere funkcióit - és a pattanások eltűnnek. Így néha ezeket a gyógyszereket felírják és pattanások kezelésére.

Ami a haj növekedését illeti, igaz, hogy a hormonális fogamzásgátló készítmények első generációja túlságosan magas hormonkoncentrációt tartalmazott, ami fokozott szőrösséget eredményezett. A modern készítmények nem csak hajnövekedést okoznak, hanem éppen ellenkezőleg, a vékonyodást okozzák, ami a "fluffiness" csökkenéséhez vezet. Ezenkívül a hormonális fogamzásgátlók megelőző jellegűek, amelyek megakadályozzák a petefészekrák kialakulását. Amikor ezeket befogják (természetesen a nőgyógyász ajánlotta), a betegség kockázata közel 50% -kal csökken.

Kivételek a sürgősségi fogamzásgátláshoz használt tabletták (pl. Postinor). Több hormont tartalmaznak, mint a hagyományos orális fogamzásgátlók, amelyeket egy hónapon belül terveznek. Ez érthető! Ezeket akkor használják, amikor a szex hirtelen történt, és a nőnek nem volt ideje felkészülni. De egyetlen vételre tervezték, nem mindennapi használatra! Ezért, ha a "hirtelen" szex minden nap vagy minden más napon megtörténik, rendszeres orális fogamzásgátlást kell alkalmaznia, miután konzultált a nőgyógyászával.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.