^

Dexametazon a terhesség alatt: az előírtnál?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség olyan időszak, amikor rendkívül szelektívnek kell lennie a gyógyszerek szedése tekintetében. Végtére is, még a leginkább "ártalmatlan" gyógyszer is helyrehozhatatlan kárt okozhat a fejlődő magzatnak, és hátrányosan befolyásolhatja a teljes terhességi folyamatot. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem lehetséges bizonyos gyógyszerek nélkül: például a Dexamethason hormonális gyógyszert a terhesség ideje alatt elég gyakran előírják, annak ellenére, hogy az utasítások nem tartalmaznak ajánlást annak használatára egy adott időszakban. Miért történik ez, és hogyan hat a Dexametazon a nő testére és a születendő gyermek fejlődésére?

Dexametazon a terhesség tervezése során

A dexametazon a mellékvesekéreg hormonjának szintetikus analógja. Stabilizálja a megfelelő hormonok termelését és cseréjét, ezért alkalmas a hiperandrogenizmus korrekciójára - a vérben lévő androgének nagyobb mennyiségére. Nagyon gyakran ezeknek a hormonális anyagoknak a kiegyensúlyozatlansága, melyeket „hímnek” is neveznek, meddőség kialakulásához vagy spontán abortuszhoz vezet.

Gyakran előfordul, ha egy nőt Dexamethasont kapnak a terhesség megtervezésekor, majd ezt követően folytatja a kezelést, amíg a baba megszületik.

A szakemberek nyugtatják az ilyen megbeszélést aggódó betegeket: az orvos által előírt dexametazon dózisa nem olyan nagy, hogy negatív reakciókat okozhasson a nő testéből vagy magzatából. Sokkal veszélyesebb a hiperandrogenizmus állapota. Ezért, ha szükséges, a gyógyszert orvosa javaslata alapján végzik el - az összes szükséges teszt elvégzése után.

A hiperandrogenizmust a 17cc elemzésével határoztuk meg: ha a normálnál nagyobb értékeket észlelünk, akkor a Dexamethasont a tesztoszteron termelés normalizálására írják elő.

A terhességhez hasonlóan a gyógyszert a kezelés során alkalmazzák, és az adagolást egyénileg választjuk ki.

trusted-source[1], [2]

Lehet-e terhesség alatt bevenni a dexametazon-t?

A terhesség alatt a dexametazon leggyakrabban a csecsemő tüdőrendszerének stimulálására vagy a koraszülés megelőzésére használatos. Ha a koraszülés megkezdődik, az orvos speciális gyógyszereket ad be annak megállításához, majd beadja a Dexamethasont. Az időben történő injekció lehetővé teszi a tüdő előkészítését a légzésre, még akkor is, ha a baba korai: ennek köszönhetően a baba a születést követően azonnal képes lesz belélegezni.

A tüdő előkészítése azonban nem az egyetlen oka annak, hogy az orvosok a terhesség alatt aktívan használják a dexametazonot. Gyakran a terhesség időtartama megszakad az androgének fokozott termelése miatt a női testben - férfi hormonális anyagok. A termékek normalizálásához és a megszakítások megelőzéséhez használja a Dexamethasont.

Célszerű a gyógyszert használni, ha a magzat ritkán hiányzik a mellékvesekéreg hormonjainak. Így a dexametazon segítségével megakadályozható a légzőrendszer betegségeinek kialakulása egy babában.

Bármely megfelelő orvos nem lép be hormonális gyógyszerbe megfelelő jelzések nélkül. A kinevezés figyelembe veszi a lehetséges mellékhatásokat, ellenjavallatokat. Gyakran előfordul, hogy a dexametazon megment, ha az anya és a baba egészsége veszélyben van. Ilyen esetben az orvos esetleg nem veszi figyelembe az ellenjavallatok jelenlétét.

trusted-source[3], [4]

Jelzések Dexametazon a terhesség alatt

Az androgén túlkínálat nem az egyetlen indikáció a dexametazon alkalmazására. A terhesség alatt a gyógyszerek előírhatják:

 • a vérnyomás éles csökkenésével;
 • szívroham, veszélyes vérveszteség, égési sérülés;
 • súlyos mérgezéssel;
 • szepszis kialakulásával, gennyes meningitissel;
 • a későbbi szakaszokban a toxikózis erős megnyilvánulásai;
 • allergiás bőrgyulladással;
 • daganatos folyamatok során, agyi ödéma;
 • tüdőgyulladással.

Többszörös születés esetén, vagy a koraszülés kockázatával a terhesség alatt a dexamethasont felírhatják a baba tüdőinek megnyitására. Ha a koraszülés veszélye nem létezik, akkor nincs szükség a gyógyszer használatára. A terhesség alatt a dexametazon profilaxisát 12 óránként 4 mg-os mennyiségben kell elvégezni a munka előtti idő előtti első jelei között.

trusted-source[5], [6]

Gyógyszerhatástani

A dexametazon a glükokortikoid aktivitással rendelkező félszintetikus kortikoszteroidok képviselője. A terhesség alatt a gyógyszer gyulladáscsökkentő és immunszuppresszív aktivitást mutat, befolyásolja az energia minőségét és a glükóz anyagcserét, befolyásolja a hipotalamusz stimuláló tényezőt és az adenohypophysis trofikus hormonját.

A glükokortikoid gyógyszerek hatásmódját nem vizsgálták teljes mértékben. Feltehetően a sejtek szintjén hatnak. A celluláris citoplazmában van egy pár receptorrendszer. A glükokortikoid receptorokhoz való kötődéssel a kortikoidok gyulladáscsökkentő és immunszuppresszív hatásokat észlelnek, helyes glükóz anyagcserét. Az ásványokortikoid receptorokkal való kommunikáció során a nátrium, kálium és a víz-elektrolit egyensúly egyensúlyának szabályozása is bekövetkezik.

Az aktív glükokortikoid a lipidekben oldódik, és a sejtmembránon keresztül könnyen bejut a sejtstruktúrába.

A deksametazon és a katecholaminok, az inzulin és a glukagon energiamegtakarítási és hasznosítási folyamatokat biztosít. A máj aktiválja a glükóz és a glikogén képződését. Izom- és más perifériás szövetekben az aminosavak mozgósításának módja és a glükóz gondos alkalmazása aktiválódik: ezek az anyagok szükségesek a glükoneogenezis intrahepatikus folyamataihoz.

A dexametazon növeli a vese vérkeringését és a glomeruláris szűrési sebességet, lassítja a vazopresszin szintézisét, fokozza a savak kiválasztódását a szervezetből. Ugyanakkor a szívizom összehúzódó aktivitása és a perifériás edények hangja nő.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Farmakokinetikája

A dexametazon határkoncentrációit intravénás infúzióval öt perc alatt, intramuszkuláris injekcióval 60 percen keresztül detektáljuk.

Intravénás infúzió esetén a gyógyszer hatása azonnal és intramuszkuláris injekcióval kezdődik - nyolc óra elteltével. Az intramuszkuláris injekció után a hatóanyag hatásának időtartama 17 és 28 nap között lehet.

A dexametazon-foszfát szérum- és ízületi folyadékban dexametazon-ra változik meglehetősen gyorsan. A szérumban kb. 77% -a albuminhoz kapcsolódik. A metabolizmus főként a májban, kisebb mértékben a vesékben és más szövetekben történik.

A biológiai felezési idő 24-72 óra lehet. A kivonás túlnyomórészt húgyúti folyadékkal történik.

trusted-source[14]

Adagolás és beadás

A dexametazon elérhető:

 • tabletta formában (mindegyik 0,5 mg);
 • az intramuszkuláris és intravénás injekciókhoz készült ampullák formájában (4 mg / ml);
 • szemcseppek formájában;
 • szemszuszpenzió formájában.

Az adagolási rendet egyénileg határozzuk meg, figyelembe véve az indikációkat, a beteg jólétét és a kezelésre adott reakciót.

Sürgős vészhelyzet esetén a dexametazon lassan (intravénás injekcióval vagy csepegtetővel) intravénásan kerül beadásra. A szokásos gyakorlatban a gyógyszert gyakrabban intramuszkuláris injekciók formájában adják be. Az oldat intravénás infúzióhoz való hígításához nátrium-klorid fiziológiás oldatával vagy 5% -os glükózoldattal.

Az intramuszkulárisan beadott dexametazon injekciókat egyedileg választott mennyiségben írják elő: először egy kissé túlbecsülte a gyógyszer dózisát, majd ez az mennyiség fokozatosan az optimális és rendkívül hatékony dózisra csökken. Az átlagos dózis 0,5-9 mg hatóanyag lehet naponta. Az intravénás csepegtetőt a munka előtti időszaka esetén alkalmazzák, amikor a cél a csecsemő tüdőinek megnyitása a légzőrendszer hiányos kialakulásával. Előfordulhat, hogy a gyógyszer további adagolása közvetlenül a szállítás előtt szükséges.

Hányszor lehet a dexametazon terhesség alatt? Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre, mivel a kinevezés mindig egyedi, és minden egyes esetre külön kerül kiválasztásra. Néhány nő egyszeri gyógyszert kap, és más helyzetekben a terhesség egész időtartama alatt kell kezelni. A hosszú távú kezelést általában dexametazon-tabletta formájában alkalmazzák.

A tablettákat reggel vagy lefekvés előtt vagy naponta kétszer, egyedileg meghatározott mennyiségben kell bevenni. A gyógyszer átlagos egyetlen mennyisége - ½ tabletta. Az ilyen kezelési rendet a leggyakrabban használják, amikor először egy nő túlzott adagot szed, ami fokozatosan csökken, és szükség esetén "nem." A várt hosszú kezelési idővel először intramuszkuláris injekciót adunk be, majd a beteg átkerül a fenntartó kezelésre Dexametazon tablettákkal.

Szemészeti megoldás formájában is létezik gyógyszerforma. Dexamethasone szemcseppek nem tilos terhesség alatt, de csak akkor használhatók, ha orvosi javaslata van: iritis vagy iridocyclitis, bakteriális kötőhártya-gyulladás. A cseppeknek nincs szisztémás hatása, és helyi alkalmazásuk nem károsítja a terhességet és a magzatot. Naponta 3-szor kell alkalmazni a Dexamethasone-t, 1-2 csepp az érintett szemébe (hacsak az orvos másképp nem nevezte ki).

A hörghurut, a tüdőgyulladás, az asztma, a gége ödéma esetén az orvos inhalációs gyógyszert javasolhat. A terhesség alatt a dexametazon belélegzése megengedett, de az eljárásokat orvosi felügyelet mellett végzik, és az inhalációs kezelés teljes időtartama nem haladhatja meg a 7-10 napot.

A szemcseppek vagy a szuszpenziócseppek bizonyos esetekben megengedhetik az orrüregbe - például sinusitis, rhinopharyngitis, pollinózis során. A terhesség alatt az orrban lévő dexametazon enyhítheti az allergiás rhinitis lefolyását, csökkentheti a gyulladást és a mérgezést. Az ilyen cseppeket azonban nem lehet naponta több mint háromszor alkalmazni, és több mint hét napig. Ezenkívül a gyógyszert nem szabad érvényes jelzések nélkül használni - például közönséges hideg esetén, ha biztonságosabb gyógyszereket lehet használni.

trusted-source[24], [25]

A kezelés törlése

Sok nő, akinek hosszú ideig kell szednie a kábítószert, aggódnak: miként törlik a dexametazon a terhesség alatt? Valójában ez a kérdés lényeges, mivel lehetetlenné válik, hogy a gyógyszert hirtelen megszakítsák. A dexametazon a lehető leggyorsabban törlődik, és a szokásos adagból 10 napig ¼-re mozdul el. Mi az? A lényeg az, hogy az emberi test önállóan olyan hormonokat termel, amelyek szerkezete hasonló a Dexametazonhoz. A kábítószer-kezelés hátterében a hormon saját termelése elnyomott: a visszajelzés elve aktiválódik. A terápia hirtelen törlésével a szervezetnek nincs ideje arra, hogy alkalmazkodjon a zavaros hormonállapothoz. Ennek eredményeképpen alakul ki a hypocorticizmus. Az ilyen kóros állapot megnyilvánulása abban rejlik, hogy a korábban felmerült problémák gyorsan súlyosbodnak, a laboratóriumi indikátorok romlanak, és a vérnyomás csökkenése figyelhető meg. Mindezek elkerülése érdekében gondoskodni kell a Dexamethason szedésének megállításáról.

Néha, amikor megszakítjuk a megszakítás veszélyét, a gyógyszert megszüntetik, majd a terhesség alatt ismételt dexametazon-kezelést írnak elő. Ez nem lehet ijesztő: az első kezelés után körülbelül 3-4 héttel ismételt kezelést lehet biztosítani, és biztonságosnak tekinthető.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31]

Dexametazon a terhesség különböző szakaszaiban

Vegyünk egy kicsit. A klinikai gyakorlatban a dexametazon alkalmazható ilyen esetekben:

 • A nő életének veszélye. A dexametazon erős allergiás folyamatokkal, agyi ödémával, valamint egy másik életveszélyes állapot kialakulásával (bronchospasmus, bronchialis asztma komplikált támadása) is alkalmazható az újraélesztési rendszerbe.
 • A vetélés veszélye. A terhesség korai szakaszában a dexamethasont felírják, hogy megakadályozzák a terhesség idő előtti megszűnését, vagy megakadályozzák az ilyen megszakítást a fejlődés kezdeti szakaszában (ha a hiperandrogenizmus ennek a patológiának az oka lesz - a hím nemi hormonok fokozott termelése).
 • A koraszülés veszélye. Ha fennáll annak a veszélye, hogy a gyermek idő előtt születik, és korai lesz, akkor a dexametazon kapcsolódik ahhoz, hogy felgyorsítsa a csecsemő légzőrendszerének független légzőszervi működését.
 • Zavarok a magzat fejlődésében. A késői terhesség alatt a dexametazon nem adható meg, ha a magzat a mellékvesekéreg veleszületett intrauterin hiperpláziájával diagnosztizálódik. Ez egy viszonylag ritka patológia, amely kötelező orvosi korrekciót igényel.
 • Autoimmun betegség nőkben. A dexametazon a terhesség ideje alatt a kinevezések menetrendjében szerepel, ha egy nő bonyolult dermatózis, kötőszöveti betegségek, rheumatoid arthritis és súlyos endokrin rendellenességekkel rendelkezik.
 • Malignus patológia a terhesség alatt. A dexamethasont olyan gyógyszerként alkalmazzák, amely gátolja a kóros sejtek megoszlását.

Bizonyos esetekben az orvos a Dexamethasone-t megelőző szerként kezeli, megelőzve az autoimmun patológia megismétlődését. Ez a kinevezés nem annyira a terhességre vagy a magzat fejlődésére gyakorolt negatív hatás szempontjából tekinthető, hanem a betegség éles súlyosbodásának megakadályozására, ami sokkal nagyobb kárt okozhat, mint a gyógyszer használata.

trusted-source[32], [33], [34], [35]

Ellenjavallatok

A terhesség alatt a dexametazon nem írható elő, ha a beteg legalább az alábbi feltételek valamelyikén szenved: \ t

 • fekélyes folyamatok az emésztőrendszerben (gyomor, belek);
 • gastritis, gastroduodenitis;
 • szisztémás osteoporosis;
 • akut fertőző folyamatok;
 • HIV-fertőzés;
 • pszichotikus rendellenességek;
 • szívbetegség;
 • hipertóniára való hajlam;
 • fokozott intraokuláris nyomás;
 • diabétesz;
 • vesebetegség;
 • túlsúlyos;
 • krónikus elégtelen vese- és / vagy májfunkció;
 • thyreotoxicosis.

A kontraindikációk listája meglehetősen kiterjedt, így az orvosnak meg kell találnia az összes lehetséges fájdalmas körülményt egy nőben, hogy a terhesség alatt a dexametazonnak csak pozitív hatása legyen.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Mellékhatások Dexametazon a terhesség alatt

A mellékhatások súlyossága a dexametazon-kezelés alatt a gyógyszer dózisától függ. Ahogy a betegek maguk is mondják, a leggyakoribb ilyen nemkívánatos megnyilvánulások:

 • anyagcsere-változások (fokozott izzadás, duzzanat, zsírtömeg-növekedés, főleg a test felső felében, emelkedett kalcium-, kálium-, nátrium-koncentráció a vérben);
 • endokrin változások (mellékvese hipofunkció, fokozott érzékenység a cukortartalmú termékekre);
 • a központi idegrendszer változásai (neurózis, görcsök, orientációs rendellenességek, migrénszerű fájdalmak, szédülés, depressziók, alvászavarok);
 • emésztési zavarok (hányinger, puffadás, étvágytalanság);
 • a szív és az erek megsértése (bradyarrhythmia, trombózis, szívelégtelenség);
 • allergiás folyamatok;
 • csontritkulás;
 • megvonási szindróma

trusted-source[21], [22], [23]

Overdose

A túladagolás ritkán fordul elő, és akut formában jelentkezik: eddig csak elszigetelt eseteket jegyeztek fel.

Általános szabályként a gyógyszer feleslege a nemkívánatos események növekedését jelzi - leggyakrabban Cushing-szindróma alakul ki.

A specifikus ellenszert ma nem határozzák meg. A kezelést az azonosított tünetek figyelembevételével végzik, támogató gyógyszereket is előírnak.

A hemodialízist hatástalannak tekintik, és nem gyorsítja a dexametazon eltávolítását a keringési rendszerből.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A dexametazon nem keverhető ugyanabban a fecskendőben vagy csepegtető rendszerben más gyógyszerekkel, hanem csak fiziológiás NaCl-oldattal vagy 5% -os glükózoldattal.

A dexametazon nem szedhető szájon át a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, hogy elkerülje az emésztőrendszer irritációját.

A makrolid hatóanyagok, a ketokonazol növelheti a vérplazmában a dexametazon koncentrációját. Fenitoin, efedrin, fenobarbitál - éppen ellenkezőleg, csökkenti a gyógyszer hatását.

A dexametazon csökkenti az antidiabetikus és antihipertenzív gyógyszerek terápiás hatását, de növeli a heparin és az albendazol aktivitását.

Kombináció esetén a kumarin antikoagulánsok hatékonysága károsodhat.

A Duphaston és a Dexamethasone olyan gyógyszerek, amelyeket gyakran együtt írnak fel. Ez a kombináció enyhén megváltoztathatja a glükokortikoid felezési idejét és fokozhatja annak biológiai hatását. Ennek a hatásnak a klinikai jelentőségét nem határozták meg.

Tilos a Dexametazon és a Ritordin együttes használata a munka során, mivel ez tüdőödémát okozhat a részvétellel.

A dexametazon és a talidomid kombinációja toxikus epidermális nekrolízist okozhat.

trusted-source[40], [41], [42]

Tárolási feltételek

A dexametazon normál szobahőmérsékleten, +15 és + 25 ° C közötti hőmérsékletű helyiségekben tárolható, távol a gyermekek hozzáférésétől, közvetlen napfénytől és fűtőberendezésektől. Ne tegye ki a gyógyszert fagyásnak.

trusted-source[43], [44]

Szavatossági idő

A dexametazon-ampullákat legfeljebb öt évig lehet tárolni.

trusted-source[45], [46], [47]

Analógok: mit cserélhet a terhesség alatt a dexametazon?

A dexametazon a szintetikus glükokortikoszteroidok közé tartozik, egy metilezett fluoroprednizolon származék. A gyógyszer kölcsönhatásba lép bizonyos citoplazmatikus receptorokkal, és egy olyan rendszert hoz létre, amely fehérjeszintézist indukál.

Dexametazon van szó:

 • a fehérje metabolizmusában, csökkentve a plazma-globulinek számát, növelve az albumin képződését a vesékben és a májban, felgyorsítva a fehérje katabolizmust az izomszövetekben;
 • a zsír anyagcseréjében, a trigliceridek és a magasabb zsírsavak termelésének növelésében, a zsírok eloszlatásában a szervezetben;
 • a szénhidrát anyagcserében, növelve a szénhidrátok felszívódását az emésztőrendszerben, stimulálva a glükóz-6-foszfatázt, aktiválva a foszfoinolpiruvát-karboxilázt és az aminotranszferázok termelését;
 • víz-só anyagcserében, a nátrium-ionok és a víz megtartásában, a káliumionok kiválasztásának ösztönzésében, csökkentve a kalciumionok felszívódását az emésztőrendszerből, csökkentve a csont mineralizáció mértékét.

A következő gyógyszereket a dexametazon szerkezeti analógjainak tekintjük:

A női test terhességre vagy terhességi folyamatban történő előkészítése során gyakran felírt, a Metipred hormonális gyógyszer nem tartozik a strukturális analógokhoz, mivel hatóanyaga a metilprednizolon. Ezek a gyógyszerek nem helyettesíthetők, különböző hatékonysággal rendelkeznek különböző patológiás spektrumokban.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53]

Használati vélemények

Általában az interneten történő felülvizsgálatokat azok a nők hagyják, akik a terhesség alatt vagy a tervezés során szembesülnek a dexametazon alkalmazásával. A gyógyszer szedésének szükségessége szinte mindig igazolja magát: a várandós anyák sikeresen elvégezhetik a gyermeket, aki a légzőrendszer zavara nélkül születik.

A betegek pozitív visszajelzése megerősíti az orvosok véleményét, akik nem tanácsolják, hogy figyelmen kívül hagyják a dexametazon alkalmazását, ha az indoklása indokolt. Az orvos, aki ezt a gyógyszert felírja, minden kockázatot és veszélyt súlyosan mérlegel, figyelembe veszi az ellenjavallatokat: ez nem kétséges, mert az orvos teljesen felelős az asszony és a jövőbeli baba életéért és egészségéért.

A dexametazon alkalmazását a terhesség alatt sok éven át gyakorolták, és annak hatását a testre óvatosan tanulmányozták. Ezért az ilyen kezelés biztonságosnak tekinthető, ha valóban szükséges.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Dexametazon a terhesség alatt: az előírtnál?" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.