^

Betadin terhesség alatt 1, 2 és 3 trimeszterben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Hatékony helyi készítmény a jódon alapuló, antiszeptikus aktivitással rendelkező Betadine-nak a hatóanyaga miatt nem a leginkább kívánatos eszköz a terhes nők számára. A jód jól behatol a szövetek sejtjeibe, és a szisztémás keringés, a szervezetben felhalmozódik, könnyen leküzdi a placentán lévő gátat, és túladagolása negatívan befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A Betadine azonban a terhesség alatt íródott. Fontolja meg, ha ez helyénvaló.

A jód antiszeptikus tulajdonságait nagyon régóta alkalmazták - a Periódusos rendszer 53. Eleme nem csak a baktériumokat és a gombákat képes megsemmisíteni, hanem a protozoa és intracelluláris mikroorganizmusok ellen is aktív. A kórokozók nem képesek az elemi jóddal szembeni rezisztenciát a megsemmisítésüket megelőzően (kevesebb, mint egy perc) előállítani. A jód alkoholos oldatával összehasonlítva a Betadine lágyabb formában - povidon-jódot tartalmaz. A polivinil-pirrolidonnal való polimerhez való csatlakozás lehetővé teszi az elemi jód hatásának nyújtását, azaz hosszabbítja és adagolja. A bőr és a nyálkahártyák epitéliumával érintkező jódot fokozatosan kis mennyiségben szabadítják fel a komplexből a polimerrel, és elpusztítja a patogén mikroorganizmusokat. Az irritáló hatást minimalizáljuk, így a gyógyszer általában jól tolerálható. És a sebesség a gyógyszer egyik pozitív tulajdonsága.

A terhesség megtervezésekor a Betadine lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a nemi szervek specifikus és nem specifikus mono- és vegyes fertőzéseiről. A gyermek megtervezésénél egy illetékes nőnek nőgyógyász kinevezésére kell fordulnia, meg kell vizsgálnia, és szükség esetén a terhesség előtt kezelni kell, és a Betadine, a jód és pajzsmirigy betegség elleni allergia hiányában, eléggé alkalmas erre a gyógyszerre.

Előfordulhat, hogy a Betadine-kezelés alatt a fogamzásgátlás nem fordul elő, mivel a kúpok gátolják a sperma aktivitását, de a kezelés során ezt nem szabad megpróbálni.

Lehet Betadine terhesség alatt?

Néha kinevezik és jövő anyukáit. És azonnal megkérdezik a kinevezés célszerűségét. Az utasításokban eltérések vannak, a gyártók figyelmeztetnek a behatolásra a placentán lévő gáton és óvatosságot igényelnek. Egyesek tiltják a használatát a második hónaptól, mások a harmadik, néhány a második trimesztertől. Ennek oka a keringési rendszer kialakulásának időszaka. Fejlődésének első két hetében (az úgynevezett tojássárgája) az anya és a gyermek még mindig nem rendelkezik egyetlen vérkeringési körrel, így a jódnak nem lehet jelentős hatása a gyermek testére, még akkor sem, ha az anyai szisztémás keringésben van. Ezután az allantoid vérkeringése elkezd fejlődni, és kiterjeszti az anya vérében keringő anyagok hozzáférését a magzathoz. Teljesen csak a terhesség nyolcadik hetének (második hónap) végéig fog működni. Mindazonáltal az összes anyag, mind a kedvező, mind a toxikus, legmegfelelőbb cseréje a placenta keringésének kezdetével kezdődik. Ez a második trimeszternek felel meg.

A terhes nők nem használhatják a Betadine-t a magzat és az újszülött jód által kiváltott goiter és hypothyreosis miatt. A kockázat különösen magas, ha a Betadine-t újra használják.[1], [2]

Ezért a terhesség elején jobb az azonosított fertőzések kezelése, és gyakran a fiziológiai immunszuppresszió miatt ezen időszak alatt jelentkeznek. A gyermek számára ez a legbiztonságosabb lesz.

A terhesség alatt különböző helyzetek is lehetnek, beleértve a friss fertőzést is. Ebben az esetben érdemes meghallgatni az orvos véleményét, bár lehetséges és még szükséges, hogy megkérdezze tőle a Betadine felírásának célszerűségét. Hadd magyarázza meg a véleményét, meggyőzze Önt a drog használatának szükségességéről.

A vigasztalásként elmondható, hogy a gyártók azonban különleges esetekben előírják, hogy az első trimeszterben rövid ideig ellenőrzik a kúpokat, vagy kenőcsöt (oldatot) alkalmazzanak a testfelület kis területein, feltéve, hogy a nőnek nincs általános ellenjavallata a gyógyszerre.

Jelzések Betadine terhesség alatt

A Betadine egy helyi fertőtlenítőszer, ezért a bőr és a nyálkahártyák kis felületének fertőtlenítésére szolgáló megoldás formájában alkalmazzák [3]. Egy másik biztonságosabb fertőtlenítőszer hiányában egyszeri eseményként elfogadható a terhes nők számára. A jód a szisztémás keringésbe hosszabb ideig kerül.

A Betadine kenőcs önmagában használható kis szemcsék, karcolások és egyéb kisebb sebek fertőtlenítésére a szemészetben [4]. A bakteriális, gombás, vírusos bőrelváltozások hosszú távú kezeléséhez orvoshoz kell fordulni.

A Betadine kúpok indikációi lehetnek terhesség alatt, a bakteriális vaginosis, a trichomoniasis, a genitális herpesz, vegyes fertőzések jelenléte [5]. A terhes nők önigazgatása nem ajánlott.

Kiadási űrlap

A Betadine márkanevű gyógyszerek többféle formában kaphatók külső használatra: gyertyák, oldat, kenőcs.

Gyógyszerhatástani

A hatóanyag minden formája a povidon-jód. Ez az anyag a jódmolekulák kombinációja egy polimerrel, amely tároló, batch-felszabadító jódot képez a készítménybe érintkező szövetekben, amelyhez ezt alkalmazzák. A felszabadult jód antiszeptikus hatása kiterjed a baktériumokra, vírusokra, protozoonokra, gombákra és spórájukra. A jódszenzitív mikrobák többsége az első 15-30 másodpercen belül elpusztul a molekuláival való érintkezés után, amelyek reakcióba lépnek a kórokozó mikroorganizmusok aminosavainak hidroxil- és szulfidcsoportjával, elpusztítva fehérje szerkezetüket és inaktiválják az enzimeket, ami a patogén mikroflóra halálához vezet.

A kórokozó mikroorganizmusok nem termelnek rezisztenciát a jódhoz, még hosszabb használat esetén sem. A povidon-jód komplexe nem mutat kifejezett helyi ingerlő hatást, ami az alkohol oldatában rejlik, és ezért jobb tolerálhatósággal rendelkezik. Hidrofil és vízzel könnyen mosható. A gyógyszer színének intenzitása megváltozik, mivel kölcsönhatásba lép az érintett felszínre - az elszíneződés az antiszeptikus képesség csökkenését jelzi.

A Betadine hosszútávú terápiája és / vagy alkalmazása nagy károsodási felületekkel nem alkalmas terhes nők kezelésére, mert ilyen esetekben a jód nagy mennyisége beléphet a szisztémás keringésbe, késleltetheti és gyorsan növelheti a vérkoncentrációt, ami jelentős változásokat okozhat a pajzsmirigy hormonális állapotában. Gyermek. Ezért a kábítószer minden formájának használata terhes nőknél rövid életűnek és egy kis területnek kell lennie.

Farmakokinetikája

A gyógyszer intenzívebben felszívódik a nyálkahártyákból és a sérült bőrből. Az intravaginális kúp átlagos felezési ideje átlagosan körülbelül két nap. A vesék felszívódásának és kiválasztódásának mértéke azonban nagymértékben függ a povidon-jód molekulatömegétől, és jelentősen változik, így a jód késleltethető a szervezetben.

Adagolás és beadás

A jövőbeli anyák leggyakrabban Betadine kúpokat írnak fel a colpitis kezelésére a terhesség alatt. Ellentétben sok más, az első trimeszterben tiltott gyógyszerrel, a Betadine-t a terhesség korai szakaszában alkalmazzák (az utasítások szerint - az első nyolc hétben). Ebben az időszakban még mindig nincs nagy has, félig nyitott méh garat és egyéb jellemzők a későbbi időszakokban. Ezért a Betadine kúp terhesség alatt történő beillesztésének kérdése nem releváns. Válasz: a szokásos módon.

Ezek intravaginális kúpok, azaz mélyen a hüvelybe kerülnek. Ez kényelmesebb az eljárás lefolytatása.

A Betadine a terhesség első trimeszterében a minimális hatásos dózisban van előírva, azaz naponta egyszer. A kezelés általában egy hét, de még rövidebb is lehet. Például a kandidózis esetében az egyszeri alkalmazás néha elég. A színkisülés miatt (a gyertya maradványok eltávolítása) ajánlott a kezelési időszak alatt eldobható egészségügyi betéteket használni.

Súlyos esetekben, az orvos által előírtak szerint, naponta kétszer adagolható reggel és este. Ebben az esetben az injekció beadását követő reggel legalább egy óráig kell feküdnie az ágyban.

Kúpok a csomagolás kiadásának bevezetése előtt és az utasítások szerint vízzel megnedvesítve. Sok nő szerint a nem áztatott gyertyák jobban beilleszkednek.

A Betadine a terhesség második trimeszterében már nem kategorizálható. Ez alatt az időszak alatt kialakult a placenta vérkeringése (megosztva az anyával). A jód felhalmozódása az anya vérében negatív következményekkel járhat a születendő gyermek egészségére, például a magzat vagy a jód által kiváltott hyperthyreosis szenzitizációs reakciójának okozására.

A terhesség 3. Trimeszterében a Betadine kúpokat ugyanezen okból nem írják elő.

A fertőtlenítéshez bármikor kenőcsöt vagy oldatot koptasson (karcolás).

Ellenjavallatok

A Betadine minden formában nem vonatkozik a terhes nők kezelésére a terhesség harmadik hónapjától kezdve. A szoptató anyák ellenjavallt, mert behatol az anyatejbe, és koncentrációja sokkal magasabb, mint a vérben. Nem ajánlott a gyógyszert a csecsemő gyerekeknek felírni, mert jódjuk jól felszívódik a bőrön keresztül, és gyorsan belép a véráramba, ami növeli a hypothyreosis kialakulásának kockázatát. [6]A Betadine tiltott hyperfunkciós és pajzsmirigy neoplazmában, autoimmun tiroiditisben, tirotoxikózisban és más patológiájában, bullous polimorf dermatitisben, vesefunkciójában és a jódra adott allergiás reakcióban.

Mellékhatások Betadine terhesség alatt

Az allergiás reakció gyógyszerekkel jóddal nem olyan ritka. A legtöbb esetben az alkalmazás helyén viszkető kiütések és / vagy ödéma jelentkezhet, de néhány ritka anafilaxiás eset is előfordul [7]. Emellett az érzékeny bőrű emberek kémiai égéshez hasonló reakciót alakíthatnak ki [8]. Ilyen esetekben a Betadine-kezelés azonnal leáll.

Az utasítások szerint a normális pajzsmirigy funkcióval rendelkező felnőtt betegeknél a szervezetben a jód visszatartás nem okoz klinikailag jelentős tüneteket a hyperthyreosisban, és csak a hosszú távú kezelés okozza az elem késleltetését és felhalmozódását. Az értékelés alapján azonban ez egy alulbecslés. Sok nő, aki a Betadine kúpot használta, gyorsan elkezdett érzést érezni a fejre, a tachycardia, az oktalan szorongás, a szájban lévő fém íze, a vérnyomása emelkedett, kezük remegett, és az alvási problémák jelentkeztek. Néhány esetben hypothyreosis tünetei voltak. Tekintettel arra, hogy általában a terhes nők esetében a pajzsmirigy megzavarhat, a mellékhatások valószínűsége a részéről nő.

Ugyanezen utasítások szerint a mellékhatás a vesék megsértése, hogy a jövő anya teljesen haszontalan. Víz- és elektrolit-egyensúlyi zavarok, a vér savanyodása előfordulhat.

Természetesen mellékhatások nem merülnek fel a kenőcs vagy a karcolások fertőtlenítésére szolgáló oldat egyszeri használatából. Ezeket a Betadine kúpok természetes használatának okozzák.

Sok vélemény arról, hogy a terhesség alatt Betadine után mentesítés történt. A kúpok alkalmazása esetén a normál kisülésnek reggel kell lennie. A gyártó figyelmezteti és javasolja a tömítések használatát a kezelés során. A kúp feloldódik a hüvelyben, de a nyálkahártyával kevert alkotórészei az ágyneműre vagy a padra vöröses-barna anyag formájában áramlanak, specifikus jódszaggal. A normák a hüvelyi kúpokkal végzett kezelés során is fokozódnak a viszketés.

Néhányan panaszkodnak a ropogós-fehér vastag kisüléssel, savanyú szaggal. A kúpok a kandidózis kezelésére szolgálnak, és az ilyen szekréciók megjelenése az ismételt fertőzésnek köszönhető, amelynek oka lehet a fertőzött partnerrel való szexuális kapcsolat a kezelés során. Nem túl bőséges fehéres kisütés szag és viszketés nélkül a norma egyik változatának tekinthető.

A trichomoniasis és más kombinált fertőzések kezelésére csak a Betadine kúpok nem elegendőek, ezért a zöldes-szürke, habos, gennyes folyadékok a nem kezelt fertőzés vagy az újrafertőzés megnyilvánulása lehetnek. Ezzel a problémával orvoshoz kell fordulni.

Overdose

A szervezetben a jódfeleslegre adott akut toxikus reakció a következő tünetekből áll: [9]

  • az emésztőrendszer - túlérzékenység, fém íz és fájdalom a szájban, gyomorégés, dyspeptikus tünetek;
  • látásszervek - lacrimáció, bőrpír, viszketés a szemben, szemhéj ödéma;
  • mindenféle bőrreakció (általában vezikuláris kiütés és duzzanat, viszketés kíséretében);
  • vesék - vizeletretenció, hypernatremia, metabolikus acidózis
  • anafilaxiás sokk és különböző szervek meghibásodása.

A terhes nőnek, aki megfelel az orvos ajánlásának, a túladagolás valószínűsége elhanyagolható. Azonban, ha a túladagolás első tünetei megnyilvánulnak, az elsősegély a vízben hígított tejet vagy keményítőt, valamint az orvosok felkérését jelenti.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A kúpok hatóanyaga A povidon-jód csak savas környezetben antiszeptikus hatást fejt ki (pH-érték 2-7).

A sebfelület kezelésénél a kenőcsöt vagy a Betadine-oldatot nem szabad közvetlenül hidrogén-peroxid vagy antiszeptikumok után alkalmazni ezüstionokkal, ciklo-taurolidinnal, mivel kölcsönösen gátolják egymás aktivitását, és az antitestekkel, amelyek az oktenidint tartalmazó antiszeptikumok egymás után történő alkalmazása, a megjelenését eredményezi. A sötét nekrózis foltok kombinált alkalmazása.

A hatóanyag összeegyeztethetetlen a higany tartalmú gyógyszerekkel, nem kívánatos a lítium sókat tartalmazó hangulatstabilizátorokat szedni szándékozó betegek számára.

A povidon-jód oxidatív tulajdonságai torzítják a vizeletvizsgálat eredményeit a vérnyomok vagy glükóz kimutatására, valamint a széklet okkuláris vérének elemzésére, néhány tesztet a pajzsmirigy működésére.

Ezen túlmenően a Betadine adagolási formák hatékonysága érdekében a tárolási körülményeket be kell tartani: a kenőcsöt és az oldatot szobahőmérsékleten legfeljebb 25 ° C-on kell tárolni, a kúpokat a hűtőszekrény közepes hőmérsékletű kamrájában kell tárolni (0 ° C felett). A gyógyszer lejárati dátuma a csomagoláson látható. Ezeket az adatokat nem szabad elhanyagolni, különösen a terhes nők esetében.

Analógok

A Betadine kúpok áttekintése nagyon eltérő, és nem meglepő. A gyógyszerekre adott reakciók a nő egyéni érzékenységétől függenek, és a jód nagyon sokan nem tolerálható. A terhes nők véleménye alapján az orvosok gyakran előírják ezeket a kúpokat olyan időszakokban, amikor a gyártó már megtiltja a használatát, például a 12. Vagy 15. Héten. Ha úgy véljük, hogy a gyógyszergyár nem jótékony, és még a harmadik hónap után a gyógyszer használata veszélyesnek tartja, akkor ne habozzon megkérdezni az orvost, hogy miért ír elő kúpot a tiltott időszak alatt.

Emellett sok orvos úgy véli, hogy a Betadine a terhesség alatt a múlt század: túl sok intolerancia és mellékhatás. Vannak biztonságosabbak és allergiásabbak. Például a kúpok a Pimafucin-t biztonságosnak tekintik a terhes nők számára, sokan inkább a terhes nők kúpokat írnak elő Hexicon a hatóanyaggal, az antiszeptikus klórhexidinnel. Nem irritálják és klinikailag szignifikáns szisztémásak. Ezeket is óvatosan használják, de bármikor. Ugyanakkor a csúszásból nem hatékonyak.[10], [11]

A terhesség alatt a miramistinnal rendelkező kúpokat a fórumokon ajánlott, bár az utasítások azt mondják, hogy nem végeztek biztonsági bizonyítékokat. A gyártók az utasításokban írják le, hogy a miramistin kúpja, például a Tamistol, jobb, ha a jövő anya anyjait használják. Ez a hatóanyag hatásos számos kórokozó ellen, és jól kezeli a szájüreget.

Általában sok az egyéni tolerancia függvénye, ezért minden terhes nő kezelésével kapcsolatos kérdéseket orvosnak kell megoldania. Talán - és nem egy. Alkalmazhat egy homeopátra és egy fitoterapeutára is. Ráadásul a legfontosabb dolog - ne feszítse túl. A fehér kisülés egy „túl tiszta” hüvelyre utalhat, ahol csak a lactobacillák, amelyeknek nincs olyan korlátozó tényezője, mint a mikrobiocenózisban feltételesen patogén növényzet 5% -a, gyorsan elkezd szaporodni. Ilyen vaginális ökoszisztémát citológiai vaginosisnak vagy Doderlein-szindrómának neveznek [12]. A szindrómára nincs specifikus kezelés. Terápiája elsősorban a hüvelyi környezet savasságának normalizálására (csökkentésére) irányul. Ebben az esetben az antimycotikumok alkalmazása nem megfelelő. A lactobacillusú kúpok és a magas savtartalmú intim higiéniai termékek, a tejtermékek (egy ideig) nem tartoznak ide. A szódabikarbóna oldattal ellátott, csendes fürdők is rendelhetők - a gyenge alkáliák semlegesítik a megnövekedett savasságot (kandidózis esetén, az ilyen kezelés nem eredményez eredményt).

Általánosságban elmondható, hogy a terhes nők jobban követik a parancsolatot, hogy "ne ártanak." Ha a szennyeződés tiszta, akkor csökkentheti a sebességet, gyakrabban mossa le (ne tegye be) és változtassa meg a ruhát, hagyja abba a különböző gyertyák behelyezését, ragaszkodjon az étrendhez - megszüntesse a fűszeres, sós, korlátozó édességet. Egy idő után a diszkomfort önmagában is csökken. Egyébként a megfelelő nőgyógyászok adnak ilyen ajánlásokat.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Betadin terhesség alatt 1, 2 és 3 trimeszterben" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.