^

Alvó gyermekeknél

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gyermek alvása fiziológiai aktivitásának természetes összetevője, amely biztosítja a magasabb idegi aktivitás, az anyagcsere folyamatok, a fizikai fejlődés, a növekedés és az érés folyamatainak normális ritmusát.

Az éberség előző időszakának határozott eredményévé válik, az álom helyébe lépő álom olyan záloga vagy feltétele lesz, amely biztosítja a gyermek normális létfontosságú tevékenységét a későbbi ébrenlétben. Ebből következik, hogy a gyermek nem megfelelően szervezett ébersége vagy betegsége az alvás hasznosságának és hatékonyságának megsértéséhez vezethet, és az alvászavarok a gyermek elégtelen aktivitását okozzák az ébrenlét során. Mindkettő oka lehet a gyermekek neuropszichológiai és fizikai fejlődésének jelentős késleltetésére, és a tartós megőrzéssel a betegségek megjelenése vezet. Ezért a gyermek alvás megszervezésének nyomon követése, az alvás, az éjszakai alvás és az ébredés jellemzői fontos szerepet játszanak az általános gyermekmegfigyelésben. Az alvászavarok alapul szolgálhatnak a gyermekek mélyreható vizsgálatához.

Újszülöttnél az alvásnak van egy úgynevezett polifaikus karaktere, vagyis sokszor fordul elő nappal és éjjel. Így a nap folyamán az újszülött 4-11-szer alszik, és az éjszakai alvás tényleges különbségeit még nem állapították meg. Az évek során a többfázisú alvás monofázisúvá vált, csak rejtett polifaikus elemek maradtak meg az idősebb gyermekeknél és felnőtteknél.

Az éjszakai alvás különös túlsúlya az első hónap végén történik, és ezután stabilizálódik. Általában az alvás természetes igénye csökken a korral.

Szükség van alvásra kisgyermekekben, h

Kor

Összesen naponta

Éjjel

Délután

1 hét

16.5

8.5

8

1 hónap

15.5

8.5

7

3 hónap

15

9.5

5.5

6 hónap

14.25

11

3,25

9 hónap

14

11.25

2,75

12 hónap

13.75

11.25

2.5

18 hónap

13.5

11.25

2.25

2 év

13.25

11

2.25

3 év

12

10.5

1.5

4 év

11.5

11.5

-

5 év

11

11

-

6 éves

10.75

10.75

-

7 éves

10.5

10.5

-

8 éves

10.25

10.25

-

9 éves

10

10

-

10 év

9,75

9,75

-

11 éves

9.5

9.5

-

12 éves

9.25

9.25

-

13 éves

9.25

9.25

-

14 éves

9

9

-

15 éves

8,75

8,75

-

16 éves

8.5

8.5

-

17 éves

8,25

8,25

-

18 éves

8,25

8,25

-

A gyermekek alvásának napi teljes időtartamának bizonyos csökkenésével ez a csökkenés elsősorban a nappali alvás miatt következik be. Már az élet első évének végén a gyermek alig alszik a nap folyamán legfeljebb 1-szerese. 1 1 / 2-2 év alatt a napi alvás időtartama kb. 2 1/2 óra, és körülbelül egy óra elaludni kezd. Négy év elteltével nem minden gyerek élvezheti a nappali alvást. Itt az alvás szükségleteinek egyéni különbségei jelentősen befolyásolják. Azonban kívánatos, hogy a nappali alvást minden 5-6 éves korú gyermek számára biztosítsa.

A normális időtartam alatti nyugodt alvás, az éberségtől az alvásig tartó rövid átmeneti időszakok és fordítva (legfeljebb 30 perc) bizonyítják a gyermek egészségi állapotát, a normális életmódot és a jó pszichológiai klímát a családban.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Az alvás elektrofiziológiai támadása a gyermekeknél

  • az a-tevékenység eltűnése az EEG-n és annak helyettesítése a kevert frekvencia alacsony késleltetési aktivitásával;
  • a szemgolyó lassú mozgásának megjelenése az elektroakulogramon;
  • az izomtónus csökkentése az elektromiogramon;
  • generalizált vagy helyi önkéntelen izomösszehúzódások (elektromiogram) - hipnotikus myoklonus.

Az alvás két minõségileg különbözõ fázisa:

  1. ortodox alvás, a lassú alvás fázisa (FMS);
  2. paradox alvás, gyors alvás fázis (FBS) vagy REM.

Úgy gondolják, hogy 3 neuronhálózat vesz részt az alvás ciklikus fázisainak szabályozásában.

Az aminerg rendszer (szerotonerg + noradrenerg) vagy REM-off sejtek.

Kolinerg retikuláris rendszer vagy REM-on sejtek.

Az egyes fázisokat és szakaszokat leginkább az enkefalográfiai jellemzőik különböztethetik meg:

  • Folyamatosan - a nappali ritmus fokozatos eltűnésével;
  • II. Szakasz - az encefalográfiás tevékenység ezen fázisára jellemző specifikus megjelenése - az alvás orrái, az impulzus lelassulása, a légzéscsökkenés, az izmok pihentetése;
  • III. És IV. Stádium - a mélyebb alvás szakaszai, jellemezve a magas amplitúdójú 8-aktivitás megjelenése, a pulzusszám emelkedése.

trusted-source[8], [9], [10]

A gyors alvás fázisa a gyermekeknél

A gyors alvás fázisát a gyors deszinkronizált EEG jellemzi, amely az intenzív éberségre jellemző, bár a gyermek mély álomállapotban van. Ebben a szakaszban nem volt gyors szemmozgás, mély hang a vázizomzat és a legnagyobb bizonytalanság az autonóm funkciók - aritmia szívműködés, akár rövid távú aszisztolé aritmia légzés, vérnyomásesés. A gyors alvás fázisában az aktív szellemi tevékenység is megjelent - élénk álmok tapasztalták.

Minden korosztályban az alvás ciklikusan szerveződik, vagyis a lassú alvás egymást követő szakaszai a gyors alvás fázisában fejeződnek be. Néhány teljes ciklus észlelhető éjszaka.

A mély alvás szerkezetében és időtartamában bekövetkező változást egy jellemző jellemzi, például az álomban lévő mozgások számát. A gyermek az élet első éveiben nagyobb, mint az idősebb gyermekek (80, illetve 60), de a rengeteg mozgás nem zavarja az álom alvás fiatalabb, és gyakran vezet az ébredés egy idősebb gyermek.

REM alvási fázis jellemzi élettani myoclonus - kis gyors rángás az egyes izmok nyaláb és csoportok kevés mozgás kis ízületek, például az ujjak rángatóztak kéz és az arc izmait. A lassú alvás szakaszában a myoclonus lényegesen kisebb.

Az FBS első periódusát az alvás kezdetétől 70-100 percen belül észleltük. Az EEG kép ebben a fázisban hasonlít az FMS első szakaszában megfigyelthez, de gyakran olyan hullámok, mint a fűrészfogak.

A lassú és gyors alvás fázisai a teljes alvási idő alatt 90-120 percenként váltakoznak. A 2-3 éves korban az egy alvási ciklus időtartama körülbelül 60 perc, és az FBS első epizódja 1 órával a gyermek elalvásakor figyelhető meg. 4-5 évig a ciklus akár 90 percet is igénybe vehet, és a teljes alvási periódus alatt körülbelül 7 ciklust rögzítenek, ami majdnem megegyezik egy felnőttével.

A lassú alvás fázisa a gyermekben

A lassú alvás fázisa az általános alvási struktúrában jelentős szerepet játszik a 36. Hétig tartó terhesség után, de nagyon kis időtartamú. Egy normális terhességű újszülöttben az FBS, az FMS és a differenciálatlan alvás azonosítható. Az FBS felismerhető a mozgások szívása, a test szinte folyamatos mozdulata, remegés, harisnya, sőt járó elemek, szabálytalan légzés, amely egybeesik az izomaktivitás villanásával. Az FMS-t a minimális motoraktivitás és a magasabb izomtónus jellemzi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.