^
A
A
A

Zsírleszívás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A zsírleszívás technikája bizonyos szabályok betartását foglalja magában, és sajátos sajátosságai vannak a zsírlerakódás formáitól és lokalizációjától függően. Közvetlenül a műtét előtt a sebész a zsírleszívás zónáit jelöli, a beteg vertikális helyzetével. Egy kis műtét (zsírleszívás két vagy négy zónában) helyi érzéstelenítés alatt végezhető. Így zsírszövet beszivárog 0,25% lidokain és epinefrin egy 1: 200 000 zsírleszívással nagyobb számú zóna, az általános érzéstelenítés kombinálva szöveti infiltráció izotóniás nátrium-klorid-oldat epinefrin.

A bejutásra kerülő oldat mennyisége minden esetben különbözik, és a kezelt terület edényeinek stabil görcsét biztosítja.

Ez a hatás, a bőr egyenletes elhomályosodásával általában 10-15 perc alatt érhető el. A szövetszivárgás jó szintje és az érösszehúzódás elérése bizonyíték az aspirációs tartalom könnyű színe, amelyet ebben az esetben egy vérösszetétel nélküli zsírszövet képvisel. A kis területeken terjedő testkontúrák kisebb mértékű megsértése esetén a zsírok extrakciója szöveti infiltráció nélkül is elvégezhető.

Vákuum rendszer zsírleszívás kanülök tartalmaz egy sor olyan átmérőjű 4,6, 3,7, 2,4 m és 2 m, hossz 10, 14 és 30 cm-es. A végrész lehet egy vagy három oldalsó nyílásokkal rendezett egy kört. A készlet tartalmaz egy zsírszövet vevőt és egy vákuumszivattyút, amely állandó légnyomásszintet biztosít -1 atm-ig.

A zsírok evakuálását 1-1,5 cm hosszú bőrmetszetekkel végzik, szimmetrikusan elhelyezve, elsősorban a természetes hajtások területén, valamint a ruhák legelterjedtebb helyeiben.

A kisebb bemetszések a sebek széleinek felesleges traumatizálását okozhatják a kanülökkel. Ennek következménye lehet a tömés kialakulása, valamint kiemelkedő, visszahúzott hegek kialakulása.

A kollektív tapasztalat lehetővé teszi számunkra, hogy megfogalmazzuk a zsírleszívás alábbi alapelveit.

 • A bőr vágását úgy kell elhelyezni, hogy a kanül vége elérje a kezelt terület minden pontját.
 • A kanül mozgásainak párhuzamosnak kell lenniük a bőrrel, így elkerülve az izom aponeurotikus keretet.
 • A zsírszövet hatékonyabb eltávolítása érdekében minden zónát két metszésből kell feldolgozni két egymást keresztező irányban. A viszonylag kis zsír "csapdák" kezelése egyetlen vágással végezhető el.
 • Az egyenletes kontúr zsírleszívás után kezelendő terület (nélküli mélyedések és kiemelkedések, sima átmenet a környező szövetekbe), az intenzitás kanül feldolgozási zsírszövet „csapda” irányában csökken a középponttól a periféria.
 • Betegek jó rugalmasság a bőr egy viszonylag kis vele posztoperatív relaxációs ömlesztett zsír „csapda” célravezető eljárás kanül átmérője 4,6 m m. Vegye ki a zsír az átmeneti zónákban „csapdák”, valamint olyan területeken, ahol egy kis vastagságú zsírszövet (beleértve ha lokálisan diffúz formák elhízás) előnyösen egy kisebb átmérőjű kanül (3,7-2,4 m m).
 • A zsír "csapdák" kezelésekor a zsírszövetet legalább 0,5-1 cm mélységben távolítják el, ami lehetővé teszi a bőr vérellátásának maximalizálását. Ehhez a kanül megnyitását el kell távolítani a bőr felszínétől.
 • Az egyes zónák kezelését addig kell elvégezni, amíg a zsírszövet kivonása lelassul (gyakorlatilag leáll), és a szívóanyag színének megváltozik több vér tartalma miatt. A kezelés folytatása ebben az esetben csak növeli a szövetek mechanikai traumáját, és nem jelent jelentős előnyöket.
 • A nagy zsírtartalmú "csapdák" sebészeti kezelésének mennyiségét korlátozni kell, hogy megakadályozza a későbbi bőröregedést. Ebben az esetben a beteget tájékoztatni kell a zsírleszívás tervezett korlátozásáról.
 • A jelentős csökkenés a bőr rugalmasságának, nyújtható pántok jelenléte és dimbes-dombos áramkör igényel egy további extrakciót a zsírszövet a bőr alatti rétegbe egy kanül, amelynek átmérője nem nagyobb, mint 2 mm.
 • Az arcra gyakorolt zsírleszívást közép és kis átmérőjű (3,7-2,4 mm) kanülök végzik. Ebben az esetben a kanülnyílás a bőrhöz fordulhat, ami a zsírlerakódások felületi elhelyezkedése miatt rendkívül fejlett szubkután kapilláris rendszerrel történik.
 • A művelet befejeződése kozmetikai overlay hegesztések nélkül vízelvezető, seb lezárását matricák baktericid és üzembe a kompressziós harisnya gyakorlása nyomáson 30-40 Hgmm. Art.

A zsírleszívás során a sebésznek emlékeznie kell az úgynevezett tiltott zónákra, ahol a felszínes fasza összeköti a mély fasciát, és csak felületesen elhelyezkedő zsír van.

A potenciálisan "tiltott" valójában minden olyan zóna, amely csak viszonylag kicsi vastagságú aldermális zsírt tartalmaz. Ebben a zónában csak rendkívül gondos zsírleszívás lehetséges a legvékonyabb kanülökkel (legfeljebb 2 mm átmérővel), a nyílással szemben.

A nagyobb átmérőjű kanül használata a szubkután zsír túlzott eltávolítását eredményezi, ami jól megkülönböztetett mélyedések kialakulását, hosszan tartó szürke kialakulását és a bőr nekrózisát eredményezi. Ezeknek a szövődményeknek a legvalószínűbb előfordulása a comb szélén, a gastrocnemius izom fölött, a sarokrészen, a patella és a keresztcsont fölött.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.