^
A
A
A

Ujj Gastrectomia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hosszirányú gastrectomián vagy hüvely resectio utal gastrorestriktivnym műveleteket, azaz alapuló szűkülése a felső gyomor-bél traktus, hogy korlátozza a táplálékbevitelt. Az angol neve ennek a beavatkozásnak Ujj gastrectomián (Ujj gastrectomián) meglehetősen pontosan tükrözi a lényege a művelet, ami elnyújtott keskeny gyomrában „hüvely”, hogy akadályozza a folyosón a szilárd étel a terület a nyelőcső a testüregben (a végén) a gyomor.

Jelenleg a korlátozó beavatkozások leggyakrabban egy intragasztrikus kötés és laparoszkópos vízszintes gastroplasztika telepítése szilikon kötéssel. Mi a technika elve?  

Ebben a műveletben új a nyelőcső lumenének lehető legnagyobb szűkítése a nyelőcsőtől az antrumig. Amint az az ábrán látható, csak egy nagyon keskeny "hüvely" marad a kis görbület mentén (a gyomor bal oldali része), a fenék és a test, amelyek a keresztezési vonal jobb oldalán teljesen eltávolodnak.

Egyenesen összehúzott gyomor egyenletes nyomást gyakorol, és egyetlen helyen sem nyúlik el, mint a vertikálisan kötött gasztroplasztika esetében. Az élelem, amely hosszú és nagyon keskeny "vertikális" vereség mentén halad, jelentős ellenállást és hosszan tartó viselkedést okoz a tartósan telített érzésnek, nagyon kis mennyiségben. Így. A gyomor hosszanti reszekciója közbenső pozíciót foglal el a gyomor-bélés és a gyomor bypass között.

A gyomor hosszanti reszekciójának hátrányai:

  • Annak a ténynek köszönhetően, hogy a gyomor a lehető legszűkebb, az első két-három hónapig az élelmiszer nagyon rosszul működik, ami komoly kényelmetlenséget okozhat.
  • Sok beteg (kb. 30%) akik gasztrointémia műtéten estek át, gyomorégés alakul ki. Ajánlatos az omez (omeprazol) alkalmazása a sósav termelésének csökkentése érdekében.
  • A műtét utáni seb fertőzése.
  • A varratok fizetésképtelensége.
  • Gyakori nem-specifikus szövődmények: tüdőgyulladás, pulmonalis artériás thromboembolia stb.

A longitudinális gasztrectomia előnyei:

  • A műtét utáni időszakban történő korrekció szükségességének hiánya a gyomorszalaggal összehasonlítva.
  • Idegen test hiánya a szervezetben.
  • Az a képesség, hogy viszonylag könnyen át tudja alakítani a hüvelyi gastrectomiát gyomor vagy biliopancreatikus bypasszá, ha szükséges. Ehhez egyszerűen végezze el a műveletet egy "intesztinális szakaszban".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.