^

Samponok száraz korpásodás ellen

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A fejbőrrel kapcsolatos problémák mindenhol előfordulnak: egyeseknél a túlzott zsírosodás és zsírosodás, míg mások a túlzott szárazság miatt. Ebben az esetben a seborrheás dermatitisz száraz formája a gyakoribb, amikor a korpásodás kis pikkelyek formájában jelenik meg. Hogyan kezeljük a csapásokat? Vannak hatékony samponok a száraz korpásodás ellen? Igen, vannak, és most elmondjuk őket. [1]

Jelzések Samponok száraz korpásodás ellen

A száraz korpa fehéres vagy enyhén szürke árnyalatú kis pikkelyek, amelyek könnyen leesnek a bőr felszínéről. Az ilyen pikkelyek kialakulása különféle okokból következik be:

 • fájdalmas állapotok, amelyekben az immunrendszer legyengül, immunhiány (beleértve a HIV-t is);
 • hormonális változások - például betegségek, terhesség és szoptatás, életkorral kapcsolatos jellemzők (pubertás, menopauza stb.) következtében;
 • genetikai jellemzők (például örökletes seborrheás dermatitis);
 • gyakori vagy hosszan tartó stressz;
 • emésztési zavarok, anyagcserezavarok, immunitás elégtelensége.

A száraz korpásodás megjelenésének egyik alapvető tényezője az élesztőszerű opportunista gomba, a Malassezia furfur, amely normál esetben jelen van a bőrön, azonban bizonyos körülmények között aktív növekedésnek és fejlődésnek indul, és olyan tüneteket okoz, mint a száraz korpásodás, viszketés, bőrszárazság és hámlás..  [2]

Ezekben az esetekben a száraz korpásodás elleni speciális samponok segítenek elnyomni a kellemetlen tüneteket, kifejezett terápiás hatást produkálva. [3]

Kiadási űrlap

Túlzás nélkül a száraz korpás samponok széles választéka lehetőséget ad arra, hogy a legjobb megoldást válassza ki magának. Sokkal könnyebb ezt megtenni, ha előzetesen megismerkedik a legnépszerűbb orvosi és higiéniai termékekkel, összehasonlítja azokat külön értékelési szempontok alapján. Válasszon magadnak egy olyan terméket, amely nem csak a hajszál típusának megfelelő: kívánatos, hogy a sampon jó minőségű legyen, ne legyen ellenjavallt egy adott helyzetben, ne tartalmazzon parabéneket és egyéb potenciálisan veszélyes összetevőket.

Természetesen messze nem mindig szükséges azonnal a legdrágább termékcsaládra figyelni. Bizonyos esetekben azonban az ár valóban tükrözi az orvosi és higiéniai termékek minőségét - és mindenekelőtt ez a legolcsóbb termékekre vonatkozik, mivel a legtöbb esetben a minőségük kétséges. Összpontosítson a vásárlói véleményekre, konzultáljon az eladókkal és gyógyszerészekkel, figyelmesen olvassa el a kompozíciót - és ne felejtse el az intuíciót. Néha viszonylag kevés pénzért lehet találni egy meglehetősen hatékony gyógyszert.

A következő korpás samponok száraz hajra a legnépszerűbbek:

 • Squanorm, Squanorm - Ducray sampon, cink-piritiont, glicerint és guanidin-glikolátot tartalmaz. A gyógymód alapvető hatása a kórokozó elpusztítása, amely a száraz korpásodás kialakulását provokálja. A felhasználók azt mondják, hogy a probléma a termék első alkalmazása után megszűnik. Az ilyen gyors hatás ellenére azonban a samponos kezelést 4 hétig kell folytatni. A Ducray sampont nem szabad 3 évesnél fiatalabb gyermekek hajmosására használni.
 • A Pierre Fabre Dermo cosmetique gyártó nasturtiummal készült Klorane samponja a növényi kivonat mellett B-vitaminokat és szalicilsavat is tartalmaz. Az eszköz tökéletesen gyógyít, megszünteti a bőr mikrokárosodásait, enyhíti a száraz korpásodást. Kellemes kiegészítésként - a fésülés észrevehető megkönnyebbülése, hidratálja és megkönnyíti a hajformázást. Egy ilyen sampon használata lehetséges a száraz korpásodás kezelésére és megelőzésére. Terápiás célokra a terméket hetente kétszer, profilaktikus célokra pedig hét naponta egyszer használják.
 • A Dercos gyártó Vichy samponja tokoferolt és ceramid P-t, valamint szalicilsavat tartalmaz. A száraz korpásodás megszüntetése mellett a termék jelentősen javítja a haj állapotát, felgyorsítja a szövetek helyreállítási folyamatait, és eltávolítja a patogén mikroorganizmusokat. Az ilyen sampon alkalmazásának menetét négy hétre tervezték: minden egyes alkalmazás után a terméket körülbelül 2-3 percig a fejbőrön kell hagyni, és csak ezután öblítse le meleg vízzel. Gyakorlatilag nincs ellenjavallat a termék használatának: kivétel a készítmény egyéni intoleranciája.
 • A Sulsena sampon szelén-diszulfidot tartalmaz. Hatása sokrétű: stabilizálja a faggyúmirigyek működését és felgyorsítja az epidermisz megújulását, gátolja a kórokozó mikroflóra növekedését és szaporodását, megváltoztatja azokat a létfeltételeket, amelyek mellett a baktériumok és gombák fejlődése lehetetlenné válik. A Sulsena kellemes illatú, felvitel után kellemes frissesség és tisztaság érzése van. Mellesleg, az alkalmazás pozitív eredménye elég gyorsan jön: a viszketés és a hámlás hosszú ideig eltűnik, és maga a haj megerősödik és lágyul. A gyógymód néhány „mínusza” közé tartozik a száraz korpásodás megismétlődésének valószínűsége a terápia után, a sampon nem túl gazdaságos fogyasztása, valamint a festett haj fehérítésének képessége.

Gyógyszerhatástani

A száraz korpás samponok általában gazdag összetételűek, mivel a komplexben sok anyagnak van a legkedvezőbb hatása. A felhasználót nem szabad megriasztania a samponban található nagyszámú kémiai összetevőtől: ez gyakran szükséges a gyógymód teljes hatékonyságához.

A legjobb termék kiválasztásához figyelnie kell a következő anyagok legalább egyikének jelenlétére a készítményben:

 • gombaellenes szer (ketokonazol, klotrimazol stb.);
 • cink-pirition;
 • szelén-szulfid;
 • szalicil sav;
 • nyírkátrány;
 • ciklopirox;
 • ichthyol stb.

Ezeknek az anyagoknak az alapvető hatása gombaellenes, fertőtlenítő, nyugtató, hidratáló. Komplett vitamin komplexek, növényi kivonatok, természetes olajok, glicerin jól kiegészítik a felsorolt tulajdonságokat.

A száraz korpásodás elleni samponok leállítják a kórokozó baktériumok létfontosságú tevékenységét, stabilizálják a faggyúműködést, enyhítik a gomba fokozott szaporodásának hatásait, erősítik és javítják a hajszálakat.

Farmakokinetikája

Mi a száraz korpásodás, sokan első kézből tudják. Az is ismert, hogy egy ilyen problémát meglehetősen nehéz kezelni, így egy minőségi sampon igazi megváltás lehet. Hogyan működnek az ilyen gyógymódok, és van-e esély arra, hogy örökre megszabaduljon a szerencsétlenségtől?

Ritkán fordul elő, hogy bármely ok „okolható” a száraz korpásodás megjelenéséért. A "bűnösök" gyakran külső és belső tényezők is - például a fagyos levegőnek való hosszan tartó expozíció a genetikai hajlam hátterében, vagy az immunitás csökkenése a test hormonális változásai miatt.

Mindenesetre a probléma megjelenése szorosan összefügg a faggyútermelés megváltozásával, amely viszont több összetevőből áll - ezek a trigliceridek és a szkvalének, valamint a viasz és a koleszterin-észterek. Ezek az anyagok különféle mikroorganizmusok táplálékává válhatnak, amelyek általában jelen vannak a bőrön. A veszély pedig akkor jelentkezik, amikor az emberi immunvédelem elveszíti az irányítást növekedésük és szaporodásuk felett. Ennek eredményeként a baktériumok egyensúlya megbomlik, és az opportunista flóra egyszerűen kórokozóvá válik – vagyis olyanná, amely betegséget okozhat (például száraz korpásodás).

A száraz korpásodás elleni samponok kizárólag külső hatásúak, szisztémás hatás nélkül. Emiatt nincs szükség az ilyen külső szerek kinetikai tulajdonságainak tanulmányozására.

Adagolás és beadás

A száraz korpásodás eltávolításához általában elegendő egy gyógysampon teljes felhordása. A korpásodás minden esete azonban egyedi, ezért helyesen kell kiválasztani a gyógymódot, és szükség esetén időben ki kell cserélni egy megfelelőbbre.

A száraz korpás sampont csak külsőleg használják. A szert a jó habzáshoz elegendő mennyiségben alkalmazzuk, egyenletesen elosztva a száraz hajra (a haj teljes hosszát kezeljük a hajvégektől a gyökerekig, valamint a bőrt is). Három-öt percig masszírozza a bőrt, ne feledkezve meg a fül mögötti területekről és a fej hátsó részéről sem. Alaposan öblítse le a hajat, szárítsa meg törölközővel és fésűvel.

Célszerű három-négy naponta megismételni az eljárást, amíg a száraz korpásodás teljesen eltűnik. Egyes sampongyártók azt tanácsolják, hogy az első hónapban hetente 2-3 alkalommal mossunk hajat, majd hat héten keresztül hetente egyszer.

Ha a mosási folyamat során kellemetlen érzések vannak, akkor ne használja ezt a sampont: gondolnia kell a cserére.

Azt is meg kell értenie, hogy az egyes gyártók saját ajánlásokat tehetnek a gyógyszerek használatára vonatkozóan, ezért fontos, hogy alaposan tanulmányozza a megjegyzést. Különösen a száraz korpásodás elleni samponok egy részét azonnal ki kell mosni, míg másokat a fejbőrön kell hagyni a hatás fokozása érdekében. Ne várjon azonnali hatást: a legtöbb samponnál több mint egy hétre van szükség a fejbőr egészségének javításához. Azonban a túl nagy erőfeszítést is rosszallják: nem kell gyakrabban hajat mosni, mint amennyit a termék használati utasítása jelez, vagy a sampont a javasoltnál tovább hagyni a hajon. Ezek a hibák bőrirritációhoz, sőt az állapot súlyosbodásához vezethetnek.

A szakértők nem javasolják a gyógyszeres sampon állandó használatát. Optimális az ajánlott terápiás kúra elvégzése, majd a szert terápiásról profilaktikusra váltani.

És még egy praktikus tanács: ha a kiválasztott sampon száraz korpásodásra nem fejt ki megfelelő hatást, akkor felváltható egy másik, eltérő összetételű terápiás samponnal.

További előnyökkel járhat az immunológussal való konzultáció, a fizikai és érzelmi stressz korrekciója, a táplálkozás felülvizsgálata, valamint az alvási és pihenési rend felállítása. Gyakran előfordul, hogy a száraz korpásodás túlsúlyban jelenik meg olyankor, amikor a szervezet rendkívül legyengült, és immunvédelme elveszíti a mikroorganizmusok növekedésének elnyomását. Bizonyos tápanyagok hiánya pedig nemcsak korpásodást, hanem általában a bőr és a hajszálak egészségi állapotának romlását is okozhatja.

Alkalmazás gyerekeknek

Ne használjon "felnőtt" száraz korpás samponokat gyermekek hajmosására, ellenkező esetben csak növelheti és súlyosbíthatja a meglévő problémát. Mindenekelőtt a mosó- és gyógyító szernek alkalmasnak kell lennie a gyermek számára a korosztály szerint. Természetesen vannak univerzális jogorvoslatok, amelyek bármely életkorban engedélyezettek. De viszonylag kevés van belőlük, ezért fontos, hogy figyeljen erre az árnyalatra, és figyelmesen olvassa el a megjegyzést (vagy fogadja meg az eladó tanácsát).

Ha a gyermek hajlamos az allergiára, akkor az illatanyagokat és színezékeket tartalmazó samponokat ki kell zárni a számításból. Ezenkívül a csomagnak tartalmaznia kell egy speciális „hipoallergén termék” jelzést.

A száraz korpásodás elleni babasampon ilyen összetevőit szívesen látjuk:

 • glicerin - nyugtatja az érzékeny bőrt, hidratál;
 • ichthyol - elősegíti a sérült epidermisz gyógyulását;
 • cink - gombaellenes hatása van;
 • növényi kivonatok, olajok - javítják a haj és a bőr szerkezetét;
 • vitaminok és ásványi anyagok - táplálják, optimalizálják az anyagcsere folyamatokat helyi szinten;
 • szalicilsav - fertőtlenítőként működik, de nem ajánlott 1 év alatti gyermekek számára.

A száraz korpás babasamponok általában néhány hét használat alatt teljesen megszüntetik a problémát, és az első pozitív hatások 3-4 eljárás után érezhetők: csökken a viszketés, fokozatosan eltűnik a korpásodás.

A gyermekek száraz korpásodás elleni leghíresebb samponjai a Friederm Zinc, Sulsena, Sebopirox, Sebozol, Nizoral, La Cree, Mustella, Chikko.

Terhesség Samponok száraz korpásodás ellen alatt történő alkalmazás

Az olyan problémákkal, mint a száraz korpásodás vagy a seborrhea, a legjobb terhesség előtt orvosolni. A bajok azonban gyakran erőteljes hormonális változások következtében jelentkeznek, és ilyen helyzetben csak orvosi konzultáció alapján kell terápiás sampont kiválasztani, és csak egyértelműen meghatározott ütemezés szerint szabad használni.

Mire kell figyelni, amikor a terhesség alatti száraz korpásodás elleni gyógyszert választja:

 • A felületaktív anyag összetételének tartalmaznia kell enyhe képviselőit - például TEA-laurilt. Ammónium-lauril és lauret-szulfát jelenléte nem kívánatos.
 • Jó, ha a sampon hipoallergén összetételű.
 • A bio kozmetikumok választását szívesen fogadjuk, amit a megjegyzésben jelezni fogunk.
 • Propilénglikol, ftalátok, formaldehid, dietanol-amin jelenléte nem kívánatos. Ezek az összetevők a fejbőr állapotának romlását, sőt hormonális zavarokat is okozhatnak.

A száraz korpás sampon kiválasztásával kapcsolatban orvoshoz kell fordulni.

Ellenjavallatok

A száraz korpás samponok határozottan ellenjavalltok, ha a fejbőrön nyílt elváltozások, sebek, karcolások, kiütések stb.

Ezenkívül nem használhatja a sampont, ha a használata után viszketés, bőrpír, kiütés, égő érzés jelentkezik. Az ilyen tünetek jelezhetik a szervezet fokozott érzékenységét a gyógyszer bármely összetevőjére.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy bizonyos mosószer termékek használata nem engedélyezett terhes és szoptató nők számára. A félreértések elkerülése érdekében fontos, hogy mindig figyelmesen olvassa el a samponok megjegyzését - és ezt még a termék megvásárlása előtt meg kell tenni.

Mellékhatások Samponok száraz korpásodás ellen

Mint minden más higiénikus tisztítószer használatakor, a száraz korpás samponokkal való kezelés helyi irritációt, viszketést vagy kontakt dermatitist okozhat (irritáció vagy allergiás folyamat következtében). A haj megváltoztathatja zsírtartalmát, bár ez a jelenség meglehetősen ritka.

Egyes felhasználóknál (főleg az ősz vagy kémiailag megváltozott hajvonalú embereknél) a haj árnyalata megváltozik.

Még ritkábbak a következő megnyilvánulások:

 • túlérzékenység kialakulása, kiütések, például csalánkiütés;
 • hajhullás, bőrirritációs területek megjelenése és fokozott szárazság.

A legtöbb esetben nem észlelnek káros tüneteket, de tisztában kell lennie az összes lehetséges forgatókönyvvel, hogy időben megtegye a szükséges lépéseket.

Overdose

A száraz korpás samponok szokásos használata nem jelent túladagolást, mivel az ilyen termékeket csak külső használatra szánják. Ha a sampont véletlenül lenyelték, akkor itt sincs szükség különleges sürgősségi intézkedésekre. A szer aspirációjának megakadályozása érdekében tilos öklendezõ reflexet kiváltani, illetve gyomormosást végezni. Optimális, ha folyamatosan inni egy szorbenst és egy hashajtót.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A száraz korpásodás elleni sampon felvitelénél és habosításánál kerülni kell, hogy a szem nyálkahártyájára kerüljön. Ha a szer mégis a szembe kerül, folyó vízzel alaposan ki kell öblíteni.

A gyógyszerek beltéri szedése jól illeszkedik a samponok külső használatához. Ha a fejbőr területére más külső szereket kívánnak alkalmazni, akkor jobb, ha nem kezelünk egyszerre két gyógyszerrel: szakemberrel egyeztetve váltogatni kell a szereket.

Tárolási feltételek

A száraz korpásodás elleni samponokat általában +8 és +25 ° C közötti hőmérsékletű helyiségekben, nyílt lángtól és közvetlen ultraibolya sugárzástól távol, száraz helyen tárolják. A palackot gondosan le kell zárni, tartsa távol a gyerekeket azoktól a helyektől, ahol mosószereket tárolnak.

Szavatossági idő

A legtöbb száraz korpás sampon a gyártástól számított 2-3 évig használható. Nem szabad azonban az általános számadatoktól vezérelni: ügyelni kell az adott gyógyszeren feltüntetett lejárati időre, mert előfordulhatnak kivételek. Például a szerves tisztítószerek és kezelések rövidebb, míg a túlnyomóan kémiai összetételű samponok hosszabb ideig.

Analógok

A száraz korpásodás viszonylag súlyos megnyilvánulása esetén tanácsos nem azonnal elkezdeni speciális samponok használatát, hanem először hasonló, de hatékonyabb gyógyszerekkel - például 10% -os kénes kenőccsel - kezelni. A kezelési kurzus a következőképpen történik:

 • egy hétig minden este kénsavas kenőcsöt dörzsölnek be a fej bőrébe (a hajat szálakra osztják, és a terméket legalább 4-5 percig dörzsölik az egyes részekre);
 • a 8. Napon pihentetni kell a haját (beleértve a mosószereket is);
 • a 9. Napon a fejet alaposan megmossuk száraz korpás samponnal;
 • majd 4-5 napig a fej bőrét vízzel kezeljük bórsav hozzáadásával (150 g meleg víz és 2 teáskanál gyógyszer) - a kezelést esténként végezzük, majd becsomagolják. A hajukat egy sállal, és menjenek lefeküdni;
 • egy ilyen kúra után körülbelül egy hét múlva áttérnek a terápiás sampon használatára, azonban a jelzett kezelés újra elvégezhető (legfeljebb háromszor megismételhető egyhetes intervallummal).

Ha figyelembe vesszük a száraz korpásodás enyhe eseteit, akkor speciális termékek használata nélkül is javítható a fejbőr állapota. A faggyúmirigyek működésének stabilizálása az életmód és a táplálkozás felülvizsgálata után következik be. Például gyakran elég korlátozni a zsíros, keményítőtartalmú és édes ételek fogyasztását, gyakrabban sétálni a friss levegőn, hagyni, hogy a haj és a bőr „lélegezzen” anélkül, hogy sapkával és vastag sállal ne nehezedre esik.

A samponok mellett az illóolajok is segítenek megszabadulni a száraz korpásodástól – lehet például cédrus, eukaliptusz, ciprusolaj. Egy kiválasztott terméket vagy ezek keverékét azonnal mosás után bedörzsöljük, vagy olajat adunk kedvenc samponunkhoz.

 • A bojtorjánolaj jó hatással van: maszkok formájában használják, három héten keresztül naponta dörzsölve a gyökérterületbe. A maszkot körülbelül fél órán át a fejen tartják, majd meleg vízzel lemossák.
 • A teafaolaj segít a száraz korpásodás ellen: felmelegítjük, bármilyen samponhoz keverjük, és szétoszlatjuk a hajon és a bőrön. Ezenkívül a masszát 20 percig nem szabad lemosni, akár fóliával is tekerheti a fejét, vagy gumi (olajszövet) sapkát tehet fel. Az eljárásokat rendszeresen meg kell ismételni, amíg az állapot észrevehető javulást nem okoz.
 • A száraz korpás sampon helyett sokan hagyományos olívaolajat használnak. A terápiás hatás érdekében vesznek egy kis olajat, kezelik vele a fürtöket és a hajhagymák területét, hagyják 20 percig, majd meleg vízzel, bármilyen samponnal mossák le. Egyes felhasználók olívaolaj helyett ricinusolajat vagy lenmagolajat használtak sikerrel.

Száraz korpás sampon vélemények

Sok felhasználó a száraz korpásodás elleni speciális samponok nyilvánvaló "pluszai" mellett döntött:

 • megszüntetik a viszketést;
 • távolítsa el a hámlást;
 • stabilizálja a faggyúmirigyek működését;
 • megszabadulni a korpásodástól;
 • gátolja a gombaflóra fejlődését;
 • megszabadulni a bőrön lévő speciális plakkoktól;
 • néha zuhanyozási eszközként is használható;
 • javítja a haj szerkezetét, mivel kiváló ápolószer;
 • gazdaságos a használata;
 • elérhetőek, hiszen a költségvetési forrásoktól a drágábbakig különböző árkategóriákban is bemutathatók.

Egyes felhasználók még mindig megjegyzik a száraz korpás samponok bizonyos hátrányait. Az a tény, hogy ezeknek a gyógyszereknek egy része allergiás folyamatokat okozhat, vagy nem alkalmas például terhes és szoptató nők vagy gyermekek számára. Ezenkívül a samponok bizonyos típusairól szóló számos vélemény meglehetősen ellentmondásos. Ez általában a hamisítványok tömeges gyártásával, vagy a felhasználó egyéni túlérzékenységi reakciójával kapcsolatos. Ezért tanácsos a száraz korpásodás elleni samponokat kizárólag tapasztalat alapján kiválasztani, ne felejtse el konzultálni a szakemberekkel.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Samponok száraz korpásodás ellen" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.