^
A
A
A

Rosacea

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A rosacea az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amelyet egy gyakorló bőrgyógyásznak szembe kell néznie. A rosacea tanulmányának története hosszú és díszes. A betegség fő tünetei az ősi időkből ismertek, és gyakorlatilag nem patomorfizálták, de ennek a betegségnek nincs általánosan elfogadott definíciója.

Külföldön elfogadott klinikai definíciója rosacea, mint egy betegség, amely abban nyilvánul meg tartós bőrpír a központi része az arc, különösen az emelt felület, szembetűnő annak háttere tágult erek a bőrben, gyakran kíséri a bőrkiütések megjelenését papulosus és papulopustuleznyh, valamint a lehetséges fejlődése tobozmirigy deformáció lépve az arc részei.

trusted-source[1], [2], [3]

Okoz rosacea

A rosaceát leggyakrabban a dermis vascularis plexusának túlnyomórészt vénás kapcsolatának angioneurosisaként definiálják, a betegség patogenezisének legelterjedtebb hipotézisén alapulva.

A betegség gyakran nő az élet második, negyedik évtizedében, genetikailag meghatározott hajlamot mutat az arcbőr átmeneti vörösödésére, ritkábban a nyakra és az úgynevezett dekoltázs zónára.

Mivel kóros elváltozásokat a bőr rosacea betegek lokalizált főként az arcon, kozmetikai jelentőségét a betegség előfordulása másodlagos pszichoszomatikus problémák betegek rosacea vezettek nagyon aktív társadalmi részvétel a tanulmány ezt a betegséget. Ennek eredményeképpen a fejlett országokban kialakultak a rosacea tanulmányozására felkért nemzeti társadalmak, amelyek kiemelkedően befolyásos szakemberekből álló bizottságokat képviseltek, és nyomon követik a problémákat, köztük többek között az e területen folytatott kutatás pénzügyi támogatását. Mint egyfajta információs központ, ezek a társadalmak rendszeresen közzéteszik a klasszifikáció, patogenezis és kezelési módszerek szakembereinek modern általános nézeteit. Gyakran ezek a nézetek nem felelnek meg a történelmileg kialakult nézeteknek.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Pathogenezis

A rosacea patogenezise még mindig nem tisztázott. Számos elmélet létezik, de egyikük sem úgy tesz, mintha meghatározó szerepet töltene be, mivel nem teljesen bizonyított. Ezen elméletek egy része a rosacea fejlődésének különböző kezdeményező faktorokkal és rendellenességekkel kapcsolatos szisztematikus vizsgálata eredményein alapul, mások pedig az egyes megfigyelések eredményei alapján.

A fő etiopathogenic mechanizmusok tekinthető értágulat vaszkuláris plexus dermiszben végrehajtásának köszönhetően a veleszületett jellemzői a hipotalamusz-hipofízis vazomotoros aktivitást, mint az egyik mechanizmusok agyi hőszabályozás körülmények között hőmérséklet-emelkedés (eredményeként fizikai vagy pszicho-érzelmi tényezők), és a kapcsolódó vér áramlását a medencében a nyaki artériák.

Ultraibolya sugárzás, amely szerint számos kutató vezet a korai megjelenése Seprűvéna, nem kapott teljes körű magyarázatot, és szerepe az acne rosacea patogenezisében még mindig vitatott. A beállított pareticheski tágult hajók és vezet hosszan tartó ultraibolya besugárzás disztrófiás változások az extracelluláris mátrix a bőrben és a részleges zavar a rostszerkezetek a kötőszövet miatt felhalmozása, a metabolitok és pro-gyulladásos mediátorok. Ez a mechanizmus a hipertrófiás rosacea kialakulásának egyik fő eleme.

A kolonizáció a emésztőrendszer egyik szubpopulációk Helicobacter rulory termelő citotoxikus anyagok, amelyek serkentik a vazoaktív anyagok, mint a hisztamin, leukotriének, prosztaglandinok, a tumor nekrózis faktor és néhány más citokinek tartják az egyik fő oka a erythemás-teleangiektaticheskoy rosacea.

A túlzott alkoholfogyasztás, fűszeres ételek és fűszerek ma csak olyan tényezőnek számítanak, amely erősíti a betegség megnyilvánulásait, de etiológiai jelentőséggel nem bír. Ahogy a szerepe Demodex folliculorurn, kommenzalista jellemző ezen a ponton elismerten súlyosbodását faktor dermális folyamatot előnyösen papulopustulosus rosacea típusú.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Tünetek rosacea

A klinikai kép erythemás-teleangiektaticheskoy rosacea jellemzi a megjelenése erythema, tranziens kezdetben, növekvő árapály, majd alakul egy stabil, előnyösen a oldalfelületei arcon és az orr. Az erythema színe a rózsaszíntől a cyanotikus vörösig terjedhet, a betegség időtartamától függően. Az ilyen erythema hátterében a betegek különböző átmérőjű telangiectasia alakulnak ki, a bőr ritkán vagy mérsékelt hámlasztása és duzzanata. A legtöbb beteg panaszkodik égési érzés és bizsergés az erythema területén.

A betegség megnyilvánulásait fokozza az alacsony és magas hőmérséklet, az alkohol, a fűszeres ételek és a pszicho-érzelmi stressz. Az ilyen rosacea-betegek esetében a bőr külső érzékenységének és UV-hatásának fokozott érzékenysége jellemzi. Még a közömbös krémek és fényvédők is növelhetik a gyulladásos folyamatokat. Az ilyen típusú rosacea szenvedő betegek többségének történetében nincs átvitt vulgáris akne.

Forms

A rosacea osztályozásának jelenlegi kérdései továbbra is tárgyalások tárgyát képezik. Történelmileg úgy vélik, hogy a betegséget egy szakaszos áram jellemzi. Ugyanakkor, a besorolás a szakértői bizottság az American National Society of the Study for rosacea 2002 jeleztek négy fő típusa rosacea (erythemás-teleangiektatichesky típusú papulopustular típusú fimatozny és a szem típusú, amely megfelel a hipertrófiás színpad és oftalmorozatsea orosz besorolás). Van is kétségbe vonta az átalakulás egyik típusról a másikra, kivéve azokat az eseteket az rhinophyma betegek papulopustuleznym típusú rosacea.

Papulopustuleznaya rosacea jellemzi hasonló klinikai, azonban ez a fajta rosacea nincs ilyen panasz mennyiségű érzetek erythema mint teleangiektaticheskom erythemás-típusú. A betegek többnyire aggódnak a papuláris kiütések miatt. Fényes vörös színű és perifolikuláris elrendezés jellemzi őket. Az egyéni papulákat egy kis kerek puszta koronázhatja, de ezek a papulopustular elemek kevesek. A peeling általában hiányzik. Lehetséges, hogy állandó erythema alakul ki a közös erythema helyén, ami gyakoribb a férfiaknál.

A fatoszont vagy a hipertrófiás rosacea-típust a szövetek jelentős megvastagodása és a bőr felületének egyenetlen tuberossága jellemzi. Az ilyen változások megjelenése az orr bőrén rhinophyma, metafimikus - ha a homlok bőrét érinti; gnatofima - ez egy tobozmirigy-változás az állában, otophima - a szárnyak (ez egyoldalú is); sokkal ritkábban a folyamat befogja a szemhéjakat - blepharophyma. A tobozformációk 4 hisztopatológiai variánsa van: mirigy, fibrotikus, fibroangiomatós és aktinikus.

A szemfájdalom vagy a szemhéjfájdalom klinikailag döntően a blepharitis és a conjunctivitis kombinációja. A klinikai kép gyakran ismétlődő kollazion és meibomitis. Gyakran vannak conjunctival telangiectasias. A betegek panaszai nem specifikusak, égetőek, viszketőek, fényérzékenyek és idegen testszenzáció gyakran előfordul. A szemgyulladást bonyolítja a keratitis, a scleritis és az iritis, de a gyakorlatban ilyen változások ritkák. Ritka esetekben a szem tüneteinek kialakulása meghaladja a bőr tüneteit.

Isolate konkrét formája a betegség: lupoid, szteroid, gömb alakú, fulmináns, Gram rosacea, acne rosacea egy szilárd Tartós ödéma (Morbigana betegség) és mások.

Különösen a lupoid rosacea (rosacea lupoides, granulomatous rosacea, Lewandowski tuberculoid) jellemzi a granuloma kialakulását idegen testek típusa szerint. Diaszkóposan észrevehető a sárgás-barnás színű papulák színe. A diagnózis meghatározó szerepet játszik a jellemző elemek szövettani vizsgálata.

trusted-source[20], [21]

Diagnostics rosacea

Diagnózis szerint az Amerikai Bizottság a tanulmány a rosacea alapul anamnesztikus bizonyíték, mindenekelőtt a meglévő legalább 3 hónapos kitartó bőrpír a központi része az arc. Panaszok az égő és bizsergő érzés a környéken, mint bőrpír, bőrszárazság és a megjelenése teleangíektázia papulák a megjelenése a háttérben a pangásos erythema hipertrófiá a kiálló részek az arc és a szem károsodásának kimutatására képes meghatározni, hogy milyen típusú rosacea.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózis szempontjából elsõsorban ki kell zárni a valódi policitémiát, a kötõszöveti betegségeket, a carcinoidot és a mastocitózt. Ezenkívül meg kell különböztetni a rosaceát a perifériás vagy szteroid dermatitiszektől és a kontakt dermatitiszektől, beleértve a fotodermitisztet is. A laboratóriumi diagnosztikát elsősorban más betegségek felszámolásával végzik el, mivel még mindig nincsenek specifikus vizsgálatok a rosacea-ellenőrzésre.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Ki kapcsolódni?

Kezelés rosacea

Eddig a kezelés problémája sokkal jobb, mint a rosacea patogenezise és etiológiája. A terápiás taktika nagymértékben függ a betegség klinikai típusától. Alapján azonban a siker a rosacea kezelésére a közös erőfeszítéseket az orvos és a beteg azonosítása a kiváltó tényezőket, amelyek szigorúan egyéni. A legtöbb esetben ezek közé tartoznak a meteorológiai tényezők: a hatása a napsugárzás, a magas és az alacsony hőmérséklet, a szél és a kapcsolódó kopásálló; táplálkozási: a forró és a szénsavas italok, alkohol, fűszeres ételek, és a felesleges mennyiségű élelmiszer; Neuroendokrin: érzelmi hatás, menopauzális szindróma és egyéb endokrin járó megnövekedett véráramlás a medencében a karotid artériák; iatrogén tartalmazó gyógyszerek szisztémás alkalmazása, és okoz erythema entitás (például, a készítmények a nikotinsav, amiodaron), és a külső készítmények, beleértve a kozmetikai készítmények és a detergensek, amelyek irritáló hatást (vízálló kozmetikumok, tonizáló szereket, amelyek eltávolítása használatát igényli oldószerek , valamint a szappant tartalmazó mosószerek). E tényezők kizárása vagy csökkentése jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását és csökkenti az orvosi terápia költségeit.

A terápiás intézkedések alapja a megfelelő napi bőrápolás biztosítása. Először is magában foglalja a fényvédő készítményeket. Ezeket úgy kell megválasztani, figyelembe véve a fokozott érzékenysége a bőr rosacea betegek. Van a legkisebb irritáló közömbös szerek (titán-dioxid, cink-oxid) blokkolja az ultraibolya besugárzás a bőr miatt a fizikai tulajdonságai. Tartalmazó készítmények kémiai szűrők ultraibolya sugárzás, amely lehet ajánlott betegek rosacea nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfát, a mentol és a kámfor, és fordítva, tartalmaznia kell szilikonok (dimetikon, ciklometikon), jelentősen csökkentve irritáló fényvédő szerek és biztosítva vízállóságát és alacsony comedogenic.

A napi bőrápolásra vonatkozó ajánlások alapja a könnyű, folyamatosan festett fény, a napi használatra szánt elhízás előkészítése. Kívánatos, hogy ezeket naponta kétszer vékony rétegben és smink alapként alkalmazzuk, amely előnyösen por vagy kevert keverék formájában jelenik meg. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a barrier funkciók helyreállítása a rosacea terápia nagyon fontos összetevője, amelyet a bőr érzékenysége jellemez.

Jelenleg úgy vélik, hogy a külső kezelés minden típusú rosacea esetében előnyös, kivéve a hipertrófiát, ahol a leghatékonyabb a sebészeti kezelés és a szisztémás szintetikus retinoidok. Számos összehasonlító tanulmány a független központokban a bizonyítékokon alapuló orvoslás elveinek megfelelően kimutatta, hogy nincs statisztikailag megbízható adat a szisztémás kezelés jobb hatékonyságára vonatkozóan. Például kimutatták, hogy a tetraciklin antibiotikumok szisztémás adagolásának hatékonysága nem függ a gyógyszerek adagolásától és gyakoriságától, és nyilvánvalóan nem kapcsolódik az antimikrobiális hatásukhoz. Ugyanez vonatkozik a metronidazol szisztémás alkalmazására is, bár a tetraciklin antibiotikumok alternatívájaként szolgálhat azokban az esetekben, amikor az utóbbiak ellenjavallt. Nem fenntarthatóak voltak a metronidazol Demodex spp. Elleni hatásaival kapcsolatos feltételezések, amelyek a metronidazol magas koncentrációi esetén fennmaradnak. Ezek a gyógyszerek azonban továbbra is széles körben használatosak, de használatukat nem engedélyezik olyan szervezetek, mint például az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA). A lupoid rosaceával szisztémás tetraciklineket írnak fel, vannak utalások a phtivazid hatásosságára.

A leghatékonyabb felismert kombinált használata a külső készítmények, azelainsav külső készítmények metronidazol vagy klindamicin. Számos publikáció hatásfokú takrolimusz vagy pimekrolimusz. Megtartják tényleges kéntartalmú készítményeiket és benzoil-peroxidot, bár ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatása meg van említve. A kezdeti megnyilvánulásai fimatoznogo típusú rosacea volt a leghatásosabb monoterápia izotretinoin szokásos dózisokban. Míg a kezelés a rhinophyma képződött nélkül nem plasztikai sebészet technikák, amelyeket gyakran kombinálható különböző-hő. Ennek kapcsán különleges figyelmet érdemel a modern fotó- és lézerterápia. Használt források intenzív inkoherens fény (IPL), dióda, KTP, Alexandritek és a legmodernebb, hosszú impulzus lézerek neodímium ittrium-alumínium-gránát (Nd; YAG-lézer). Lézeres kezelés hatékonyabb és kevésbé költséges, amelyek mind a telangiektáziát (szelektív fototermolízis) ellen, valamint a kollagén átszervezés miatt hőingerléshez fibroblasztok, de gyakran a használata IPL-források jobban tolerálható. A kezelés hipertrófiás típusú rosacea lézer dermabrázió nemrég egy vezető pozícióját ül a biztonságot.

Fizioterápiás kezelésként széles körben alkalmazzák a mikroáramú terápiát. Hatékonyságát főként az arcszövetekben lévő folyadék újraelosztásával és a nyirokelvezetés helyreállításával hozták összefüggésbe. Azt is megjegyezték, hogy a mikrohullámok hatékonyan hozzájárulnak a sérült bőrkorlát helyreállításához és megakadályozzák a szaprofita mikroflóra disszociációját.

További információ a kezelésről

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.