^

Retinol - az első egy sor vitamint a bőrre

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az eszkimók és a sikeres egyiptomiak szomorú élményét csak a huszadik század közepén magyarázták meg. 1930-ban Moore (Moore) szintetizált a retinolt a karotinoidokból és megkezdte a szervezetre gyakorolt hatásának tanulmányozását. És csak 1943-ban végre bebizonyosodott, hogy ez a retinol volt az a félelem nélküli sarkvidéki felfedezők és a vak egyiptomiak utolsó reménysége. A Biokémiai folyóiratban megjelent Moore és Rohdal cikke valóban szenzációs volt. Kiderült, hogy a jegesmedve máj tartalmaz ennyi retinol (18 000-27 000 NE / g), a fogyasztás még egy kis darab (például 250 g) meghaladja a napi retinol aránya több mint 1000-szer.

A retinol hiánya nem kevésbé veszélyes, mint a felesleg. A retinol elégtelen bevitele a szervezetben végül visszafordíthatatlan látásvesztést, a fertőzéssel szembeni ellenállás csökkenését, mindenféle bőrprobléma kialakulását, sőt a halált is megjeleníti. A normális élethez és még az emberi test létezéséhez szükséges anyagok, a "vitaminok" (latin vita - élet) nevű tudósok, hogy hangsúlyozzák jelentőségüket. A Retinol lett az első a sorozatukban, megkapta az A-vitamin tiszteletbeli címet.

A sejtek nagyon érzékenyek a retinol koncentrációjára, és bárminemű, a normától való kis eltérés is befolyásolja életmódjukat. Az emlős organizmus megbízható szabályozási rendszert tartalmaz, amely lehetővé teszi a retinol megfelelő koncentrációjának szabályozását és fenntartását. Az A-vitamint a béta-karotin bélnyálkahártya sejtjeiben állítják elő, amely növényi ételeket tartalmaz. Itt, a dioxigenáz enzim részvételével, a béta-karotin kettéosztódik a retinamolekulákra, majd retinolra redukálódik. A szintetizált retinol mennyisége szigorúan szabályozott, hogy megakadályozza a szervezet mérgezését. Ezenkívül a retinol belép a májba, ahol a sejtek stallátumokban helyezkednek el, elsősorban éter formájában. Ezért szükséges, hogy a retinol más szervekre, így a bőrre is kerüljön.

A retinoid anyagcsere sejtes szabályozásának mechanizmusa összetett, de pontos és jól megalapozott rendszer. Magában foglalja a különböző enzimeket és kötőfehérjéket, amelyek biztosítják a retinoidok befogását, metabolizációját, leválasztását és transzportját a sejten belül.

Idővel a tudósok olyan anyagokat találtak, amelyek hasonló hatással bírnak az A-vitaminra. A szintetikus és természetes vegyületek, amelyeknek a retinolhoz hasonló hatásmechanizmusa, retinoidoknak nevezik őket, és különböző betegségek kezelésére alkalmazzák, beleértve a bőrbetegségeket is.

trusted-source[1]

Retinol megfiatalítja a bőrt

Az A-vitamin származékaként a retinol stimulálja a kollagén termelését, ami a dermis természetes összetevője, ami fiatalabbá teszi a bőrt. Számos tanulmány egyik eredményei azt mutatták, hogy 36, 80 éves és idősebb nők, akik a kéz bőrén 0,4% retinolt kenőcsöt alkalmaztak 24 hét után, a bőr állapotának változásait mutatták. A bőr tapasz, amelyen a retinol kenőcs alkalmazásra került, simaabbá, rugalmasabbá és rugalmasabbá vált.

A retinol egészségesebbé teszi a bőrt

A Retinol lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a depigmentációtól, a vonalaktól és a ráncoktól, hogy javítsa a bőr textúráját, hogy igazítsa a hangját és a színét. A retinol alkalmazása következtében a bőr egészségesebb és egyenletesebbnek tűnik.

A retinol stimulálja a sejtcserét

A rendszeres hámlás a fiatal bőrtől való védelem: az elhalt sejteket eltávolítják, és új, egészséges sejtek alkotják a bőr felszíni rétegét. A rendszeres hámlasztásnak köszönhetően a bőr simábbá válik, és a különféle kozmetikumok hatékonyabban dolgoznak, szabadon behatolnak a bőr legmélyebb rétegeibe. Az elhalt sejtek rétege nem teszi lehetővé, hogy a jótékony összetevők mélyen behatoljanak a bőrbe.

Retinol kezeli az akne

A retinol nemcsak csökkenti a bőr öregedésének jeleit, hanem segít megoldani a pattanások problémáját is, mondják a bőrgyógyászok. Az akne a felnőtt nők közel 50% -át érinti, és az öregedő bőr akne-kezelésének kezelése nagyon nehéz probléma lehet. Szerencsére a retinol hámlasztó tulajdonságainak köszönhetően akciója lehetővé teszi a pattanások kiküszöbölését: a rendszeresen eltávolított halott sejtek nem pórusokat blokkolnak, ami a legjellemzőbb hatással van az akne-hajlamos bőrre.

A retinol biztonságosabb, mint a retinoidok

A retinolok, mint a retinol, az A-vitamin származékai csak a bőrgyógyász ajánlása alapján állnak rendelkezésre. Bár a retinoidok sokkal hatékonyabbak, mint a vény nélkül kapható gyógyszerek, jelentős hátrányuk van - a retinoidok használata irritációt és bőrvörösséget okozhat. A retinol ugyanakkor a lágy és fokozatosan lágyabb bőrre hat, és a retinolsavá alakul át, amely a dermatológus által felírt gyógyszerek legfontosabb összetevője. A Retinol ideális olyan érzékeny bőrű nők számára, akik irritálódnak.

Retinózis kozmetikumok

Az első olyan cég, amely a kozmetikai piac reminoinsav-jogorvoslatának szabadságát vette át, az Ortho Parmaceutical Corp. Volt, amely egy 100% -os tulajdonú leányvállalat

Johnson & Johnson. 1971-ben a nyilvánosságot előkészítették a "Retin-A" (0,1% -os tretinoin) akne kezelésére, amely hamar népszerűvé vált. 25 év után, 1996-ban az Ortho Parmaceutical újabb orvosságot adott fel, Renova, melynek célja, hogy megakadályozza a szenilis bőrváltozásokat és a fotodamági helyreállítást. A "Renova" 0,05% -os tretinoint tartalmaz, lágy krémalapon, és a finom ráncok és a hiperpigmentáció elleni küzdelemre szolgál. A fogyasztók értékelték a retinovírusokat, és számos más cég követte az Ortho Parmaceutical sikeres sorozatát (bár nagy gonddal). Retinovaya kozmetikumok nagyon pontosan illeszkednek a modern kozmetikához, fokozatosan túlszárnyalt háztartási keretek és az orvosi fegyelem megszerzése.

A retinoidok közvetlenül a bőrön keresztül hatolnak át a szaruréteg (transepidermális út) vagy a mirigyek ürülékcsatornáion keresztül (a transzfolikuláris útvonal). A bőrön retinoid koncentráció gradiens jön létre, csökkenti a dermis felé. Az epidermisz elszarusodás retinoidok ellenőrzési eljárások és pigmentáció, és in der tory réteg hozzájárul a helyreállítása az extracelluláris mátrix, fokozatosan lebontó az öregedés során vagy UV expozíciót. A transzfolikuláris útvonal lehetővé teszi a retinoidok koncentrációjának fokozott koncentrációját közvetlenül a tüszőkben, ami különösen értékes a follikuláris patológiák, például az akne kezelésében.

Minden évben a világ vezető bőrgyógyászati folyóiratai publikálják a retinoid gyógyszerek, köztük a kozmetikai készítmények tanulmányainak eredményeit. A párhuzamos hisztológiai elemzéssel járó hosszú távú klinikai vizsgálatok nagy értéket képviselnek, ami lehetővé teszi a látható hatások és a bőr morfológiai változásainak összehasonlítását.

A mélyebb tisztításhoz különleges felületi héjakat használhatunk, lágyíthatjuk a szarurétegeket és eltávolíthatjuk az elhalt sejteket. Leggyakrabban ezek a hámlasztások közé tartoznak a gyümölcsösavak (glikol pi-lingák), és az enzimeket tartalmazó enzim-peelings (peelingek) is megtalálhatók. A kozmetikai sorozatot alkotó gyógyszerek másik kategóriája azok, amelyek megnyugtatják, puhítják, táplálják, védik és megújítják a bőrt. Feladatuk a retinol hatásának (erythema, gyulladás, vörösség stb.) Okozta mellékhatások előfordulásának megakadályozása vagy a beteg állapotának enyhítése abban az esetben, ha már kialakult kellemetlen érzés.

Az ilyen kozmetikai sorozat alkalmazása nélkülözhetetlen feltétele a készítmények alkalmazási sorának egyértelmű betartása. Csak ebben az esetben lehetséges pozitív eredmények elérése és a szövődmények elkerülése. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy egy ilyen átfogó megközelítés teljes mértékben igazolja az enyhe vagy közepesen súlyos aknákat, a fotodamagolt és a fakuló bőreket. Az orvosi sajtó beszámolt a fehér köpenyek sikeres kezeléséről a glikolsavat (20%) és a tretinoint (0,05%) tartalmazó készítmények kombinációjával lágy krémalapon.

Komplexek és ellenjavallatok a retinos kozmetikumok használatához

Néhány esetben a retinás kozmetikumok használata esetén a bőr pirosodása, ideiglenes peeling, ritkán - hólyagok, fokozott érzékenység a napfényre. Ezt a formuláció kidolgozásakor figyelembe kell venni, ha lehetséges, az összetevők oly módon történő megválasztása, hogy csökkentsék a mellékhatások kockázatát. A retinos kozmetikumok használatának ellenjavallata - a fotoszenzitizáló szerek egyidejű vétele a tiazidok, tetraciklinek, fluorokinolonok, fenotiazinok, szulfonamidok csoportjából.

Különösen szeretném felhívni a figyelmet a retina kozmetikumok terhes nőknél történő alkalmazásának problémájára. Annak ellenére, hogy a kozmetikai termékekben a retinoidok koncentrációja kicsi, és úgy vélik, hogy gyakorlatilag nem szívódik fel a vérben, jobb újrahasznosítani és tartózkodni a használatától. Emlékeztetni kell arra, hogy az A-vitamin erős teratogén hatást fejt ki, és hogy a terhes nőknél alkalmazott retinális gyógyszerek kategorikusan ellenjavallt.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.