^
A
A
A

A ráncok fajtái és megjelenési okai

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Mint tudják, bármilyen öregedéssel, egy ilyen jel, mint a ráncos bőr. Ezért az életkorral összefüggő bőrváltozások korrekciójának legtöbb módja közvetlenül vagy közvetve a ráncok mélységének és súlyosságának csökkentésére irányul. Ezenkívül a különböző expozíciós technikák hatékonyságának értékelésére számos módszer a bőr megkönnyebbülésének (a bőr "ujjlenyomatok") módszerének értékelésén alapul, figyelembe véve a mennyiséget és a ráncok méreteit.

Különböző típusú ráncok léteznek. Ezek kitűnnek a lokalizáció az arcon és a nyakon (például, a ráncok a homlokán, a szem sarkok, körök szája és mtsai.), A mélység helyét (felületes és mély), valamint a képződésének mechanizmusát (utánozzák, vagy társítva egy változás a hang az arc izmok és az arc lágyrészek gravitációs ptózisa, azaz statikus). A különböző ráncok kialakulásának időrendi sorrendje jól ismert. Az első ráncok, amelyek 20-25 éves korban jelentkeznek, az arc arcizomzat állandó összehúzódásához kapcsolódnak. Idővel, amikor a bőr kezd szenvednek kronológiai öregedés, vannak a felszíni és mélyebb ráncok járó kiszáradás a felhám elvékonyodása az irha és a pusztítás, hogy szálas szerkezetek. A kronológiai öregedés hatását fokozó fotográfiás öregedés hozzájárul a rugalmas rostok még nagyobb mértékű megsemmisítéséhez. Az eredmény ez a folyamat, hogy javítsa a rendelkezésre álló ráncok és megjelenése jellemző ráncosodás a bőr, különösen jól látható az arcán a bőrt. A jövőben, ha a hormonális változások hátterében a meredek csökkenése a sűrűsége a bőrben, változtatni a hang arcizmok és a gravitációs ptosis a lágy szövetek, az arc és a nyak törzs jelenik ovális arc, szemhéj bőrének és egyéb változtatások. Ezt kíséri elmélyítését arcon ráncok megjelenése, a mély ráncok terjedő a sarkokat a száját, hogy álla (az úgynevezett „száj bábok”), méhnyak-álla redők és egyéb ráncok.

Mostanáig az információ összegyűjtésre került a bőrt érintő morfológiai változások komplexjeként, amelyek a ráncok kialakulásakor keletkeznek. A ránctalanítás mechanizmusainak ismerete egy szakember számára szükséges ahhoz, hogy megoldja a jelenség irányított komplex korrekciójának problémáját.

Mimika ráncok

Több, mint 19 biztosítanak mobilitási izmok személy beszél, rágás, nyitó és záró szemében, mosolyog, rándul szemöldöke és t. D. Azonban csak bizonyos mozgások a arcizmok megjelenéséhez vezet a ráncokkal. Ez csak azokon a helyeken fordul elő, ahol az izmok a felső dermiszhez közel helyezkednek el. Ezek a területek közé tartozik a jellegzetes ferde vonal vetülete „szarkalábak” a bőrön a temporális régióban, a vízszintes vonalak a homlok, szemöldökök közötti függőleges vonalak és a ferde vonalak a kerülete a száj. Egészen a közelmúltig azt hitték, hogy ezek előfordulása kizárólag a dermis felszívódásának volt köszönhető az arcizomok leggyakoribb összehúzódásának területein. Az elmúlt évek kutatásai azt mutatták, hogy az arcráncok nem csak az izomzat összehúzódásának hatására alakulnak ki, hanem a dermális fibroblasztok spontán összehúzódásának eredményeként is. Ismeretes, hogy az izomsejtek képesek összehúzódni, mivel jelen van egy speciális submembrán komplexben - a tonofibrillák és tonofilamentek rendszere. A tonofibrillák összetétele magában foglalja az aktin és a miozin fibrillát. Ha az izomsejtre idegimpulzust alkalmaznak, a kalciumionok a sima endoplazmatikus retikulumból (EPR) lépnek ki, és ezáltal kiváltják az aktin és a miozin biokémiai reakcióit. Az aktino-miozin-komplex kialakulását az izomrost rövidülése kísérte, mivel az aktin szálakat "beillesztik" a miozin filamentumaiba, és az izom összehúzódása bekövetkezik. Kimutatták, hogy a dermális fibroblasztok is képesek ilyen csökkentésre, mivel kis mennyiségű tonofilamentek vannak jelen a miocitákhoz képest. Az összehúzódás impulzusát az arc kontraktált csontos izmairól továbbítják. A jövőben a kalcium felszabadul az EPR-be, amelynek hatására csökken a fibroblaszt fibroblasztok száma. A csökkent fibroblaszt szűkíti a dermis és az epidermisz rostos szerkezeteinek komplex hálózatát, ami a bőr ezen területein folyamatosan növekvő degeneratív-dystrophiás változások eredménye. Így világossá válik, hogy az utánzó ránc kialakul egyfajta állandó "mechanikai stressz" miatt a dermis régióban. Nem véletlenül egyes kutatók azonosítják a speciális öregedést - myosthenia.

A felületi ráncok miatt a felszíni változásokat a bőr - szintjén az epidermisben és a felső bőrréteget. Mély ráncok összefügg nemcsak a felszínen, hanem a nagyobb változások - a középső és alsó harmada a bőrben. Ismeretes, hogy a szokásos minta és textúra a bőr felületén van kialakítva a szomszédos struktúrák és fiziológiai mechanizmusok. Az egyik ilyen mechanizmus az, hogy fenntartsanak egy bizonyos nedvességtartalma a stratum corneum. Ismeretes, hogy a bőr felületén fiziológiai körülmények beállításához egy kényes egyensúlyt víztartalom a szaruréteg és a környezetben. Változások az arány a szintézis és magas lipid vezet zavar a záró tulajdonságokat a bőr, és így, a keresztüli vízveszteséget. Kiszáradás szaruréteg megjelenését eredményezi a felszíni ráncok. Egy ilyen jelenség léphet fel a fiatal korban állandó expozíció a bőr kedvezőtlen környezeti tényezők (alacsony vagy magas környezeti hőmérséklet, hogy a páratartalom és egyéb éghajlati tényezők), irracionális bőrápoló (agresszív detergensek, alkoholt tartalmazó oldatok, a nem megfelelő nedvesítés, stb). és bizonyos bőrbántalmak (atópiás dermatitisz, ichthyosis, stb.) Változások a bőrön, akkor lehet kombinálni egy általános kifejezés - „delipidization”. A dehidratáció a stratum corneum, együtt elvékonyodása az epidermisz, az is jellemző, menopauzális öregedés fő kiváltó ezeket a változásokat az, hogy lassítja a bazális keratinociták szaporodását az epidermisz hatása alatt koncentrációjának csökkentésére ösztradiol. A változás mintázata a bőrt, és a felületes ráncok okozhatja és egyenetlen megvastagodása a szaruréteget. Ez a jelenség jellemző a fényképezésre.

A ráncok megjelenésében fontos szerepet játszik a kötőszövet alapanyagának összetétele és a dermis rostos szerkezete. Természetesen ezeknek a struktúráknak az állapota nagymértékben függ a dermális fibroblasztok funkcionális aktivitásától. A múlt század elején a tudósok megjegyezték, hogy az életkorral összefüggő bőrváltozások kezdeti jelei összefüggenek a rugalmas szálak elpusztításával és később - mind rugalmas, mind kollagénnel. Az oksitalanovye elasztikus rostok a legérzékenyebbek a környezet különböző indító tényezőire, és az elsőek azok, amelyek megsemmisülnek. Ennek következménye a felületes ráncok. Amikor az elanin és az érett (igaz) rugalmas rostok megsemmisülnek, mélyebb ráncok keletkeznek. Ismeretes, hogy 30 év elteltével elasztikus rostszerkezetek kezdik elszaporodni és szétesni. Ezenkívül korban a lipid lerakódás a dermisben aktiválja az elasztáz enzimet és elkezdi elasztolízis folyamatát, vagyis a rugalmas rostok megsemmisítését. Az elasztikus rostok az ultraibolya sugarak leginkább sebezhetőek, ezért a leírt változások különösen jellemzőek a fotózáshoz.

Ami a tallagen rostokat illeti, azok a sztróma keretét képezik, kötegük pedig különböző irányban van elrendezve. Tanulmányok az utóbbi években a területen az öregedés biológiában kimutatták, hogy a 40 év után, nem csak csökkenti a kollagén szintézisét a dermális fibroblasztok, hanem növeli a termelés ezen sejtek speciális enzimek - kollagenázok vagy mátrix metalloproteinázok (mátrix metallo-proteinázok, MMP). Az elasztázokhoz hasonló kollagenázok hozzájárulnak a rostok megsemmisítéséhez. Az eredmény az, hogy ezek a folyamatok a bőr elveszti rugalmasságát, és hasonlók „megereszkedik” és a ráncok mélyülnek. Ezt a folyamatot a legkifejezettebb deformáló típusú öregedés, amikor már mély ráncok kapcsolatos változást a hang arcizmok és a gravitációs ptosis lágy szövetekben. Így mindenfajta öregedés során a dermis rostjai megsemmisülnek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.