^
A
A
A

Az életkorral összefüggő bőrváltozások korrekciójának általános elvei

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Javítás korfüggő bőrelváltozások kell lennie bonyolult és függ az öregedés a domináns fajok, a típusától és súlyosságától öregedés, a bőr típusa (normál, száraz és zsíros, kombinált), a bőr érzékenysége, és rokon betegségek, a kor és a páciens motiváció. Rendkívül fontos a különböző technikák időben történő kijelölése és megfelelő kombinálása. Komplex hatással lehet az otthoni és szalon ellátás, a masszázs, a peeling, az injektálás, a hardver technikák, valamint a szisztémás expozíció eszközei. A szakemberek az egészséges életmódra (egészséges életmódra) irányuló tevékenységeket is javasolnak (dohányzásról való leszokás, megfelelő alvásidő, mért testmozgás, kiegyensúlyozott étkezés).

Bőrápolás

Magában foglalja a gyengéd tisztítást és a megfelelő hidratálást. A napi tisztításhoz a bőr normális savasságának megfelelő pH-értékű szintetikus detergenseket, a nagy mennyiségű zsírt tartalmazó szappanokat és a speciálisan tervezett emulziókat és tonikokat tekintik a leginkább elfogadhatónak. Amikor a bőrápolás javasolt, modern emulziós hidratáló krémeket használjon.

Az alapvető ellátással járó gyógyszerekhez számos olyan eszköz használható, amelyek bizonyos életkorral kapcsolatos változásokra vonatkoznak. Így, amikor a ráncok széles körben használják a napi ellátás krémek bőr hatás "BOTOX '(gamma' Miokin", "Lab Vichy"; gamma "kizárólagos", "Lierak" et al.). Hatásuk elsősorban célzó megállás kalcium vyeleniya fibroblaszt az endoplazmás retikulumban (erre a célra, mint egy szabály, hogy antagonisták Ca - Mg ionok) vagy lassulásnak energiatermelés kialakulásához szükségesek, az aktin-miozin komplex (például adenozin).

A bőr súlyos dehidrációja és delipidizációja esetén rendkívül szelíd ellátás ajánlott, amely nem okoz erősen specializált lipidek megsemmisítését és feltölti a bőr akadályát. Különleges szerepet játszik a keramidok szintézisében részt vevő ceramidok, prekurzorok (szfingoid bázisok) és telítetlen zsírsavak nedvesítésére napi eszközökben.

Amikor a menopauzális öregedés szükséges, amellett, hogy a megfelelő nedvesítés és feltöltését a záró tulajdonságokat a bőr, hogy használja eszközöket, amelyek serkentik a proliferációs aktivitásának a bazális keratinociták és a fibroblasztok. Ezt a célt az összetétel közé fitoösztrogének és más szerek, amelyek elismerik a kulcsot a felhám sejtjeinek és irha, mint a természetes növekedési faktorok (gamma „Novadiol»krém«Neovadiol»«Lab Vichy»«Arkeskin»«Lierak»«Izoval "" Uriage "; gamma" Argon "" Galenika”, stb) .. Amikor a bőr pastosity jellemző lymphostasis és rendellenességek a vénás kiáramlás ellátás szerek közé tartoznak olyan anyagok, amelyek vízelvezető tulajdonságai: származékok koffein (például krém „Novadit éjszaka”, „Neovadiol éjszaka”, „Lab Vichy”), vadgesztenye és mások.

A bőr normál textúrájának helyreállítása finoman ráncos típusú és fénykép-öregedéssel, hámló hatású anyagok, általában különböző savak használatával. A házi készítmények népszerűek, köztük az enzimkészítmények és a kis koncentrációjú savak.

A modern kozmetikai már meglehetősen hagyományos ösztönző eszközt funkcionális aktivitását fibroblasztok, és egy markáns hidratáló tulajdonságokkal (fitoösztrogének, hialuronsav, poliszacharidok, glycosoaminoglycanes et al.). Az egyik a modern trendek a befogadás komplex külső szerek aktív komponenseket - és antielastaz antimetalloproteinaz képes megakadályozzák, a bőrben szálak az intézkedés alapján elasztáz és a mátrix metalloproteinázok { „Liftaktiv körülbelül”, „Lab Vichy”; Isolitft "," Uryazh "stb.). Azt is kiderült, hogy a vitamin és származékai is gátolja a kollagenáz aktivitást, így tartalmazó termékek ezeket az összetevőket, és az alkalmazás helyétől (például gamma „Retinoks korrekson” „A ROS”).

Prevenciós célból alapvető fényvédő és védő komponensek kapcsolódnak az alapvető ellátáshoz, például a szabad gyököktől való védelemhez. Otthon és kozmetikai szalonban széles körben használják a különböző maszkokat (hidratáló, anti-kúra stb.). Az életkorral kapcsolatos bőrápoló változások jeleinek kijavítása érdekében manuális masszázs, hámozás, injekciós technikák, valamint a hardver-kozmetológia módszerei széles körben használatosak.

Hangsúlyozni kell, hogy a választás egy adott módszer függ a bőr típusától, súlyosságától az érzékenysége és a kiszáradás, a beteg motivációja, valamint a típus az öregedés. Például, amikor egy deformáló típusú, azzal jellemezve, hogy előnyösen változó hang az arc izmok, a gravitációs elmozdulása a szubkután zsír és jelenségek lymphostasis, mint fő jeleníthető eljárás célja először az aktív vízelvezető (kosmehanika, Mikro nyirokelvezetése, vákuumos nyirokelvezetése, ultrahangos nyirokelvezetése, stb .), majd visszaállítani a kezdeti állapot arc izomtónus (Mikro-áram terápia myostimulation, biostimuláció, miolifting et al.). Amikor melkomorschinistom típusú öregedés jellemzi változása elsősorban szintjén az epidermisben és a dermisben, a kezdeti szakaszban a magatartási releváns minden módszer, hogy gyorsan hidratálják, a felszíni és mély rétegeiben a bőrt és visszaállítja a barrier tulajdonságait (felületi peeling, oxigén terápia, Mikro-áram elektroforézist , fonoforézis stb.). Annak érdekében, hogy aktiválja a szintetikus aktivitását dermális fibroblasztok ajánlott kosmehaniki eljárás, ultrahangos kezelés, LHE, Microdermabrasion, a lézeres fiatalító és mások. A átmérőjének csökkentése a szájuk a faggyúmirigy egység (pórusok) és a beállítási mikrorelief továbbiakban választhatjuk peeling átlagos mélysége és Microdermabrasion technológia , fénytermikus megújulás vagy kozmechanika.

Szájon át történő bevitelhez ajánlott vitaminok, nyomelemek, telítetlen zsírsavtartalmú szerek, kombinált készítmények, néhány immunmodulátor (a timusz peptidkészítményei). Amikor a menopauzális öregedés megoldja a hormonpótló terápia (HRT) kérdését. A HRT gyógyszereinek kiválasztását egy nőgyógyász végzi részletes vizsgálat után. Az utóbbi években különös figyelmet fordítanak az "anti-age" étrendre.

A korral kapcsolatos bőrváltozások korrekciójában a plasztikai sebészet egy speciális hely.

A fényképes korrekció jellemzői

A fotózás megfelelő kiigazítása a szakemberek figyelmének középpontjában áll, a jelenség magas gyakorisága miatt. Ennek oka az aktív pihenés és a szoláriumok aktív használata, a pihenés népszerűsítése. A fotózás jeleit kezelő betegek kezelése kötelező fényvédelmet és számos terápiás intézkedést tartalmaz, amelyek kiválasztása a bőr változásainak jellegétől függ.

Az ultraibolya elleni védelem tekintetében a betegeket figyelmeztetni kell arra, hogy tartózkodjanak a napfénytől, zárt öltözetet és fejfedőt viseljenek, hogy ne látogassanak a szoláriumba. Megmutatja a fényvédő szerek napsütéses napján történő használatát, amely rendkívül hatékony védelmet biztosít az A és B sugárzás ellen.

Napi eszközt bőrápoló bázis fényöregedéssel rendszerint nem csak hidratáló összetevők, hanem származékai vitamin, C, valamint a különböző savak (gamma „Reti-C”, „Lab Vichy”, „Knight ital”, „Dey- ital "" Lierak "; gamma" Active-C "" La Roche Posay; gamma „Retinoks-korrekson»., «RoC», stb), a külső szerek alkalmazott photoaging korrekció, mint retinoidok (tretinoin, adapalén), és azelainsav. A hosszan tartó használata (legalább hónap b) az említett termékek megfigyelni javulást a bőr szerkezetét, csökkentve a ráncok számát és lencsék, színező efelidov blansírozás.

A kozmetikai eljárások közül a leggyakrabban használt közepes mélység vagy mély kémiai peeling (gyümölcs vagy triklór-ecetsav, retinol, fenol stb.). A fényképezés során a hámozás komplex hatásai közé tartozik a hámlasztó hatás, a fehéredés, a hidratáló hatás.

Széles körben használt és különböző fizikai cselekvési módszerek a bőr felületének simítására. Ezek a módszerek közé tartozik a mikrodermabrázió, a bőr lézeres "polírozása", a dermabrázió. Az elmúlt években a fotorejuvenáció (LHE-meperopia) nagyon népszerűvé vált, amelynek lényege a lüktető fény és a hőenergia bőrének összetett hatása. A fotorejuvenációs eljárások lényeges előnye a jó tolerálhatóság, a minimális mellékhatások és a dermatológiai állapot pozitív dinamikája. Különösen a bőr turgorának és rugalmasságának jelentős javulása, a bőr textúrájának egyenletessége, a ligninok számának csökkenése és csökkenése, a telangiectasiák számának csökkenése és csökkenése

A fotózás megelőzésének egyik fontos tényezője a lakosság körében végzett aktív magyarázó munka, valamint a fotózás védelme a koncepció szélesebb értelemben. Ugyanakkor a modern esztétikai szabványok a napfénynek vagy a szoláriumnak való kitettség után nyert bőrpigmentáció különböző rétegeinek népszerűségét eredményezik.

Hangsúlyozni kell, hogy a fényképezés egy részlegesen korrigált jelenség. Ehhez átfogó megközelítésre van szükség a páciens számára, és további káros fotók proaktív megelőzésére van szükség.

Diétológia az anti-age terápiában

A modern kozmetológia egyik legfontosabb feladata az idő előtti öregedés elleni küzdelem. Jelenleg számos anti-age terápiás módszert fejlesztettek ki. A megvalósítás során lehetetlen elfelejteni, hogy az élelmiszer a legfontosabb, és minden életben működik egy olyan szabályozó tényező, amely befolyásolja egy szervezet összes metabolikus folyamatait. A táplálkozás nagy szerepet játszik a méregtelenítés folyamatában, az oxidatív stressz elleni küzdelemben.

Először is, az anti-age diéta összeállításakor követnie kell a racionális táplálkozás elveit. A szervezet normális működésében fontos tényezők a megfelelő nem, magasság, kor és testtípus, testtömeg, a zsír és az izomtömeg megfelelő aránya az összetett testösszetételben. Ebben a szakaszban szükség van az étrend-terápia egyes aspektusainak eltúlítására, amelyek az anti-age táplálkozás szempontjából specifikusak.

Az oxidatív stressz elleni küzdelem

Nevezetesen az oxidatív stressz kialakulásához vezet a női nemi hormonok metabolitok okoz maradandó károsodást a DNS, a mitokondriumok, megzavarja a normális működését ezeket a struktúrákat. A legnagyobb veszély ebben a tekintetben a lipidek peroxid oxidációja, amelyek termékei agresszív károsító tényezők, következésképpen az öregedés oka és mutatója. Az oxidatív stressz elleni küzdelem érdekében antioxidánsokat kell használni - olyan anyagokat, amelyek gátolják a szabad gyökök oxidációjának folyamatát, és a szükséges tápanyagokat is biztosítják a saját antioxidáns rendszeréhez. A szükséges tápanyagok közül meg kell említeni a vasat, réz, mangán, glutation, szelén, acetilcisztein. Az antioxidáns enzimek mint kofaktorok munkájában részt vesznek. Például réz és cink szükséges a szuperoxid-diszmutázhoz, a vas katalázhoz. Az antioxidáns terápiát kombinációban lehet elvégezni - kívülről (kozmetikai szerek formájában) és szájon át. A legfontosabb antioxidánsok közül a vezetők zsírban oldhatók (alfa-tokoferol és karotinoidok). A funkciójuk a biológiai membránok alapvető szerkezeti összetevőinek védelme. Vannak olyan vízben oldható antioxidánsok is, amelyek betöltik szerepüket a sejt citoplazmájában vagy a vérben, vagyis szabad gyököket inaktiválnak a vízi környezetben.

Az alfa-tokoferol (E-vitamin) zsírban oldódó antioxidáns. Megakadályozza a sejtmembránokat alkotó telítetlen zsírsavak peroxidációját. Visszaállítja az A vitamint és az ubiquinont (koenzim Q). Aterogén hatása van. Farmakológiai készítmény formájában létezik, számos kozmetikai termékben megtalálható. Napi szükséglete 15 mg. Sok élelmiszertermék jelentős mennyiségben tartalmazza. Ezért az étrendben jelen kell lennie: növényi olaj, gabonafélék, szójabab, hüvelyesek, tenger gyümölcsei.

Aszkorbinsav (C-vitamin) csökkenti az oxidáció sebességét a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek, elősegíti szállítása és E-vitamin, gátolja atherogenezis részt vesz a szintézis a kortikoszteroidok és a szerotonin, elősegíti a kollagén szintézisét prokollagén szintézisét pajzsmirigyhormon, a vas felszívódását és a kalcium a bélből. A napi igény 70-100 mg. A fő étrendi forrásai az A-vitamin van a csipkebogyó, paprika, bogyós gyümölcsök, gyógynövények, káposzta.

Potencírozzák az antioxidáns hatását az aszkorbinsav, bioflavonoidok, és polifenolok (P-vitamin) meglévő a víz- és a zsír-oldható formában. Ezek az anyagok kapillyaroukreplyayuschim hatása, semlegesítjük rákkeltő, nyugtató hatása van. A napi igény 25 mg. Gazdagítása, bioflavonoidok kell fogyasztani aronia, citrusfélék, rebarbara, a rózsa, a zöld tea, vörösbor (a tartalom az E-vitamin 10-szer nagyobb, mint a zöld tea), cékla, alma, hajdina, rizs, kurkuma, csokoládé, olajbogyó.

Ubiquinone (koenzim Q) - erős antioxidáns. A kémiai szerkezet közel van a tokoferolhoz. Megvédi a DNS-molekulák és sejtmembrán szabadgyököket. Gyakran megtalálható a cosmeceutical gyógyszerek összetételében és alkalmazásuk bizonyosan indokolt.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vitamin- és makroelemek legjelentősebb hatása természetes vegyületek formájában vagy farmakológiai preparátumok kelátformáiban van. A táplálék farmakológiai hatóanyagokkal történő gazdagításával ajánlatos elhagyni a hosszú (2 éven túli) hosszú élettartamú vigamino-ásványi komplexeket, mivel jelentős mennyiségű stabilizálószert tartalmaznak. Ne is előnyben részesítsük a túl sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyógyszereket, mert a hatóanyag komponensei közötti antagonizmus lehetséges jelenségei jelentkeznek.

Az anti-age hatások mindegyik vonatkozása mindenképpen fontos. Azonban nem szabad elfelejteni a menopauzás rendellenességek alatt a betegek hormonpótló terápiáját. Bebizonyosodott, hogy a hormonpótló hormon 3 hónapon át történő alkalmazása a bőr epidermisz csírasejtjeinek megvastagodásához vezet, hosszabb alkalmazást - a kollagén tömegének növekedéséhez. A HRT legkésőbb két évvel a menopauza után fontos. A phytoestrogének is alkalmazhatók, de hatásuk kétértelmű. Mindez az endogén hormonok vérben való koncentrációjától függ. A fito-analógok természetesen gyengébbek, mint az endogén hormonok, de kapcsolatuk a receptorokkal erősebb. Ebből következik, hogy a fitoösztrogéneknek paradox, antiestrogenikus hatásuk van a hiper-ösztrogénémiában. Ez egy másik igényelt alkalmazáskörük. A phytoestrogének a premenstruációs szindróma, a mastopathia és az emlődaganatok megelőzésére és kezelésére szolgálnak. Hipoestrogén körülmények között a fitoösztrogének ösztrogén-pozitív hatást fejtenek ki. Ez az anyagcsoport "kétoldalú" hatása. A phytoestrogének antioxidáns hatással rendelkeznek, és védik az LDL oxidációját. A fitoösztrogének két nagy csoportra oszthatók: izoflavonok és lignánok. Az izoflavonok uralkodnak a szójababon, a babon, a lencsein, a gránátokon, a vörös lóhere, a napokon, a káposzta körül. A lignánok prekurzorait a dió külső rétegei tartalmazzák. A bél mikroflórájának hatására átalakulnak aktív formákká. A lignánok és az izoflavonok antiandrogén hatásúak, ezért zsíros bőr, akne és androgén alopecia kezelésére használják őket. Az önkéntelen bőrelváltozások problémájának megoldása érdekében az első választott gyógyszerek a phytoestrogenseket tartalmazó kozmetikumok. Saját endogén hatásuk miatt a szója és más endogén növények emberi táplálkozásban való alkalmazása sajnos nem elegendő. Az ipari feldolgozás során túl sok izoflavon elveszik. Ezért ezeket az anyagokat tartalmazó orális készítmények kifejlesztésére került sor. A szója izoflavonok terápiás dózisa - napi 90-180 mg, támogatva - 45-90 mg.

Az öregedés elleni táplálkozás egy másik aktuális szakasza a táplálkozás, a külső tényezők káros hatásainak kiegyenlítése. Például a radionuklidok testben való bevitelével szembeni küzdelem. Ezeket az anyagokat foszfortartalmú műtrágyák tartalmazzák, leesik a talaj felszínén üledékekkel. A talajnövény vándorol a lánc mentén. Különösen könnyen felhalmozódnak a radionuklidok szegény K, Ca, Na és P talajokon. Radionuklidoktól, artéziától és sok más felszín alatti vizektől szennyezettségtől mentes a föld felszínétől. Sok radionuklid tartalmazhat gabonát, tejet, zöldséget, gyümölcsöt. Az ilyen szennyezés megszüntetése nem nehéz. A nyers élelmiszereket alaposan meg kell mosni (lehetőleg vízben lúgosító komponenssel) és tisztítani kell. A gyökérzöldséget a fej 1,5 cm-jén kell levágni, a gyümölcsöt - távolítsa el a héjat, a káposztát - távolítsa el a felső leveleket és távolítsa el a csonkot. A forralás lehetővé teszi a radionuklidok legfeljebb 50% -ának eltávolítását. A főzés során az első húslevest lecsöpögtetik, gomba - áztatott forralás. Megkötik és eltávolítják a szervezetből a radionuklidok flavonoidjait, galláit, pektin anyagokat. Leginkább hozzáférhetőek a pektinek. A napi adag 8-15 g, étkezés közben és éjszaka. Célszerű az étrendet fluoriddal, szelénnel, kalciummal, jóddal gazdagítani - ez növeli a szervezet általános rezisztenciáját.

Táplálkozás kémiai toxinok hatásának kitéve

A megaciták lakói folyamatosan nagyobb mennyiségű vegyszert kapnak a víz, a talaj és a levegő szennyezettségétől. Az élelmiszer jelentős hatással van a toxikus anyagok lebomlására és eltávolítására a szervezetből. Mit tanácsolhat egy nagyváros lakójának? Az ivóvizet bost szűrők segítségével kell tisztítani. Fontos megjegyezni azt is, hogy az élelmiszerben lévő fehérjehiány csökkenti a máj detoxifikációs funkcióját. A fehérje aminosavakat, például metionint és ciszteint tartalmazzon. Többszörösen telítetlen zsírsavtartalmú növényi olajok is szükségesek. A szénhidrátokból glukuronsav képződik, amely a toxinokkal és a bomlástermékekkel való konjugációval reagál. Általában az étrend orientációjának fehérje-szénhidrátnak kell lennie. Ne felejtsük el az étkezési rostok toxinkötő szerepét. Az A, E, C, niacin, B1, B2, B6 vitaminokkal gazdagítani kell.

Az élet időtartamának és eseményeinek ciklusában az embernek gyakran nincs ideje, hogy jobban megvizsgálja az általa vásárolt ételek kémiai összetételét. Ezért sokszor a táplálékban rengeteg tartósítószer, stabilizátor, festék van, ami a termék illatát, vizuálisan vonzóvá teszi a terméket. Gyakran, a címkére pillantva sok különböző "E" szimbólumot látunk. Ebben meg kell értened. Az élelmiszer-adalékanyagok közé tartoznak a természetes eredetű: E 330 - Citromsav E 300 - C-vitamin, E-375 - niacin, E ZBZ - borostyánkősav, E 334 - borkősav, E 260 - ecetsav. Mérsékelt dózisban teljesen biztonságosak. Az E 621 - nátrium-glutamátot óvatosan kell alkalmazni. Ez az anyag ízfokozó, és nagyon gyakran alkalmazzák. Annak ellenére, hogy ez egy só glutaminsav, a felesleges vezet a „kínai étterem szindróma” - gyengeség, fejfájás, hányinger, szapora szívverés, mellkasi fájdalom, álmosság, arc bőrpír. Betiltották felhasználásra Ukrajna, Oroszország: E 908, E 957, E 622, E 520, E 505, E 475, E 408, E 375, E 344, E 308, E 303, E 252, E 240, E 213, E 2b0, E 140, E 123. Nyilvánvalóvá válik, hogy a modern élelmiszerek címkéit mindenképpen el kell olvasni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.